BEWintersporte is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Gaat snowfarming de wintersport veranderen?

Gaat snowfarming de wintersport veranderen?

Roel op 12 oktober 2017 · 21 reacties

Sneeuwdepot in Ruka, Finland (Bron: FB Ruka Skiresort)
Sneeuwdepot in Ruka, Finland (Bron: FB Ruka Skiresort)
Kitzbühel opent dit weekend het skiseizoen. Weken voordat de eerste natuursneeuw hier normaal gesproken zou blijven liggen wordt de eerste piste van het seizoen geopend met sneeuw van vorig jaar. Snowfarming is het toverwoord en Kitzbühel staat hierin niet alleen. Het Finse Ruka ging afgelopen weekend al open op uitsluitend oude, bewaarde sneeuw, en onder andere Ramsau am Dachstein en Seefeld openen begin november de eerste langlaufloipes in het dal. Is snowfarming de techniek van de toekomst?

Wat is snowfarming?

Snowfarming is een techniek die eigenlijk al een paar honderd jaar geleden is uitgevonden. Met oude sneeuw en ijs werden vroeger ijskelders ingericht waarmee boeren in de zomer hun voedsel koelden. Hetzelfde principe wordt nu ingezet voor de wintersportbranche door sneeuw van het afgelopen jaar te hergebruiken op de piste. Het werd voor het eerst in Finland toegepast. Bij snowfarming wordt in het voorjaar oude sneeuw bijeengeschoven tot een grote berg waarna deze wordt afgedekt met isolatiemateriaal. Dit kan kunststof zijn maar ook zaagsel of houtsnippers. Het geheel wordt afgedekt met witte folie. De materialen beschermen de sneeuw tegen de warmte en zon 's zomers maar ook tegen wind en regen. Uitgebreid onderzoek van het Institut für Schnee- und Lawinenforschung (SLF) wees jaren geleden al uit dat hiermee 70 tot 80% van de sneeuw geconserveerd kan worden. Percentages die door de praktijk bevestigd worden. Hoe groter de berg sneeuw, hoe minder er relatief gezien wegsmelt.

Sneeuw wordt afgedekt met isolatiemateriaal en folie (bron: kitzbuehel.com)
Sneeuw wordt afgedekt met isolatiemateriaal en folie (bron: kitzbuehel.com)

Uitrijden over de piste

Net als met sneeuwkanonnen kan een skigebied met snowfarming veel eerder open, ook als er nog geen sneeuw is gevallen. Het grote voordeel ten opzichte van sneeuwkanonnen is echter dat je niet afhankelijk bent van de temperatuur. Een sneeuwkanon kan alleen sneeuw maken als het vriest (de IDE-snowmakers daargelaten), bij snowfarming kun je de sneeuw uitrijden en verspreiden over de piste ongeacht de temperatuur. In dit filmpje uit Ruka Skiresort zie je mooi hoe het werkt.

Een belangrijk kenmerk van deze sneeuw is dat hij bijzonder compact is. Doordat de sneeuw wordt samengeperst in een depot is de dichtheid erg hoog. Een warme zomer laat een klein deel smelten, de rest van de sneeuw wordt nog compacter. Deze verdichte sneeuw is veel beter bestand tegen weersinvloeden dan luchtige verse sneeuw die is uitgereden over de piste.

Zo'n depot oogt klein maar je kunt er meer mee dan je denkt. We spraken hierover met de Bergbahn AG Kitzbühel. Een sneeuwdepot van 20.000 m3 op de Resterhöhe (foto hieronder) kan een piste met een breedte van 50 meter over een lengte van 1 kilometer bedekken met 50 cm sneeuw. Je kunt je voorstellen dat wanneer je meerdere sneeuwdepots in een skigebied aanlegt, je snel een groot deel van de pistes te pakken hebt. Zonder dat er vorst of een vlok natuursneeuw aan te pas komt.

Het relatief klein sneeuwdepot op de Resterhöhe kan een behoorlijke piste bedekken (bron: Zukunft-Skisport
Het relatief klein sneeuwdepot op de Resterhöhe kan een behoorlijke piste bedekken (bron: Zukunft-Skisport

Meer skidagen

Het op deze manier bewaren en hergebruiken van sneeuw blijkt dus behoorlijk effectief te zijn. Het moment dat een skigebied opent is veel minder afhankelijk van het weer en er kan al vroeg een basislaag worden gelegd voor de rest van het seizoen.

Het mag duidelijk zijn dat het aantal skidagen van een skigebied door deze techniek flink toeneemt. In Ruka kon afgelopen seizoen maar liefst 200 dagen geskied en geboard worden. Het langst van alle Finse skigebieden. Komend seizoen mikt Kitzbühel ook op 200 dagen. Ter vergelijking, tot halverwege de jaren 2000 kon je in Kitzbühel gemiddeld zo'n 140 dagen skiën. Met snowfarming is dat bijna twee maanden langer. De grootste winst zit in het voorseizoen, december is als het ware oktober geworden. Ook al gaat het dan om een beperkt deel van de pistes. Dit staat in schril contrast met de problemen die skigebieden de afgelopen jaren hadden om in december te openen door het gebrek aan kou en sneeuw. De techniek is dan ook relatief nieuw. Niet veel skigebieden doen aan snowfarming, maar waar ze het doen werpt het vruchten af.

Geen vervanging van kunstsneeuw

Je zou denken dat snowfarming sneeuwkanonnen op den duur overbodig kunnen maken. Sneeuwkanonnen garanderen niet altijd een vroege seizoensstart, snowfarming doet dat wel. Daarnaast bespaar je er stroomkosten mee, maar dat is te kort door de bocht. Kunstsneeuw blijft nodig, zeker in het hoogseizoen omdat de pistes veel meer skiërs en boarders (snellere liften) moeten kunnen handlen dan vroeger. Als er 's winters geen sneeuw valt geldt hetzelfde, dan blijven sneeuwkanonnen nodig.

Sterker nog, sneeuwkanonnen kunnen een sleutelrol vervullen voor het slagen van snowfarming. Je kunt namelijk ook kunstsneeuw bewaren. In de praktijk liggen veel pistes zelfs vol geprepareerde (en van nature compacte) kunstsneeuw die dus uitermate geschikt is voor snowfarming. Je kunt een sneeuwkanon daarnaast in koude periodes volop laten spuiten om hiervan een sneeuwdepot aan te leggen. Veel gebieden doen dat al.

Meer toepassingen

Tot slot kan snowfarming bijdragen aan het in leven houden van gletsjerskigebieden. Ook op gletsjers wordt steeds vaker sneeuw bewaard om er langer profijt van te hebben. Het kan gletsjers niet beschermen maar het smelten wel vertragen. Daarover in een ander blog meer.

We gaan de komende jaren dus waarschijnlijk meer horen van snowfarming en de verschillende toepassingsmogelijkheden. De sneeuw is er, het afdekmateriaal is relatief goedkoop en je kunt het seizoen op een relatief makkelijke manier langer maken. Mocht je dat willen tenminste, want je hebt extra man- en pistenbully-uren die je moet afzetten tegen de extra inkomsten, maar dat is weer een ander verhaal.

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • Daffie 12 oktober 2017 · 13:18
  Ik ben er een beetje dubbel over; voor de lokale skiteams wellicht leuk; maar ik stap niet direct in de auto voor de 1a2 pistes die dan in Kitzbuhel open zijn.
 • MaartenLobregt 12 oktober 2017 · 13:29
  @roel

  Mooi artikel, dit gebeurd sinds 2008 op de Diavolezza gletsjer nabij St.Moritz in Zwitserland. Het is jammer om te zien dat tot 1998 gewoon zonder enige hulp de hele zomer geskied kon worden. Maar deze ''gletjer'' smelt tegenwoordig compleet weg in de zomer waardoor skien in het najaar niet meer lukt vanwege te stijl terrein.

  Sinds 2008 zijn ze begonnen met het snowfarmen wat voor deze gletscher een geweldige oplossing is. 21 oktober zal het gebied weer worden geopend zonder dat er een vlok sneeuw hoeft te gevallen.

  Ik heb gehoord dat er tegenwoordig ook proeven worden gedaan met ''warm'' sneeuw. Deze sneeuw zal pas bij 8 graden celcius gaan smelten. Misschien is dat wel de volgende techniek die zorgt dat we in deze opwarmende wereld kunnen blijven skien.


  Link naar wat plaatjes:
  https://www.google.nl/search?safe=off&rls=com.microsoft%3Anl%3A%7B...

  Groeten Maarten Lobregt
 • ChabeliCottyn 12 oktober 2017 · 15:02
  Ze zouden beter hun sneeuw wat opsparen tot april i.p.v. nu al te openen. Vorig seizoen was ik er in begin april en waren meer dan de helft van de pistes al gesloten terwijl het dan toch nog steeds gekend is als skiseizoen terwijl ze nu volgens mij echt wel te laag liggen om al een skistart te maken.

  Anderzijds voor het snowfarmen zelf ben ik in buurten van gletsjers wel te vinden. Niet dat ze deze volledig kunnen redden maar we rekken er toch wel tijd mee denk ik.
 • BertReis 12 oktober 2017 · 15:25
  Prima idee om inderdaad de hogere gebieden wat meer zekerheid en piste km te geven in het voorseizoen. Lijkt me voor dit gebied, zeker met het warme weer op komst, geen meerwaarde op dit moment. Voor de maand december zou dit voor zulke gebieden uitkomst bieden en heb je er volgens mij het hele seizoen profijt van
 • Jochemgerrits 12 oktober 2017 · 16:10
  Mooi verhaal, benieuwd naar verhaal over gletsjers!
 • aron98 12 oktober 2017 · 16:39
  Ze zouden beter hun sneeuw wat opsparen tot april i.p.v. nu al te openen. Vorig seizoen was ik er in begin april en waren meer dan de helft van de pistes al gesloten terwijl het dan toch nog steeds gekend is als skiseizoen terwijl ze nu volgens mij echt wel te laag liggen om al een skistart te maken.

  Anderzijds voor het snowfarmen zelf ben ik in buurten van gletsjers wel te vinden. Niet dat ze deze volledig kunnen redden maar we rekken er toch wel tijd mee denk ik.ChabeliCottyn op 12 okt 2017 15:02


  Rond april is er veel minder animo om nog in een sneeuwonzeker gebied als Kitzbühl te skiën. Niet gek dus dat veel pistes dan dicht zijn vanwege de inkomsten / uitgaven. Kitzbühl is niet het enige gebied dat vaak vroeger sluit dan nodig is. Daarentegen staat iedereen in de herfst weer te popelen om op de latten te staan.
 • Bruno 12 oktober 2017 · 17:58
  Dat ga ik binnen 2 weken eens uit testen!
 • Jeffrey. 12 oktober 2017 · 20:31
  ben benieuwd bruno!
  Seriously snow addicted family!
 • vic2000 12 oktober 2017 · 22:45
  Prima idee om inderdaad de hogere gebieden wat meer zekerheid en piste km te geven in het voorseizoen. Lijkt me voor dit gebied, zeker met het warme weer op komst, geen meerwaarde op dit moment. Voor de maand december zou dit voor zulke gebieden uitkomst bieden en heb je er volgens mij het hele seizoen profijt van BertReis op 12 okt 2017 15:25

  Wat Aron zegt. Iedereen wil nu juist graag gaan skiën en skiclubs willen weer gaan trainen. De komende maanden krijgen ze volop inkomsten van die skiclubs en sneeuwverslaafden. Aan het eind van het seizoen raakt het compleet uitgestorven want iedereen zit met zijn hoofd al weer bij de zomer. Afgelopen jaren is het gebruik van depots en een start in oktober in Kitzbühel effectief gebleken aangezien ze het nu voor het 3e jaar doen. Ook is er dit jaar een extra depot op de Resterhöhe waardoor ze 2 inplaats van 1 piste kunnen openen! Oftewel, dit blijkt zeker meerwaarde te hebben en die sneeuw opsparen tot april, waar moeten ze het depot dan leggen?
  #proudtobepartofleswintersporters
 • Gerrit 13 oktober 2017 · 07:32
  @Roel
  zoals te verwachten voor en tegen dus. Ik net zoals @Daffie sta er dubbel tov 😞
  bv: Ramsau am Dachstein en Seefeld openen begin november de eerste langlaufloipes in het dal. Is snowfarming de techniek van de toekomst? Wie staat er nu te springen om op een langlaufloipe te gaan langlaufen van 1m breed en rondom jou nog alles groen?
  Evenzo, dus met 20000m3 leg je dus ongeveer 1km piste aan of wat langer als je niet zo breed en dik in laag gaat maar dan nog... wat heb je daar nu aan qua sfeer? Dat ze die sneeuw dan maar bewaren voor de bruine plekken later op het seizoen of tegenwoordig zelfs al begin seizoen 😞 Dus ongeveer 200000m3 voor 10 km piste. En dat dan voor een skigebied dat in normale omstandigheden 280km telt... nee dat gaat mijn petje te boven.
  Dat ze enkele km'ters aanleggen zodat de skimonitors kunnen beginnen trainen, tot daar aan toe, maar ik vrees dat een indoor skipiste evengoed moet zijn dan.
  Afin is mijn mening. Heb het eigenlijk zoal een beetje gehad met die vervroegde en verlaatte sluitingen. Alles heeft toch ook een beetje te maken met sfeer en inderdaad die sfeer is niet altijd meer aanwezig omwille ook van de klimaatswijziging (waarschijnlijk), maar al dat extra energieverbruik zal ook geen goed doen aan het klimaat enkel om een gebied wat vroeger of later te kunnen openen of openhouden 😞 (Maar dat is stuff voor een ander blog en waarschijnlijk ook al geweest).

  Afin, voor mij hoeven ze al die moeite niet te doen, het enige waar ik mij nog wat enigszins kan in vinden (maar ook nefast voor het milieu) is wanneer het koud genoeg is bijspuiten van sneeuw maar al de rest vind ik er eigenlijk over.
 • Tim. 13 oktober 2017 · 10:33
  Snowfarming op zich lijkt me inderdaad juist een goede oplossing. Voor mij hoeft kitzbuhel nu nog niet open te gaan in oktober. Een leuke marketingstunt dat wel. Verder is de manier van conserveren van sneeuw op deze manier wel een goede oplossing om bij te springen naast de sneeuwkanonnen die er tegenwoordig zijn. Een goede base vooraf het seizoen heb je meer aan dan dat je weer achter de feiten aan gaat lopen.

  Dit soort depots moet men juist gaan gebruiken op plekken waar veel skiërs doorgaans overheen gaan en in knelpunten waar elk jaar de sneeuw slecht is. Een voorbeeld is in Brixen bij de Jochbahn.
  *bericht bewerkt door Tim. op 13 okt 2017 10:34
  Stuff: Rossignol Radical 8GS, Rossignol Radical 9SL Ti, Atomic Panic and Volkl Gotama
 • Roel admin 13 oktober 2017 · 11:30
  @Gerrit @Tim. Ik moet eerlijk zeggen dat skiën terwijl de blaadjes nog aan de bomen hangen ook niet zo mijn ding is. Ik denk wel dat snowfarming zeker toekomst heeft gezien de voordelen, maar dat het beter kan worden ingezet voor het veiligstellen van lastige passages en het 100% skizeker maken van de kerstvakantie.
  Weerman, skiër, Limburger
 • Pieter230976 14 oktober 2017 · 12:53
  skien bij 17 gr zalig , hopelijk blijft hij langer dan een week liggen
 • AFB79 14 oktober 2017 · 14:02
 • maik100 16 oktober 2017 · 16:09
  @MaartenLobregt.
  Ben benieuwd naar de 'warme sneeuw' die je noemt, niet eerder van gehoord. Heb je daar nog wat bronnen van?
  ...ski-addict...
 • Skiwi 16 oktober 2017 · 19:37
  Wie staat er nu te springen om op een langlaufloipe te gaan langlaufen van 1m breed en rondom jou nog alles groen?

  De mensen die langlaufen op (amateur of professioneel) competitieniveau doen misschien? Niet iedereen is een laaglander die 1 week per jaar op de latten staat "voor de sfeer".

  Die mensen kunnen zich net zo goed afvragen wie er nu staat te springen om op een koude en natte zondagochtend in maart op een koersfiets te kruipen of loopschoenen aan te trekken en 2u af te zien als de beesten...
 • Rogier admin 20 oktober 2017 · 09:29
  Ik kwam op facebook deze foto's tegen...

  Elke meter wordt de sneeuw beter
 • Gerrit 20 oktober 2017 · 12:35
  @Rogier
  ik kan het niet bevatten. Dat ze die sneeuw aub gebruiken om bruine vlekken weg te werken indien nodig of hier en daar de piste wat bij te werken in volle winterseizoen. Maar zo een pisteke aanleggen van 1km lang gewoon omdat het kan... sorry 😞

  @Skiwi
  laat ik nu toevallig een wielertoerist zijn die gaat rijden op zijnen velo buiten als het koud is en of regent maar dat heeft dan meer met karakter te maken dan juist voor mijn plezier eens een pisteke afskiën gewoonweg omdat het kan... sorry ik heb daar niets aan!
 • DrPhil 20 oktober 2017 · 12:52
  @gerrit: omdat ze daar geen indoorbaan hebben?
 • Gerrit 20 oktober 2017 · 12:56
  @DrPhil
  dat zal het zijn 😃
 • Rogier admin 20 oktober 2017 · 13:04
  @Gerrit Ik ben toch een echte skigek. Maar ik zou hier zelf ook niet gaan skiën, of een keer een uurtje. Dan maar liever rotsklimmen of mountainbiken...
  Maar het levert ze wel een sloot met publiciteit op
  Elke meter wordt de sneeuw beter

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.