BEWintersporters is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Column: Soepzooi

Column: Soepzooi

Ruud op 11 januari 2017 · 22 reacties

Met enige tegenzin stap ik bij de Alpentaverne van mijn ski’s; ik had nog wel een afdaling willen doen, maar de dames van het gezelschap hebben het even gehad. Ze willen naar de wc en ze hebben het koud. En eerlijk is eerlijk, helemaal ongelijk hebben ze niet. Het is vandaag echt stervenskoud en even doorwarmen kan geen kwaad. Terwijl de anderen hun ski’s losklikken, kijk ik op mijn horloge en stel een beetje verbaasd vast dat het al bijna twaalf uur is. Kunnen we net zo goed meteen gaan eten. Als we het zelfbedieningsrestaurant binnenstommelen, gaat het hele gezelschap direct richting wc, ons de bestelling doorgevend. Ik zet de jongste aan een tafeltje dat net vrij komt, instrueer hem rustig te blijven zitten en loop zelf de zelfbediening binnen. Eerst (warme) dranken, is de opdracht van de wc-gangers.

Gaat net goed

Ik pak een dienblad van de stapel, glibber naar het buffet en bestel twee koffie en drie heisse choco. Of ik er Sahne op wil? Wel ja, doet u maar, we skiën het er wel weer af straks. Bij de kassa is het druk; ik hou het zware dienblad vol drankjes met moeite vast terwijl ik in de rij sta. Als ik afreken schuifel ik over de gladde vloer om mijn balans niet te verliezen. “Die stomme skischoenen ook”, mopper ik in mezelf. Met het volle dienblad moet ik op de werkelijk spekgladde tegels laveren tussen de medewintersporters die zich – op de snowboarders na-, ook allemaal als waggeleendjes bewegen om hun evenwicht te bewaren. Dat lukt niet iedereen; ik zie uit mijn ooghoek hoe een jongen bij het nemen van een afstapje wegglijdt en met zijn glas frisdrank finaal onderuitgaat. Glas in gruzelementen, frisdrank overal. Extra voorzichtig maak ik de laatste bocht naar de tafel waar inmiddels iedereen op me zit te wachten. Precies als ik het dienblad wil neerzetten, glij ik uit. Gelukkig kan ik me net aan de rand van te tafel vasthouden, waardoor ik overeind blijf. Weliswaar beland het dienblad met een klap op tafel waardoor iedereen een voetenbad heeft, maar het had erger kunnen aflopen. “Dat ging maar net goed”, constateert mijn vrouw droogjes.

Klein ongelukje!

Terwijl we lekker doorwarmen met onze drankjes, kijken we naar een personeelslid dat met een trekker en een dweil in de weer is om het stuk tegelvloer te drogen waarop de jongen is gevallen. “Als ze nou even de hele vloer doen” denk ik wijsneuzerig. De kinderen zitten inmiddels de menukaart te bestuderen; we besluiten maar meteen te gaan lunchen. We zijn hier nu toch. Nadat iedereen zijn keuze heeft gemaakt, wat zoals gebruikelijk even duurt, loop ik met de twee oudsten weer naar de zelfbediening. Na het betalen stuur ik de kids met de goulashsoep en veel vermaningen in verband met de gladde vloer alvast terug naar de tafel, terwijl ik op twee borden kaiserschmarren wacht. Ik heb net een gesprek aangeknoopt met een leuke Duitse mevrouw die ook op kaiserschmarren staat te wachten, of mijn dochter komt aangesneld. “Klein ongelukje, pap; we gleden uit en nu hebben we de goulashsoep over de tafel gegooid en ook een beetje over je jas!”

Als we een half uurtje later weer op de ski’s stappen, komt ook de leuke Duitse mevrouw naar buiten. Ze knikt en lacht. Terwijl ik afzet en weg ski vraag ik me af waarom ze nou zo vriendelijk lachte; vond ze mij ook een leuke Holländer? Of zou het komen door de duidelijk zichtbare, grote, bruine goulashsoepvlek op mijn rug?

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • Suuski 11 januari 2017 · 08:04
  Dat is nu precies de reden dat ik zelfbediening probeer te vermijden en een restaurant op zoek met bediening. Ik ben normaal al niet de meest handige persoon, maar glibberend op skischoenen met hete drank ben ik een groot gevaar.
 • Matthias123 11 januari 2017 · 08:07
  Soms is het best makkelijk om een boarder te zijn 😀 Het is wel altijd genieten om de mensen zo met volle dienbladen door een restaurant te zien glibberen...
  Born to Ride
 • Job 11 januari 2017 · 10:38
  Kan me helemaal vinden in je verhaal, voor mij ook één van de redenen om op zoek te gaan naar een restaurant mét bediening!
 • Dennis12 11 januari 2017 · 11:33
  Weer een leuke column, Ruud! Zo herkenbaar! Als je veilig zit, heb je weer wat te kijken. 😉 Maar het zou handiger zijn om iets te doen aan die gladde tegels. Ook al zijn die het makkelijkst schoon te krijgen en minder gevoelig voor beschadiging.
 • Martin9 11 januari 2017 · 11:45
  Leuke column. Bijna net zo leuk als het op mijn snowboardschoenen aanschouwen van de glijdende skischoenen 😉

  Ik snap eigenlijk nooit zo goed waarom er niet gewoon van die rubbermatten liggen in de zelfbedieningsrestaurants, kleine investering, groot gemak voor je klanten.....
  I like snow!
 • GeensMaarten 11 januari 2017 · 12:39
  En nog zo eentje, waarom liggen de toiletten van skihutten steeds in de kelder ... Een ramp met die skischoenen.

  Zelf kom ik zelden of nooit in een zelfbedieningsrestaurant . Voor mij hoort een bezoek aan een skihut net zo bij het skiën als op de lift zitten. Een koffie drinken in de morgen, op tijd binnen skiën om te kunnen eten in een gezellige hut, in de namiddag een snelle pint aan een stalletje en dan op de laatste afdaling een beetje apres ski. Daar geniet ik net zo van als al de rest.
 • Jeffrey. 11 januari 2017 · 13:34
  pfff wc.drinken, eten... een vervelende onderbreking van mijn ski dag 😉 Zonder dollen allemaal heel herkenbaar. Hut zoeken met bediening kan soms wel een seen opgave zijn.. Dienblad vooral niet te vol zetten en flesjes dicht laten. Klinkt misschien een beetje cru maar volwassenen regelen hun eigen spullen en nemen voor de kinderen mee. Waarom inderdaad de wc in de kelder?

  Misschien iets voor @Rogier zijn rubriek 😉
  Seriously snow addicted family!
 • Rogier admin 11 januari 2017 · 13:41
  Leuke vraag @Jeffrey

  Een deel van dit probleem komt ook door het feit dat voor veel locals het lastig is om te bedenken dat niet iedereen even makkelijk loopt met skischoenen. Want die ouwe-lokale-skileraar die glijdt echt niet uit met z'n dienblad vol met schnapps... Zelfs niet als ie deze leeg terugbrengt.
  Iets als 'teveel sneeuw' bestaat niet.
 • ViolaB 11 januari 2017 · 13:57
  Het zou zomaar kunnen dat dat met die rubberen matten met de hygiëne te maken heeft. In een horecagelegenheid vermoed ik dat ze de vloeren netjes schoon moeten kunnen maken vanwege de wetgeving voor dat soort plekken. En van dat rubber met gaatjes, daar kan van alles in broeien...
  Maar evengoed heel irritant ja, die gladde vloeren. En die wc's waar je een trapje voor af moet. Gelukkig heb ik dat ook anders gezien: gewoon achterin het restaurant én met uitzicht over de bergen. Dan wil je wel naar de wc 😉
 • PanoSound 11 januari 2017 · 14:30
  Heel herkenbaar. Voor mij zijn deze zelfbedieningsrestaurants vaak te massaal bezocht om nog ontspannen te kunnen eten.
  Rock the piste
 • MaartjeCW 11 januari 2017 · 14:46
  Oeh! Herkenbaar... Vond dit jaar de grootste uitdaging het buitenterras bij de Winkleralm in Hinterglemm en de trap bij Alte Schmiede in Leogang... Wellicht een idee voor een nieuw topic??
 • Coldfeet 11 januari 2017 · 14:53
  Toilet met uitzicht?

 • Forza 11 januari 2017 · 15:39
  Nieuw topic-idee: in welke hut staat/hangt dit toilet?
 • stefanski 11 januari 2017 · 16:37
  In solden staat ook zo'n toilet met uitzicht, maar dat is deze niet volgens mij.
 • SkiBeppie 11 januari 2017 · 17:08
  Tja we zitten nu in de alpen en vanwege de kou (neem je lange onderbroek maar mee volgende week...) moet je binnen in de hut pauzeren, buiten is nu echt geen optie. Tja..hysterische harde schlagermuziek,, volle bak, glibberige vloeren en het ergste:ROKERS....in Oostenrijk mag binnen helaas nog gerookt worden, ronduit getverderrie. Dat we dat vroeger gewoon vonden, niet te geloven....
  Zo snel mogelijk weer naar buiten dus. In maart lekker buiten zitten....ik kijk er al naar uit.
 • zenith 11 januari 2017 · 17:21
  Ik vroeg me altijd al af wat er nu precies met die Oostenrijkse gezelligheid wordt bedoeld. Na het lezen van alle reacties begrijp ik het 😃

 • Superskismurf 11 januari 2017 · 17:50
  Toilet van de Gandegghutte heeft ook prachtig uitzicht, alleen ontbreekt daar het glas.... brrrrrrrr
  *bericht bewerkt door Superskismurf op 11 jan 2017 17:51 (1% bewerkt)
 • Sarah 11 januari 2017 · 18:09
  @Forza: asitzbrau in Leogang...super leuk/lekker restaurant
 • ronaldvr 11 januari 2017 · 18:30
  Inderdaad ook ik zoek wel een restaurant waar geen zelfbediening is. Vaak moet je na het glibberen met de dienbladen ook nog een trap af naar de wc. 😃 Ook zijn de dienbladen altijd veel te klein!
 • peterpos 12 januari 2017 · 07:41
  In solden staat ook zo'n toilet met uitzicht, maar dat is deze niet volgens mij.stefanski op 11 jan 2017 16:37

  @stefanski Dat toilet in Sölden is op de gletscher en kun je door een hoog raam kijken, herinner ik me nog. Was wel een mooi uitzicht 😃
 • RCGrootveld 12 januari 2017 · 14:32
  en het ergste:ROKERS....in Oostenrijk mag binnen helaas nog gerookt worden, ronduit getverderrie. Dat we dat vroeger gewoon vonden, niet te geloven....
  Nog 1 seizoen volhouden, dan worden die Oostenrijkers ook verstandig; per 2018 is het daar ook afgelopen.
  Nu nog uitbreiden naar de terrassen ......
  Rob
 • RCGrootveld 12 januari 2017 · 15:15
  Inderdaad:
  Gladde tegelvloer uit hygienische gronden

  Schoenen los loopt een stuk makkelijker en stabiler
  Rob

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.