BEWintersporte is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Krimpende gletsjer maakt einde aan Canadees skikamp

Krimpende gletsjer maakt einde aan Canadees skikamp

Roel op 9 juni 2017 · 14 reacties

We werden de afgelopen winter overstelpt met foto's uit de VS en Canada van gigantische hoeveelheden sneeuw. Sneeuw die in Europa maar niet wilde vallen, maar ondanks dat heeft een bekend zomerski- en snowboardkamp in Canada de stekker eruit getrokken. Camp of Champions is niet meer vanwege de krimpende Horstman Glacier in Whistler Blackcomb.

En toch zoveel sneeuw dit jaar

Organisator Ken Achenbach maakt dit bekend met een open brief op de website van Camp of Champions. Hoe kan dat na zo'n sneeuwrijke winter vraag je je af? Whistler kampt al vele jaren met een krimpende gletsjer. Achenbach legt uit: "Alleen in 2015 verloor de gletsjer verticaal gezien 35 feet (ruim 10 meter) aan ijs". Dat was midden in een periode van zeer droge jaren. Dit jaar hadden we een lange winter en veel sneeuw, maar die heeft niet voor een compacte onderlaag gezorgd. Whistler Blackcomb, het skigebied waar het evenement plaatsvindt, liet Achenbach in een e-mail weten:

Er lijkt meer dan genoeg sneeuw op de gletsjer te liggen maar in werkelijkheid is het sneeuwdek dit seizoen niet compact en zit vol lucht. Wanneer je deze sneeuw gaat verplaatsen, komt de lucht vrij en hou je veel minder sneeuw over.

De vele sneeuw van afgelopen winter heeft het ontstane tekort van eerdere jaren dus niet kunnen wegwerken. Pas midden/eind januari kon er genoeg sneeuw naar de juiste plekken worden geschoven om te compenseren wat er de afgelopen twee jaar is weggesmolten.

Niet voldoen aan de wensen/eisen

Het kamp op de Horstman Glacier is traditioneel een trekpleister voor tal van skiërs en snowboarders. Ook veel ervaren freestylers komen op het kamp af, en juist die groep moet Achenbach teleurstellen. Er is simpelweg te weinig sneeuw voor grote jumps. Net als op iedere andere gletsjer beschermt sneeuw het ijs tegen afsmelten dus hij kon en wilde niet alles voor zijn skikamp gebruiken.

Boosdoener

In de open brief uit hij op emotionele wijze zijn teleurstelling, maar hij wil niemand de zwarte piet toeschuiven behalve de opwarming van de aarde. "Deze heeft de gletsjer gewoon dusdanig aangetast dat er voor een ski kamp als dit geen plaats meer is."

De sluiting geeft een nieuwe dimensie aan het bekende spreekwoord: "Eén zwaluw maakt nog geen lente". De trend zal meerjarig omgebogen moeten worden (sneeuwrijke winters, koele zomers) willen we dit soort berichten de komende jaren niet vaker gaan tegenkomen. Ook in de Alpen.

Foto's: Facebook Camp of Champions

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • Arjen2 9 juni 2017 · 14:12
  En het Positivitycamp op de Siedelgletscher in Val Formazza is ook al afgelast. Zware regen afgewisseld met zware sneeuw heeft daar voor lawines gezorgd. Daardoor is de lift beschadigd en liggen er grote sneeuwbulten.

  https://positivitycamp.com/2017/05/25/positivity-2017-cancelled/...
 • Bosski 9 juni 2017 · 16:10
  😞
 • Freerider 10 juni 2017 · 07:33
  Trump maakt het er helaas niet beter op met zijn oogkleppen op...
  Mensen over de hele wereld begrijpen de gezegde cause and effect helaas niet.
 • SkiBeppie 12 juni 2017 · 10:51
  Trump maakt het er helaas niet beter op met zijn oogkleppen op...
  Mensen over de hele wereld begrijpen de gezegde cause and effect helaas niet.Freerider op 10 jun 2017 07:33


  het kan nog erger: er zijn zelfs klimaatontkenners die er een complot van wetenschappers in zien. Die zouden alleen maar alarm slaan om meer onderzoeksgeld los te peuteren. Volgens deze lieden is er ook een Kleine IJstijd op komst. Sterker nog: die zou al begonnen zijn....
 • Matthias123 12 juni 2017 · 11:16
  Trump maakt het er helaas niet beter op met zijn oogkleppen op...
  Mensen over de hele wereld begrijpen de gezegde cause and effect helaas niet.Freerider op 10 jun 2017 07:33


  het kan nog erger: er zijn zelfs klimaatontkenners die er een complot van wetenschappers in zien. Die zouden alleen maar alarm slaan om meer onderzoeksgeld los te peuteren. Volgens deze lieden is er ook een Kleine IJstijd op komst. Sterker nog: die zou al begonnen zijn....SkiBeppie op 12 jun 2017 10:51


  Vaststaand feit is wel dat het klimaat altijd al geschommeld heeft met warmere en koudere periodes. Het is alleen de vraag in hoeverre komt het nu door de mens dat we in een warmere periode zitten. Een deel is ongetwijfeld door de mensen maar een deel is ook gewoon een schommeling in het klimaat. Het probleem is alleen dat het niet keihard te bewijzen is.
  Born to Ride
 • Arjen2 12 juni 2017 · 13:09

  Vaststaand feit is wel dat het klimaat altijd al geschommeld heeft met warmere en koudere periodes. Het is alleen de vraag in hoeverre komt het nu door de mens dat we in een warmere periode zitten. Een deel is ongetwijfeld door de mensen maar een deel is ook gewoon een schommeling in het klimaat. Het probleem is alleen dat het niet keihard te bewijzen is.Matthias123 op 12 jun 2017 11:16


  Het is al keihard bewezen, alleen willen veel mensen er nog niet aan.
  Deze timeline geeft fraai weer hoe langzaam de afkoeling en opwarming rond ijstijden verliep, en hoe waanzinnig hard dat het de laatste 100 jaar gaat:
  https://xkcd.com/1732/

 • Rogier120 12 juni 2017 · 18:51
  Tja, je kan je ook afvragen in hoeverre grotbewoners 20.000 jaar geleden al voor klimaatverandering kon zorgen... De echte temperatuurstijging vond pas na de Industriële Revolutie plaats. De mens heeft er dus absoluut invloed op. Maar ook zonder mens verwacht ik dat we nu een stijgende temperatuur zouden hebben, simpelweg omdat dat de tendens is over de verre historie - wat dus meer 20 miljoen dan 20 duizend jaar is.
 • Pieter230976 12 juni 2017 · 19:43
  een gletsjer kan dat ook weer groeien bij een slechte zomer ,veel neerslag en lage temperaturen
 • Roel admin 13 juni 2017 · 10:08
  @Pieter230976 het moeten meerdere slechte zomers op rij zijn wil je daar echt iets van merken. Helaas kan 1 hete zomer meer kapot maken dan 1 koele goed kan maken.
  Weerman, skiër, Limburger
 • Eef23 24 juni 2017 · 07:40
  Wat jammer maar goed besluit. Op dit moment wordt er nog geskied (ik zag ff groen van jaloezie vandaag 😛 Jk) maar nog maar enkele weken en dan is dat ook klaar.
  Aan sneeuw en muurtjes overigens geen gebrek;
 • Pieter230976 24 juni 2017 · 13:07
  volgend weekend sneeuw voor de gletsjers
 • Harry(Winterberg) 24 juni 2017 · 13:57
  Trump maakt het er helaas niet beter op met zijn oogkleppen op...
  Mensen over de hele wereld begrijpen de gezegde cause and effect helaas niet.Freerider op 10 jun 2017 07:33


  Ach ja, Trump vindt 100.000.000.000.000 tot 200.000.000.000.000 dollar (inderdaad tweehonderdduizendmiljard dollar) uitgeven om de aarde met 0,17 graden minder te laten opwarmen niet zo'n goed idee.
  Evenmin vindt hij het geen goed idee dat de VS heel veel kolencentrales moeten sluiten, terwijl China er alleen al tot 2020 (dus in 3 jaar!) het equivalent van 400 Amercentrales bij bouwt, terwijl het juist de VS is die met de verschuiving naar schaliegas als enig westers land écht heeft doorgepakt in CO2-reductie, zonder dat daarvoor subsidie nodig was.
  De mannen van Obama hadden een voor de VS meer dan schandalig slechte deal uitgesleept en daarom heeft Trump groot gelijk. En let op: ook daar komt binnen 10 jaar de ThoriumMSR van de grond, in samenwerking overigens met Nederlandse en Belgische partners: niet alleen de oplossing voor het klimaat, maar ook die heledoodenge groen-links-marxistische milieukliek wordt er mee opgelost. Kan niet wachten.
  Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?
 • Harry(Winterberg) 24 juni 2017 · 14:04
  Nog iets: droogte heeft veel met klimaat en klimaatverandering te maken, maar geen hol met de opwarming vna de aarde. Die resulteert slechts algemeen in iets minder droogte, niet méér!
  En wat betreft de gletschersmelt in de buurt van Vancouver....
  Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?
 • Harry(Winterberg) 25 juni 2017 · 18:44
  Tahoe verzuipt juist in de sneeuw en er ligt voor het eerst genoeg voor de hele zomer.
  Hier een verhaal over dat zogenaamde sneeuwtekort en andere onzin:
  Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.