BEWintersporte is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Een zomer van extremen

Een zomer van extremen

Roel op 8 augustus 2017 · 11 reacties

Grossarl afgelopen weekend, via FB Freiwillige Feuerwehr Großarl
Grossarl afgelopen weekend, via FB Freiwillige Feuerwehr Großarl
Het was me het weekje wel. Eerst was het hoogzomers met hogerop perfecte fiets-, klim- en wandelcondities - ik heb een paar dagen fantastisch gewandeld in Oostenrijk - maar toen kwam het noodweer waarover jullie in de reguliere media alles hebben kunnen lezen en zien. Hitte of noodweer, het zijn beide geen vriendjes van de 'eeuwige sneeuw'.

Gletsjers lijden

Rogier vertelde vorige week dat de zomerskigebieden van Tignes en de Passo dello Stelvio noodgedwongen moesten sluiten. Dat is een gevolg van de warmte en hitte die de Alpen heeft partengespeeld. Veel gletsjers liggen er grauw en grijs bij doordat de sneeuw van afgelopen winter grotendeels gesmolten is. Dat er op dit maanlandschap soms nog geskied wordt is bijna bizar te noemen. Het besluit om de gletsjers van Tignes en de Stelvio rust te gunnen is dus goed te begrijpen en had misschien ook eerder genomen kunnen worden.

Onder andere op de Dachsteingletsjer (O) ligt geen sneeuw meer
Onder andere op de Dachsteingletsjer (O) ligt geen sneeuw meer

Het noodweer bracht afgelopen weekend verkoeling, maar de luchtsoort waarin deze onweersbuien ontstonden was nog altijd subtropisch. De meest hevige buien kunnen namelijk alleen ontstaan als er genoeg energie in de lucht zit, en die wordt geleverd door warme lucht. Op hoogte viel de neerslag dus merendeels als regen en vrijwel niet als sneeuw (tot 3000-3500 meter).

Bijzonder wisselvallig

Voor de vakantiegangers in de Alpen is het ook een zomer van extremen. Terwijl mensen twee weken geleden nog 'wegregenden' uit het Kleinwalsertal, beleefde ik er de mooiste dagen van de zomer. Er was hitte in het dal, maar op de bergkammen waar ik te vinden was heersten aangename temperaturen met veel zon. Alles stond in volle bloei na alle regen van de week ervoor, en eenmaal weer in het dal kon je 's avonds laat nog op het terras zitten. Dat maak je niet alle dagen mee op 1200 meter.

Uitzicht op Mittelberg, Kleinwalsertal vorige week
Uitzicht op Mittelberg, Kleinwalsertal vorige week

Donderdag meer dan 20 graden verschil

Je moet deze zomer dus heel veel geluk hebben, deze week is dat niet anders. Het blijft wisselvallig en vooral de plek waar je zit bepaalt de vakantievreugde. Op de eerste plaats doordat er verspreid weer hevige onweersbuien gaan vallen waarvan je nooit precies weet wáár (buien zijn altijd plaatselijk), maar ook door een gigantisch temperatuursverschil komende donderdag. Er ligt dan een storing boven Noord-Frankrijk die zorgt voor een koele westelijke stroming in de Franse en Zwitserse Alpen en een (nog) hete zuidwestelijke luchtstroming boven het oosten van Oostenrijk.

De koele lucht verovert die dag steeds meer terrein wat gepaard gaat met nieuwe zware onweersbuien in het oosten en meer egale 'koude regen' in het westen. De temperatuur ligt in de regen op een schamele 12 tot 15 graden terwijl het ten oosten van Salzburg meer dan 35 graden wordt. De sneeuwgrens zakt in de westalpen tot tegen de 2000 meter en naarmate die koele lucht terrein wint zou het in de loop van de dag tot een bizarre constellatie kunnen komen met sneeuw op de Arlberg en 39 graden in Wenen. Meteorologisch een mooie dag om te volgen.

Weerkaart voor donderdag (temp. 1500m): koele lucht verdringt vanuit het westen de hitte
Weerkaart voor donderdag (temp. 1500m): koele lucht verdringt vanuit het westen de hitte

De winter komt eraan...

Stabiel zomerweer is dus anders. Mogelijk dat het volgende week wat rustiger wordt maar tegen die tijd loopt de vakantie voor sommigen al op zijn eind. Intussen maken wij ons op voor het winterseizoen. Eén geruststelling: een warme onstabiele zomer zegt niks over de winter die gaat komen.

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • philip1991 8 augustus 2017 · 11:15
  Leuk stuk in te lezen @Roel als ik de voorspellingen moet geloven gaat er vanaf donderdag bijna een halve meter sneeuw vallen in (bijvoorbeeld) Sölden (op de berg) klopt dit een beetje volgens jou? Niet dat ik er naartoe ga maar het lijkt me een welkome opfrisser voor de gletschers.
 • Roel admin 8 augustus 2017 · 11:48
  Vooral vrijdag (vanaf donderdagnacht) kunnen de bergen wit worden, in Zwitserland en Frankrijk misschien al eerder. De hoeveelheden zijn wel nog onzeker en de sneeuw zal weer wegsmelten. Als de hele maand augustus zo blijft hebben we er wel wat aan.
  Weerman, skiër, Limburger
 • Pieter230976 8 augustus 2017 · 12:37
  tegen 't weekend kunnen ze weer zomerski in LDA
 • Elly3 8 augustus 2017 · 20:13
  Dorf Gastein was ook heftig 😞
  Dienten Die Alte schule
 • Rogier admin 9 augustus 2017 · 09:09
  In mijn achtertuin zijn gisteren meerderen wegen gesloten, modderlwaines naar beneden gekomen en dorpen afgesloten:

  Elke meter wordt de sneeuw beter
 • Rogier admin 9 augustus 2017 · 11:35
  Let op de enorme rotsblokken die meekomen:
  Elke meter wordt de sneeuw beter
 • HN65 9 augustus 2017 · 11:49
  Dat ziet er heftig uit zeg, welke weg/col is het op de foto's Roel? Toch niet weer de Croix de Fer hoop ik?
 • Rogier admin 9 augustus 2017 · 11:51
  Dit is de weg van de Col d'izoard, de eerste foto. Het filmpje is van de weg boven het dorpje Freissinieres. En de ander foto's en filmpje is de weg boven Ailefroide.
  Elke meter wordt de sneeuw beter
 • HN65 9 augustus 2017 · 13:43
  Dank, wat een geluk dat dit niet een paar weken eerder gebeurd is, zover je van geluk kunt spreken.
 • Quick 11 augustus 2017 · 09:18
  https://www.jungfrau.ch/en-gb/live/webcams/

  Sneeuw tot op 1900m. Niet per se uitzonderlijk, wel mooi om te zien.
  Mr. Slow
 • Rogier admin 11 augustus 2017 · 10:34 Elke meter wordt de sneeuw beter

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.