BEWintersporte is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Onstuimig weekje voor het Sauerland

Onstuimig weekje voor het Sauerland

Roel op 17 februari 2017 · 2 reacties

Dit is het weerbeeld in het Sauerland regelmatig aankomende week
Dit is het weerbeeld in het Sauerland regelmatig aankomende week
De krokusvakantie voor het noorden staat voor de deur. Aangezien ik vlakbij de Duitse grens woon zie ik vandaag al veel dakkoffers richting Duitsland rijden. Ook het Sauerland maakt zich op voor de eerste invasie Nederlanders, maar wat kunnen die verwachten?

Meer duidelijk

In het vorige bericht gaf ik al aan dat het een stuk wisselvalliger zou gaan worden dan deze week. Inmiddels zijn de contouren duidelijk en kunnen we wat verder inzoomen op de ontwikkelingen. De mensen die deze week in het Sauerland zitten zullen het duidelijk minder treffen dan de mensen van deze week. Het is vrij zacht en het wordt behoorlijk onstuimig, met dan weer regen, soms veel wind en ook een paar mooiere momenten. De sneeuw die valt is van korte duur.

De weersverslechtering die in de Alpen maar geleidelijk inzet, waardoor hier nog een paar hele mooie dagen gaan komen, gaat in het Sauerland een stuk sneller. De oorzaak is een in kracht toenemende westelijke stroming die volgende week pal op de Benelux en Duitsland staat gericht.

Straalstroom
Straalstroom

Dat betekent dat oceaanstoringen in actievere vorm en ook eerder dan in de Alpen het weer in het Sauerland beïnvloeden.

Vandaag mogelijk wat natte sneeuw

Vandaag is het al regenachtig, en met temperaturen van iets boven nul waterkoud. Vandaag kan er her en der wat natte sneeuw tussenzitten, maar dat is de komende dagen helaas niet meer aan de orde. Er wordt zachte zeelucht aangevoerd die nog maar heel soms koud genoeg is voor sneeuw, en dan alleen op de hoogste toppen van het Sauerland zoals de Kahler Asten bij Winterberg en de Ettelsberg bij Willingen. Elders valt alles als regen. Maar hoe erg wordt het dan? Dit is de opgetelde hoeveelheid neerslag die wordt berekend tot en met donderdag:

Regelmatig regen

Hoeveelheden van 20 tot 50 millimeter zijn aardige sommen als het grotendeels als regen omlaag komt. Maar het zijn perioden, tussendoor is de zon ook soms te zien. Veel meer dan een halve dag zon wordt echter moeilijk omdat de storingen elkaar zo snel opvolgen. De beste dagen worden, zoals de modellen het nu berekenen, de zaterdag (morgen) en donderdag. Het Sauerland ligt dan mogelijk net tussen twee storingen in. Van die gelukjes moeten we het de komende dagen hebben: regen in de nacht, opklaringen overdag.

Het wintergevoel zal de komende week dus ver te zoeken zijn, maar wanhoop in de skigebieden met sneeuwkanonnen nog niet over te weinig sneeuw. Er kan komende week nog gewoon geskied worden, zeker in Winterberg en Willingen.

Lange termijn

Jullie hebben in het weerbericht voor de Alpen natuurlijk al gelezen dat de sneeuwkans daar volgend weekend toeneemt. Mocht dit scenario inderdaad werkelijkheid worden dan gaat het tijdens de carnavalsvakantie ook in het Sauerland helemaal goedkomen, maar laten we dat eerst maar eens afwachten.

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Reacties

  • Iepie 17 februari 2017 · 18:34
    Spannend.....wij gaan morgen die kant op voor 4 dagen. Hoop dat het allemaal wat meevalt!!
  • robbemaes 18 februari 2017 · 15:11
    Ik vertrek vrijdag voor een week naar Winterberg, hopenlijk valt de regen deze week mee, valt er volgend weekend wat sneeuw en kunnen we toch nog een leuke week skieen!
    Winterberg/La plange/Les 4 valles

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.