Andere wintersporten, wie doet ze?

Rogier op 18 januari 2013· 9 reacties

null
Gisterenmiddag in een mooie waterval, eens iets anders.

Wintersport is meer dan alleen skiën en snowboarden. Natuurlijk zijn dit de meest bekende wintersporten, maar er zijn ook andere sporten waar aardig wat mensen interesse in hebben. Zo denk ik aan sneeuwschoenwandelen, wandelen, langlaufen, ijsklimmen en toerskiën. Wie van jullie gaat verder dan de skigebieden en doet een van deze ‘andere’ wintersporten?

Wandelen
Steeds meer skigebieden bieden lange wandelpaden aan aan hun bezoekers. Paden die gelopen kunnen worden met gewone schoenen of met sneeuwschoenen. En ik moet zeggen bij mij in de buurt is het altijd redelijk druk op dit soort wandelpaden. Zeker midden in de week, ik heb wel eens het idee dat sommige wintersporters halverwege de vakantie graag wat anders doen. En dan is door een besneeuwd bos wandelen natuurlijk heel erg leuk. En rennen en salto’s maken met sneeuwschoenen is ook erg leuk. (Een tip doe je jaszakken dan wel dicht, zeker als er Gopro camera’s in zitten, ik spreek uit ervaring ;-) ) Wie van jullie trekt er in een skigebied ook graag de wandel of sneeuwschoenen aan?

null
Langlaufen eigenlijk een hele lekkere sport

Langlaufen
Langlaufen is vele malen leuker dan het lijkt, tenminste dat vind ik. Skaten over een goed geprepareerde loïpe is echt lekker en het gevoel van het glijden heb je hier ook echt behoorlijk. Iedereen die langlaufen saai vind, die gaat niet hard genoeg ;-) Een aanrader om eens een keertje te doen voor iedereen. En als je inderdaad wilt skaten neem een of twee lessen en je knalt al meteen vrij hard over de pistes heen. Een mooi voordeel van langlaufen is dat de langlaufloïpes perfect zijn als deze keihard zijn, dus op het moment dat de skipistes eigenlijk ‘te ijzig’ zijn om lekker op te skiën. Dus als je de pistes te hard en te ijzig vind huur dan eens een paar langlauf ski’s en ga de loïpes op. Wie van jullie langlauft er wel eens?

Ijsklimmen
Ijsklimmen was ooit mijn grote liefde. Ik vond het best als het lang koud bleef zonder sneeuw, dan waren de ijscondities tenminste goed. Nu is dat wel anders, ik heb nu veel liever heel veel verse sneeuw. Maar nog steeds kan ik genieten van een mooie bevroren waterval en de koude weken zonder sneeuw hang ik dan ook vaak in bevroren ijs. Een sport die heel erg anders is dan de standaard wintersporten. Ijsklimmen is spannend, lichamelijk zwaar en relatief serieus. In veel skigebieden bieden lokale gidsenbureaus dagtochten aan voor beginnende ijsklimmers. Ook zie je in steeds meer skigebieden artificiele ijstorens omhoog komen waar men het ijsklimmen eens kan proberen. (Dat gebeurt trouwens nu ook in Bodegraven, Nederland) Ik kan het iedereen die een beetje van avontuur houdt aanraden! zijn er ijsklimmers onder de bezoekers van wintersporters.nl, of wintersporters die dit wel eens willen proberen?

null
Zelf maagdelijke sneeuw opzoeken: toerskiën

Toerskiën
​Toerskiën ligt misschien wel het dichste bij gewoon wintersport. De afdaling is natuurlijk ‘gewoon’ off-piste skiën. Het enige verschil is dat je niet bent gebonden aan skigebieden en zelf omhoog moet lopen, dus je hebt het meestal wel gehad na een afdaling. Maar de rust, de kans op je ‘eigen’ spoor in maagdelijke sneeuw en de lichamelijke inspanning om je ‘bochten te verdienen’ is iets heel bijzonders. Ik ben (zoals de trouwe lezers weten) een fervent toerskiër en ik zou werkelijk iedereen willen aanraden die niet bang is voor wat lichamelijke inspanning om eens met een gids op stap te gaan en een mooie toerskitocht te maken. Wie van jullie plakt wel eens de skivellen onder.? Wie zou het wel eens willen doen?

Ben ik nog ‘andere’ wintersporten vergeten? Zijn er andere wintersporten die jullie in de Alpen graag doen? Ik ben benieuwd.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Sneeuwschoenwandelen vind ik geen succes, gepruts zonder afdaling ;) Telemarken vind ik wel leuk, maar dat valt eigenlijk onder skiën… Toerlanglaufen in Noorwegen, van hut naar hut of topjes zoeken en zelf route omhoog bepalen. Over 2 wkn doen we dat in Rauland dit keer, onder Hardangervidda. Zin in. Afgelopen woensdag in NL gelanglauft, in Meyendel, duinen Scheveningen. Met de Pier op de achtergrond door Nlse poeder ;)

Zou zeer graag eens beginnen toerskiën. Is er jammer genoeg nog niet van gekomen, maar staat wel hoog op het verlanglijstje. Net zoals ijsklimmen. Deze zomer voor het eerst echt gedaan en ik zou dit heel graag opnieuw doen!
Een beetje alpinisme staat voor zeer binnenkort gepland. Kijk ik wel naar uit! :)

Je vergeet de meest beoefende wintersport door Nederlanders, namelijk schaatsen! Misschien dat jij dat vanuit de Alpen niet allemaal mee krijgt maar als het hier ook maar twee dagen koud is, praat iedereen weer over de Elfstedentocht. Om gek van te worden maar ach, het heeft ook zo zijn charme.

Ik ga 1 week per jaar op wintersport dus benut dan elk uurtje aan snowboarden. In Nederland mag ik graag op de schaatsen staan.

Snowkiten:) BAM!

life is a beach, or a pile of snow

Priksleeën, nog steeds geliefd in mijn geboortedorp.

hallo Nederlanders ? Is schaatsen dan geen wintersport meer ?

Klopt schaatsen is inderdaad een echte wintersport, maar niet echt een ‘Alpen’ wintersport. Ik schaats(te) zelf ook altijd heel erg graag als er ijs lag. Maar ja ik woon nu in de Alpen en sta toch liever op de ski’s of hang in verticaal ijs…

Click. Click. Peace

In vrij veel ski gebieden ligt toch echt een ijsbaan, in courmayeur is zelfs een junior wereld kampioenschap shorttrack gehouden.

Langlaufen heeft voor mij zelfs de voorkeur dan skien (vooral vanwege knieproblemen). Hier rond Chamonix is het langlaufen sinds een paar jaar steeds populairder onder de ‘locals’ zowel volwassenen en kinderen. Het is makkelijk om even snel(ook al heb je maar 2 uurtjes de tijd) op deze lange latten te stappen. En zeker voor diegene die meegaan op wintersportvakantie maar skiien niet echt top vinden is het een leuke en relatief goedkope oplossing. Verder kan ik nog steeds genieten van een lekkere wandeling in de besneeuwde natuur met of zonder sneeuwschoenen. Schaatsen komt er ondanks het hele jaar geopende ijsbaan niet veel van, misschien een overdosis toen ik jong was :)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie