Waarom Nederlanders gemaakt zijn voor Frankrijk maar naar Oostenrijk gaan

Roel op 17 september 2017· 60 reacties

null

We zijn gek op wintersport, dat is wat ons op deze website met jullie als lezer bindt. Waar onze voorkeuren liggen is echter een andere vraag. We kennen natuurlijk genoeg stereotypen over Nederlanders op vakantie, maar kloppen die? Gaan we het liefst naar Hollandse ‘enclaves’ en houden we graag de hand op de knip? Wij onderzochten wie de ‘typisch Nederlandse wintersporter’ is.

Data verzamelen

Voor de antwoorden zijn we simpelweg data gaan verzamelen. Niet à la Google door surfgedrag te volgen maar door gewoon te beginnen bij het CBS. Ons Centraal Bureau voor de Statistiek heeft volgens de eigen website als taak “het publiceren van betrouwbare en samenhangende statistische informatie, die inspeelt op de behoefte van de samenleving”. Onze behoefte was om de Nederlandse wintersporter in kaart te brengen, en inderdaad, het CBS heeft hier gegevens over. Ze lopen door de dataverwerking ietsje achter op de actualiteit (2015) maar het levert interessante weetjes op.

Daarnaast hebben we een enquête gehouden onder onze eigen bezoekers waarvan we de uitkomsten hebben gebruikt voor onze nieuwe website vorig jaar. Die groep is natuurlijk iets minder representatief voor ‘Nederland’ en er zitten een aantal Vlaamse lezers bij, maar de ondervraagde groep is met 1500 personen behoorlijk groot. Bovendien is het een gemêleerd gezelschap. 42% van de ondervraagden skiet meestal met de familie en een evengrote groep met vrienden. Ook qua leeftijd was de groep gelijkmatig verdeeld. De resultaten sluiten dan ook aardig aan op de CBS-gegevens waaruit een aantal opvallende zaken uit naar voren komen.

null

Oostenrijk veruit het populairst

Verreweg de meeste Nederlanders gaan naar Oostenrijk. Volgens het CBS wordt maar liefst 53% van alle (lange) wintersportvakanties in Oostenrijk gevierd. Onder een lange wintersportvakantie wordt verstaan:

Een vakantie met ten minste vier opeenvolgende overnachtingen in de winterperiode (oktober t/m april) met als doel één of meer wintersportactiviteiten zoals, skiën, snowboarden, langlaufen, wandelen of schaatsen te beoefenen.

Op de tweede plek komt - niet verrassend - Frankrijk, maar opvallend is het marktaandeel van slechts 18%. Duitsland en Zwitserland zitten allebei op 10%, Italië heeft 7%. Oostenrijk is dus veruit marktleider en ook het populairst. Van onze lezers geeft maar liefst 63% aan Oostenrijk als favoriet wintersportland te hebben. Goedscorend argument: gezelligheid!

Top 5 van skigebieden

Vervolgens hebben we onderzocht welke skigebieden nu echt het meest populair zijn. We vroegen de 1500 mensen naar hun favoriete skigebied. Hier komt de top 5. Ze lijken op land gefilterd maar dat zijn ze niet:

  1. Ischgl
  2. Sölden
  3. Zillertal Arena
  4. Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn
  5. Val Thorens / Les Trois Vallées

Redenen

Oostenrijkse gebieden zijn dus het populairst. Waarom dat zo is blijkt als we analyseren welke criteria voor onze lezers het belangrijkste zijn bij de keuze van een skigebied. Deze drie werden het vaakst genoemd:

  • Sneeuwzekerheid (71%)
  • Grootte van het skigebied (65%)
  • Gezellig dorp / après-ski (39%)

Op basis van de eerste twee criteria scoort Frankrijk natuurlijk het beste. Frankrijk heeft nog altijd de grootste skigebieden die bovendien meestal hoger en sneeuwzekerder liggen dan in Oostenrijk. Toch kiezen we massaal voor Oostenrijk, hoe kan dat?

In de afgelopen twintig jaar is sneeuwzekerheid - of beter gezegd skizekerheid - tot in de laagste skigebieden ‘opgelost’ met sneeuwkanonnen. Het nadeel van de lagergelegen Oostenrijkse bestemmingen is daarmee deels weggenomen.

Wat betreft het tweede punt “grootte” geeft 78% van de ondervraagden aan minstens 100 kilometer aan piste te willen. Vroeger voldeden vooral Franse gebieden aan die eis maar intussen zijn veel gebieden met elkaar verbonden. Vooral Oostenrijk heeft een belangrijke inhaalslag gemaakt met op dit moment 21 skigebieden met meer dan 100 pistekilometers, vaak voorzien van de modernste liften.

Hoeveel kilometer piste heeft een skigebied nodig?
Hoeveel kilometer piste heeft een skigebied nodig?

Daarnaast heb je natuurlijk de onovertroffen après-ski en gezelligheid van Oostenrijkse bestemmingen. Heel vreemd is deze top 5 dus niet.

Hoeveel geld hebben we voor wintersport over?

In de inleiding noemde ik het kostenaspect. Ons onderzoek laat zien dat we inderdaad behoorlijk prijsbewust op wintersport gaan, maar dat er in de prijs van de skipas nog ‘ruimte’ zit.

Gemiddeld zijn we bereid om maximaal 263 euro aan een 6-daagse skipas uit te geven. Daarmee kom je nog een heel eind in de Alpen. Veertig tot vijftig skigebieden, merendeels in Zwitserland, zouden afvallen omdat ze te duur zijn. Tegelijkertijd vindt een derde van de wintersporters een skipas van méér dan 270 euro nog acceptabel. 6% geeft zelfs aan helemaal geen maximumprijs te hanteren mits het skigebied het waard is (in onderstaand spreidingsdiagram hebben we deze groep op 500 euro gezet).

Wat is de maximumprijs van een skipas?
Wat is de maximumprijs van een skipas?

Onze vakantie boeken we in bijna de helft van de gevallen in een appartement of vakantiehuisje tegenover 32% in een hotel. Dat we iets vaker voor de goedkopere optie kiezen geldt zeker voor het vervoer. Voor een gezin of groep is de auto nog altijd de goedkoopste manier van reizen. Volgens het CBS gaan we maar liefst in 82% van de gevallen met de auto, op grote afstand gevolgd door de bus (9%) en het vliegtuig (5%).

Ook bij het materiaal en het eten op de piste worden kosten belangrijk gevonden. Meer dan 80% van de ondervraagden geeft aan eigen ski’s of snowboards mee te nemen op vakantie in plaats van te huren. Verder hebben we gevraagd wat een schnitzel met patat/frites aan de piste maximaal mag kosten. Gemiddeld zijn we bereid daar 14 euro aan uit te geven. Voor de helft van de ondervraagden mag deze maaltijd zelfs niet meer kosten dan 13 euro.

Skiën vs. snowboarden

We bereiken altijd een gevoelig moment als we skiërs naast snowboarders zetten. Deze groepen delen een gezamenlijke passie maar op en buiten de piste worden nog weleens verhitte discussies gevoerd. De statistieken van het CBS zijn echter duidelijk: bij 77% van de Nederlandse vakanties is skiën de belangrijkste activiteit. Bij slechts 11% draait het om snowboarden dat daarmee ongeveer net zo populair is als… wandelen. Opvallend!

null

Ergernissen

We zouden natuurlijk geen Nederlanders zijn als we ons ook niet zouden ergeren. Ergernis nummer 1 onder onze lezers zijn skiërs of boarders die zichzelf niet onder controle hebben. Kamikaze-skiërs (58%) zijn daarmee een veel grotere ergernis dan voordringen bij de lift (23%). Een kleine 9% - en dat valt dan misschien mee - ergert zich aan luidruchtig gedrag en/of het tegenkomen van landgenoten.

Tot slot nog een verrassende uitsmijter. Op de vraag naar welk skigebied je nooit meer heen zou gaan kwam een verrassende maar duidelijke nummer 1: Winterberg! Dit dorp in het Sauerland is “te druk, heeft te korte liften en is te klein”, aldus onze lezers. Saillant detail: Winterberg is onze meest opgevraagde gebiedspagina

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

En hoe zit het met de technische ontwikkelingen in de verschillende landen/gebieden? Vond 20 jr geleden dat Frankrijk toch behoorlijk voor liep op bijvoorbeeld Oostenrijk en Zwitserland, maar Oostenrijk heeft natuurlijk een aardige inhaalslag gemaakt. Of heeft Frankrijk dat goed kunnen bijbenen?
Verder wel aardig voorspelbare uitkomst van het onderzoek! Leuk artikel in elk geval

Tsja…

Sinds mijn dochter de ski leeftijd heeft, gaan we standaard naar Oostenrijk. Voorheen gingen we zeker ook naar Frankrijk en zeker Italië. Overal eigenlijk. M.u.v. Zwitserland. De drempel is toch de kosten… ook dit zit tussen de oren, want Canada en de VS staan op de bucketlist. En ja dit gaat zeker gebeuren, zeker nu onze dochter goed kan skien.

Ik heb nog 2 min puntjes die voor mij gelden in het vergelijk Frankrijk / Oostenrijk.

Punt:1 de taal barrière. Fransozen spreken Frans… ik niet, toch probeer ik me aan te passen, maar een fransoos niet (dit is overigens mijn beleving)

Punt:2 in Frankrijk stikt het van de Franse. (Sorry Rogier maar ik heb gewoon geen goede ervaringen met Fransozen in vakantie gebieden.)

Terwijl ik toch heb leren skien in Frankrijk, staat dit verre van bovenaan op mijn lijstje terug te gaan.
Ooit ga ik er nog wel terug, ik ben nog lang niet klaar met alles een keer te hebben gezien. Maar ander gebieden&landen hebben nu de voorkeur.

En heel eerlijk denk ik dat dat bij de meeste mensen de trigger is om ergens naar toe te gaan. De voorkeur en ervaringen die we kennen, horen of weten.

William & José

Hoewel ik vaker in Oostenrijk ben geweest dan Frankrijk & Italië heb ik juist eerder een voorkeur voor de laatste 2.
Taal is in Frankrijk in de gebieden waar ik geweest ben absoluut geen probleem meer. Ik probeer vaak wel wat Frans, maar met Engels kom je prima uit de voeten daar. Italië ging dat wat lastiger, maar ze doen wel hun best.
De grote Oostenrijkse gebieden zijn in mijn ogen qua liften een stuk verder, maar aangezien ik toch buiten de vakanties ga, vind ik een iets langzamere lift met minder capaciteit prima.
Juist door de populariteit van de Oostenrijkse gebieden heb ik het gevoel dat het daar altijd drukker is ook buiten de vakanties. Mijn voorkeur gaat uit naar rust, hooggebergte en uitgestrektheid dan ben je in Frankrijk/Italië toch beter af.
Zwitserland is qua hoge gebieden ook zeker een kandidaat, maar ja, die prijzen hè?

Is dit onderzoek puur uitgegaan naar het Alpen gebied?
Ik zou ook wel benieuwd zijn om percentages te zien wie skiet in Andorra, Spanje, Tsjechie, Slowakije, Bulgarije, Noorwegen, ect.

@NvRavenhorst ik denk dat die percentages marginaal zijn. In de grotere Tsjechische gebieden kom je misschien wat Nederlanders tegen, maar die gebieden zijn zo klein dat het alsnog maar hooguit enkele duizenden mensen per jaar zijn. En op ruim een miljoen Nederlandse wintersporters praat je dan nog maar over een paar promille. In de andere door jouw genoemde landen is het percentage denk ik nog kleiner.

Verder weer terug naar het topic, van mij mag het percentage Nederlanders dat naar Oostenrijk gaat nog veel groter worden. In wat velen 1 van de beste gebieden van Oostenrijk vinden (SFL) heb ik me mateloos lopen ergeren, zo erg dat gebied voor mij de grootste flop is. Zelfs buitenom de vakanties stond ik soms nog een half uur tot 3 kwartier in de rij. Iedere losse piste lijkt wel voorzien te zijn van een snelle 6 of 8 persoons lift, waardoor er veel te veel volk op de pistes is. Dat de pommes mit schnitzel goedkoop is snap ik best, daar is de kwaliteit in die vreselijk drukke vreetschuren ook naar. Lekker gezellig met een paar duizend mensen tegelijk eten, nadat je eerst ook daar weer een kwartier in de rij hebt gestaan…

Maargoed vooral naar Oostenrijk blijven gaan, dan geniet ik wel van de uitgestrekte Franse gebieden. Als je daar gewoon eerst de mensen in het Frans begroet en probeert Frans te spreken zijn ze gewoon beleefd, ook als je er niet uitkomt en in het Frans vraagt of ze Engels kunnen. Dan kunnen veel Fransen opeens best een woordje Engels. Maar veel Nederlanders vinden ze arrogant omdat ze zonder eerst Bounjour/Bonsoir te zeggen gelijk in het Engels beginnen te praten en dan vinden ze het raar dat een Fransoos niets terug zegt…

*bericht bewerkt door Matthias123 op 17 sep 2017 10:55

Born to Ride

@Marijnt ik durf te stellen dat Oostenrijk qua moderne liften op alle landen voorop loopt. Het moet allemaal zo snel en comfortabel mogelijk. Kijk ook naar de zitverwarming die bijna standaard in nieuwe stoeltjesliften en zelfs gondels zit.

Is dit onderzoek puur uitgegaan naar het Alpen gebied?
Ik zou ook wel benieuwd zijn om percentages te zien wie skiet in Andorra, Spanje, Tsjechie, Slowakije, Bulgarije, Noorwegen, ect.

NvRavenhorst op 17 sep 2017 10:27

Het zijn landen in de marge. Volgens het CBS heeft Tsjechië een marktaandeel van 1%, net als alle overige landen samen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

De afgelopen 10 jaar enkel in Trois Vallees (Les Menuires) geweest en in a.s. januari wederom. Nooit teleurgesteld in de sneeuwkwaliteit, oneindig aantal pistes en vrijwel nooit wachttijden. De taal is voor mij geen enkel probleem. Bovendien is, denk ik, hooguit 30% Frans, behoudens dan in de weekenden. Wat is er nu leuker dan in diverse talen contact hebben met een grote variëteit aan mensen, die in feite allemaal hetzelfde willen, t.w. zoveel mogelijk skien. Wat het eten betreft weet je snel genoeg welke zaken je het beste bevalt. En die verwarmde liften, wat voegt dat feitelijk toe. Ik kan me er niets bij voorstellen. Bovendien is er in Trois Valees slechts een enkele verouderde lift, die je kunt maar niet hoeft te nemen. Er zijn ook mensen die dergelijke liften bewust opzoeken. Ik heb in Oostenrijk 1 keer een zomervakantie trauma opgelopen en voor mij hoeft dat niet meer. Vive la France.

Hen48

Ik denk dat de vaakst genoemde criteria voor een skigebied veel meer gewogen zouden moeten worden. Voor mij zijn alle 3 de criteria erg belangrijk, maar gezelligheid en het dorp is voor mij echt de belangrijkste reden, veel meer dan een 33% weging. Ook omdat er tegenwoordig al zoveel keus is die al aan de eerste 2 voldoet. Dat Nederlanders voor Frankrijk gemaakt zijn ben ik het niet mee eens. Een belangrijk criterium wordt daar erg laag op gescoord.

Ik denk dat er naast een paar criteria een hele rits aan punten is die meespeelt in een keuze. Liftkwaliteit, sfeer, lokale bewoners, de taal, de voorkeur van je mede-wintersporters. Het gaat niet altijd om één uitgesproken belangrijkste criterium, maar om een optelsom die Oostenrijk voor veel mensen een logische keus maakt.

Voor mij is de reisafstand ook zeker een criterium, als in Oostenrijk is dichtbij.
Vaak naar Oostenrijk dus, maar alle andere landen blijven aantrekkelijk met verse sneeuw ;-)

*bericht bewerkt door QmaartenQ op 17 sep 2017 12:37

@ThomJ ik ben het met je eens dat sommige dingen voor mensen zwaarder wegen dan andere, dat is iets persoonlijks. Bij de uitvraag konden echter meerdere antwoorden gegeven worden. Mensen konden bv. kiezen voor grootte van het skigebied én een gezellig dorp. Sneeuwzekerheid en grootte van het skigebied zijn in ieder geval de antwoorden die onafhankelijk van elkaar het vaakst gegeven werden (verreweg), dus daaruit kun je best wat opmaken.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Het gaat niet altijd om één uitgesproken belangrijkste criterium, maar om een optelsom die Oostenrijk voor veel mensen een logische keus maakt.

ThomJ op 17 sep 2017 12:29

Tja, zo zie je maar dat ieder zijn criteria en beoordeling daarvan heeft.
Ik kijk ook naar hoe ik behandeld word, van begin (boeking) tot eind (op locatie).
En juist dan scoort Oostenrijk bij mij slecht in vergelijking tot (in mijn geval) Zwitserland en Italië

In Oostenrijk wordt ik als klant behandeld, in die andere als gast …

Rob

Regelmatig in Frankrijk geweest vooral in de zomer, en mijn ervaring met hun is net als die van @William-Jose. Fransen willen vaak niet even de moeite nemen om Engels te spreken, hun trots is te groot is mijn mening. Vroeger was dit ook in Italië, maar die spreken tegenwoordig goed Engels.

Mijn voorkeur gaat ook uit van Oostenrijk, puur om de sfeer, de afstand en het feit dat zij wel Engels willen spreken. Doen zij de moeite om Engels te spreken wil ik me ook inspannen om Duits te praten.

Ischgl als favoriete bestemming onder Nederlanders? Dat lijkt me niet erg representatief voor de werkelijke verdeling.
Dat zijn òf ‘wannabe’-antwoorden, òf de wintersporters.nl steekproef is toch niet representatief voor het nederlandse gemiddelde

Je hebt leugens, grotere leugens en statistiek. :)

Mr. Slow

Je hebt leugens, grotere leugens en statistiek. :)

Quick op 17 sep 2017 13:51

Klopt …
Maar wat wil je nu zeggen?
Dat die niets met elkaar te maken hebben, dat je niets van statistiek begrijpt of …

Rob

De enquête is onder onze eigen bezoekers gehouden (ruim 1500). Hoe graag we het ook zouden willen zijn die desondanks ietsje minder representatief dan de CBS-cijfers maar dat zeiden we er ook bij.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Waarom Oostenrijk? Betere liften, meer investeringen in kunstsneeuw, verzorgde accomodaties, gezelligere dorpen, makkelijker aan te rijden, taal is makkelijker en last but not least: de relatie die je al jaren hebt met die leuke familie van het appartement dat je huurt: aanbetaling niet nodig, iedere morgen verse broodjes voor de deur, de voordeur die altijd open staat en het gevoel dat je welkom bent. We gaan ook vaak naar andere gebieden/landen, maar Oostenrijk is ‘thuiskomen’

Je hebt leugens, grotere leugens en statistiek. :)

Quick op 17 sep 2017 13:51

Statistiek liegt niet. Het zijn de mensen die verkeerde conclusies trekken op basis van de resultaten. De meeste mensen snappen statistiek ook niet. Je herkent dat aan de ‘tegenvoorbeelden’ waar het altijd draait om individuele gevallen. Laat statistiek daar nou totaal niet op van toepassing zijn.

Verder blijft het altijd lastig. Er zou maar een causaal verband zijn tussen hetgeen je wilt onderzoeken en de bereidwilligheid van mensen om aan het onderzoek mee te doen. B.v. stel dat apres-skiërs graag meedoen aan enquêtes. Dan kom je met dit onderzoek sneller op Oostenrijk als populaire bestemming dan b.v. Zwitserland. Daar heb je correctiefactoren voor, maar je moet er dus op bedacht zijn en niet zomaar wat onderzoeken. Het CBS kennende, denk ik dat het wel goed zit.

@SkiBeppie. En hoe rijm ik dat met je favoriete land Italie?
Ik prefereer een hoogte waar investeringen in kunstsneeuw
meer een hulpmiddel zijn en waar ik ski in/ski out heb. De broodjes
kies ik lever zelf bij de bakker die toch vlakbij is. En ik hoor van familie die naar Oostenrijk rijden dat ze geregeld in de file staan.
Heb ik via de Franse payage nog nooit gehad. 1000 km. naar Frankrijk gaat meestal vlotter dan 800 naar Oostenrijk.

Hen48

“Meer dan 80% van de ondervraagden geeft aan eigen ski’s of snowboards mee te nemen op vakantie in plaats van te huren.”

Dit is wel bizar ernstig gekleurd. En zeker niet representatief voor het Nederlandse volk. Maar goed je kunt je afvragen of wij (wintersporters.nl) überhaupt wel in de buurt komen van de gemiddelde wintersporter.

@Martijn-w, als ik je laatste zin goed interpreteer dan is hetgeen je erboven hebt staan meteen duidelijk. Het grootste gros wat hier veelvuldig komt is helemaal lijp van wintersport dus ja die gaan voor eigen materiaal. Zou je dit willekeurig aan heel Nederland vragen die iets met wintersport hebben maar maar 1 week gaan per jaar en verder hun eigen er niet mee bezig houden dan zal je een ander cijfer krijgen. Check maar eens op YouTube filmpjes van vakanties en zie dat het merendeel alleen maar wat glijdt op de sneeuw en niet op zoek gaat naar meer techniek om beter en dus makkelijker van die berg af te komen. Je ziet dan weer wel dat iedereen op z’n eigen manier er lol in heeft en dat is toch het belangrijkste aspect van op wintersport gaan.

LA NORMA😍☃️

@SkiBeppie. En hoe rijm ik dat met je favoriete land Italie?
Ik prefereer een hoogte waar investeringen in kunstsneeuw
meer een hulpmiddel zijn en waar ik ski in/ski out heb. De broodjes
kies ik lever zelf bij de bakker die toch vlakbij is. En ik hoor van familie die naar Oostenrijk rijden dat ze geregeld in de file staan.
Heb ik via de Franse payage nog nooit gehad. 1000 km. naar Frankrijk gaat meestal vlotter dan 800 naar Oostenrijk.

Hulst op 17 sep 2017 22:24

ik zei niet voor niets dat ik ook vaak ergens anders naar toe ga want ik ski meerdere weken per seizoen. Hoogte is leuk maar droog is droog en dan zijn een flinke batterij sneeuwkanonnen toch prachtig. Denk aan Frankrijk vorig jaar december: zo droog als gort, hoogte helpt dan niet. de broodjes kies ik overigens ook zelf…File? ik ga nooit in het hoogseizoen. Luxe, weet ik. Oostenrijk is voor ons dan ook het ‘huisskigebied’

SkiBeppie. Leuk gereageerd. Ik weet ook best dat Trois Vallees de
enorme hoeveelheid en ook nu weer modernere sneeuwkanonnen
niet kan missen.
Naast veel indoor zijn mijn kunsten in skigebieden tot nu toe tot 1 week beperkt. Ik zou best meer willen, heb tijd zat maar een bijkomend probleem is dat mijn meereizende familieleden niet skien.
Altijd zelf rijden maakt het dan weer extra lastig. Ik moet me meer verdiepen in andere oplossingen. Hoe het ook zij, we houden de luchtstromen en depressies de komende maanden weer met belangstelling in de gaten. Veel plezier gewenst.

Hen48

“Meer dan 80% van de ondervraagden geeft aan eigen ski’s of snowboards mee te nemen op vakantie in plaats van te huren.”

Dit is wel bizar ernstig gekleurd. En zeker niet representatief voor het Nederlandse volk. Maar goed je kunt je afvragen of wij (wintersporters.nl) überhaupt wel in de buurt komen van de gemiddelde wintersporter.

Martijn-w op 18 sep 2017 08:36

Ik vraag me ook af of dit gegeven niet te gekleurd is.
Hoewel ik zelf fan ben van eigen materiaal, valt het me de laatste 2 tot 3 jaar juist op dat ik steeds vaker mensen met gehuurd materiaal om me heen zie. Ik heb ook het idee op de weg er naartoe steeds minder skikoffers te zien (toch een manier van vervoer eigen materiaal)?

Is het alweer zo ver, mogen we weer??

Ik vraag me ook af of dit gegeven niet te gekleurd is.
Hoewel ik zelf fan ben van eigen materiaal, valt het me de laatste 2 tot 3 jaar juist op dat ik steeds vaker mensen met gehuurd materiaal om me heen zie. Ik heb ook het idee op de weg er naartoe steeds minder skikoffers te zien (toch een manier van vervoer eigen materiaal)?

[@MartinvanB](/profiel/martinvanb) op 18 sep 2017 14:32

Dit was de uitkomst uit onze lezersenquête waar 1500 personen aan meededen. Over de totale Nederlandse bevolking zal veel meer gehuurd worden dat geloof ik ook, onze lezers zijn toch wat meer wintersport-minded.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Leuk die statistieken hebben ze er ook een over paniekenende en stressende wintersporters bij een sneeuwtekort en warme temperaturen 😂😁😜
Weten we gelijk waar ik bij zit ! Maar goed ik ben blij met deze cijfers en hoop dat het zo blijft, kan ik lekker met de Fransen Engels praten en genieten van minimale w8tijden en lange uitgestrekte pistes die binnen handbereik liggen vanaf mijn accommodatie in een prachtig skigebied!

Het huuraandeel is ook heel erg afhankelijk van de periode. Tijdens schoolvakanties is het aandeel mensen dat één keer per jaar groter dan in andere periodes, dan is huren vaak een prima oplossing, zeker met kinderen.

Ik ga meestal (meerdere keren per kaar) in het laagseizoen. Bij meer dan een week per jaar is eigen materiaal voordeliger.

In die periodes is het aandeel huurmateriaal kleiner op de pistes, tevens ligt het gemiddelde niveau wat hoger dan in de typische vakantieweken.

De reden waarom wij meestal voor Oostenrijk kiezen zit hem vooral in de prijs/kwaliteitverhouding van de appartementen. Wij skiën met ons gezin en brengen relatief veel tijd in het appartement door, dat is wat minder fijn in een aftandse bezemkast in een groot Frans gebied.

Tuurlijk zijn er uitzonderingen maar daar is de prijs dan vaak ook naar, het lukte me tot nu toe nog niet om een ruim en netjes appartement te vinden voor rond de € 100,- per nacht in een Frans gebied (schoolvakanties). In Oostenrijk lukt dat, met goed zoeken, vaak wel.

Vroegah toen we nog met zn tweetjes op skivakantie gingen, kozen we eigenlijk altijd voor de bezemkast omdat de Franse skigebieden in onze optiek meer bieden.

@Zekerja. Zeker lang geleden dat je in Frankrijk bent geweest. En dan nog heb ik liever ski in/ski out met sneeuwzekerheid dan de noodzaak van vervoer om de pistes te kunnen bereiken.

Hen48

Je gaat toch niet naar een skigebied om de hele dag in een appartement door te brengen.

Hen48
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie