Wat is een tree-well?

Rogier op 26 november 2016· 11 reacties

null

Het gaat goed met de ‘domme vragen’ reeks. We krijgen ook dit jaar weer leuke vragen binnen. Blijf ze vooral doorsturen (rogier@wintersporters.nl) en dan zoeken wij het antwoord. Dit keer de vraag:

Wat is een tree-well?

Wie regelmatig overzeese skifilmpjes bekijkt kent zeker de term “tree-well”. Aan de andere kant van de oceaan zijn deze valkuilen levensgevaarlijk. En dus ook berucht bij wintersporters.

Wat is een tree-well precies?

Een tree-well is een soort kuil die onder naaldbomen ontstaat, meestal witte sparren en blauwsparren. Dat is de reden waarom tree-wells ook wel Spruce traps worden genoemd, een Spar is een Spruce in het Engels. Deze bomen groeien veel in de Verenigde Staten en Canada. Omdat deze sparren sneeuw vasthouden op hun takken, en de sneeuw naast de boom op de grond valt wordt het sneeuwdek naast de boom langzaam dikker, terwijl er onder de boom geen sneeuw bijkomt. Er ontstaat dus een soort grot onder de boom. Een echte valkuil. Afhankelijk van de hoeveelheid gevallen sneeuw kan deze tree-well behoorlijk diep worden. Deze valkuil kan helemaal leeg zijn of vol met lichte poedersneeuw liggen. Tree-wells kunnen ook onstaan naast rotsen en nabij beekjes en riviertjes.

Gevaar

Als je in een tree-well valt is de kans dat je er zelf uitkomt bijzonder klein. Bij een test met vrijwillige proefpersonen lukte het 90 % niet om zelfstandig uit de tree-well te komen. Veel slachtoffers vallen head-first in een tree-well. Dit maakt het ontsnappen uit een tree-well nog ingewikkelder. Ook voor snowboarders is een tree-well snel problematisch vanwege het feit dat de benen aan één plank zitten. 20% van alle dodelijke ski- en snowboardongelukken in de VS en Canada wordt veroorzaakt door tree-wells. Een dodelijk tree-well ongeluk wordt in vaktermen ook wel een NARSID (Non-Avalanche Related Snow Immersion Death) genoemd. Check onderstaande indrukwekkende filmpje van een tree-well ongeluk.

In Europa

In Europa komen ook zeker treewells voor, maar heel veel minder dan aan de andere kant van de Oceaan. Dit heeft een aantal redenen. Ten eerste hebben wij minder witte sparren en blauwsparren in de bossen rond skigebieden. Ten tweede hebben wij vaker te maken met periodes van dooi en vorst waardoor het sneeuwdek zich gelijkmatiger vormt rondom bomen. Ook hebben wij meer wind wat hetzelfde gevolg heeft. Maar tijdens echt goede winters met lange periodes van veel sneeuw ontstaan er ook in de Alpen tree-wells naast bomen, en vaker nog naast rotsen. Skiërs en snowboarders kunnen dus ook in Europa vast komen te zitten in de (poeder)sneeuw na een val. Ik ken enkele verhalen van wintersporters die op deze manier overleden zijn.

Wat te doen?

In je eentje kun je dus bijna niet uit een tree-well komen, maar met de hulp van anderen is dit al een stuk eenvoudiger. Daarom is het van groot belang dat je nooit alleen off-piste gaat en bij elkaar blijft, op veilige afstand in verband met lawinegevaar, maar elkaar wel in het zicht houdt. En natuurlijk ski je off-piste alleen met off-piste materiaal want een schep kan ook bij een tree-well erg nuttig zijn.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Zo’n domme vraag vind ik dit eigenlijk niet. Bij grote keien en rotsen wel eens gezien, maar nooit zulke grote als op het filmpje en zeker niet bij bomen. Hij ligt daar toch een aardige tijd onder of zie ik dat verkeerd? Hij komt gewoon rustig “boven” zonder dat ie bewusteloos is. Had hij toevallig geluk en zuurstof?

Not all who wander are lost

wat een enge ervaring lijkt me dat, ik begrijp overigens nog steeds niet hoe je nou met je hoofd voorover in een gat valt als je erover skied. je skies zouden dit toch moeten voorkomen?? maar het kan zoals je op de film kan zien dus wel

In Canada zie je veel mensen met een fluitje aan hun jas skiën. Zeker omdat veel mensen daar lekker door de “glades” skiën, en ze zijn best diep die tree wells.
Tijdens het skiën door de glades spreek je een “tailgunner” af. Iemand die als laatste iedereen in de gaten houdt waar men heen skied. Soms staan de bomen zo dicht op elkaar dat je elkaar amper meer ziet op 3 meter afstand, een goede fluit in de buurt van je mond is dan echt wel handig.

Nog even en we mogen weer!

In Canada zie je veel mensen met een fluitje aan hun jas skiën. Zeker omdat veel mensen daar lekker door de “glades” skiën, en ze zijn best diep die tree wells.
Tijdens het skiën door de glades spreek je een “tailgunner” af. Iemand die als laatste iedereen in de gaten houdt waar men heen skied. Soms staan de bomen zo dicht op elkaar dat je elkaar amper meer ziet op 3 meter afstand, een goede fluit in de buurt van je mond is dan echt wel handig.

Ptrdejong op 26 nov 2016 19:12

De meeste freeride rugzakken zijn hier ook mee uitgerust.

Übung macht den meister!!!

Tijdens het skiën door de glades spreek je een “tailgunner” af. Iemand die als laatste iedereen in de gaten houdt waar men heen skied.

Ptrdejong op 26 nov 2016 19:12

Dan vraag ik me wel weer af wie die laatste in de gaten houdt ;-)

Ben er 2 x in terecht gekomen op dezelfde dag. Een keer met mijn ski’s aan beide kanten van de boom. Was een goede 20 minuten zweten om eruit te komen. Heeft me meer energie gekost dan een paar uur poeder skiën. Heb beide keren mazzel gehad dat de kuil niet is ingeklapt. Eerste keer was er wel hulp. Tweede keer was ik de laatste van de groep en moest ik het zelf doen.

Eerst skier, toen snowboarder en nu weer skier

Mieters das een serieuze “grot” waar die knaap bijna volledig in verdwijnt. Kijk vanwege dit soort info is wintersporters.nl toch een fijne site om zo nu en dan eens te checken.

Zag vorig jaar dit filmpje voorbij komen op social media.

Had er nog nooit van gehoord.

Ik gebruik mijn north face tas zowel voor school als met wintersport. Kwam er pas achter dat hier ook een fluitje op zit verwerkt op 1 van de klipjes.

Is het al winter?

Doden ten gevolge van tree wells komen aan de andere kant van de plas vaak voor. Maar ook in de USA en Canada staan de risicoplekken goed aangegeven (zie foto). Net als bij lawinegevaar is het dus een afweging of een piste wel of niet afgaat.

null

null

Whitefish Montana USA - februari 2014).

Zelf heb ik iets vergelijkbaars zonder “tree wells” meegemaakt in Les Menuires. Eind van de dag skiede ik de piste af die destijds langs de Becca sleepliften lag. Ik skiede 3 meter buiten de pistemarkeringen. Door een dwarsgeul viel ik voorover in een berg vochtige sneeuw. Niemand van de laatste skiers die het zag. Het heeft mij ruim 25 minuten en heel wat angstige zweetdruppels gekost om los te komen.

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie