Wat is snowfarming?

Roel op 12 oktober 2017· 21 reacties

Sneeuwdepot in Ruka, Finland (Bron: FB Ruka Skiresort)
Sneeuwdepot in Ruka, Finland (Bron: FB Ruka Skiresort)

Uitgestelde seizoensopeningen, minder pistes open en een paar jaar op rij een groene kerst in de Alpen. Het is langzamerhand geen nieuws meer dat skigebieden het zwaar hebben als Vrouw Holle ze in de steek laat. Maar sinds enkele jaren is er het toverwoord ‘snowfarming’. Dit fenomeen gaat de wintersport veranderen. Het ís de wintersport al aan het veranderen. En het is nog milieuvriendelijk ook.

Voor het vierde jaar op rij wordt in Kitzbühel het skiseizoen al in oktober geopend, weken voordat de eerste natuursneeuw hier normaal gesproken blijft liggen. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar dat wintersporters er al in oktober terechtkunnen komt door sneeuw die is bewaard van vorig jaar. Kitzbühel is niet de enige. Het Finse Ruka ging afgelopen weekend al open op bewaarde sneeuw en steeds meer skigebieden volgen. Zelfs op langlaufloipes in Seefeld en Ramsau am Dachstein gebeurt het. Is snowfarming de techniek van de toekomst?

Gaat snowfarming de wintersport veranderen?

Snowfarming is een techniek die al een paar honderd jaar geleden is uitgevonden. Met oude sneeuw en ijs werden in vroeger tijden ijskelders ingericht waarmee boeren in de zomer hun voedsel koelden. Hetzelfde principe wordt nu wordt ingezet voor de wintersport door sneeuw van het afgelopen jaar te hergebruiken op de piste. Het werd voor het eerst in Finland toegepast. Bij snowfarming wordt in het voorjaar oude sneeuw bijeengeschoven tot een grote berg, waarna deze wordt afgedekt met isolatiemateriaal. Dit kan kunststof (een soort tempex) zijn, maar ook zaagsel of houtsnippers. Het geheel wordt afgedekt met witte,
reflecterende folie. Deze materialen beschermen de sneeuw in de zomer tegen warmte en zon, maar ook tegen wind en regen. Uitgebreid onderzoek van het Zwitserse Institut für Schnee- und Lawinenforschung (SLF) in Davos wees jaren geleden al uit dat hiermee 70 tot 80 procent van de sneeuw geconserveerd kan worden. Percentages die nu door de praktijk worden bevestigd. Hoe groter de berg sneeuw, des te groter het zelfkoelende effect en hoe minder er relatief gezien wegsmelt.

Sneeuw wordt afgedekt met isolatiemateriaal en folie (bron: kitzbuehel.com)
Sneeuw wordt afgedekt met isolatiemateriaal en folie (bron: kitzbuehel.com)

Uitrijden over de piste

Net als met sneeuwkanonnen kan een skigebied met snowfarming veel eerder open, ook als er nog geen sneeuw is gevallen. Het grote voordeel ten opzichte van sneeuwkanonnen is echter dat je niet afhankelijk bent van de temperatuur. Een sneeuwkanon kan alleen sneeuw maken als het vriest; bij snowfarming is de sneeuw al aanwezig. Je kunt deze daarna uitrijden en verspreiden over de piste ongeacht de temperatuur. Een ander belangrijk kenmerk is dat deze sneeuw bijzonder compact is. Doordat de sneeuw is samengedrukt in een depot is de dichtheid erg hoog. Een warme zomer laat een klein deel smelten (20 tot 30 procent), de rest van de sneeuw wordt alleen maar compacter. Deze verdichte sneeuw is, eenmaal uitgereden over de piste, veel beter bestand tegen weersinvloeden dan luchtige verse sneeuw.

Zo’n sneeuwdepot oogt klein ten opzichte van een skigebied maar je kunt er meer mee dan je denkt. Het depot van 20.000 m 3 op de Resterhöhe in Kitzbühel kan een piste met een breedte van 50 meter over een lengte van 1 kilometer bedekken met 50 cm sneeuw. Je kunt je voorstellen dat wanneer je meerdere sneeuwdepots in een skigebied aanlegt, je snel een groot deel van de pistes kunt bedekken. Zonder dat er vorst of een vlok natuursneeuw aan te pas komt!

Het relatief klein sneeuwdepot op de Resterhöhe kan een behoorlijke piste bedekken (bron: Zukunft-Skisport
Het relatief klein sneeuwdepot op de Resterhöhe kan een behoorlijke piste bedekken (bron: Zukunft-Skisport

Snowfarming zorgt voor meer skidagen

In de gebieden waar het wordt toegepast is het aantal skidagen flink toegenomen. Ruka belooft meer dan 200 dagen wintersport, het langst van alle Finse skigebieden. Ook Kitzbühel mikt voortaan op 200 dagen, iets wat vroeger alleen gletsjerskigebieden lukte. Ter vergelijking, tot halverwege de jaren 2000 kon je in Kitzbühel gemiddeld zo’n 140 dagen skiën. Met snowfarming is dat dus bijna twee maanden langer geworden. De grootste winst zit in het voorseizoen. Oktober is als het ware december geworden, al gaat het meestal nog om een beperkt deel van de pistes. Prima voor wedstrijdteams die al vroeg kunnen trainen en voor recreatieve wintersporters die niet willen wachten op december. Dit alles staat natuurlijk in schril contrast met de problemen die sommige skigebieden de afgelopen jaren hadden om in december te openen door het gebrek aan kou en sneeuw.

Geen vervanging van kunstsneeuw

Je zou denken dat snowfarming sneeuwkanonnen op den duur overbodig gaat maken. Sneeuwkanonnen garanderen niet altijd een vroege seizoensstart (want je hebt vorst nodig), snowfarming doet dat wel, en daarnaast bespaar je er stroomkosten mee. Maar dat is te kort door de bocht. Kunstsneeuw blijft nodig. Het is een wijdverbreid misverstand dat sneeuwkanonnen alleen nodig zijn als er te weinig natuursneeuw ligt. Omdat de liften sneller zijn geworden moeten pistes in het hoogseizoen veel meer skiërs en boarders per dag verdragen dan vroeger, dus heb je compacte kunstsneeuw nodig.

Sneeuwkanonnen kunnen zelfs een sleutelrol vervullen voor het slagen van snowfarming. Je kunt namelijk ook kunstsneeuw bewaren. In de praktijk liggen veel pistes vol met geprepareerde (compacte) kunstsneeuw die hier uitermate geschikt voor is. De
sneeuwdepots in Kitzbühel bestaan ook voor 80% uit kunstsneeuw, 20% is ‘gewone’ natuursneeuw. Je kunt een sneeuwkanon daarnaast in koude periodes volop laten spuiten om hiervan een sneeuwdepot voor het volgend seizoen aan te leggen. Diverse skigebieden doen dat al, want sneeuw die er al is hoef je niet meer bij te spuiten.

null

Gebieden met snowfarming: Courchevel, Kitzbühel, Livigno, Sölden, Ramsau am Dachstein, Seefeld, Adelboden, Davos, Ruka, Geilo

Meer toepassingen

Tot slot kan snowfarming bijdragen aan het in leven houden van gletsjerskigebieden. Ook op gletsjers wordt steeds vaker sneeuw opgeslagen om er langer profijt van te hebben. Het kan gletsjers niet beschermen maar het smelten wel vertragen. En in Sölden wordt sneeuw bewaard om de FIS World Cup Opening van het alpine skiseizoen te garanderen. We gaan de komende jaren dus zeker meer horen van snowfarming en de verschillende toepassingsmogelijkheden. De sneeuw is er, het afdekmateriaal is relatief goedkoop, je kunt de seizoensstart op een relatief makkelijke manier veilig stellen én het seizoen ermee verlengen. Mocht je dat willen tenminste, want je hebt extra man- en pistenbully-uren nodig die je weer moet afzetten tegen de extra inkomsten. Van de andere kant zit er natuurlijk een belangrijke PR-component aan. Terwijl Kitzbühel alle sneeuwhongerige wintersporters op 13 oktober voor 40 euro per persoon hun eerste afdaling van het seizoen liet maken, was het meer dan 20 graden en zaten de terrassen in het stadje vol. Maar dat is weer een ander verhaal.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ik ben er een beetje dubbel over; voor de lokale skiteams wellicht leuk; maar ik stap niet direct in de auto voor de 1a2 pistes die dan in Kitzbuhel open zijn.

@roel

Mooi artikel, dit gebeurd sinds 2008 op de Diavolezza gletsjer nabij St.Moritz in Zwitserland. Het is jammer om te zien dat tot 1998 gewoon zonder enige hulp de hele zomer geskied kon worden. Maar deze ‘‘gletjer’’ smelt tegenwoordig compleet weg in de zomer waardoor skien in het najaar niet meer lukt vanwege te stijl terrein.

Sinds 2008 zijn ze begonnen met het snowfarmen wat voor deze gletscher een geweldige oplossing is. 21 oktober zal het gebied weer worden geopend zonder dat er een vlok sneeuw hoeft te gevallen.

Ik heb gehoord dat er tegenwoordig ook proeven worden gedaan met ‘‘warm’’ sneeuw. Deze sneeuw zal pas bij 8 graden celcius gaan smelten. Misschien is dat wel de volgende techniek die zorgt dat we in deze opwarmende wereld kunnen blijven skien.

Link naar wat plaatjes:
https://www.google.nl/search?safe=off&rls=com.microsoft%…

Groeten Maarten Lobregt

Ze zouden beter hun sneeuw wat opsparen tot april i.p.v. nu al te openen. Vorig seizoen was ik er in begin april en waren meer dan de helft van de pistes al gesloten terwijl het dan toch nog steeds gekend is als skiseizoen terwijl ze nu volgens mij echt wel te laag liggen om al een skistart te maken.

Anderzijds voor het snowfarmen zelf ben ik in buurten van gletsjers wel te vinden. Niet dat ze deze volledig kunnen redden maar we rekken er toch wel tijd mee denk ik.

Prima idee om inderdaad de hogere gebieden wat meer zekerheid en piste km te geven in het voorseizoen. Lijkt me voor dit gebied, zeker met het warme weer op komst, geen meerwaarde op dit moment. Voor de maand december zou dit voor zulke gebieden uitkomst bieden en heb je er volgens mij het hele seizoen profijt van

Mooi verhaal, benieuwd naar verhaal over gletsjers!

Ze zouden beter hun sneeuw wat opsparen tot april i.p.v. nu al te openen. Vorig seizoen was ik er in begin april en waren meer dan de helft van de pistes al gesloten terwijl het dan toch nog steeds gekend is als skiseizoen terwijl ze nu volgens mij echt wel te laag liggen om al een skistart te maken.

Anderzijds voor het snowfarmen zelf ben ik in buurten van gletsjers wel te vinden. Niet dat ze deze volledig kunnen redden maar we rekken er toch wel tijd mee denk ik.

ChabeliCottyn op 12 okt 2017 15:02

Rond april is er veel minder animo om nog in een sneeuwonzeker gebied als Kitzbühl te skiën. Niet gek dus dat veel pistes dan dicht zijn vanwege de inkomsten / uitgaven. Kitzbühl is niet het enige gebied dat vaak vroeger sluit dan nodig is. Daarentegen staat iedereen in de herfst weer te popelen om op de latten te staan.

Dat ga ik binnen 2 weken eens uit testen!

ben benieuwd bruno!

Seriously snow addicted family!

Prima idee om inderdaad de hogere gebieden wat meer zekerheid en piste km te geven in het voorseizoen. Lijkt me voor dit gebied, zeker met het warme weer op komst, geen meerwaarde op dit moment. Voor de maand december zou dit voor zulke gebieden uitkomst bieden en heb je er volgens mij het hele seizoen profijt van

BertReis op 12 okt 2017 15:25

Wat Aron zegt. Iedereen wil nu juist graag gaan skiën en skiclubs willen weer gaan trainen. De komende maanden krijgen ze volop inkomsten van die skiclubs en sneeuwverslaafden. Aan het eind van het seizoen raakt het compleet uitgestorven want iedereen zit met zijn hoofd al weer bij de zomer. Afgelopen jaren is het gebruik van depots en een start in oktober in Kitzbühel effectief gebleken aangezien ze het nu voor het 3e jaar doen. Ook is er dit jaar een extra depot op de Resterhöhe waardoor ze 2 inplaats van 1 piste kunnen openen! Oftewel, dit blijkt zeker meerwaarde te hebben en die sneeuw opsparen tot april, waar moeten ze het depot dan leggen?

#proudtobepartofleswintersporters

@Roel
zoals te verwachten voor en tegen dus. Ik net zoals @Daffie sta er dubbel tov :-(
bv: Ramsau am Dachstein en Seefeld openen begin november de eerste langlaufloipes in het dal. Is snowfarming de techniek van de toekomst? Wie staat er nu te springen om op een langlaufloipe te gaan langlaufen van 1m breed en rondom jou nog alles groen?
Evenzo, dus met 20000m3 leg je dus ongeveer 1km piste aan of wat langer als je niet zo breed en dik in laag gaat maar dan nog… wat heb je daar nu aan qua sfeer? Dat ze die sneeuw dan maar bewaren voor de bruine plekken later op het seizoen of tegenwoordig zelfs al begin seizoen :-( Dus ongeveer 200000m3 voor 10 km piste. En dat dan voor een skigebied dat in normale omstandigheden 280km telt… nee dat gaat mijn petje te boven.
Dat ze enkele km’ters aanleggen zodat de skimonitors kunnen beginnen trainen, tot daar aan toe, maar ik vrees dat een indoor skipiste evengoed moet zijn dan.
Afin is mijn mening. Heb het eigenlijk zoal een beetje gehad met die vervroegde en verlaatte sluitingen. Alles heeft toch ook een beetje te maken met sfeer en inderdaad die sfeer is niet altijd meer aanwezig omwille ook van de klimaatswijziging (waarschijnlijk), maar al dat extra energieverbruik zal ook geen goed doen aan het klimaat enkel om een gebied wat vroeger of later te kunnen openen of openhouden :-( (Maar dat is stuff voor een ander blog en waarschijnlijk ook al geweest).

Afin, voor mij hoeven ze al die moeite niet te doen, het enige waar ik mij nog wat enigszins kan in vinden (maar ook nefast voor het milieu) is wanneer het koud genoeg is bijspuiten van sneeuw maar al de rest vind ik er eigenlijk over.

Snowfarming op zich lijkt me inderdaad juist een goede oplossing. Voor mij hoeft kitzbuhel nu nog niet open te gaan in oktober. Een leuke marketingstunt dat wel. Verder is de manier van conserveren van sneeuw op deze manier wel een goede oplossing om bij te springen naast de sneeuwkanonnen die er tegenwoordig zijn. Een goede base vooraf het seizoen heb je meer aan dan dat je weer achter de feiten aan gaat lopen.

Dit soort depots moet men juist gaan gebruiken op plekken waar veel skiërs doorgaans overheen gaan en in knelpunten waar elk jaar de sneeuw slecht is. Een voorbeeld is in Brixen bij de Jochbahn.

*bericht bewerkt door Tim. op 13 okt 2017 10:34

@Gerrit @Tim. Ik moet eerlijk zeggen dat skiën terwijl de blaadjes nog aan de bomen hangen ook niet zo mijn ding is. Ik denk wel dat snowfarming zeker toekomst heeft gezien de voordelen, maar dat het beter kan worden ingezet voor het veiligstellen van lastige passages en het 100% skizeker maken van de kerstvakantie.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

skien bij 17 gr zalig , hopelijk blijft hij langer dan een week liggen

@MaartenLobregt.
Ben benieuwd naar de ‘warme sneeuw’ die je noemt, niet eerder van gehoord. Heb je daar nog wat bronnen van?

...ski-addict...

Wie staat er nu te springen om op een langlaufloipe te gaan langlaufen van 1m breed en rondom jou nog alles groen?

De mensen die langlaufen op (amateur of professioneel) competitieniveau doen misschien? Niet iedereen is een laaglander die 1 week per jaar op de latten staat “voor de sfeer”.

Die mensen kunnen zich net zo goed afvragen wie er nu staat te springen om op een koude en natte zondagochtend in maart op een koersfiets te kruipen of loopschoenen aan te trekken en 2u af te zien als de beesten…

Ik kwam op facebook deze foto’s tegen…

null
null
null

Click. Click. Peace

@Rogier
ik kan het niet bevatten. Dat ze die sneeuw aub gebruiken om bruine vlekken weg te werken indien nodig of hier en daar de piste wat bij te werken in volle winterseizoen. Maar zo een pisteke aanleggen van 1km lang gewoon omdat het kan… sorry :-(
@Skiwi
laat ik nu toevallig een wielertoerist zijn die gaat rijden op zijnen velo buiten als het koud is en of regent maar dat heeft dan meer met karakter te maken dan juist voor mijn plezier eens een pisteke afskiën gewoonweg omdat het kan… sorry ik heb daar niets aan!

@gerrit: omdat ze daar geen indoorbaan hebben?

@DrPhil
dat zal het zijn :-)

@Gerrit Ik ben toch een echte skigek. Maar ik zou hier zelf ook niet gaan skiën, of een keer een uurtje. Dan maar liever rotsklimmen of mountainbiken…
Maar het levert ze wel een sloot met publiciteit op

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie