Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Zes pistes in Tirol die je móet skiën!

Lieke op 06 december 2017· 16 reacties

Er zijn natuurlijk ontzettend veel lekkere pistes en ik denk dat iedereen misschien wel zijn eigen favoriete piste heeft, zo eentje in het gebied waar je hebt leren skiën bijvoorbeeld. Misschien is het wel een piste die je al zo vaak hebt geskied dat je met je ogen dicht zou kunnen skiën of juist een piste die je voor het eerst skiet en die je aangenaam verrast. Nou vallen onderstaande pistes voor mij in de laatste categorie. Behalve de Frommes in Fiss heb ik ze allemaal dit seizoen voor het eerst geskied met nog ontelbaar veel andere pistes. Toch bleven deze zes afdalingen me het meeste bij om verschillende redenen.

Sportafdaling Zell am Ziller

 • Skigebied: Zillertal Arena
 • Moeilijkheidsgraad: rood

Dit is met 10 km en 1930 hoogtemeters een van de langste afdalingen van Oostenrijk. Op de kaart noemen ze dit de Hohen Fresser Tour. Vanaf de Übergangsjoch op 2.500 meter kan je helemaal naar het dal skiën om te eindigen in Zell am Ziller. En dan ben je echt wel even onderweg! Zorg er maar voor dat je behoorlijk fit bent wanneer je deze afdaling in een keer naar beneden wilt skiën. Het is heerlijk om over deze piste heen te knallen tussen de bomen.

Piste 61 (Brandstadl naar Scheffau)

 • Skigebied: SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental
 • Moeilijkheidsgraad: blauw

Heel uitdagend is deze afdaling niet, maar wel lekker lang en afwisselend. In het grote skigebied Skiwelt vind je ontzettend veel dalafdalingen naar alle verschillende dorpen. Deze is me bijgebleven omdat het een hele ontspannen afdaling is. Wij deden deze afdaling aan het einde van de ochtend toen het nog lekker rustig was. Slingerende paden, skiën tussen de bomen en aan het einde heb je mooi uitzicht over Scheffau. Vanaf helemaal boven naar het dal is deze piste 3725 m lang en maak je zo’n 553 hoogtemeters. Een echte aanrader vind ik om deze piste niet aan het einde van de dag te maken, maar al eerder op de dag. Dat kan ook met beginnende skiërs en kinderen, want deze afdaling is zeker niet moeilijk, zeker als je er lekker de tijd voor neemt.

Piste 38 op de Tiefenbach Gletsjer

 • Skigebied: Sölden
 • Moeilijkheidsgraad: blauw

Zelf vind ik dit een van de fijnste afdalingen van dit seizoen. Deze afdaling is heel erg breed en alle keren dat ik hier ben geweest was de sneeuw geweldig. Als ik in Sölden ben moet ik deze afdaling hebben geskied, ook als het heel koud en winderig is, want je kan op deze afdaling echt heerlijk carven. Er zijn in dit bovenste deel van de gletsjer niet veel verschillende pistes maar aan deze ene brede heb ik genoeg. Het is het uiterste hoekje van het gebied en als je bovenop staat is het uitzicht alle kanten op geweldig. Je kunt zelfs de Pitztaler gletsjer zien liggen. Je bent wel een tijdje onderweg om op deze gletsjer te komen en ook om weer terug te komen in het dorp, leuk om er een dagtocht van te maken!

Piste 17 Tscheyeckabfahrt

 • Skigebied: Nauders
 • Moeilijkheidsgraad: rood

Nauders is een erg leuk familiegebied en deze afdaling is voor het hele gezin leuk om te doen, mits iets meer ervaren. De Tscheyeckabfahrt ligt aan de rand van het gebied (op de piste kaart helemaal links). Ik had het gevoel bijna even in een ander gebied te zijn, omdat het echt anders is dan de pistes in het midden van het gebied waar veel pistes tussen de bomen liggen. Deze piste ligt boven de boomgrens en er is een heerlijk wijds uitzicht. Het eerste deel is redelijk breed en recht, daarna volgt er een bocht en wordt de piste wat hobbeliger en kronkeliger. Het laatste stuk is weer tussen de bomen. Dit is een afdaling die ik wel tien keer achter elkaar naar beneden kan knallen. Voor beginners zou ik deze piste niet aanraden, want er zitten echt wel wat flink rode stukken in, die zeker als het wat ijzig is moeilijk kunnen zijn.

Piste 9/9a Steinberg

 • Skigebied: Steinplatte - Winklmoosalm
 • Moeilijkheidsgraad: rood

Piste 9 vind ik een top afdaling in Waidring! Deze afdaling is redelijk breed. Ik zou het niet echt een bos noemen waar je doorheen skiet, want het zijn meer bosjes in plaats van hoge bomen aan de zijkanten en het is ook nog redelijk rotsig. Die bosjes zijn wel echt kenmerkend voor de Steinplatte. Dit geeft een leuke vriendelijke sfeer in dit knus glooiende familiegebied. Piste 9 kan je trouwens lekker rustig afdalen, maar je kunt hem ook goed naar beneden carven (als het niet te druk is.) Deze piste ligt ook weer helemaal aan de buitenkant van het gebied. Halverwege kun je kiezen of je piste 9 of 9a het laatste stuk naar beneden skiet voordat je een van de stoeltjesliften weer naar boven neemt. Wanneer wij deze afdaling in januari skiën ligt er verse sneeuw en hebben we geweldige grip.

Piste 7 Frommes

 • Skigebied: Serfaus - Fiss - Ladis
 • Moeilijkheidsgraad: rood

Deze afdaling staat vooral bekend om z’n lengte. In het grote skigebied Serfaus-Fiss-Ladis is dit met ruim 10 km de langste afdaling. Het hoogteverschil is 1200 meter. De Frommes loopt via de noordkant terug naar het dal. Bij de splitsing kan je kiezen of je linksaf de afdaling naar Ladis skiet of rechtsaf naar Fiss. Deze piste heb ik al vele malen geskied en het hoogtepunt was toch zeker om half 8 ‘s ochtends tijdens het “first tracks” skiën. Zonder iemand tegen te komen op een vers geprepareerde afdaling naar beneden knallen met een prachtig uitzicht is echt geweldig! Met nog niet heel gevorderde of jonge kinderen die wel redelijk kunnen skiën is het fijn om halverwege even een kleine pauze te houden, want de lengte van deze afdaling is wel voelbaar in de benen. Bovenin ski je boven de boomgrens en dit geeft een wijds gevoel. Lager op de Frommes ski je tussen de bomen en halverwege is de afdaling lekker breed met wat hobbels en vooral aan het einde zitten er wat speelse bochten in.

Lieke

Plaats een reactie

Tiny-M6 december 2017 · 13:22

Alleen de Sportabfahrt en Frommes gedaan. De rest van de gebieden niet geweest. Die eerste vond ik inderdaad behoorlijk zwaar door de lengte. De Frommes, ondanks dat hij iets langer is, vond ik een stuk makkelijker vol te houden. Ik denk omdat er ook veel wat minder steile stukken tussen zitten. Moet wel zeggen dat die laatste er op het eind van de dag vaak beroerd bij ligt.

Skiwi6 december 2017 · 13:41

Je hoeft niet per sé extra kosten te maken voor de “First Tracks” om de Frommes als eerste te doen: gewoon om 8u30 klaarstaan aan de Schönjochbahn (meestal gaat die iets vroeger dan de aangegeven 8u45) en dan rechtstreeks richting Frommes. Wij doen vanaf het Schönjoch altijd eerste de rode Plazörabfahrt (21) als opwarming om dan met Schöngampbahn tot aan de start van de Frommes op het Schönjöchl te komen

*bericht bewerkt door Skiwi op 06 dec 2017 13:42

ivarros6 december 2017 · 13:52

Leuk stukje Lieke! 3 van de 10 gedaan en zowel Frommes als Tscheyek staan ook op mijn top 10 lijstje!

Quick6 december 2017 · 13:56

@ivarros het zijn er zes hè, geen tien. ;)

Nog nooit in Oostenrijk geweest, maar ben erg benieuwd naar de Tscheyeck.

Mr. Slow
ivarros6 december 2017 · 14:06

@ivarros het zijn er zes hè, geen tien. ;)

Nog nooit in Oostenrijk geweest, maar ben erg benieuwd naar de Tscheyeck.

Quick op 6 dec 2017 13:56

Hahaha, oh ja…ik was het al gelijk aan het oprekken naar 10 ;-)

paolie6 december 2017 · 15:51

Kleine correctie wat betreft de 61 in Scheffau: deze piste is 5774 meter lang en kent een hoogteverschil van 965 meter! Verder heb je helemaal gelijk: erg mooie afwisselende piste!

peterpos6 december 2017 · 18:42

De Frommes is lang geen 10 km. Ben geen topskiër en was samen met mijn zoontje in een minuut of 10 beneden. Dan kom je op gem. 60 km per uur. Dat haal ik bij lange na niet. Op deze site heb ik daar een keer een vraag over gesteld en heeft iemand toen gemeten via google maps. Hij kwam op iets van 6 km uit geloof ik. Nog best lang. Als je de afdaling naar de stoeltjeslift die je naar de Frommes brengt meetelt en de Ladisabfart er ook bij kom je misschien wel tot 10 km.

Het is wel een leuke afdaling om zonder te stoppen in één keer te doen. De Seables (iets korter) vond ik nog wat gaver om te doen.

Peter Pos
AlextheJerry6 december 2017 · 18:54

ik mag er 4 afvinken, nog 84 jaar (hoop ik ik ben 16) om de andere 2 af te vinken

*bericht bewerkt door AlextheJerry op 06 dec 2017 18:55

Sölden en Willingen fanboy
DrPhil6 december 2017 · 19:09

Ik ken alleen 38 op de Tiefenbach. Die staat bij mij op nr. 22376 overall.

Atomic-6 december 2017 · 19:22

Nr 80 in Ischgl zou eigenlijk zeker niet mogen ontbreken (talabfahrt Samnaun), maar oké, het is nét Zwitserland…
Nummer 40 is daar ook erg lekker!

Bruno6 december 2017 · 21:33

Alleen die van Nauders niet gedaan… weer iets om te doen :-)

KarelJansma6 december 2017 · 22:13

De Frommes is lang geen 10 km. Ben geen topskiër en was samen met mijn zoontje in een minuut of 10 beneden. Dan kom je op gem. 60 km per uur. Dat haal ik bij lange na niet. Op deze site heb ik daar een keer een vraag over gesteld en heeft iemand toen gemeten via google maps. Hij kwam op iets van 6 km uit geloof ik. Nog best lang. Als je de afdaling naar de stoeltjeslift die je naar de Frommes brengt meetelt en de Ladisabfart er ook bij kom je misschien wel tot 10 km.

Het is wel een leuke afdaling om zonder te stoppen in één keer te doen. De Seables (iets korter) vond ik nog wat gaver om te doen.

peterpos op 6 dec 2017 18:42

Klopt: Afgelopen winter 6,5 km met GPS gemeten, van top stoeltjeslift terug naar Fiss.

DrPhil7 december 2017 · 01:49

De Frommes is lang geen 10 km. Ben geen topskiër en was samen met mijn zoontje in een minuut of 10 beneden. Dan kom je op gem. 60 km per uur. Dat haal ik bij lange na niet. Op deze site heb ik daar een keer een vraag over gesteld en heeft iemand toen gemeten via google maps. Hij kwam op iets van 6 km uit geloof ik. Nog best lang. Als je de afdaling naar de stoeltjeslift die je naar de Frommes brengt meetelt en de Ladisabfart er ook bij kom je misschien wel tot 10 km.

Het is wel een leuke afdaling om zonder te stoppen in één keer te doen. De Seables (iets korter) vond ik nog wat gaver om te doen.

peterpos op 6 dec 2017 18:42

Klopt: Afgelopen winter 6,5 km met GPS gemeten, van top stoeltjeslift terug naar Fiss.

KarelJansma op 6 dec 2017 22:13

Maak je dan geen bochtjes?

Pirmin7 december 2017 · 06:31

Jaren in Nauders gekomen met mijn gezin, héérlijke piste inderdaad die Tscheyeck. Je moet wel enigzins gevorderd zijn om hem op juiste waarde te kunnen schatten.

roski7 december 2017 · 08:09

Je hoeft niet per sé extra kosten te maken voor de “First Tracks” om de Frommes als eerste te doen: gewoon om 8u30 klaarstaan aan de Schönjochbahn (meestal gaat die iets vroeger dan de aangegeven 8u45) en dan rechtstreeks richting Frommes. Wij doen vanaf het Schönjoch altijd eerste de rode Plazörabfahrt (21) als opwarming om dan met Schöngampbahn tot aan de start van de Frommes op het Schönjöchl te komen

Skiwi op 6 dec 2017 13:41

Dat is de ideale oplossing voor de dagen dat er geen Erste Spur is… En dan op de woensdag gewoon ook nog dat extra uurtje vanaf 7.30 meepakken ;)

Papegijs7 december 2017 · 12:39

Leuke en duidelijke omschrijvingen.

Papegijs

Plaats een reactie