Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

De goedkoopste weken voor de wintersport

Roel op 05 oktober 2017· 10 reacties


Bij het boeken van een wintersportvakantie kijk je naar veel dingen. Naast het persoonlijke wensenlijstje over het soort skigebied en de accommodatie is budget voor velen een belangrijke factor. Als je niet gebonden bent aan de schoolvakanties zijn er echter genoeg mogelijkheden voor een bijzonder voordelige wintertrip. Zonder concessies te hoeven doen aan kwaliteit. Wat zijn de goedkoopste weken?

Hoog- en laagseizoen

Een wintersportvakantie kost veel geld. Vaak geef je net zo veel uit als voor een langdurige zomervakantie – of zelfs meer – terwijl je maar een weekje weg bent. Om niet voor verrassingen te komen staan maak je een weloverwogen keuze waar je naartoe gaat. Maar ook als de bestemming al vaststaat loont het de moeite om wat verder te kijken. Het lijkt een open deur maar een wintersportvakantie buiten het hoogseizoen scheelt je vaak honderden euro’s.

Het fenomeen hoogseizoen, voor veel wintersporters een vloek, wordt veroorzaakt door vraag en aanbod. Tijdens deze weken, die vaak samenvallen met de schoolvakanties en waar je dus met schoolgaande kinderen niet omheen kunt, betaal je veel meer. Oneerlijk? Ja en nee. Je krijgt er niks extra’s voor terug, behalve wachtrijen en drukte. Maar het is nu eenmaal een gevolg van schaarste: iedereen heeft tegelijk vakantie. En, in deze periode moet het geld verdiend worden. Het zijn voor veel skigebieden de enige weken waarin de toeristenbedden gegarandeerd bezet zijn. We hebben het dan over de kerstvakantie en de krokusperiode die zo’n beetje de hele maand februari beslaat.

Voordelen laagseizoen

Wie echter flexibel is, zou wel gek zijn om in het hoogseizoen op wintersport te gaan. Buiten de vakanties is er een overschot aan accommodaties en zijn de prijzen lager. Er is niks fijner dan te kunnen kiezen uit meerdere, gunstig gelegen en -geprijsde accommodaties in jouw favoriete skigebied. Bij Val Thorens Immobilier – een centraal agentschap dat meer dan dertig accommodaties in Val Thorens aanbiedt – kost een week voor twee personen op 6 januari 761 euro (inclusief skipas). Een week daarvóór, in de kerstvakantie, betaal je voor dezelfde studio maar liefst 1.153 euro. Oftewel: bijna 400 euro meer!

Ook de skipassen zijn vaak goedkoper. In het Oostenrijkse skigebied Montafon betaal je voor een zesdaagse skipas in januari bijna 40 euro per persoon minder dan in februari. En dan hebben we het nog niet eens over speciale acties die kunnen gelden. Het gebied Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental laat in het voor- en naseizoen een kind tot 15 jaar gratis skiën bij een betalende ouder. (Maar dan moet je kind natuurlijk wel vrij hebben!) Het is hoe dan ook raadzaam om van tevoren de website van het skigebied te raadplegen voor de hoog- en laagseizoentarieven en eventuele speciale aanbiedingen.

De goedkoopste periode?

De goedkoopste boekingsperiode ligt altijd helemaal vooraan of achteraan in het seizoen, in december en april. Waar skigebieden vroeger pas vlak voor de kerst hun liften openden, is de laatste jaren een duidelijke trend ontstaan om eerder van start te gaan. Met behulp van kunstsneeuw soms al eind november, en in sommige gebieden en in de weekenden soms nog eerder. Skigebieden lokken je met allerlei aantrekkelijke kortingen, wetende dat iedereen hongerig is naar sneeuw. Realiseer je echter dat de sneeuwcondities zo vroeg in het seizoen niet altijd optimaal zijn. Kunstsneeuw verricht geen wonderen, zeker als de winter zoals de afgelopen jaren lang op zich laat wachten. Een gevolg is dat een deel van de pistes vaak nog niet open is.

Ook aan het einde van het seizoen loop je tegen beperkingen aan. In april ligt er soms alleen op de pistes nog (kunst)sneeuw, die ‘s ochtends al papperig is. De rest van de berg is groen. En net als in december loop je de kans dat delen van het gebied dicht zijn. Wil je dat niet, zoek dan in het voor- en naseizoen een hoger (maar iets duurder) skigebied op. Boven de 2.000 meter zijn de condities, vooral later in het seizoen, meestal uitstekend.

De ultieme week

Na een flinke sneeuwdump kun je met een boeking in december en april dus een goedkope droomvakantie hebben. Maar de meest gunstige periode is misschien wel januari. Direct na de kerstvakantie, in de periode 6 tot en met 20 januari, zijn de sneeuwperikelen meestal voorbij en vind je ongelooflijk goede aanbiedingen voor de wintersport. De accommodatie-checker, waarmee je per appartement, pension of hotel de goedkoopste weken kunt aflezen, bevestigt dit.

En er is nog een voordeel, we hebben een artikel geschreven over de drukke en rustige vakantieweken. De beide weken na kerst komen als bijzonder rustig uit de bus.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

sven3115 oktober 2017 · 09:07

Moest ik niet gebonden zijn aan schoolvakanties zou ik ook buiten het seizoen gaan. Maarja… dat is nu helaas geen optie. Ik kies voor de kerstperiode omdat ik van de gezelligheid hou. En ja die gezelligheid is er ook nog in andere weken maar toch, kerst vieren in de bergen geeft een ‘magisch’ gevoel. Eindelijk( meestal) een witte kerst, iets waar ik als kind elk jaar zat op te wachten, maar iets dat in ons Belgenland amper tot niet gebeurde… Dus geef ik met ‘plezier’ wat meer geld uit om toch een vakantie te hebben in de bergen! Ik boek ook wel in vrij hoge gebieden tijdens de kerst +/ 2000m tot 2700 m in de hoop van toch nog goede condities te hebben!

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.
Zeeuwski5 oktober 2017 · 09:45

Wij hebben al meerdere keren last-minute buitenom de schoolvakanties geboekt, zowel in januari als maart en hierdoor al heel vaak voor een dubbeltje op de eerste rang gezeten.
Omdat we “pas” in februari met de hele familie naar Zugspitz-Arena gaan, en dus wel vroeg moesten boeken om een fatsoenlijk huis voor 14 personen te bemachtigen (overigens gelukkig nog wel net buiten de krokus/carnavalvakanties), hebben we nu het oog laten vallen op de week voorafgaand aan de kerstvakantie voor een eventuele last-minute met z’n tweetjes, zodat we minder lang te hoeven wachten.
Dat wil zeggen, we hebben de week alvast vrij gereserveerd en hopen dat er in één van de skigebieden wel zodanig veel sneeuw ligt dat het de moeite is om te boeken, zo niet gaan we “gewoon” aan het werk (al zou dat wel met een rotgevoel zijn, haha).
Gezien de sneeuwval die nu en dan de Alpen al aan doet en het feit dat de laatste jaren december behoorlijk sneeuw-arm was, en dus statistisch gezien de kans toeneemt dat december weer eens goed voorzien zal zijn van sneeuwval, hebben we goede moed.
Al is hierbij natuurlijk de wens de vader van de gedachte ;)
We gaan het zien, en hopen dat we tussen 10 en 15 december een weekje (16-23 dec) kunnen boeken in een mooi gebied…

martijnuiterwijk5 oktober 2017 · 09:49

Vorig jaar laatste week april naar Cervinia. Prijzen waren om te lachen. Zelfs Skipas + Zermatt zeer goed te doen.
Daarbij perfecte condities. Zowel op als off piste.
En last minute is er vaak veel te vinden

echte mannen lopen naar boven,
Tim915 oktober 2017 · 12:49

Laatste jaren altijd eind januari op wintersport gegaan. Qua condities volgens mij de beste beste periode als je het om het skiën gaat. In maart heb ik altijd last gehad van te veel slush naar mijn mening. Maart is dan wel weer geschikter voor de apres-ski.

Matthias1235 oktober 2017 · 13:21

Nou dat wordt weer duidelijk de 3e week van maart lekker een last-minute boeken. Normaal gesproken gewoon een heerlijk dik pak sneeuw, met de base van een hele winter, lekker lange dagen, veel zon en heerlijke pistes. 's Morgens zijn de pistes lekker hard opgevroren om lekker te carven en in de loop van de dag gewoon lekker met de zon mee gaan dan heb je aan het eind van de dag nog gewoon heerlijke pistes.

Born to Ride
Frank5 oktober 2017 · 14:08

Voor ons altijd eerst bestemming kiezen, dan de prijzen per periode bekijken van de gekozen bestemming. Wij boeken dan voor de laatste week van het januari-laagseizoen. Deze winter de week van 27 januari. Ik heb het eens nagekeken: twee weken later kost het door ons gekozen appartement inclusief skipas per persoon ongeveer twee keer zoveel ( circa 600 pp - ca 1200 pp).
Wij doen dat al jaren. Vroeger (nou ja, een aantal jaren geleden) was het in januari in mijn herinnering overigens wel kouder. Toen waren veel mensen ook wat huiverig om in die maand te gaan, zeker als je de hogere gebieden opzoekt. Vanaf de eeuwwisseling maken we soms zelfs lente-achtige omstandigheden mee, echte kou is lang geleden.

*bericht bewerkt door Frank op 05 okt 2017 14:17

2021: met de hele weer gegroeide familie naar.....?
SkiBeppie5 oktober 2017 · 16:02

Ja, januari kan koud en sneeuwrijk zijn, lekker buiten in de zon koffie drinken en/of lunchen is er niet vaak bij. In gebieden met veel noordhellingen is het vaak erg kil en donker…want de dagen zijn nog heel kort. Kan in sommige gebieden(Saas Fee bijv.) heel nadelig uitpakken. En een biertje is januari echt net zo duur als in maart, daar zit het prijsverschil niet in.

Once you're over the hill, you might as well ski down.
Frank665 oktober 2017 · 21:30

Snipperdagen voor zowel leerlingen als docenten zou de vakantiespreiding breder en goedkoper maken. En ipv een CAO salarisverhoging twee extra vakantiedagen en de 2e paas- en pinksterdag afschaffen en ipv daarvan vrij opneembaar in het jaar voor ieder. Tevens goed voor een anti-burnout gezien het huidige jachtige bestaan. Zodat er een leuke wintersportvakantie in kan zitten… .

SandraSki6 oktober 2017 · 09:43

Ik herken inderdaad ‘onze’ rustige weken in het staafdiagram. (doorgaans laatste week januari, tweede week maart). We ervaren trouwens de week van kerst ook als relatief rustig, terwijl het toch een schoolvakantie is. Het vraagt wel wat begrip van thuisblijvende familieleden die natuurlijk het liefste iedereen rondom de kersttafel willen hebben.

We doen dit jaar ook eens de last-minute aanpak voor maart. Wat zijn goede websites om die te vinden? Ik heb namelijk met de grotere aanbieders (sunweb en bizztravel) betere ervaringen met vroegboek kortingen dan met last-minutes. Maar ik lees een paar enthousiaste last-minute- boekers als reactie op het artikel van Roel. Iemand tips?

sneeuw witje en de 7 bergen
Matthias1236 oktober 2017 · 09:50

@SandraSki wij boeken eigenlijk altijd in maart de last-minute via Bizz of Sunweb. Als je daar een goedkope lastminute wil scoren, moet je echt last-minute boeken, dus hooguit een paar dagen van te voren. Afgelopen jaar een zeer mooi appartement gescoort in Auris et Oissans in gebied van Alpe d’Huez. We hadden een bijna nieuw 3-kamer appartement met een ruime slaapkamer, ruime woonkamer en een luxe badkamer met een groot ligbad. Daarnaast het het complex een zwembad, sauna en fitnessruimte. We zaten op 100m van de lift en piste en waren met zn 2e voor 7 nachten totaal nog geen 600 euro kwijt incl. skipas.

Het jaar daarvoor hadden we een vergelijkbaar appartement (nieuw, ruim en incl. zwembad) direct aan de piste in st Francois Longchamps met zn 2e voor 550 euro incl skipas. Beide gebieden zijn ook door de hoogte eind maart gewoon nog zeer goed qua sneeuw.

Born to Ride

Plaats een reactie