In de serie leuke zomersporten in de bergen neem ik jullie nu mee met rotsklimmen. (Check hier ons vorige zomersportfilmpje over mountainbiken). Ooit ben ik naar de bergen verhuisd om meer te kunnen klimmen en ijsklimmen (check hier het filmpje over ijsklimmen). Dat daarna de wintersport mijn grote liefde werd moge duidelijk zijn. Toch kun je mij in de zomer, als echt alle sneeuw gesmolten is, nog regelmatig op de mooie rotswanden in de buurt vinden. Rotsklimmen is interessant puzzelen met de natuur en een gezonde dosis spanning erbij.

Ervaring nodig

Gevoed door slechte hollywoodfilms denken veel mensen dat rotsklimmen levensgevaarlijk is. Natuurlijk is rotsklimmen niet iets dat je zomaar kunt doen. Zelfs niet als je al eens in een hal geklommen hebt. In de bergen moet je namelijk zelf je touw mee naar boven brengen en zelf vaste punten en standplaatsen kunnen aanleggen. Daarvoor heb je ervaring en kennis nodig. Heb je die kennis niet dan is rotsklimmen inderdaad gevaarlijk. Mét die kennis echter is het zelfs veiliger dan wintersport. Voor veel mensen die beginnen is het steile terrein waar je in terecht komt nogal spannend maar dat is een leuke angst om te overwinnen.

Indrukwekkend maar met goede kennis niet gevaarlijk!
Indrukwekkend maar met goede kennis niet gevaarlijk!

Hoe werkt het?

Bij voorbehaakte routes, zoals in bovenstaand filmpje, klim je omhoog met ‘setjes’ aan je gordel. Bij elke haak die je tegenkomt klik je een karabiner in de haak en gaat een andere in het touw. Als je daarna doorklimt wordt je gezekerd door die haak, en is vallen geen enkel probleem. Als je eenmaal boven bent maak je jezelf vast aan een standplaats en kan de naklimmer naar boven komen. Omdat bij deze het touw van boven komt kan de naklimmer maar enkele tientallen centimeters vallen, mits goed gezekerd. Je kunt ook op kortere routes klimmen en dan kan de zekeraar gewoon beneden blijven bij het zekeren. Maar ook hier moet een klimmer het touw zelf naar boven brengen, voorklimmen zoals dat heet.

Moeilijkheidsgradatie

In het klimmen bestaan moeilijkheidsgradaties. Deze begint bij 1 (af en toe handen nodig) 2 (klauteren) en het echte klimmen begint bij 3. Vanaf 6 krijgt deze waardering een letter a, b of c erbij. Momenteel is de negende graad de moeilijkste gradatie en dat is echt alleen de absolute wereldtop die dat kan klimmen. In klimtopo’s kun je precies terugvinden waar welke route ligt, welke moeilijkheidgradatie deze heeft en wat voor materiaal je eventueel nodig hebt. Zo weet je precies de gradatie en type route die je prettig aankunt.

Gidsen en instructeurs

Klimmen is dus niet iets dat je zomaar veilig zelf kunt doen. Fouten met touwtechnieken zijn vrijwel meteen levensgevaarlijk. Maar als touwtechnieken goed worden toegepast is het een veilige sport. Met een berggids of instructeur kan iedereen die een beetje sportief is mee met een mooie klimtocht. En je hebt echt het gevoel grenzen te verleggen. Een absolute aanrader!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

En vind je dit een beetje te hoog gegrepen kun je ook een voorbekabelde route doen, een Via Ferrata. Je hangt nog steeds in een gordel maar hoeft niet met touwen in de weer. Een leuke kennismaking en opstap naar het echte rotsklimmen.

Click. Click. Peace

Oeps, Duitse term gemist :(

;-)

Click. Click. Peace

En klimmen is in Nederland nog fijn te trainen ook. :-)

In mijn kennissenkring was een ervaren bergbeklimmer/Instructeur.
Noodlottig ongeluk gehad.
Liet 2 kleine kinderen achter.Zij zitten nu nog met een trauma.
Leuk als je alleen bent maar zodra je kinderen hebt niet meer doen zou ik zeggen.
Pas maar op Rogier.

@Hooykaas Het is heel triest natuurlijk. Maar een noodlottig ongeval kan je overal overkomen. Als je op de piste van achteren wordt aangeskiet kan je ook je rug breken en verongelukken. Als je even op je fiets stapt om een boodschap te doen kan het ook gebeuren. De reis naar de alpen toe zal gevaarlijker zijn dan het klimmen op zich als je je goed aan de regels houdt. Kortom het is triest, maar het kan altijd en overal gebeuren. Het is kiezen tussen leven als een kasplantje door je hele leven achter de geraniums te zitten of te genieten van het leven met een (kleine) kans dat je door het noodlot wordt getroffen… Ieder zo zijn keuze, ik neem geen onnodige risico’s, maar een leven als kasplantje zie ik echt niet zitten…

Born to Ride

@Hooykaas Het sportklimmen wat ik hier laat zien is echt niet gevaarlijk. Als je alle veiligheidschecks doet kan er echt niet veel gebeuren. Dan is vele malen minder gevaarlijk dan bergwandelen, wielrennen of skiën. Ondanks dat het er wat imponered uitziet met touwen e.d. Alpinisme is een ander verhaal.

Click. Click. Peace

@Matthias123
Daar ben ik het mee eens wat je zegt.👍 Maar je moet het noodlot ook niet gaan tarten als je kinderen hebt.
@Rogier
Gelukkig maar.
Dan hoef ik me geen zorgen over je te familie te maken!

Prachtige manier om van de natuur te genieten. Eén keer in Tsjechië geklommen op een rotswand. Ik vond het behoorlijk spannend, maar ook super gaaf. Helemaal als je dan uiteindelijk boven komt en ziet hoe ver je gekomen bent. Oh, en mooie dronebeelden van de vallei trouwens. Ansichtkaart (of de moderne variant - wallpaper) materiaal!

Bergen + Sneeuw = ❤

@Rogier,

Waarom klim je in het filmpje voor met een dubbele streng, maar de na klimster op een enkele streng?

echte mannen lopen naar boven,

@Rogier,

Waarom klim je in het filmpje voor met een dubbele streng, maar de na klimster op een enkele streng?

MartijnUiterwijk op 10 jul 2017 17:04

Volgens mij is het ene touw statisch en het andere touw dynamisch. Ik heb al een tijd niet geklommen, dus wel benieuwd of dat nog klopt.
@Hooykaas, ongelukken gebeuren dagelijks en altijd en overal kan dat gebeuren. Beetje onzin om niet te klimmen als je kinderen hebt. Dus als een bekende van je een auto ongeluk krijgt ga jij geen auto meer rijden? Klimmen leer je best snel.Het komt daarna heel erg aan op veiligheid. het materiaal is dat absoluut, dus vooral het vertrouwen in je partner en alles dubbelchecken.

Not all who wander are lost

@MartijnUiterwijk Er zijn meerdere redenen om een dubbeltouw te gebruiken.

  • Zo kun je lange abseils maken. Abseils van de hele touwlengte. Met een enkeltouw kun je maar de helft van de lengte abseilen (om het touw terug te kunnen trekken)
  • Als je de touwen om en om inklikt geeft het touw meer dynamiek en is als een zekerpunt het niet houdt het tweede touw nog niet belast geweesd en dus sterker. Op deze manier kun je in terrein met slechte zekeringen (ijsklimmen) veiliger klimmen. In mijn ijsklimfilmpje klik ik dan ook om en om in. Met boorhaken zoals die in deze route zitten hoeft dat niet en mag je moderne halftouwen samen inklikken.
  • Met twee touwen kun je voor een beter touwverloop zorgen bij zekerpunten zodat je minder touwwvrijving hebt.
  • Met een dubbeltouw kun je als een voorklimmer twee naklimmers (zoals in het filmpje) laten naklimmen.
  • Als steenslag, of een ijsbijl een streng beschadigd heb je de andere nog.

(Dan is er nog een verschil tussen tweeling- en half-touwen maar dat gaat te ver om hier precies uit te leggen. En een enkel streng statisch en een dynamisch is echt hogere touwtechniek. (@Edwin.) Dat gaat helemaal te ver om hier uit te leggen)

Click. Click. Peace

@Rogier, ik zou het eigenlijk weer eens door moeten spitten en weer eens moeten gaan doen. Lang geleden wel les in gehad en wij moesten minimaal 6a kunnen voorklimmen. Diverse routes in jouw omgeving gedaan. Wel fijn om weer even een uitleg te lezen.

Ik heb overigens mijn klimgordel al een jaar of 5/6 amper tot niet gebruikt, maar is nog best in goede staat. Heeft geen beschadigingen of wat dan ook. Zou dat nog kunnen, denk je?

Not all who wander are lost

Hoe oud is je gordel in totaal? Testen hebben uitgewezen dat ouderdom weinig doet, maar… merken geven 5 jaar bij weinig gebruik op.
Maar eigenlijk als het een oude gordel is, een nieuwe is de prijs van een dure dag-skipas, dus waarom zou je het risico nemen?

Click. Click. Peace

@Rogier,

Ik ben bekend met de voor en nadelen van dubbel en tweelingtouwen.
Zelf klim ik ook met 2 strengen dubbeltouw. (Beal cobra 2 geloof ik) Echter met naklimmen snap ik niet dat men dan overgaat op een enkele streng. tenzij je tegelijktijdig 2 naklimmers wilt zekeren
Met name ivm steenslag of schuren langs iets scherps is voor mij de reden om op dubbeltouw te klimmen ( backup geeft toch wel een wat fijner gevoel)

En stiekem zit het verschil tussen dubbeltouw en tweelingtouw al in je reactie uitgelegd:)
Statisch en dynamisch. Welke de techniek ook mag wezen. Een voorklimval op statisch touw. Krijg spontaan al een gebroken bekken en gekneusde nieren als ik er aan denk.

echte mannen lopen naar boven,

@Edwin, Speel op safe en schaf een nieuwe aan. Tegenwoordig heb je ze al voor een dagpas en als je goed zoekt ook wel goedkoper.
Het is perslot van rekening veiligheidsmateriaal. ( als je soms ziet wat men op marktplaats aanbied qua klimspullen, verbaasd het mij dat er nog geen doden zijn gevallen)

echte mannen lopen naar boven,

Hoe oud is je gordel in totaal? Testen hebben uitgewezen dat ouderdom weinig doet, maar… merken geven 5 jaar bij weinig gebruik op.
Maar eigenlijk als het een oude gordel is, een nieuwe is de prijs van een dure dag-skipas, dus waarom zou je het risico nemen?

Rogier op 10 jul 2017 21:00

10/12 jaar oude Petzl in totaal. Niet buitengewoon veel gebruikt. Meer een korte periode wat vaker. Zowel binnen als buiten. Valt dat ergens te testen? Al is het zeker het risico niet waard,dus wellicht is een nieuwe inderdaad beter.80-120 euro en je hebt er 1. Zal er eens een foto van maken…

Not all who wander are lost

@Edwin. Zonder meer nieuw.
@MartijnUiterwijk We klommen daar dus met z’n drieën. Maar naklimmen heb ik geen enkel probleem met één streng.
Statisch touw wil je inderdaad NOOIT in vallen (is meer om te haulen, artificieel te klimmen, photoshoots te maken etc…

Click. Click. Peace

[mention=“1159”] ( als je soms ziet wat men op marktplaats aanbied qua klimspullen, verbaasd het mij dat er nog geen doden zijn gevallen)

MartijnUiterwijk op 10 jul 2017 21:04

Er zit gelukkig erg veel marge op gordels. Maar niemand minder dat Todd Skinner is ooit doodgevallen door een doorgesleten belayloop…

Click. Click. Peace

En vind je dit een beetje te hoog gegrepen kun je ook een voorbekabelde route doen, een Via Ferrata. Je hangt nog steeds in een gordel maar hoeft niet met touwen in de weer. Een leuke kennismaking en opstap naar het echte rotsklimmen.

Bennie op 9 jul 2017 17:44

Via Ferrata biedt inderdaad een prachtig en uitdagend alternatief. Tip: start met een eenvoudige Via Ferrata route met de mogelijkheid om tussentijds te kunnen uitstappen. Mijn eerste Via Ferrata ervaring was meteen van de zwaarste moeilijkheidsgraad met overhangende passages in Evolene (Wallis)…zal ik nooit meer vergeten.

*bericht bewerkt door ErikM op 11 jul 2017 12:08

@Hooykaas Het sportklimmen wat ik hier laat zien is echt niet gevaarlijk. Als je alle veiligheidschecks doet kan er echt niet veel gebeuren. Dan is vele malen minder gevaarlijk dan bergwandelen, wielrennen of skiën. Ondanks dat het er wat imponered uitziet met touwen e.d. Alpinisme is een ander verhaal.

Rogier op 10 jul 2017 11:26

Niet om te muggenziften hoor, maar je kunt zelf nog zo voorzichtig zijn, als iemand hogerop in de route onvoorzichtig is en niet tijdig waarschuwt voor bv. steenslag dan is het nog steeds gevaarlijk. Verder een hartstikke leuk artikel !

@Hooykaas Het sportklimmen wat ik hier laat zien is echt niet gevaarlijk. Als je alle veiligheidschecks doet kan er echt niet veel gebeuren. Dan is vele malen minder gevaarlijk dan bergwandelen, wielrennen of skiën. Ondanks dat het er wat imponered uitziet met touwen e.d. Alpinisme is een ander verhaal.

Rogier op 10 jul 2017 11:26

Niet om te muggenziften hoor, maar je kunt zelf nog zo voorzichtig zijn, als iemand hogerop in de route onvoorzichtig is en niet tijdig waarschuwt voor bv. steenslag dan is het nog steeds gevaarlijk. Verder een hartstikke leuk artikel !

ErikM op 11 jul 2017 11:20

Juist als je dat gevaarlijk vindt zou ik helemaal niet meer op een fiets of in een auto stappen…

Born to Ride

Juist als je dat gevaarlijk vindt zou ik helemaal niet meer op een fiets of in een auto stappen…

Mee eens. Het was bedoeld als reactie op de stelling dat sportklimmen echt niet gevaarlijk is als je alle veiligheidschecks in acht neemt.

*bericht bewerkt door ErikM op 11 jul 2017 11:31

@ErikM Als je het zo bekijkt is leven opzich al heel gevaarlijk ;-) Ongevallenstatistieken tonen aan dat sportklimmen zeer veilig is. Dat er altijd wat kan gebeuren is een ander verhaal. Dodelijke sportklimongelukken zijn zeldzaam dodelijke wielrenongelukken (bijvoorbeeld) niet.

Click. Click. Peace

@ErikM Als je het zo bekijkt is leven opzich al heel gevaarlijk ;-) Ongevallenstatistieken tonen aan dat sportklimmen zeer veilig is. Dat er altijd wat kan gebeuren is een ander verhaal. Dodelijke sportklimongelukken zijn zeldzaam dodelijke wielrenongelukken (bijvoorbeeld) niet.

Rogier op 11 jul 2017 12:55

Mee eens en gelukkig maar dat er statistisch gezien weinig ongelukken mee gebeuren. Het ging (en gaat) mij er enkel om dat ook al check en dubbelcheck je jezelf en je partner en heb je de nodige kennis en kunde, er hoeft maar een pipo te zijn voor wie dat niet geldt en die brengt de rest in gevaar. Goed, dat is inderdaad met alles.

Prachtig gefilmd trouwens. Mag ik vragen met welke drone?

@ErikM dat mag je vast vragen! ;)

Bergen + Sneeuw = ❤

@ErikM Mee eens, maar die veiligheidscheck is ook om te kijken of er geen pipo’s boven je klimmen ;-) De drone is de DJI Mavic Pro. Prima te landen (door Sandra) op steile en smalle richeltjes… ;-)

*bericht bewerkt door Rogier op 11 jul 2017 13:56

Click. Click. Peace

En vind je dit een beetje te hoog gegrepen kun je ook een voorbekabelde route doen, een Via Ferrata. Je hangt nog steeds in een gordel maar hoeft niet met touwen in de weer. Een leuke kennismaking en opstap naar het echte rotsklimmen.

Bennie op 9 jul 2017 17:44

Via Ferrata biedt inderdaad een prachtig en uitdagend alternatief. Tip: start met een eenvoudige Via Ferrata route met de mogelijkheid om tussentijds te kunnen uitstappen. Mijn eerste Via Ferrata ervaring was meteen van de zwaarste moeilijkheidsgraad met overhangende passages in Evolene (Wallis)…zal ik nooit meer vergeten.

ErikM op 11 jul 2017 11:17

[quote]En vind je dit een beetje te hoog gegrepen kun je ook een voorbekabelde route doen, een Via Ferrata. Je hangt nog steeds in een gordel maar hoeft niet met touwen in de weer. Een leuke kennismaking en opstap naar het echte rotsklimmen.

Bennie op 9 jul 2017 17:44

Hier ben ik het niet geheel mee eens, Klettersteigen is een andere dicipline en zeker niet een leuke opstap of kennismaking ( nuance is natuurlijk wel de moeilijkheidsgraad) . Het is een hele andere sport in mijn optiek. Metname de valfactor. Die kan vele malen hoger zijn dan bij sportklimmen. Theoretisch gezien kan bij sportklimmen een valfactor nooit hoger zijn dan 2 (vanuit standplaats + bijbehorende zekeringstechnieken). Bij Klettersteigen kan dat zomaar richting de 4 gaan. Waar bij sportklimmen vallen mogelijk is, is dit bij klettersteigen een no go

echte mannen lopen naar boven,
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie