Eerste stap in verbinding Zell am See - Saalbach

Henri op 13 november 2016· 9 reacties

null

De strijd om de titel ‘grootste skigebied van Oostenrijk’ is opnieuw losgebarsten. Nadat Saalbach-Hinterglemm-Leogang vorig jaar met de nieuwe TirolS gondel aan Fieberbrunn werd verbonden waren zij de grootste. Nu er deze zomer in de Arlberg maar liefst 4 nieuwe liften zijn gebouwd voor de verbinding tussen Lech en Sankt Anton gaat Ski Arlberg er dit jaar met deze titel vandoor. Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn doet er nu weer alles aan om de grootste te worden. Binnen 3 jaar hoopt men de Schmitten, het skigebied van Zell am See, aan zich te kunnen binden. Hierdoor zou er een gebied ontstaan van ongeveer 350 kilometer aan piste.

ZellamseeXpress

Het begin voor de samensmelting is deze winter al klaar met een 10-persoons gondel, de ZellamseeXpress. De nieuwe gondel loopt vanuit het Glemmtal (waar Saalbach ligt) naar de Salersbachköpfl waar ook het bergstation van de Sonnengratbahn (skigebied Schmitten - Zell am See) staat. Al in de jaren '30 van de vorige eeuw kon er via deze route van de Schmittenhöhe naar het Glemmtal worden geskied.

null

Het idee van Schmitten - Zell am See om deze afdaling te reactiveren werd in 2014 goedgekeurd. In het winterseizoen 2014/2015 stond de afdaling gemarkeerd als skiroute. Vanaf komende winter loopt hier een 3,3 kilometer lange rode afdaling naar het middelstation van de ZellamseeXpress op ongeveer 1100 meter, een paar honderd meter boven Viehhofen. Afgelopen zomer is het bovenste deel van deze gondel gebouwd.

Bergstation van de nieuwe ZellamseeXpress op de Salersbachköpfl
Bergstation van de nieuwe ZellamseeXpress op de Salersbachköpfl

Een extraatje in de ZellamseeXpress zijn de zogenaamde ‘Jukeboxx-Gondels’. In zes gondels kun je met een smartphone inloggen op het gratis WiFi-netwerk en wordt je automatisch naar de Jukeboxx app doorgestuurd. Hiermee kun je muziek uitkiezen om in de gondel af te spelen.

Geen officiële piste naar het dal

Er is op dit moment dus nog geen sprake van een liftverbinding vanuit Viehhofen. Gepland is dat het onderste deel van Viehhofen naar het middelstation eind 2018 klaar zal zijn. Er komt géén officiële piste van het middelstation naar het dal in Viehhofen. Wel loopt er een skiroute tot het dal. Met een skibus kun je vanuit daar weer terug naar Zell am See.

null

Waarom dan geen volwaarde dalafdaling zou je denken? Het dalstation van de ZellamseeXpress in Viehhofen willen ze zo neerzetten dat er een gezamenlijk dalstation voor een gondel richting Leogang/Vorderglemm gebouwd kan worden. De helling hieronder is niet geschikt voor een skipiste.

De gondel richting Leogang/Vorderglemm, die een skitocht van Zell am See naar Leogang mogelijk maakt, zal waarschijnlijk in 2019 worden gebouwd. Dan zal ook de besneeuwingsinstallaties op piste 68 naar Viehhofen moeten worden uitgebreid. Door de ligging op een zuidhelling wordt deze nu snel gesloten.

Foto’s: schmitten.at

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

@HenriS:
bedankt voor de info!
Hier een Webcam bij het midden station: http://viehhofen-mittelstation.live-panorama.com/
Er wordt al getest.

Ik sluit het laatste stuk dalafdaling nog niet uit.
Inderdaad zal men eerst de infrastruktuur moeten klaar hebben.
Er zal nog gekeken worden naar mogelijkheden zoals bv. een “Schiweg” voor het laatste stuk.

MfG aus Luxemburg

Nu hopen op een snelle aansluiting tussen Zell am See Express en de Asitz in het skicircus, dan zijn beide gebieden goed aangesloten.

Mooi nieuws! Ik ga elk jaar wel een dag in Fieberbrunn skien, vorig seizoen konden we dan naar Saalbach-Hinterglemm toe, en binnenkort ook nog naar Zell am See! Straks gaat Ski Arlberg misschien ook weer uitbreiden om de grootste te worden… Om dan de grootste te blijven, dan gaan ze hier ook Kaprun eraan knopen? Nou, ik denk het niet, aangezien het toch wel weer een eind van elkaar af ligt… Van Zell am See naar Kaprun is toch al gauw een half uur rijden. Maar wie weet?

Ski or Die

Over de mogelijke verbinding tussen Kaprun (Maiskogel) en Zell (Areit via Piesendorf) is al eerder geschreven, zie: https://www.wintersport.nl/forum/topic/228249?page=5…. Ik heb mijn bedenkingen maar zo gek is het idee eigenlijk ook niet.

Haus Gassner in Niedernsill

En hoe moet het geheel gaan heten? Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn-Zell-am-See?

Het wordt langzamerhand zo’n ‘ik ga op reis en neem mee’ spelletje.

Oh Santa! Fresh snow, my favourite! How did you know?

Idd. Totaal gek. Maar kennelijk geldt hier niet dat ‘size does not matter’. Wie kan/wil in godsnaam in een paar dagen 2000 km skien? Geef mij een mooie wilde besneuwde berg en ben ik blijer.

*bericht bewerkt door Romana op 22 nov 2016 20:24

Haus Gassner in Niedernsill

Ik begrijp de strijd tussen de ski-gebieden wel, het is ook een beweging die je al jaren door de Alpen ziet gaan, kijk nu naar PdS, Paradiski etc… Maar een hele vent maakt misschien 250 piste-kilometers in z’n wintersport vakantie. Tuurlijk is het leuk om variatie te hebben en nieuwe routes te skiën, maar voor de kleinere skigebieden wordt het een beetje do- or die op deze manier.

Oh Santa! Fresh snow, my favourite! How did you know?

En hoe moet het geheel gaan heten? Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn-Zell-am-See?

Het wordt langzamerhand zo’n ‘ik ga op reis en neem mee’ spelletje.

Embee op 22 nov 2016 19:44

Gewoon skicircus, net als ski amade.

Interessant :)

Certified ski-boy, glijbewijs
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie