Waar dienen deze palen op de berg voor?

Rogier op 31 oktober 2017· 9 reacties

Al twee seizoenen lang is de ‘domme vraag van de week’ een waar succes. Ik krijg veel leuke vragen binnen en zoals een aantal van jullie terecht opmerkten: vaak zijn het helemaal geen domme vragen. Vanaf nu is het dus de lezersvraag van de week. Bedenk dat elke vraag mag, als het maar wintersportgerelateerd is. Heb jij een vraag stuur deze naar rogier@wintersporters.nl en wij zoeken het antwoord voor je op. Vandaag het antwoord op:

Waar dienen deze palen voor die ik in Ischgl zag?

null

WiFi-repeaters?

Heel eerlijk gezegd wist ik niet meteen waar deze palen voor dienen. Ik vroeg me af of het geen WiFi-repeaters waren, dit werd gevoed door een gesprek wat ik ooit hoorde in een skilft. Maar omdat ik het niet zeker wist hebben we contact opgenomen met de Bergbahnen van Ischgl. Niets bleek minder waar. Deze palen zijn namelijk ‘Wyssen Avalanche Towers’, oftewel lawinepalen. Het is geweldig hoe ik van jullie vragen leer. In dit geval ook nog eens op het vlak van lawines waar ik zelf erg in geïntereseerd ben! ;-)

Wat doen deze palen precies?

Het zijn dus lawinepalen, gemaakt om lawines te triggeren. In de kasten op de paal zitten 12 met springstof geladen pakketten. Deze kunnen via een afstandsbediening afgeworpen worden. Als ze afgeworpen zijn ontploffen de ladingen na een vooraf ingestelde tijd. De explosieven hangen aan een touw op een ingestelde hoogte boven het sneeuwdek. Na de ontploffing valt alles los van het systeem. Als alle 12 pakketten met springstof op zijn wordt de kast/container met een helikopter naar een centrale plek gebracht waar hij opnieuw geladen kan worden.

null

Eén van de manieren

Deze palen zijn dus een van de manieren om lawines te triggeren. Net als bijvoorbeeld de Gazex-pijpen die ook op de helling blijven staan maar die zijn een stuk duurder. De voordelen van dit systeem zijn:

  • Goedkoop;
  • Eenvoudig te installeren, de basis heeft maar één vierkante meter nodig. Dit in tegenstelling tot Gazex welke een heel systeem van buizen nodig heeft;
  • Een Blast-range tot wel 260 meter met pakketten van 5 kilo springstof;
  • Werkt op zonne- en windenergie;
  • Op afstand te bedienen waardoor er geen gevaar is voor pisteurs.

De nadelen:

  • Na twaalf ladingen moet opnieuw geladen worden;
  • Er is een helikopter nodig voor het vervangen van ladingen.

null

Deze lawinepalen zijn voor pisteurs dus een extra middel om skigebieden tegen lawines te beveiligen, naast het handmatig afwerpen van explosieven, het gebruik van een catex systeem, het gebruik van Gazex buizen en het gebruik van helikopters. Afhankelijk van het terrein, de kosten, het al dan niet beschikken over een eigen helikopter en de meest voorkomende weersituaties maakt een gebied de afweging welk systeem geplaatst wordt. Zo zal een gebied op een helling die na elk sneeuwfront getriggerd moet worden eerder Gazex buizen plaatsen die oneindig kunnen triggeren dan dit systeem. Van de andere kant kan een Wyssen Avalanche Tower op hellingen die af en toe te gevaarlijk zijn veel riskant werk uit handen nemen van pisteurs.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Goed stuk weer, ik mis alleen nog de laatste manier van het opwekken van lawines. Dat gebeurd met die kleine kabelbaantjes die je vaak ook in skigebieden zit, dan worden explosieven aan de kabel naar de juiste plek gebracht en daar gedumpt. Die palen hebben ook net als hier maar een klein oppervlak nodig, maar hebben het voordeel dat ze niet door helikopters bevoorraad hoeven worden. Ook kan er gelijk een groter oppervlak bestreken worden.

Born to Ride

Inderdaad: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/340887/lawines-afs… ik heb het aan het blog toegevoegd.

*bericht bewerkt door Rogier op 31 okt 2017 13:30

Click. Click. Peace

interessant systeem!

Een manier die je in de alpen dan weer niet ziet is het schieten met een Houwitser… Erg spectaculair, maar niet overal even praktisch. Zoals in deze beelden:

.

Let's go ski!

Maar wel super gaaf :-) @Reussie En wat te denken hiervan: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/5339/lawines-afkna…

Click. Click. Peace

Absoluut erg gaaf! Toch mooi om te zien dat ze overal andere manieren hebben die daar goed werken. Alles voor de veiligheid van het lagergelegen gebied.
Zal de manier waarop het gebeurd alleen niet soms ook prestige zijn?

Let's go ski!

Wat een vette constructie en gave video’s ook

Interessant dit inderdaad

Dare to shine

Hoe kom je hier echt op vraag ik me dan af, ingenieus!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie