Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Val Thorens is beroemd en berucht bij Nederlandse wintersporters. Logisch want dit dorp midden in het immens grote Les Trois Vallées staat bekend om zijn absolute sneeuwzekerheid (logisch op 2400 meter hoogte) en de voor Franse begrippen zeer goede après-ski. Wie opzoek is naar een geweldige ski-in ski-out bestemming in 's werelds grootste aaneengesloten skigebied die zit in Val Thorens op de goede plek. Een donsjack extra kan midden in de winter geen kwaad trouwens want het kan hier goed koud zijn.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Nelis9 oktober 2017 · 08:17

Prachtig, wat een heerlijke beelden. Ik ga altijd naar Oostenrijk, misschien moet ik toch Val Thorens een keertje proberen. Wat zien die pistes er allemaal lekker uit. Dit filmpje is perfecte inspiratie om mijn werkdag op kantoor mee te beginnen - weet ik weer waar ik geld voor spaar ;) !

Oja, mooi fluitje in het achtergrondmuziekje! ;)

Bergen + Sneeuw = ❤
StevenGeerts9 oktober 2017 · 08:50

IK ga jaarlijks naar Oostenrijk (Serfaus-Fiss-Ladis-Iscghl) maar ook naar Les 3 vallées. En ik moet zeggen, er is niets dat boven deze laatste gaat als je een gevorderd skiër bent voor wie afstand, panorma en vergezichten boven zwarte muren met bubbels verkiest (deze laatste heb je er ook wel hoor). Van Les Menuires via Meribel naar Courchevel en terug naar Val Thorens met dezelfde skipas…ik kan het iedereen aanraden (maar niet met Pasen want dan ben ik er en anders wordt het te druk :-) )
Nee hoor met Pasen hoef je eigenlijk nooit aan te schuiven. Veel leuke funparks ook.

Robbert-0109 oktober 2017 · 10:09

Gebied is kwa infrastructuur, liften en verbindingen toch wel de overtreffende trap. Ook de weg vinden is heel eenvoudig. Alles staat met borden heel goed en duidelijk aangegeven. Pistes zijn prachtig! Heb in VT wel 1 van de koudste momenten ooit op een wintersport meegemaakt met -25, sneeuw en harde wind in de Moraine stoeltjes lift. Men wat was het koud!! en wat duurde hij toen lang! Deze lift wordt momenteel vervangen door een kabine baan. Helaas is het eten op de pistes en svonds in een restaurantje erg duur waardoor ik hier de laatste jaren niet meer ben geweest. Wij gaan meestal met ze 2e en vinden het dan gezellig om s’avonds lekker een hapje te gaan eten buiten de deur. Wanneer we met een groep een appartement huren is VT zeker een optie, want het gebied is FANTASTISCH!

Je weet niet wat je niet weet.
Rogierauteur9 oktober 2017 · 10:11

@Robbert-010 Daar ben ik het mee eens, die prijzen in Val Tho zijn vaak te hoog, vooral voor drankjes. Dat is jammer. Ik hoop dat de uitbaters dat zelf ook (gaan) inzien. Maar toch heb ik daar deze trip na even zoeken (dat wel) aardig gegegeten voor een niet overdreven prijs.

Click. Click. Peace
Freerider9 oktober 2017 · 10:41

Ik hoop dat je ook een keer een review gaat maken van Meribel en Courchevel, deze 2 dorpen zijn voor mij toch echt wel de parels van het gebied met de prachtige omgeving :)
Bij lekker weer zorg ik altijd dat ik wat te eten of drinken pak in saint-martin, Les Menuires. Meribel motarret maar het aller goedkoopste is in La Tania en dat is best gezellig en lekker eten ook nog! :D
Ik heb het eerlijk gezegd nooit koud ook niet bij min 20 maar afgelopen jaren meer warme dagen gehad dan koud eerlijk gezegd en dat in januari

*bericht bewerkt door Freerider op 09 okt 2017 10:42

MiTi9 oktober 2017 · 11:28

En of het koud was toen jullie kwamen filmen! Wij zijn toen vanwege de kou maar niet naar VT gegaan maar Courchevel in.
Overigens ben ik het ermee eens dat de drankjes over het algemeen duur zijn op de pistes, maar eten kan toch heel betaalbaar en goed zijn. Je moet wel de juiste adresjes weten, maar wij betalen nooit de hoofdprijs voor een maaltijd. Zelfs in Courchevel kan je nog een betaalbare hap krijgen alleen moet je dan niet bij Courchevel1850 willen eten.

Winter is coming
Hulst9 oktober 2017 · 11:37

Nu nog wat verbreding met de mooiste pistes in Valtho. Kom er vanuit Les Menuires al vele jaren maar betrap er mezelf op dikwijls dezelfde pistes te nemen. De Peclet lift is natuurlijk ook eel erg relaxed om even op adem te komen. Ook bij winderig weer komt die niet snel stil te liggen. Op you tube vindt je van alle pistes wel voorbeelden, maar toch kan wat deskundige hulp geen kwaad. Probleem is ook dat je in slechts 1 week in een enorm gebied als Trois Vallees snel geneigd bent teveel hooi op je vork te nemen. Bij elke planning vooraf loop je dan ook nog tegen het probleem van de weersomstandigheden op, waardoor je feitelijk voor elke planning een alternatief bij de hand moet hebben. Of zoek ik nu de gemakkelijkste weg. Hoe het zij, de week van 20 januari gaan we weer. Gezien mijn leeftijd wordt het steeds kritischer. In feite heb ik behoefte aan een planning voor ouderen, maar toch wel met enige uitdaging.

Hen48
aartstyle9 oktober 2017 · 11:45

@ Hulst: Als de rode piste Chasse een keer open is die nemen naar plan de l’eau. En vanuit daar het gebied van Val Thorens verkennen. Kom je vanuit een andere hoek het skigebied in en dus ook andere pistes tegen. Afgelopen jaar is deze piste niet open geweest volgens mij. Weet niet of er daar wat veranderd is waardoor hij dit jaar wel sneller open zal zijn. Lijkt mij een prima alternatief voor de normale toegangs route tot VT.

Rogierauteur9 oktober 2017 · 11:50

@MiTi Toen ik 's avonds aankwam was het al -18° en ik zag een jonge moeder met een kindje van amper een jaar tegen haar aan. Toen dacht ik dit dorp is daar niet voor geschikt…

Click. Click. Peace
DrPhil9 oktober 2017 · 12:11

(ik zie het al: de Nordica GT 76ti - vraag niet meer nodig. Ze skiet echt mooi, zeg!)

*bericht bewerkt door DrPhil op 09 okt 2017 12:31

Puttie9 oktober 2017 · 12:50

Valtho, Les Menuires, Orelle, Tignes, Les deux Alpes, Alpe d’Huez, Les Arcs.Deze heb ik al af kunnen vinken met persoonlijk dikwijls dezelfde eindconclusie.
Heel mooie skigebieden (locatie, pistesdiversiteit, liftinfrastructuur,…). Maar telkens vond ik dat de netheid van de accommodatie beneden de norm was voor een beetje betaalbare verblijf. (Vieze douche’s, etenswaren onder de bedden, vuile ovens, …). En dan de reactie als je dit gaat melden aan de balie (nog wat Franse scheldwoorden van baliemedewerker geleerd trouwens)
Uiteraard als je voldoende eurootjes neerlegde zal dit misschien minder een probleem zijn.
Graag zou ik nog eens terug naar Frankrijk op wintersport gaan maar bovenstaande ervaringen blijven me er telkens van weerhouden.

Hulst9 oktober 2017 · 13:17

@Puttie. Particulier huren, rechtstreeks van eigenaar, gewoon via marktplaats. Doe ik al jaren, maar dan in Les Menuires.

Hen48
Hulst9 oktober 2017 · 13:26

@Aartstyle. Ik zie op de pistekaart dat je komend vanuit Les Menuires via de Pluviometre en de Chasse de omgeving van Plan de L’eau kunt bereiken. Deze route lijkt althans de kortste weg daarheen vanuit LM. Zal het in gedachten houden. Dank.

Hen48
Rogierauteur9 oktober 2017 · 13:41

@Puttie Ook in goedkope acco heb ik dit niet zo erg meegemaakt, ook niet in Val Tho en de grote gebieden. En veel andere gebieden in Fr zijn goedkoper en de accommodaties gaan overal steeds meer vooruit is mijn ervaring. De beste remedie hiertegen is eerlijke meningen op de websites waar je huurt…

Click. Click. Peace
DrPhil9 oktober 2017 · 13:41

@hulst: de Chasse is zelden open.

Bennie9 oktober 2017 · 16:43

Toppers naast de Mauriënnaise zijn de Christine en de afdaling vanaf de Col via de Moraine.

Waah9 oktober 2017 · 16:47

@MiTi Toen ik 's avonds aankwam was het al -18° en ik zag een jonge moeder met een kindje van amper een jaar tegen haar aan. Toen dacht ik dit dorp is daar niet voor geschikt…

Rogier op 9 okt 2017 11:50

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met trainen van die jonge spruiten!

Maar nee, zeker met je eens. Daarom laten wij onze zoon (nu 1 jaar) gewoon this met wintersport. Die gaat pas mee als die er iets aan heeft. Dat moet natuurlijk ook kunnen (en die luxe hebben wij met opa’s en oma’s die graag oppassen) en het moederhart moet het aankunnen.

Maar mooie beelden! voor wat ik heb gezien aan wintersportgebieden, is mijn ervaring toch dat ik de Franse pistes over het algemeen mooier vind dat de Oostenrijkse pistes. Maar dat ligt misschien ook aan wat je zoekt. Maar kwa ruimte en breedte staat Frankrijk wat mij betreft bovenaan. Enige wat ik mis op Wintersporters soms (en dat snap ik wel, niet de doelgroep) is een stukje over de funparken. Toch iets waar ik mijn vakantie deels op uitzoek. Maar Val Thorens staat nu zeker hoog op mijn lijstje voor volgend jaar.

*bericht bewerkt door Waah op 09 okt 2017 16:49

Pieter2309769 oktober 2017 · 18:22

Je moet wel eerlijk zijn val thorens kost meer , vorige winter waren zo goed als alle pistes open en in volledig gebied 400 km op 600 km LTV , nu hebben ze terug liften vernieuwd en ja in de nightclubs van val thorens kan je 4 euro betalen voor slecht bier

Marco_ski9 oktober 2017 · 19:29

Heel mooi filmpje Rogier! :)

Ik kom nu al 10 jaar in L3V
Vorige jaar naar Ischgl geweest, mooie pistes & snelle liften.
Maar ik misde gewoon de grootsheid van het L3V gebied…

En ook in Ellmau geweest vorig jaar daar schitterend tussen de bomen mooie pistes.
Maar niet de lange afdalingen van bijna 1000hm die je vindt in L3V.

Meribel / Courchevel / Saint martin met mooie treeruns.
En over de pistes knallen in Val tho en Les menuires, en ook mooie (makkelijke) offpiste runs:)

Ik slaap de laatste jaren in Les Menuires, Reberty 2000 mooie nette & nieuwe ski in ski out appartementen voor een schappelijke prijs.
In oostenrijk zijn de ski in ski out appartementen een heel stuk duurder naar mijn weten.
En als je in een vies, klein appartement zit heb je dat zelf geboekt en was de de prijs per week waarschijnlijk ook heel laag…
Tegenwoordig met recensies en foto’s op internet kan je ze goed eruit filteren echter kost dit wel een tijd/voorpret.

Tja voor de echte apres ski en gezellige dorpjes moet je wel in in oostenrijk wezen.
Maar ik kom voornamelijk voor het skien.
Wellicht als ik kinderen heb zal dat verranderen. ;)
Maar voor nu ben ik er 3 februari weer :D

*bericht bewerkt door Marco_ski op 09 okt 2017 19:30

Thomas9 oktober 2017 · 19:59

Zo groot is L3V nou ook weer niet. Hemelsbreed van Val Thorens naar Courchevel haalt het bij verre niet bij Haus im Ennstal naar de Reiteralm bijvoorbeeld. Dat is hemelsbreed een stuk verder.
Tevens vind ik L3V en zeker Val Thorens landschappelijk gewoon matig. Er zijn in Frankrijk bijna alleen maar mooiere gebieden. Courchevel was een prachtig dorp, maar door de Oosblokinvasie ook echt te ontwijken tegenwoordig. La Tania is nog wel een leuk dorp.
Sneeuwzeker is het wel. Dat is zeer positief.

De opmerkingen over de accommodaties kan ik beamen. Dat is, zeker met het veelal nette Oostenrijk in het achterhoofd, absoluut tegenvallend.

*bericht bewerkt door Thomas op 09 okt 2017 20:00

Even a bad day skiing is better then a good day at work
Martin71829 oktober 2017 · 22:10

L3V is ook hemelsbreed veel groter volgens mij. De berg achter Val Thorens hoort er ook nog bij :) Eigenlijk moet je vanaf Orelle meten en dan kom je op bijna 25km. Maar de hemelsbrede afstand zegt eigenlijk helemaal niets. Qua grootte gaat het de meeste mensen om de aaneengesloten skibare km en die zijn in L3V meer dan waar ook in de Alpen. Maar volgens mij is het geen wedstrijd wie het grootste gebied heeft.

Marco_ski10 oktober 2017 · 00:34

@thomas ik denk dat je nog ff moet nameten je vergelijking met val tho me courchevel is gelijk aan afstand.
Maar dan heb je niet de uiterste van het gebied gemeten bij L3V

Maar het pluspunt van L3V is dat je meerder mogelijkheden heb om van de ene naar de andere vallei te gaan.
Waardoor je een rondje kan skien ipv dezelfde verbindingen heen en terug te nemen.

Hisaria10 oktober 2017 · 09:32

Gebied is kwa infrastructuur, liften en verbindingen toch wel de overtreffende trap. Ook de weg vinden is heel eenvoudig. Alles staat met borden heel goed en duidelijk aangegeven. …

Robbert-010 op 9 okt 2017 10:09

Ben het op zich met je eens, maar de verbinding tussen Meribel en Val Thorens is zeer matig! Eén oude stoeltjeslift waar iedereen eind van de dag gebruik van maakt, en dus altijd een flinke rij staat. Ja, je kan de omweg nemen via Les Menuires, maar als gevorderde neem je die liever niet. Tenzij het niet anders kan…
Overigens moet je goed het weer in de gaten houden. Ik wist dat het 's middags mogelijk zou omslaan. Zat in Pas du Lac omhoog, maar bij tussenstation toch tegen vriend gezegd dat we beter terug kunnen gaan, ondanks volle bak zon daar. Dat was de juiste keuze, bij Cote Brune aangekomen was het weer totaal omgeslagen en was de lift dicht. Er werd aangegeven dat je via Meribel - Les Menuires moest, maar snel moest zijn omdat alles binnen no-time dicht zou gaan. Geluk dat we niet de minste skiers zijn, anders hadden wij het niet gehaald waarschijnlijk, 5 minuten na ons was alles dicht.

Hoewel sleepliften vaak vervloekt worden, is het wel relaxed dat ze in de meeste gevallen gewoon open kunnen blijven, waardoor je toch terug kan. Dan maar even kou leiden, maar dan zit je wel tenminste 's avonds lekker warm in je eigen huisje.

Overigens heerlijk gebied hoor, voor zowel beginner als vergevorderde. Gaan dit jaar gewoon weer naar Valtho voor zoveelste jaar op rij.

DrPhil10 oktober 2017 · 11:32

Echt koud heb ik het nooit meegemaakt. Meestal net boven nul overdag. Soms wel veel wind, waardoor Val Thorens snel dicht gaat. En op de kam naar Orelle spookte het vaak. Inderdaad een erg mooie piste richting Orelle, ligt erg lekker. De enige keer dat ik het echt koud heb gehad was op de Cime de Caron. Zorg dat je een winddicht jack hebt, dat scheelt echt alles. De wind maakt het koud. Met een 100%-windstopper en een goede col (voor je nek/gezicht) vang je 85% van de kou weg. Een fantastisch gebied. Zelfs midden in het gebied zijn pistes te vinden waarop je de enige bent. Mijn favoriete pistes liggen in Courchevel 1650, helemaal aan de rand. Altijd goede sneeuw en altijd rustig. Ik vind persoonlijk Val Thorens erg druk, met veel beginners, en met slechte verbindingen richting de rest. Daarom zou ik in een andere plaats gaan zitten. Maar qua totaalplaatje onovertroffen.

*bericht bewerkt door DrPhil op 10 okt 2017 11:48

Hulst10 oktober 2017 · 16:00

Les Menuires a.s. januari voor het 10e jaar mijn vertrekpunt. M.i. het beste startpunt, waarbij je ook nog het beste kunt anticiperen op de weersomstandigheden. Bovendien is het ook nog de plaats met de grootste keuze qua huisvesting en binnen Trois Vallees het minst duur. Vormen de verbindingen een probleem dan heeft Les Menuires zelf ook nog een hoog aantal km. ter beschikking. Wat de verbinding Meribel richting Valtho betreft weet ik niet welke je bedoelt (@Hisaria), maar als je vanuit Meribel Mottaret vertrekt en 2 maal Plattieres neemt en dan de Cote Brune dan gaat dat toch redelijk vlot. De Plattieres zijn ook geen stoeltjesliften.

Hen48
Sidinic10 oktober 2017 · 16:19

Staat zeer hoog in mij to do list. Wat een lekkere beelden!

Pieter23097610 oktober 2017 · 18:35

Ik wil nog de eerste skiër horen die in een week verlof meer dan 500 km piste doet , en denk van val thorens naar courchevel beneden 1200m via meribel dat het toch aantal kilometers is , mss bijna evenlang als de afdaling in alpe dhuez 20 km

Chonn10 oktober 2017 · 23:31

Afgelopen 10 jaar 2 keer geweest in L3V. Fantastisch gebied voor kilometervreters. Maar er zijn nog zoveel gebieden die ik nog wil bezoeken 😉. Kom er zeker nog een keer terug als mijn kinderen ervaren genoeg zijn om van de omvang van het gebied te kunnen genieten.

Atomic Redster XTI / Fischer RC4 Worldcup SC / Völkl Racetiger Speedwall GS UVO
jessedeconinck12 oktober 2017 · 20:37

@rogier , groot gelijk over de piste naar Orelle! Mjn haar op de armen komt terug recht als ik zie hoe je daar kan knallen! Voor mij 1 van de betere pistes in het gebied. Het kan daar op die plek wel ontzettend waaien op de weg naar boven. Maar ff doorbijten want het is de moeite waard ;)

Plaats een reactie