Zachter maar nog steeds verschillen in berekeningen

Roel op 26 januari 2017· 18 reacties

Prachtig weer in La Chapelle d'Abondance (F)
Prachtig weer in La Chapelle d'Abondance (F)

De weermodellen maken het ons niet makkelijk. We hebben bijna twee weken standvastig hogedrukweer gehad, maar standvastig zijn de modellen voor de komende week allerminst. Zeker is wel dat de scherpste kantjes van de kou afgaan, en het vanuit het zuidwesten geleidelijk zachter wordt. Hoeveel neerslag er valt is echter nog een vraagteken.

Koudste januari in 30 jaar?

Eerst even naar de actualiteit. Hieronder zie je een satellietbeeld van de Alpen. Ook gisteren was het in een groot deel van de Alpen kraakhelder, alleen de lage gebieden hadden mist en het zuiden van de Franse Alpen lag onder een band bewolking.

Bron: NASA
Bron: NASA

Die kraakheldere lucht heeft ervoor gezorgd dat januari tot nu toe zo koud verloopt. 's Nachts kan het onder een heldere hemel maximaal afkoelen, en in de mistgebieden (bovenaan de foto) is het overdag juist koud. In Oostenrijk en Zwitserland wordt het zodoende mogelijk de koudste januari sinds 1987.

Nu houd ik sowieso niet van weerbureaus die bijna een week voor het aflopen van de maand zulk nieuws verspreiden, maar het is ook interessant om te beseffen dat deze januari in het ‘oude klimaat’ helemaal niet zo koud was. Ten opzichte van de huidige referentieperiode 1981-2010 is de afwijking in Oostenrijk -3,3℃, maar zouden we het vorige klimaatgemiddelde (1961-1990) nemen dan zitten we 2,0℃ onder de norm. De januarimaanden zijn gemiddeld warmer geworden.
Dit is de temperatuurafwijking van januari tot nu toe t.o.v. 1981-2010:

null

En de temperatuurafwijking t.o.v. 1961-1990:

null

Vooral Piemonte enige sneeuw, veel wind

De komende dagen treedt er dus een verzachtig in, vooral in de noordalpen, maar ook zorgt een zuidenwind aan de zuidkant van de Alpen voor enige stuwing. Het Italiaanse Piemonte, de zuidelijke Franse Alpen en ook Breuil-Cervinia en Saas-Fee kunnen wat sneeuw verwachten uit een lichte südstau. Het is een regionaal gebeuren, verder naar het noorden en oosten in de Dolomieten valt weinig tot niks.

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Ik zeg erbij dat de wind morgen flink aanwakkert. In de noordalpen komt tijdelijk een südföhn te staan waar liften last van zullen krijgen. De nulgradengrens stijgt dan naar zo’n 2000-2500 meter.

Zachter

Vanaf maandag is het dus enigszins onzeker. Diverse ‘leden’ binnen het Amerikaanse GFS-model berekenen voor maandag nog steeds de doorkomst van een front waar regen of sneeuw op zit, terwijl het Europese model (ECMWF) het droog en vrij zonnig houdt. Waar de modellen het wel over eens zijn, is dat het overdag op veel plaatsen zal gaan dooien. Niet rampzalig maar toch moet je vooral in de lagere gebieden en op zuidhellingen 's middags met wat papsneeuw rekening houden. Laten we hopen dat die regen inderdaad achterwege blijft. Voor de rest denk ik dat het gewoon prima skiweer is, de zon zal zich zeker ook laten zien.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dat zijn niet de berichten die we willen lezen Roel ;)

Balen dat de temperaturen omhoog gaan de fohn aan de noordzijde. Zal de sneeuw geen goed doen.
We gaan nog een sneeuwdansje doen voor de noordalpen zodat het met carnaval lekker skien wordt.

We hadden nog een dagje winterberg gepland staan de komende week, ik ga de berichtgeving ff goed in de gaten houden iig.

Dankje voor elke dag je heldere bericht! We vertrekken morgen naar Sölden en gaan woensdag weer terug. De voorspelling op de site geeft niet echt hele harde wind aan in k/m per uur en ook geen extreem hoge temperaturen? Klopt dit dan wel aangezien er een föhn voorspelt wordt?

Dat gaat niet goed komen in Winterberg…

Jeetje weken/maanden kijken naar het weerbericht en dan eindelijk over 2 dagen vertrekken we naar Westendorf (Skiwelt). Aan de ene kant hoop ik op een lekker zonnetje, want 6 dagen alleen maar sneeuw tijdens je vakantie is geen pretje. Aan de andere kant: nu wordt het warm (maandag t/m donderdag min 8°C en soms zelfs 10°C) en omdat Skiwelt zo laag ligt, zal de sneeuw niet best zijn. Kortom het wordt dus zweten.

@ Roel. Ik zie dat er volgende week geen sneeuw in de Noordalpen wordt voorspeld. Er ligt volgens jullie site 75cm op de berg en 65cm in het dal en de weervoorspellingen zijn boterzacht. Kortom wordt de sneeuwhoogte nog een issue met deze temperaturen? Of ligt er nog ruim voldoende sneeuw voor de komende weken?

Hier in Superdevoluy sneeuwt het intussen al de hele ochtend. een dump is het alles behalve maar toch fijn om te zien

@Job, de wind speelt vooral morgen op en de temperaturen zijn relatief zacht maar niet extreem dus dat klopt.
@Bertje, Winterberg zal wat moeten slikken de komende week maar op de pistes ligt meer dan genoeg. Ik zou me nog niet teveel zorgen maken.
@Dennis_tB je kunt voorlopig prima skiën in Skiwelt! Hou er alleen rekening mee dat het buiten de piste op zuidhellingen, vooral die bij Brixen, langzaam groen kan worden. Daar ligt nu echt geen 65cm meer.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik zie daar de vermelding van Breuil Cervinia, eindelijk misschien weer beetje verse sneeuw, nog 8 dagen geduld, duimen maar.

@Dennis_tB je kunt voorlopig prima skiën in Skiwelt! Hou er alleen rekening mee dat het buiten de piste op zuidhellingen, vooral die bij Brixen, langzaam groen kan worden. Daar ligt nu echt geen 65cm meer.

Roel op 26 jan 2017 10:03

Dank voor je bericht! Ik hou jullie up-to-date volgende week over de condities.

We vertrekken morgen en skiën van zaterdag t.e.m. woensdagmiddag. Hebben nog de keuze uit Breuil-Cervinia en Avoriaz. De voorspelde sudföhn is niet zo’n goed nieuws. Er staat in het bericht van Roel dat dit tijdelijk zou zijn, is dit dan bv enkel morgen of meerdere dagen? Uit ervaring weten we dat er vanaf er tamelijk wat wind staat, de verbinding vanuit Cervinia met Zermatt dicht gaat (en dat is net één van de belangrijkste redenen om daar opnieuw te gaan skiën). Voor Avoriaz betekenen de oplopende temperaturen echter dat het zou kunnen gaan regenen, klopt?

Voor neerslag lijkt het erg af te hangen van waar het hoog voor anker gaat, toch? Veel neerslag komt de komende tijd niet echt ver de Alpen over. Schampschot aan de west- en zuidzijde en verder dan het Zwarte Woud gaat het niet. Lijkt wel of het Euro-hoog een oost-Europees/Oekraine hoog wordt. Dan zijn die hogere temperaturen echt niet zo’n ramp. Nachten blijven dan waarschijnlijk koud genoeg. Daarna gewoon een dikke lading sneeuw en weer kouder zou een mooi scenario zijn, maar dat zien we dan vanzelf wel…;)

Voor Nederland is het sowieso exit winter, voorlopig. Gaan zelfs richting de dubbele cijfers volgende week met zo nu en dan regen…

null

*bericht bewerkt door Edwin. op 26 jan 2017 11:10

Not all who wander are lost

Hoi Wij hebben van 3 tm 7 februari in todtnauberg geboekt. Gaat dat nog wat worden of alleen regen? Waar worden de beste sneeuwcondities verwacht? Frankrijk, Italie of Oostenrijk? Ik kan nog wijzigen namelijk.

Sierra Nevada na jaren van gebrek ook weer eens goed voorzien van sneeuw :)

null

Not all who wander are lost

@StefaanA klopt en die wind is tijdelijk. Cervinia lijkt me een prima keuze. @annemariereijerse, Oostenrijk is voorlopig de veiligste keuze, liefst een wat hoger gebied. Ligt ook de meeste sneeuw.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Vandaag waait het al behoorlijk, in Tignes:

https://www.facebook.com/latetedesolaise/videos/122758590066…

Click. Click. Peace

Welke Franse gebieden liggen het meest gunstig met deze ZW stroming? Foret Blanche? Serre Chevalier? Valfrejus?

Vanaf 08-02 voor een week naar oostenrijk. Ben wel benieuwd wat komen gaat. Langere periode wat warmer weer of kan het ook zomaar weer omslaan naar koud weer met sneeuw? Spannend ?

Vandaag waaide het ook heel hard in de Trois Vallees. In Les Menuires waren de verbindingsliften op de Becca en de Teppes na de hele dag dicht. Ik hoorde dat in VT nog veel meer liften dicht waren. In LM zijn veel pistes erg kaal geblazen door de harde wind, en soms kwam je bijna niet vooruit door de tegenwind.

Winter is coming

Vandaag in Livigno. Weinig sneeuw (op 2400 m zelfs gras zichtbaar) maar mooie pistes. Vanaf 13u wel veel ijs.
Maar nog 2 dagen genieten van de zon en vroeg de piste op :-)

*bericht bewerkt door Nico-S op 26 jan 2017 22:11

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie