Skiën in de Oostenrijkse Zuidalpen

-Michiel- op 19 januari 2017· 17 reacties

null

De Alpen. Een magische bergketen, waar wij Nederlanders en Belgen graag op vakantie gaan. In de weerberichten van Roel wordt deze bergketen vaak gesplitst in een noord- en een zuidkant. Elke kant heeft zijn eigen “levensstijl”. Ikzelf woon in het bergdorpje Katschberghöhe, gelegen in de zuidalpen. Maar wat zijn nou eigenlijk de belangrijkste verschillen tussen de minder bekende skigebieden bij mij in de regio, en de bekende skigebieden in de Oostenrijkse noordalpen?

De Oostenrijkse Zuidalpen

De Zuidalpen zijn alle gebieden die ten zuiden van de Alpenhoofdkam liggen. Deze gebieden zijn afhankelijk van sneeuw uit het zuiden, vaak veroorzaakt door een Genuadepressie boven de Middellandse Zee. Gebieden die onder de Zuidalpen vallen zijn de Italiaanse Alpen en het zuiden van Oostenrijk, waaronder de provincies Osttirol en Karinthië.

null

Sneeuwcondities in de Oostenrijkse Zuidalpen

Er liggen minder skigebieden dan in de Oostenrijkse Noordalpen. Hoe zuidelijker je gaat, hoe vlakker het landschap wordt. Twee bekende Zuidalpen skigebieden zijn de Mölltaler Gletscher en het skigebied Gerlitzen. Waar de top van de Mölltaler Gletscher op 3122m ligt, ligt de top van Gerlitzen op “slechts” 1911m. Dit hoogteverschil en de warme mediterrane luchttoevoer zorgen ervoor dat de sneeuwcondities in Gerlitzen vaak slechter zijn dan die van de Mölltaler Gletscher. De temperaturen in het zuiden van Oostenrijk liggen vaak wat hoger.

Zoals ik al aangaf, zijn de skigebieden in deze regio afhankelijk van sneeuw uit het zuiden, vaak veroorzaakt door Genuadepressies boven de Middellandse Zee. Het levert soms bijzonder grote hoeveelheden sneeuw op in korte tijd. 2013/2014 was een memorabele winter, waar in een korte periode meters verse sneeuw viel door een aanhoudende südstau. Bij een nordstau pikken de meest noordelijke skigebieden in de Zuidalpen vaak wel iets mee, maar meestal geen hoeveelheden om over naar huis te schrijven.

Kleinere skigebieden

De skigebieden in deze regio zijn over het algemeen kleiner dan in de Oostenrijkse Noordalpen. Je kunt hier geen grote tochten maken. De skigebieden in de Oostenrijkse Zuidalpen zijn in de meeste gevallen geschikt voor families met kinderen die willen leren skiën, of voor de skiër die meer van rust en zon houdt en het aantal pistenkilometers geen grote rol speelt. De skigebieden zijn over het algemeen overzichtelijk en hebben daardoor een knusse en gezellige sfeer.

null

Cultuur in de Oostenrijkse Zuidalpen

Ook de cultuur in de Oostenrijkse Zuidalpen is anders. Neem de regio Lungau waar ik woon als voorbeeld. Dit is de meest zuidelijke regio van de provincie Salzburgerland en wordt omringt door bergen. Sinds de bouw van de Tauerntunnel (A10) is deze regio pas echt toegankelijk geworden. Doordat deze regio pas laat de kans heeft gekregen zich te ontwikkelen, proef je hier echt nog de ouderwetse Oostenrijkse sfeer. De skigebieden Katschberg en Obertauern hebben ervoor gezorgd dat er in deze regio toch genoeg inkomsten gegenereerd worden.

Ook de huizen verschillen met die van de Noordalpen. In verschillende regio’s is men verplicht de huizen in dezelfde stijl te bouwen. In de regio Lungau beschikt elk huis over een dak met een verplichte dakhelling van 45 graden. In de Noordalpen zijn deze verplichtingen er in veel mindere mate. De cultuur in de provincie Karinthië heeft iets weg van de mediterraanse cultuur en kent veel invloeden vanuit Italië en Slovenië. Dit zie je ook terug in de regionale keuken…

Wie van jullie is wel eens verder naar het zuiden afgezakt voor de wintersport? Of lijkt het jullie wat?

-Michiel-
houdt ons dit seizoen letterlijk van midden op de piste in Katschberg Oostenrijk op de hoogte van de sneeuwcondities.

Plaats een reactie

wij gaan dit jaar weer naar Mauterndorf. Vandaar kun je redelijk snel naar Obertauern en Katschberg. Samen met Mauterndorf zelf heb je dan aardig wat kilometers om te skiën. Groot voordeel is dat het in deze gebieden niet druk is. En dan heb ik het over de carnavalsvakantie. Tot nu toe nog altijd goede sneeuwcondities gehad.

@-Michiel- , lijkt mij zeker wel wat maar waarheen dan en tot wanneer?

@Userd - Er zijn een aantal leuke skigebieden in dit deel van Oostenrijk. De gebieden Obertauern en Nassfeld zijn de grotere gebieden met 100 km of meer. In Nassfeld kan je een gave ronde skiën, waar je op 1 dag geen enkele keer dezelfde lift hoeft te nemen! Het skigebied Mölltaler Gletscher is wat kleiner, maar wel zeer sneeuw zeker! Het skigebied Katschberg is een echt familie skigebied met 70 pistenkilometers. Een leuk alternatief is de SkiLungau skipas, waarmee je zowel in het gebied Katschberg - Aineck (70km) als Großeck - Speiereck (50km) en Fanningberg(30) kunt skiën. Voor €20,- meer zit ook Obertauern(100km) daarbij!

-Michiel-

de Oostenrijkse zuidalpen: Heerlijk gebied. Ik ga dit jaar weer naar de regio Lungau, echt een gezellig familie skigebied en sneeuwzeker!!

Bij Zwitserse weerberichten hebben ze het altijd over de Alpensudseite und Engadin. Voor het gemak reken ik St. Moritz e.o. dus ook tot de Zuidalpen, en qua weer is dat best logisch: veel zon! Vanwege de hoge ligging is de sneeuw over het algemeen ook top, al moet ik toegeven dat ik er al een jaar of tien niet meer ben geweest… Gelukkig zijn er ook nog Dolomieten ;-) Een stuk minder (natuur)sneeuwzeker dan het Ober-Engadin (logisch: zuidelijker en lager gelegen) maar absoluut prachtig.

Maar goed, misschien moeten de Oostenrijkse Zuidalpen maar op de bucketlist, al vind ik het stiekem best een eindje rijden…

@Userd - Er zijn een aantal leuke skigebieden in dit deel van Oostenrijk. De gebieden Obertauern en Nassfeld zijn de grotere gebieden met 100 km of meer. In Nassfeld kan je een gave ronde skiën, waar je op 1 dag geen enkele keer dezelfde lift hoeft te nemen! Het skigebied Mölltaler Gletscher is wat kleiner, maar wel zeer sneeuw zeker! Het skigebied Katschberg is een echt familie skigebied met 70 pistenkilometers. Een leuk alternatief is de SkiLungau skipas, waarmee je zowel in het gebied Katschberg - Aineck (70km) als Großeck - Speiereck (50km) en Fanningberg(30) kunt skiën. Voor €20,- meer zit ook Obertauern(100km) daarbij!

-Michiel- op 19 jan 2017 09:21

Dank voor je uitgebreide antwoord, Nassfeld staat al een tijdje op de verlanglijst! We zijn dit seizoen begonnen met snowboarden en zoeken nog een geschikte bestemming laatste week maart om dat in praktijk te brengen. Heel groot en lastig hoeft het gebied dan ook niet per se te zijn deze keer. Zou het daar ook geschikt voor zijn en wat zou dan een goede uitvalsbasis zijn?

*bericht bewerkt door Userd op 19 jan 2017 10:14

@Forza Voor veel Nederlanders en Belgen klinken de Zuidalpen ver. Het populaire gebied Flachau ligt net voor de Tauerntunnel en dus maar 20 minuten van Obertauern en 30 minuten van de skigebieden in Lungau!

-Michiel-

Ik ga al sinds 1988 naar Mauterndorf en vindt het daar heerlijk. Meestal ben ik daar met de carnaval week en ergens beging Januari ( deze periode is wel rustig) en ik moet zeggen dat de sfeer er dan goed zit. Het zijn zeker geen ischgl toestanden maar dat hoeft voor mij ook niet.

Grosseck / speiereck , fanningberg zijn voor mij zeer leuke gebieden om te doen als je met een groep bent waarin de niveaus verschillen en als de kids nog niet aan het racen zijn.
Je kan makkelijk ff opsplitsen en elkaaruurtje later weer terugvinden om samen te lunchen etc…

Als je het gebied kent kan je hier ook lekker freeride

Obertaueren is voor mij top! Zowel op als naast de pist

Katchberg/ainneck vindt ik persoonlijk niks , vroeger waren het klote lange sleepliften waar geen einde aankwam, nu is dat uiteraard niet meer ! Maar sinds de komst van dat Landal gebeuren is het daar te druk geworden en is de staat van de pistes soms zeer slecht ( maar das mijn indruk en ik ben misschien te kritisch tegen over dit gebied, omdat het mij van kinds af al niet lag)

Verlaat je de Lungau , richting spital dan heb ik de indruk dat er inderdaad veel meer zuiderse invloeden komen in de cultuur. Dan mis ik wel et echte Salzburg of Tirol gevoel een beetje.

Schiheil ⛷🏂🎿

ondertussen al 3x naar Obertauern geweest in de laatste 6 jaar.

Op zich is het inderdaad iets verder rijden, maar je kan perfect de drukte vermijden door de route langs Straubing en Freilassing te nemen. Geen file, en vanaf Wurzburg en zeker Nurnberg heerlijk rustig op de snelwegen, waardoor je eigenlijk quasi even snel op je bestemming staat als pakweg Ischgl, Sölden of SaalbachHinterglemm (toch zeker wanneer je op zaterdag overdag rijdt).

Heel sneeuwzeker, nooit te druk, veel ski-in en out, vooral veel Oostenrijkers en Duitsers in het gebied waardoor ook de apresski top is,… maakt dit voor mij een heel leuk gebied waar ik steeds opnieuw naartoe zal gaan. Door de beperkte grootte heb ik het nu na die 3x wel even gezien, maar binnen x-jaar ga ik sowieso terug.

Even nagekeken, Obertauern zou ong 900km zijn, Nassfeld 1000. Da’s prima te overzien, zeker omdat we evt op vrijdag al kunnen vertrekken. Als de sneeuw meedoet, lijkt me deze omgeving wel een leuke optie.

@-Michiel-
Wel is in kleinarl op wintersport geweest. Dit hoort nog bij de noord alpen? En ligt dus ook net voor de Tauerntunnel. Dit vond ik met een gezin voor een week in de voorjaarsvakantie met alle drukte eigenlijk ook al te ver. De A10 stond toen flink vast en dan kan het toch aardig wat tijd schelen om het toch wat dichter bij huis te zoeken.

Jaren in die hoek op vakantie geweest. Katschberg, Bad Kleinkircheim, Nassfeld, Innerkrems, Weissensee.
Leuke skitrips, vaak mooi weer (behalve de week Katschberg, 6 dagen sneeuw. Te veel sneeuw bestaat niet, nou…)

Uiteindelijk waren we met kleine kinderen toch een beetje klaar met de afstand en rondweg München.

De laatste jaren daarom met net zoveel plezier in Vorarlberg en de Allgau.

*bericht bewerkt door FLS70 op 19 jan 2017 22:17

Fun Lovin' Skier

Iemand ervaring met Heiligenblut? Lijkt op papier wel een mooi gebied.

Het beste gebied in de Oostenrijkse zuidalpen is toch wel Lienz - Hochstein :)

Iemand ervaring met Heiligenblut? Lijkt op papier wel een mooi gebied.

Mathijs6 op 20 jan 2017 20:10

Klopt, kan je lekker wat kilometers maken op een, in verhouding, heerlijk rustig gebied. Niet te vergelijken met de massa skigebieden, maar qua bereik en variatie best wel prima ;)

Juist een week in nassfeld geweest. Top gebied (bijna) altijd zon. Voor een beginner wel weinig makkelijke blauwe pistes.

@-Michiel- Die memorabele winter van 2013/2014 kan ik me nog goed herinneren. Ik was toen in Februari in de Turracherhöhe, ook zo’n onbekend skigebiedje op de grens van Karinthië en Steiermark. Ik was toen 13 jaar en had echt nog nooit zoveel sneeuw gezien, als ik uit het raam van het chalet keek zag ik niets anders dan sneeuw. Op de berg, maar ook in het dal lag +200cm.

The mountains are calling
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie