Waarom kan het hard sneeuwen bij positieve temperaturen?

Roel op 07 februari 2017· 5 reacties

null

In de categorie “domme” vragen deze keer een weergerelateerde vraag over sneeuwval die de afgelopen week natuurlijk heel actueel was. De vraag luidt:

Waarom sneeuwt het soms hard bij positieve temperaturen, ik heb het weleens hard zien sneeuwen met +4°/+5° terwijl het soms regent tot erg hoog en het veel kouder is?

Heb jij een 'domme vraag van de week’, stuur deze door naar rogier@wintersporters.nl.

Wat is er aan de hand?

Je kent het wel, de temperatuur schommelt rond het vriespunt en opeens gaat de regen over in sneeuw. Niet zomaar sneeuw, maar dikke vlokken. Je denkt dat de kou het van de zachte lucht heeft gewonnen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Een plotseling warmer wordende bovenlucht kan de oorzaak zijn van die grote vallende ‘watten’. In koude lucht zijn sneeuwvlokken vaak compact. Wordt de lucht warmer dan komen de sneeuwkristallen losser van elkaar te zitten. Komt de temperatuur boven nul dan beginnen ze te smelten en tijdens het vallen vallen ze als het ware bijna uit elkaar waardoor de vlokken groter worden.

Maar, smelten kost energie. Daarvoor wordt warmte aan de lucht onttrokken. Dus hoe harder het doorsneeuwt, hoe meer smeltende vlokken warmte aan de lucht onttrekken. Als boven nul is, en het sneeuwt maar hard genoeg door, dan kan de sneeuwgrens plotseling gaan dalen waardoor de sneeuw zelfs blijft liggen. Een voorwaarde is dat het niet hard waait en de lucht stabiel is. Dat is vaak het geval als een warmtefront de Alpen passeert. Sneeuw kan dan overgaan in regen en daarna weer terug overgaan in sneeuw. Dit noemen we ook wel neerslagafkoeling.

null

Grote verschillen

Neerslagafkoeling is een heel bijzonder fenomeen, met vaak ook grote lokale verschillen. In het ene dal sneeuwt het de hele dag hard door bij een officiële nulgradengrens op 2000 meter, terwijl het een dal verderop al uren regent. Voor sneeuw zijn smalle, inneralpiene dalen vaak in het voordeel. Zachte lucht dringt hier vaak veel moeilijker door. Let wel die inneralpiene ligging is bij een warmtefront een voordeel, maar in andere gevallen zorgt deze geïsoleerde ligging juist voor minder sneeuw omdat de omliggende bergen veel hebben afgevangen.

null

Regen als het kouder is

Een complex gebeuren dus, maar hoe kan het dan dat het soms regent als het juist kouder is? We hebben hem al genoemd, de wind. Waait het hard dan voelt het niet alleen kouder aan, maar dan is neerslagafkoeling ook veel moeilijker. Daarnaast regent het vaak als de bovenlucht al zo warm is dat de vallende vlokken volledig zijn gesmolten. Druppels veranderen nooit meer in vlokken, dus al zou het in het dal nog vriezen dan krijg je nooit meer sneeuw. We hebben dan te maken met onderkoelde regen of zelfs ijzel. Op je skijas zie je dan van die bevroren druppels of gewoon regen.

Het komt dus allemaal heel erg nauw bij temperaturen rond het vriespunt, waarbij het ontzettend moeilijk is een goede verwachting te maken.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Cool! Ik vind je uitleg over zulke zaken echt interessant! Net zoals de achtergronden die met regelmaat met het weerbericht meekomen. Maakt het begrijpen toch een stuk makkelijker daarna

Dit is hogere wiskunde …

Hey @Roel, heeft het ook niet iets met het dauwpunt te maken?

Dit is hogere wiskunde …

Nien op 7 feb 2017 14:48

Dat valt dan ook wel weer mee…

Not all who wander are lost

@Ilekso het dauwpunt hangt inderdaad ook samen met sneeuw maar daar zou ik een apart hoofdstuk aan kunnen wijden. Dat voert iets te ver voor deze vraag.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie