Een dag om snel te vergeten voor Oostenrijk

Roel op 21 februari 2017· 55 reacties

Regen op zo'n 1500m in het Oostenrijkse Warth
Regen op zo'n 1500m in het Oostenrijkse Warth

In de noordalpen is het vervelend wakker worden, het liefst zou je misschien zelfs helemaal niet wakker worden. Het regent namelijk en dat tot op grote hoogte. Het is zo’n dag dat Frankrijk- en Italiëgangers zich gelukkig prijzen dat ze voor een ander deel van de Alpen gekozen hebben.

Regen tot op grotere hoogte

Onze trouwe volger Jeffrey meldde vanmorgen vanuit Oberstdorf al dat het pijpestelen regende. Blogger Ruud in Hochkönig idem dito. Het zat in de verwachting maar het contrast kan bijna niet groter na twee mooie dagen. We moeten er maar even doorheen bijten vandaag. Een bezoek aan een zwembad of sauna is misschien een beter idee dan de piste. Het blijft namelijk de hele dag druilerig in Oostenrijk. Boven 1700 tot 1900 meter is het wel winter, dus als je een hoog gebied hebt uitgezocht heb je geluk. Hier valt in totaal zo’n 10 tot 20 centimeter verse sneeuw. Dit is de sneeuwverwachting vandaag:

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Meer zon en erg zacht

Sneeuw die we hard kunnen gebruiken. Morgen is het nog steeds erg zacht maar komt de zon terug. Nieuwe oceaanstoringen blijven morgen en donderdag waarschijnlijk net buiten de deur boven Duitsland slepen, waardoor de Alpen twee hele aardige dagen hebben. Zoals gezegd wel hele zachte dagen met een nulgradengrens tussen 2500 en 3000 meter. Daarbij staat een vlagerige, vrij warme wind.

Deze week zit je het beste dus zo hoog mogelijk. In het Italiaanse Valtournenche bijvoorbeeld waar vandaan CJAHulskamp gisteren weer heerlijke foto’s plaatste op het weerfoto topic. Ik ben trouwens heel benieuwd naar jullie uploads van vandaag. Je mag ze ook doorsturen via twitter.

Valtournenche (I), via @CJAHulskamp
Valtournenche (I), via @CJAHulskamp

Alpe d'Huez vanochtend
Alpe d'Huez vanochtend

In de Franse Alpen is het vandaag ook niet slecht en omdat de meeste gebieden van nature hoger liggen zit je bijvoorbeeld in Alpe d’Huez deze week prima.

Vrijdag “Wettersturz”

Vrijdag volgt de langverwachte “Wettersturz”. Een koufront gekoppeld aan een actieve storing die over Duitsland naar het oosten trekt zorgt voor het instromen van belangrijk koudere lucht. Op 2000 meter daalt de temperatuur zo’n 15 graden en het begint vanuit het noordwesten flink te sneeuwen tot in de dalen, voorafgegaan door regen. De zachte lucht moet namelijk eerst worden weggewerkt. Zoals het er nu naar uitziet gebeurt dat 's ochtends vroeg, waarna we de centimeters kunnen gaan tellen.

Ik verwacht in Oostenrijk 20 tot lokaal 40 centimeter sneeuw, het meeste in de bekende staugebieden van de Arlberg en rondom de Hochkönig en Dachstein. Zwitserland en de noordelijke Franse skigebieden kunnen rekenen op 10 tot 30 centimeter, de rest van de Franse Alpen op zo’n 10 tot 20 centimeter.

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Zoals je ziet is de sneeuwval voor Italië weer terug op de kaart. Ons model houdt er rekening mee dat zich een aparte storing ontwikkelt ten zuiden van de Alpen waarmee de wind even naar het zuiden draait en er kortdurend een südstau optreedt. Dit is nog niet zeker want andere modellen zien dit anders, maar we houden dit goed in de gaten.

Volgende week südstau?

Over zaterdag bestaat nog steeds grote onenigheid tussen de modellen. De berekeningen voor deze overgangsdag lopen uiteen van regen tot zonneschijn met kou. Morgen hoop ik daar een betrouwbare verwachting voor te geven want dat heeft nu geen enkele zin.

Over de zondag zijn de modellen het wel eens. Dat belooft in het hele Alpengebied een prachtige dag te worden maar het is ook weer heel zacht. De warme lucht komt namelijk terug en dat betekent dat je het beste vroeg de piste op gaat. Dat geldt ook voor de maandag. Vanaf dinsdag wordt het spannend want er zijn tekenen dat er südstau aankomt. Dat is lang geleden, maar zeer welkom voor de Italiaanse skigebieden. Ook hierover morgen meer!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Tjonge, wat een wisselvalligheid! Van warm naar koud, van sneeuw naar regen… saai is het in ieder geval niet. Voor vandaag wel balen voor de vakantiegangers in Oostenrijk. In de sauna is een optie, maar je zult maar een klein kind op skiles hebben die heel de dag in de regen bij zo’n ‘Zauberteppich’ staat :-(
Niet om vrolijk van te worden, ook de beelden niet.
Wij blijven duimen voor volgende week, jammer dat de invallende kou van vrijdag niet wat langer aanhoudt. Maar wie weet… het wordt hoe dan ook een andere week dan wij ooit gehad hebben, als ik het zo zie!

Ziet er inderdaad niet zo best uit allemaal, volgende week een weekje Hinterglemm, vandaag de hele dag regen, dan twee dagen warm een heeeeeeel klein beetje sneeuw op vrijdag en dan weer super warm. De pistes zullen ben ik bang na vandaag een stuk slechter zijn met al die regen.
Ik zie het een beetje somber in):

Wie is er in SkiWelt en kan een update geven van de ‘schade’ van vandaag?

*bericht bewerkt door BartRamakers op 21 feb 2017 09:26

@Bartje:
Wij zitten in Brixen en tot nu toe is het nog droog. Geen idee hoe lang dat zo blijft. De pistes zelf hebben toch al de afgelopen dagen nogal wat te verwerken gehad en zijn mijns inziens niet echt in top conditie. Veel buckels en over het algemeen wat papperige sneeuw, zelfs aan de noordzijde. Het is dan ook echt veel te warm voor de tijd van het jaar, met temperaturen bij de liften op 1300m rond de 6 a 7 graden. Hopelijk voor jullie dat de opfrisser vrijdag nog wat verbetering brengt.

Wij hebben net dit jaar voor het eerst Fieberbrunn ingeruild voor Sulden am Ortler. Qua sneeuw begint het erop te lijken dat we precies met onze neus in de boter vallen :)

Regen vanuit Ellmau. Heel de nacht doorgegaan helaas…

Ziet er inderdaad niet zo best uit allemaal, volgende week een weekje Hinterglemm, vandaag de hele dag regen, dan twee dagen warm een heeeeeeel klein beetje sneeuw op vrijdag en dan weer super warm. De pistes zullen ben ik bang na vandaag een stuk slechter zijn met al die regen.
Ik zie het een beetje somber in):

Nickj81 op 21 feb 2017 09:19

Ik zou het niet zo somber in zien. Nu is het klote voor degene die er nu zitten, maar met de sneeuw van vrijdag kan het voor volgende week weer een heel eind goed komen. Afgezien van wat er zaterdag nog gebeurd, dan willen we geen regen zien natuurlijk.

Goedemorgen roel, wat betekent een sudstau voor de noordalpen?

…je zult maar een klein kind op skiles hebben die heel de dag in de regen bij zo’n ‘Zauberteppich’ staat :-( …

ViolaB op 21 feb 2017 09:09

Dat is toch geen verplichting? Zolang er droge sneeuw is of gewoon droog geef ik ze geen keuze (dan ga ik zelf namelijk ook gewoon) maar als het regent is de lol er snel af. Dan laat ik ze zelf kiezen wat ze willen.

Zou ik ook doen @Taan! Het is meer dat juist de kleintjes vaak vast zitten aan een wat lager gelegen kinderland en dus sneller de dupe zijn met dit weer. Die kunnen niet ‘even’ boven gaan skiën om de nattigheid te ontwijken, terwijl papa en mama dat wel kunnen. En als ze dan, zoals onze oudste, al een jaar lang uitkijken naar die lessen, dan vind ik het echt sneu, of het nu regenskiën wordt of een hele dag les missen.

“het liefst zou je misschien zelfs helemaal niet wakker worden”

Da’s nogal drastisch, hé ;)

Het is inderdaad een wisselvallige periode, jammer dat de temperatuur relatief hoog is en de lage(re) gebieden last hebben van regen. Hopelijk komende week beter, maar ook die vooruitzichten (wellicht dat die nog gaan meevallen) met relatief hoge temperaturen in de lagere delen maakt het wel spannend… Duimen maar.

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Het zou wel fijn zijn mocht er morgen iemand die in Hinterglemm zit nu, even berichten hoe de toestand er is na al die regen.
Ik kijk er al naar uit …
Vandaag durf ik amper naar de livecams te kijken, echt triestig. Ik hoop altijd dat ik sneeuwvlokjes zie dwarrelen, maar er zitten dikke druppels op de lens van de camera :(

Sudstau volgende week!? Dat zou echt geweldig zijn. Weekje later zit ik zelf namelijk aan de zuidkant van de Alpen. Dus graag veeeeel sneeuw.

@Juul Denk je echt niet?? Ze verwachten in Hinterglemm vrijdag in het dal 7cm en op de berg maar 10 cm sneeuw, lijkt me niet genoeg toch of vergis ik me? In mijn ogen is het namelijk weinig, ik kan me ook vergissen hoor, zoveel verstaand heb ik er ook niet van :).

Wat denk je?

Is er ook iemand die weet wanneer (bij hoeveel km/h) ze skiliften niet meer laten gaan omdat het te hard waait? Ik zie namelijk op de voorspellingen dat er redelijk wat wind gegeven wordt voor volgende week. Zou wel sneu zijn natuurlijk dat je tot de pistes hogerop gedwongen wordt omwille van de sneeuwkwaliteit en dat net dan die liften niet werken. Dan zitten we halfweg de berg vast in een hut met jägerthee ofzo :)

Kan iemand een update geven vanuit Kaltenbach? Hoe zijn de pistes?

Ischgl nu ook regen pistes bijna allemaal hoger gelegen no worries

@Juul Denk je echt niet?? Ze verwachten in Hinterglemm vrijdag in het dal 7cm en op de berg maar 10 cm sneeuw, lijkt me niet genoeg toch of vergis ik me? In mijn ogen is het namelijk weinig, ik kan me ook vergissen hoor, zoveel verstaand heb ik er ook niet van :).

Wat denk je?

Nickj81 op 21 feb 2017 10:45

Ik heb er verder ook geen verstand van, dus ik kan me ook vergissen, maar mijn mening is dat je de voorspellingen van buienradar of andere weersites links moet laten liggen, en naar de uitgeschreven verhalen van wintersport weermannen moet zoeken, zoals Roel van wintersporters.nl of Morris van Wepowder. Zij geven mijns insziens de meest betrouwbare berichten, zeker ook omdat buienradar 14 dagen vooruit kijkt wat gewoon onmogelijk is in de bergen.

Verder heb ik in de verschillende verhalen voorspellingen uiteenlopend van 20 tot 40 centimeter gelezen. Ik denk dat dat wel heel wat goed kan maken. Als je het kaartje bekijkt in dit weerbericht zit je in Hinterglemm ook rond de 30 centimeter. Als dat uitkomt hoef je je daarover in ieder geval geen zorgen te maken. Even afwachten wat de weergoden morgen over zaterdag kunnen melden. Als dat meevalt lijken de eerste mooie dagen “gegarandeerd”. Al wordt het volgens de berichten wel wat warm maar dat is dan maar zo.

Verder hoop ik natuurlijk kei hard met je mee, want ik zit volgende week in Zell am see, en dat is om de hoek bij Hinterglemm :)

*bericht bewerkt door Juul op 21 feb 2017 10:57

Hier vanuit Söll,huisje op de berg op 1200 meter. Het regent pijpenstelen helaas. Na twee schitterende dagen. Dus inderdaad sauna direct maar even in. En genieten van het uitzicht want die blijft fantastisch.

Ischgl nu ook regen pistes bijna allemaal hoger gelegen no worries

GerritZijlstra op 21 feb 2017 10:54

Fijn om te horen, dat we ons geen zorgen hoeven te maken over Ischgl. We gaan 4 maart daarheen voor een week!

De afdaling zal wel minder zijn na vandaag, maar hopelijk wordt die ook weer ok na vrijdag. Een wit dorp zou ook leuk zijn.

*bericht bewerkt door Sneeuwgeit op 21 feb 2017 11:24

Zolang het niet echt koud word heb je niks aan die gevallen sneeuw denk ik ook zal de onderlaag met die regen niet echt bevorderend zijn.

Sneeuw kan best wel wat regen hebben. Als het dan vrijdag koud wordt en er een laagje overheen valt is het best weer prima denk ik. Maar daar weten de kenners meer over te vertellen: @Roel ? :)

Ook regen in Alpbach/Wildschonau tot aan hoogste liftpunt. Sneeuw is heel zwaar aan t worden. Het is te hopen dat het nog om gaat slaan in sneeuw ook voor de komende warme dagen. Vrijdag kan een hoop goed maken. Meer dan 25 cm verwacht

@Juul We zullen het zien, spannend is het in ieder geval en ja dat is om het hoekje hahaha volgend seizoen wordt het zelfd gewoon hetzelfde gebied als ik het goed heb.

Is het echt zo wisselvallig? Hieronder de voorspelling voor Les Sybelles van winstersporters.nl deze morgen 07:00 en de veel slechtere van vanmorgen 09:00. Dat scheelt 19!!! graden voor 2 maart.

null

null

Mooi joh! Eén grote speeltuin.

@Martijn85 dat komt omdat het gewoon lange termijn verwachting is. Aan lange termijn verwachting moet je gewoon totaal geen waarde hechten, wat ook hier in de weerberichten vaak herhaald wordt. Best kans dat de kaarten van vanavond nog veel slechter zijn en dat er morgen opeens weer lage temperaturen en veel sneeuw sneeuw op de kaarten staat. Beetje afhankelijk van de omstandigheden is 5 a 7 dagen nog enigzins betrouwbaar, bij een extreem sterk hogedrukgebied soms nog enkele dagen langer, maar dat is nu totaal niet aan de orde.

Born to Ride

@Roel: wij vertrekken vrijdagmorgend richting de Brenner. Ik dacht rond 03:00u te vertrekken richting Munchen dan naar Innsbruck en zo de Brenner over. Maar als ik dit zo lees dat het vanaf vrijdagochtend al kan gaan sneeuwen, is het dan wel een goed idee om zo vroeg vrijdagnacht (03:00u) te vertrekken?

@Bartje:
Wij zitten in Brixen en tot nu toe is het nog droog. Geen idee hoe lang dat zo blijft. De pistes zelf hebben toch al de afgelopen dagen nogal wat te verwerken gehad en zijn mijns inziens niet echt in top conditie. Veel buckels en over het algemeen wat papperige sneeuw, zelfs aan de noordzijde. Het is dan ook echt veel te warm voor de tijd van het jaar, met temperaturen bij de liften op 1300m rond de 6 a 7 graden. Hopelijk voor jullie dat de opfrisser vrijdag nog wat verbetering brengt.

telefoontoestel op 21 feb 2017 09:31

DAMN… volgende week ook al weer warm. Vroeg de pistes op dan maar. Volgens mij is het seizoen in Ellmau alweer over…

En nog zijn er mensen die de ‘Climate change’ als een hoax bestempelen … Of waren het nu ‘alternative facts’ ?

Rob
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie