Komt er een overdekte skihal in Tignes?

Rogier op 23 november 2016· 34 reacties

Ziet Tignes er straks zo uit?
Ziet Tignes er straks zo uit?

Tignes is beroemd vanwege het feit dat je er 365 dagen per jaar kunt skiën. Maar het smelten van de gletsjers maakt dit elk jaar moeilijker. Tignes wil zijn positie als perfect trainingsgebied niet kwijtraken. Aanstaande vrijdag gaat de gemeente Tignes toestemming vragen om een wel heel bijzonder project uit te voeren: een overdekte skihal op de berg!

Wat is het idee?

Het idee is om een 400 meter lange overdekte skibaan te maken waar het hele jaar geskied kan worden. Weer of geen weer. Gletsjer of geen gletsjer. Deze skibaan hoort bij een project waar ook een Club Med gebouwd gaat worden en zal in het deel van Val Claret gebouwd moeten worden. DIt is op 2100 meter hoogte! Onderaan aan de skibaan komt ook een kunstmatige golf zodat er ook nog eens gesurfd kan worden. Meer info vind je hier.

Toestemming vragen

Het plan staat nog in de kinderschoenen. Komende vrijdag wordt dit pas voorgesteld aan de commissie die over alle grote toeristische uitbreidingen gaat. In deze commissie zitten verschillende organisaties en personen. Het spreekt voor zich dat verenigingen voor natuurbehoud zich hevig zullen verzetten tegen deze plannen. Ik ben benieuwd of de toestemming er gaat komen.

Surfen in een skigebied?
Surfen in een skigebied?

Logisch

Elk jaar komen er duizenden wintersporters en atleten trainen in dit gebied. Als er in de toekomst wellicht niet meer op de gletsjer geskied kan worden in de zomer ligt dat niet niet meer zo voor de hand. Tignes wil deze positie als trainingsspot natuurlijk niet kwijt raken en dan is een overdekte skihal natuurlijk helemaal niet zo’n gek idee. Zo kun je altijd skiën wat het weer ook is.

Minder logisch

Waar skihallen buiten de bergen een logisch idee zijn, want het is de enige mogelijkheid om te skiën of boarden, is een overdekte skipiste op een berg bouwen natuurlijk een raar idee. Zitten wij als wintersporters hier op te wachten? Want echt authentiek of gezellig is zo’n grote vireskist natuurlijk niet. Ik ben benieuwd naar jullie mening.

Als ik meer informatie vind over dit project dan zal ik het onder dit blog posten. Dus volg dit blog en je blijft op de hoogte!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Wat status en geld allemaal niet doet met mensen! Voor mij een hele dikke nee…
Natuur in de bergen heeft al genoeg van het wintersport toerisme we mogen ons dankbaar voelen dat we in zo’n prachtige omgeving mogen genieten ☺

*bericht bewerkt door Freerider op 23 nov 2016 18:27

Ik sluit me helemaal aan bij @Freerider. Het uitzicht is een van de aspecten van wintersport. Laten we dat niet onnodig verpesten. Er is vaak sowieso al veel fantasie nodig om je in de natuur te wanen.

Ja, sneeuw is koud en glad. Maar het heeft nog andere voordelen ook.

Ik sluit me ook aan bij Freerider. Hier is alles al vol gebouwd dus een lelijk gebouw meer of minder … Maar in de bergen ga ik voor de prachtige natuur en een skihal hoort daar jammer genoeg niet bij.

Zal wel niet zo veel nut hebben voor ons recreanten; nu heb je ook vaak dat één piste is afgesloten voor skiteams, en als er dan maar één piste (hal) open is…

Certified ski-boy, glijbewijs

En toch is het een interessant idee. Die gletsjers verliezen ieder jaar meer volume. Dus stel nu, dat een hal maken a la Arena, met een dak wat open kan (verse sneeuw) maar ook kan sluiten. Briljant! Even los van esthetiek en economie.

Eigenlijk heeft de natuur al heel veel te lijden door wintersport. Natuurlijk ook door andere sporten, maar liften e.d zijn er voornamelijk daarvoor. En de vele pistes die aangelegd zijn. Zo zie je maar weer dat het eigenlijk voornamelijk om het genereren van geld en deels status gaat. Ene kant logisch, want daar draait de maatschappij toch voornamelijk om. Ik zou het ook geen gezicht vinden, maar je houdt zulke dingen toch niet tegen en ongewtijfeld gaat er genoeg gebruik van worden gemaakt.

Not all who wander are lost

Er zijn ook plannen voor de grootste skihal ter wereld met een lengte van ong. 750 meter in de Harz op de Astberg bij Wernigerode. Ook iets voor het Sauerland?

als ze dat in de grond moeste steken zodat ge der niks van ziet zou dat super zijn.
nu kunde in de skihallen toch ook niet naar buiten kijken, kost toch niet zoveel meer op het totaal budget.
en niemand dat er last van heeft quasi esthetiek.

Ik snap de gedachte op zich wel, ze willen hun concurrentiepositie vasthouden. Ook is het bouwen van een skihal tegen een berg op veel logischer en makkelijker dan op het vlakke land. De 300 meter van Zoetermeer is wel het maximale wat je kunt bereiken.

Ik zou het alleen veel logischer vinden om dan het middelgebergte daarvoor te gaan gebruiken: wel heuvels waar het tegenaan gelegd kan worden, veel minder sneeuwzeker, en minder ten koste van de natuur en de uitzichten in het hooggebergte. Wat dat betreft vind ik de baan in de Harz een veel beter initiatief.

*bericht bewerkt door erikkie39 op 23 nov 2016 19:44

Tja, voor mij hoeft het niet… Maar ik heb natuurlijk wel makkelijk praten, aangezien mijn broodwinning (hele jaar door ski-toeristen) niet op het spel staat.

Die indoorhal in Bottrop is natuurlijk ook op een berg gebouwd maar dit zou ik wel zonde vinden. Mensen zullen niet voor een indoorhal naar Tignes reizen lijkt me?
Zolang de gletscher er nog is, zullen de teams wel komen trainen en gebruik maken van de hal. Dat zal dan vooral zijn voor de mindere dagen op de gletscher.
Als je straks niet meer op de gletscher in Tignes kan trainen zie ik het dus echt niet gebeuren dat teams speciaal voor die skihal naar Tignes komen.

*bericht bewerkt door RalphMeertens op 23 nov 2016 20:07

Ik vind het niet zo’n slecht idee. Het gebied is onmetelijk groot, die skihal die valt in het niet bij de bergen. Als deze met een groen dak of zo wordt aangelegd dan gaat deze op in het landschap. Overigens dat volgebouwde beeld dat door de bovenste reacties wordt geschetst valt wel mee. Afgezien van de dorpjes Tignes en Val d’Isere is het daar vooral leeg, heel leeg! Vanaf de Grande Motte stellen die paar dorpjes niet veel voor en moet je zoeken om ze te vinden.
De impact van de kunstsneeuwinstallaties en al die leeg en glad gemaakte pistes is in sommige gebieden is veel groter.

Voor de skiliefhebbers gaat het de komende 20 jaar toch wel sterk veranderen door de klimaatverandering. We hebben nu al een paar slechte seizoenen achter elkaar, dat is echt geen toeval meer.
Er zullen de komende jaren heus wel wat gebieden gaan sneuvelen door sneeuwgebrek en daardoor gebrek aan inkomsten. Als dit een middel is om te overleven en ons de kans te bieden om te kunnen blijven skiën (en voor de locals hun werk en inkomen) dan vind ik dit een aanvaardbare oplossing.

Nog beter is dat er nou eindelijk eens wereldwijd gezamelijke acties worden ondernomen om de opwarming te verminderen. Maar ja gezien de laatste ontwikkelingen met Trump dan heb ik daar een hard hoofd in.
Doemscenario is dat we later aan onze kleinkinderen moeten uitleggen wat sneeuw was en dat je daarop kon skiën.

*bericht bewerkt door Marko2 op 23 nov 2016 20:14

dikke nee. De bergen verpesten door zo een stuk beton. Wat gaat dat het milieu nog extra belasten om de boel daar gekoeld te houden het hele jaar door?

De trend van de smeltende gletsjers zijn niet zo een goed teken helaas…

Waarom zou je als skiteam zo’n hal verkiezen boven de lokale hal? Hier moet je verder voor rijden

Gang is alles

@Jesper Veel Franse skiteams in de Alpen hebben geen lokale hallen ;-)

Click. Click. Peace

Ook dan is het niet logisch, want Tignes ligt nou niet bepaald centraal in de Franse Alpen… Als je toch een berg eraan op wil offeren, doe het dan goed, zou ik zeggen.

❄️

@Rogier Ja oké dan houdt het op hahaha

Gang is alles

dit kan toch onzichtbaar… een dak waar je in de winter overheen kan skiën, in de zomer groen en in de grond.
het enige dat je hoeft te zien is een ingang. als ze het zo doen lijkt het me geen probleem. als ze er een snow planet achtig monster van maken is het natuurlijk vreselijk…

Belachelijk, maar zolang er geld verdient kan worden zal het wel doorgaan. Waarom niet proberen het probleem op te lossen, ipv het te verdoezelen met zo’n hal, kost ook alleen maar weer stroom, weer meer opwarming bij wijze van. Weinig sfeervol ook zo’n hal.

Interessant! Heb er toevallig enige jaren geleden patent op aangevraagd en gehonoreerd gekregen zie; https://patentscope.wipo.int/search/en/detail.jsf?docId=WO20…. Los van een indoor sneeuwhal ontwikkelen op of in een ‘natuurlijke formatie’ (berg/steengroeve) ook de vorm van een indoor sneeuwbaan aangepast naar een zo realistisch mogelijke slope, niet lang en smal maar juist breed zodat voornamelijk beginnende wintersporters vanaf het hoogste punt over de breedte van de sneeuwbaan veilig kunnen afdalen via een blauwe slope. Werken momenteel aan eerste next generation snowdome in China http://blooloop.com/articles/unlimited-snow-creates-snow-and….

Vlak bij Willingen (Brilon) heeft ook een dergelijk plan jarenlang boven de markt gehangen, Daarbij zou er een hal van 700 meter lang komen, Probleem is echter dat er in de omgeving te weinig mensen wonen, hetgeen mij ook het geval lijkt in Tignes… Maar wie weet!
http://www.brilon-wald.de/brilon-wald/home/dorf/aktuelles/95…

Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?

Ik vind het idee zo gek nog niet,mits innovatief gebouwd, en opgaand in het landschap. Zeker voor de teams om het hele jaar door te trainen, maar ook voor de toeristen.1of 2 middagen wavesurfen/bodysurfen op m’n skivakantie vind ik wel leuk.

www.wausclothing.com THE BRAND FOR BOARDERS

Als ik die link ( http://www.consultingbymdp.com/fr/projets/utn-ski-line-et-cl… ) eens bekijk, wordt de hal/Club Med acco op de sportvelde naast het voetbalveld gezet, tussen de huidige hotels/parkeerplaats en de liften. Daar zullen die hotels niet heel gelukkig van worden, lijkt me, maar het is totaal niet zoals de eerste foto in deze blog doet vermoeden. De bebouwing is daar zo te zien toch al ultra lelijk, mits goed ontworpen kan dat er haast alleen maar op vooruit gaan. Vooralsnog zeg ik dat als daar daadwerkelijk behoefte aan is en het niet alleen eoa prestigeprojectje is, zoals zo vaak, doen.

null

null

*bericht bewerkt door Userd op 24 nov 2016 10:24

@Userd dat is mij ook niet geheel duidelijk waar ze deze willen gaan bouwen. Ik vraag me af of dat gebouw niet alleen de club med is. SOwieso is hetnog in de project/aanvraag fase. De de tekeningen kunnen en zullen nog wel veranderen als het er echt komt.

Click. Click. Peace

@Rogier, als ik deze tekening zie, is het een geheel en worden de kamers/appartementen bovenop de hal gebouwd. Rechtsonder heb je het bestaande gebouw met het ‘puntdakje’. Volgens die foto’s zou de hal dan ong beginnen op de rood/witte velden.

null

*bericht bewerkt door Userd op 24 nov 2016 10:51

Misselijk in een woord!!! Er waren toch plannen van een indoorhal in Paris door mijnheer Duijvestein van Zoetermeer. Maar dit…
Wij moeten beter naar ons zelf kijken en ons manier van leven aanpassen willen wij onze planeet redden. Het is alleen maar hebzucht en profijt. Niemand kijk er naar wat wij gedaan hebben en hoeveel wij van onze moeder natuur gestoelen hebben. Ik ben bang dat wij niet meer terug kunnen en dat voor ons en onze mooie planneet al te laat is. F… This!!!

dit kan toch onzichtbaar… een dak waar je in de winter overheen kan skiën, in de zomer groen en in de grond.
het enige dat je hoeft te zien is een ingang. als ze het zo doen lijkt het me geen probleem. als ze er een snow planet achtig monster van maken is het natuurlijk vreselijk…

Wimbers op 23 nov 2016 21:26

ik heb er 2 gedachten bij: Wat Wimbers schrijft, dat is ook mijn idee, de hal ónder de piste maken. Dan is 700 meter peanuts en kan je met gemak een hal maken die nog vele honderden meters doorloopt. Door een goede isolatie te gebruiken en het gebrek aan stralingswarmte van de zon in de zomer verlies je weinig energie. Sterker nog, om aan energie te komen is zo’n lege piste in de zomer ideaal…

2e gedachte: we slaan door. Waar ontstaat de behoefte van skiteams om in de zomer door te kunnen trainen? En waarom per sé op het noordelijk halfrond?
Je lichaam trainen kan 's zomers prima op andere manieren, fietsend, lopend of whatever in de buitenlucht.

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Wat een negativiteit ! Ik zie worden voorbij komen zoals: belachelijk, hebzucht, profijt, spuuglelijk, etc, etc
Volgens mij volgens mij is typisch een gevalletje van: “de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet”. Nederland heeft de meeste skibanen van Europa. Het is hier niet koud en we hebben geeneens bergen. De verlengde baan in Zoetermeer is vanaf heinde en verre te zien!

Ook maken we ons in eens druk om het milieu, terwijl we allemaal gaan skiën ! Hebben jullie enig idee wat voor impact dat heeft:

  • Het maken van kunstsneeuw (waterverbruik, pompen, leidingen door de bergen)
  • Skiliften: een beetje skilift verbruikt zo 600 tot 1000 kW + de impact op het landschap. De verwarmde zitjes nog buiten beschouwing latend …
  • Pistenbully: ca. 600 PK, brandstofverbruik 40 tot 60 liter diesel per uur.
  • Om vroeger open te kunnen gaan, worden de pistes vrijgemaakt van rotsen, planten, etc zodat er minder sneeuw nodig is. Een enorme landschappelijke impact !!
  • We gaan bijna allemaal met de auto -> 150 tot 200 liter brandstof per vakantie.

Nu zijn er plannen om op een natuurlijke berg in een koude omgeving een skihal te maken en dan staan we ineens op onze achterste benen.
Beetje krom, allemaal.

Begrijp me goed, ik ga ook skiën dus ik doe net zo hard mee. Maar om als actieve skiër het milieu te gebruiken als argument om dit af te kraken is dus vrij hypocriet.
Trouwens de stroom in Tignes wordt opgewekt door de waterkrachtcentrale van het stuwmeer. Daarnaast zullen er ook wel zonnepanelen in het dak worden verwerkt.

En dan over hebzucht, profijt en status: de Savoie is nou niet echt een regio waar iedereen in Ferrari, Jaguar of Maserati rondrijdt. De mensen proberen gewoon met hun broodwinning voor de toekomst veilig te stellen en proberen in te spelen op het veranderende klimaat.

@Marko2 in het kort samen gevat zoals ik al zei…wintersport zorgt al voor genoeg aantasting in de bergen, de lange uitleg die je geeft duid dit nog maar eens aan, ergens moet er een grens getrokken worden anders is er nergens meer een ongerept stukje natuur!
Hebzucht hoor ik je zeggen…dat de baas in een Ferrari rijdt is leuk maar het personeel heeft daar niks aan, beetje kromme vergelijking dus.
Dikke salarissen zijn overal ter wereld voor een selectief groepje weg gelegd ;)
En hopelijk in de toekomst zullen er steeds meer milieuvriendelijke oplossingen komen betreft auto’s en stroomverbruik.

@Freerider: Ik had het niet over hebzucht, status en profijt; dat haalden anderen aan bij het commentaar op de plannen van de skihal. Ik bedoelde juist duidelijk te maken dat dat niet echt aan de orde is.

Alle berggebieden in Europa zijn van oudsher vrij arme, dunbevolkte gebieden. Door het klimaat en de hoogte is er weinig landbouw en ook veeteelt is afgezien van wat koeien, schapen en geiten ook niet echt florerend. Pas sinds de ontwikkeling van de wintersport is het economisch wat beter gegaan. In mijn ogen dus logisch dat ze dat zeker proberen te stellen. Ze zijn ook niet achterlijk die zien ook de effecten van de klimaat verandering. Ik heb een keer met een oudere skileraar en een pisteur in de lift gezeten. Die vertelden dat er vroeger in een seizoen 15 tot 25 meter sneeuw viel, die werden er dus niet echt vrolijk van de huidige sneeuwval.

Ik denk dat die skihal gewoon een goede aanvulling is op de zomeractiviteiten in het station. Tignes profileert zich als een sportief station waar ook topsporters (hoogte)trainingsstages kunnen volgen (zie ook website van Tignes). In de zomer zijn er tal van activiteiten. Met name is het een MTB- en wandelgebied. Daarnaast is het natuurlijk een zomerskigebied. Echter tegenwoordig is het zo dat de gletscher in juli en augustus dicht moet. Met die skihal kunnen ze het plaatje compleet houden.
Dat er behoefte aan is, blijkt wel uit het feit dat er regelmatig Franse en Duitse teams trainen in Landgraaf omdat er bij hun geen (goed) alternatief is.

Het zou mij overigens niet verbazen als dit niet doorgaat. Espace Killy ligt in / grenst aan het Parc National de la Vanoise, een beschermd natuurgebied. De regelgeving is hierdoor vrij streng om wat nieuws te mogen bouwen.
Dit is ook de reden waarom in bepaalde stukken nog oudere liften staan. De tergend langzame lift Marais kan niet worden vervangen omdat ze geen of heel moeilijk een nieuwe vergunning krijgen omdat daar zeldzame plantjes groeien en een marmotten kolonie zit (of zo).
Het is dus niet zo dat er “rucksichtlos” op los gebouwd wordt.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie