Geïnspireerd door skiën met een handicap

Lieke op 10 november 2018· 14 reacties

Zitskiër Sepp Margreiter is tegenwoordig skileraar in Alpbach (foto: Skischule Alpbach - Inneralpbach / Alpbachtal Seenland)
Zitskiër Sepp Margreiter is tegenwoordig skileraar in Alpbach (foto: Skischule Alpbach - Inneralpbach / Alpbachtal Seenland)

Ook mensen met een lichamelijke of visuele handicap kunnen genieten van een skivakantie! Ik verbleef een heel seizoen in Tirol en meerdere gebieden hebben daar een aantal aanpassingen gedaan zodat ze toegankelijker zijn voor skiërs met een handicap. Ook sprak ik een aantal inspirende mensen die het maximale uit zichzelf proberen te halen.

Aangepaste skigebieden in Tirol

Moderne aangepaste liften, behulpzaam en geïnstrueerd liftpersoneel en brede afdalingen voor alle niveaus kunnen zorgen voor een onbezorgde skivakantie. In dertien skigebieden in Tirol zijn onder andere liften aangepast, waardoor het makkelijker is voor zitskiërs om veilig boven en beneden te komen. Hieronder vallen drie gletsjers: de Stubaier Gletscher, Kaunertaler Gletscher en de Hintertuxer gletscher. Andere skigebieden met toegankelijkheid voor zitskiërs zijn Kitzbühel - Kirchberg, Mayrhofen, Hochoetz, Reuttener Bergbahnen, Schlick 2000, Venet, Winklmoosalm - Steinplatte, Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau, Ischgl en Serfaus - Fiss - Ladis. Aan jou de keuze of je kiest voor een wat kleiner en rustiger skigebied zoals Reuttener Seilbahnen Höfen of een groot skigebied als Serfaus - Fiss - Ladis.

Gelukkig zijn steeds meer skigebieden (ook buiten Oostenrijk) zich bewust van deze doelgroep, en groeit het aantal gebieden dat zich hierop aanpast.

Skiën met een visuele beperking

Martine Baadenhuijsen knalde afgelopen seizoen de piste af in Gerlos. Elk jaar gaat ze met een grote groep visueel beperkte skiërs op wintersport buiten de schoolvakanties, zodat het wat rustiger is op de piste. Skiërs met een visuele beperking skiën in een koppel waarbij degene met de visuele beperking instructies krijgt van een skileraar/begeleider. Martine vindt het fijn om middels een portofoon begeleid te worden, omdat langsrazende en soms niet zo goed oplettende skiërs nog wel eens voor een schrikreactie zorgen. Via het oortje heeft ze de zekerheid dat ze de instructies goed kan horen. Elke dag worden er andere koppels gevormd, zodat het ook voor de skileraren een afwisselende week is. Er ontstaat dus vertrouwen in zo’n groep. Partners kunnen lekker vrij skiën en de kids skiën in een klein groepje met een leraar.

Tips voor alle skiërs: Houd voldoende afstand van skiërs met een visuele beperking. Die zijn herkenbaar aan de gele hesjes met opdruk BLIND.

De fluorescerende gele hesjes zorgen voor goede zichtbaarheid zodat andere skiërs rekening kunnen houden met de skiërs die weinig tot niets zien. Helaas wordt dit niet altijd gedaan en wordt er vaak te weinig afstand gehouden. Martine vertelt me dat paden behoorlijk spannend kunnen zijn. Als hulpmiddel kiezen sommigen ervoor om op paden naast de begeleider te skiën en dat beiden dezelfde stok vasthouden, zodat de begeleider makkelijker de richting kan aangeven. Ook vertelde ze dat ze zo ontzettend kan genieten van brede rustige pistes, waar ze heerlijk haar eigen ritme kan skiën. Hoe geweldig is het dat iedereen, met of zonder beperking, van hetzelfde heerlijke gevoel op ski’s kan genieten!

null

Zo min mogelijk gondels

Jeffrey Stuut (23) is een paraskiër die afgelopen jaar naar de Paralympische Spelen is geweest. Als baby kreeg hij vanwege zuurstoftekort de prognose wellicht nooit te kunnen lopen, maar met de Paralympische Spelen achter de rug skiet hij harder dan jij en ik. Afgelopen jaren heeft hij veel progressie gemaakt in het wedstrijdskiën door veel ski uren te maken, zowel in Nederland als in het buitenland. Jeffrey is veel in het Zillertal op de Hintertuxer Gletscher te vinden. Krachttraining heeft hem geholpen om zo fit en sterk mogelijk op ski’s te staan. De afgelopen seizoenen behaalde hij dan ook meerdere medailles in de World Cup en het Wereldkampioenschap.

Als tip bij de keuze van een skigebied voor zitskiërs vertelt hij dat je op moet letten dat je niet teveel gondels nodig hebt. Voor zitskiërs is het minder handig om hier in en uit te komen.

Jeffrey Stuut in actie
Jeffrey Stuut in actie

Skileraar

Last but not least heeft Sepp Margreiter mij ook geïnspireerd. Al jarenlang is hij skileraar in Alpbach. Toen hij een ongeluk kreeg en niet meer kon lopen dacht hij nooit meer te kunnen skiën, maar hij bewees het tegendeel. Hij is doorgegaan als skischoolleider en vele zitskiërs gaan nu speciaal naar het Alpbachtal om van hem les te krijgen. Sepp vertelt ons dat hij zich vervolgens weer laat inspireren door de deelnemers aan zijn lessen. Handicap of niet, het gaat om passie, plezier en genieten van de vrijheid in de bergen. Door dit soort mensen ga je toch anders naar de wintersport kijken. Het is fijn dat het zo kan!

In de buurt

In Nederland is er ook een ruim aanbod voor paraskiërs en -snowboarders. Van een eerste kennismaking met de wintersport tot aan training op het hoogste internationale niveau. Bekijk je mogelijkheden in de buurt. Wil je lesgeven aan mensen met een beperking? In Nederland kun je de opleiding volgen tot para-wintersport instructeur.

Lieke

Plaats een reactie

Superleuk stuk. Behalve door @niekniek op het forum sta je hier niet zo bij stil. @Lieke ik vraag me af zijn er nu speciale kleding voorschriften op piste met blinde begeleiding skiën? Want als iedereen fluorescerend geel over de piste kan gaan herken je ze lastig. Vrienden dragen vaak knal fluoricerend geel groen oranje. En dat lijkt me onhandig op zulke pistes.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

@Birdheart die hesjes hebben de opdruk “BLIND” (zie kader). Dan kan het niet missen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel, dat snap ik 😉 maar om eerlijk te zijn is lezen wat op iemand zijn kleding staat het laatste wat ik zou doen op een piste. Dan zie ik enkel de algehele kleur van iemands outfit in het voorbijgaan, er is zoveel mooiers om te zien dan mensen der kleding.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Ik ben heel blij met dit verhaal👍

Maar er zijn nog veel meer organisaties in Nederland die dit aanbieden:
SHOS
SWG
VGW
En er zijn er nog meer hoor

Ik ga van van 12 t/m 19 januari weer naar Flachau met de SHOS
Alleen die week zijn we al met 17 zitskiërs, en de rest staande skiërs

Ook in Nederland wordt volop door de diverse organisaties lesgegeven in aangepast skiën.

Wat in het lijstje van skigebieden mist is Maria Alm (Hochkönich) en zeker het Franse gebied van Val Thorens (Trois Vallees). Dit gebied is het beste skigebied, wat aangepast is voor zittende skiërs. Bij alle skiliften zijn aanpassingen (aparte ingang, karretjes, etc.). Alle hulde daarvoor!!!

Ook in Nederland wordt volop door de diverse organisaties lesgegeven in aangepast skiën.

Wat in het lijstje van skigebieden mist is Maria Alm (Hochkönich) en zeker het Franse gebied van Val Thorens (Trois Vallees). Dit gebied is het beste skigebied, wat aangepast is voor zittende skiërs. Bij alle skiliften zijn aanpassingen (aparte ingang, karretjes, etc.). Alle hulde daarvoor!!!

Rob5 op 12 nov 2018 07:45

Ik les ook het hele jaar door in Nederland (en daar ben ik blij mee)
Meestal in Landgraaf

zie ook https://www.wintersport.nl/vereniging/para-snow-day… op 19 mei a.s. - zet in je agenda om met de aangepaste wintersport kennis te maken, je talent te scouten of informatie te halen.

In Gerlos kwamen we idd een blinde skier tegen. Stiefelde rustig met begeleider de berg op. De rest van de mensen wachtten op de lift die maar niet open ging i.v.m. harde wind :)

Alles is ingepakt en we gaan straks onderweg naar Maria Alm voor de Kinderreis van de VGW. Zoonlief heeft al een paar keer indoor in de bi-unique gezeten en wilde tijdens de pasdag in Huizen al meteen van de berg af. Dus benieuwd hoe hij het een hele week vindt.
En ik ben natuurlijk benieuwd of hij het een beetje gaat leren😀

@Roel, dat snap ik 😉 maar om eerlijk te zijn is lezen wat op iemand zijn kleding staat het laatste wat ik zou doen op een piste. Dan zie ik enkel de algehele kleur van iemands outfit in het voorbijgaan, er is zoveel mooiers om te zien dan mensen der kleding.

Birdheart op 10 nov 2018 10:42

Ik neem aan dat dit een per ongeluk bedoelde opmerking is. “Er is zoveel mooiers te zien dan mensen der kleding”…met daarop BLIND.

Echter zit daar voor mij wel een kern van waarheid in. Het is niet alleen het glijden op de latjes, het is ook de omgeving en andere mensen (bekijken). Je route kiezen,anticiperen en je vrij voelen. Het is het zintuig ‘zien’ wat flink geprikkeld wordt en ik denk die andere vier (ruiken, horen, voelen, proeven) veel minder tot niet.
Ik denk dat ik doodsangsten zou uitstaan als ik, weliswaar begeleid, blind van een berg af zou moeten skiën. Respect voor de mensen die het doen en dus niet zomaar hun beperkingen accepteren. Kan iemand (@Lieke ?) mij vertellen wat de blinde skiër juist zo leuk vind aan skiën? Van een zitskiër kan ik me daar zeker nog wel een voorstelling van maken, maar van een visueel beperkte veel minder. Of is de groep compleet blinden zeer beperkt en zijn het veelal mensen met een (aanzienlijk) verminderd gezichtsvermogen (bijv ‘tunnel’)

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Je ziet in ieder geval geen diepte, dat kan misschien helpen zonder angst naar beneden te gaan ;) Maar ik denk de sensatie van snelheid en buitenlucht om je heen.

Cool, onze gids van vorige week zag ik deze week ook op foto’s met een geel hesje. Nu leg ik de link pas met zijn klant van deze week ;)

Edwin van Riel

Wij hebben toevallig vorige week ook een blinde skiër met begeleider gezien op de piste. Wij waren het erover eens dat het ons ontzettend eng lijkt om te skiën met verbale begeleiding en zonder zelf te zien wat er om je heen is. Nog even los van andere mensen die onvoorspelbare bewegingen kunnen maken zijn kleine hobbeltje, ijzige stukken, en geultjes echt zwaar bagger als je ze niet ziet aankomen. Respect voor blinde skiërs die dit dus gewoon durven!

Moesten het eens als oefening doen in tweetallen, de een kijken maar achteruit skiën, moest de ander begeleiden die vooruit mocht skiën maar geblindeerd. Was allemaal nog niet eenvoudig zeg maar.

Edwin van Riel
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie