Blauwe lucht, maar waar is de zon?

Roel op 04 december 2017· 9 reacties

Een laagstaande zon staat een bruin gezicht soms in de weg
Een laagstaande zon staat een bruin gezicht soms in de weg

Als we op wintersport gaan willen we twee dingen: veel sneeuw en veel zon. Die twee gaan alleen niet altijd goed samen. Een veelgehoorde uitspraak is: “Laat het 's nachts maar dumpen, overdag wil ik zon”. Maar stel nou dat de zon schijnt, dan nog kun je bedrogen uitkomen. Dat ligt namelijk aan het gebied, de maand waarin je gaat skiën en (toch ook) het weer…

Expositie van het skigebied

Het ene skigebied is het andere niet. We weten alleen dat sommige gebieden veel hoger liggen dan andere, maar voor zonaanbidders minstens zo belangrijk is de expositie van de pistes. Er zijn skigebieden met veel zuidhellingen waardoor je bijna de hele dag in de zon skiet. Voorbeelden zijn het Franse Orcières Merlette, Crans-Montana in Zwitserland en het Oostenrijkse Diedamskopf. Het nadeel daarvan is dat de sneeuwkwaliteit 's middags achteruit gaat, zeker in het voorjaar. Kies je echter een skigebied met veel noordhellingen dan loop je juist het risico de zon heel weinig te zien, zeker als de noordhellingen steil of hoog zijn. De zon moet 's morgens eerst boven de bomen en de bergen uitkomen en 's middags verdwijnt hij ook weer snel. Skigebieden met veel noordhellingen zijn bijvoorbeeld Hochkönig en Schladming - Dachstein in Oostenrijk.

Het skigebied Schladming - Dachstein heeft behoorlijk wat noordhellingen

Nu is dit probleem slechts relatief want de meeste gebieden hebben pistes op meerdere flanken - ook bovengenoemde - maar mocht je het echt belangrijk vinden, let er dan op of de pistes gelijk verdeeld zijn over meerdere flanken. Goede voorbeelden hiervan zijn Obertauern waar je een echt rondje om het dorp kunt skiën, Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental en sowieso bijna alle grote skigebieden waaronder Les Trois Vallées of Portes du Soleil. Onze collega’s van wepowder hebben bij ieder skigebied vermeld hoeveel procent van een skigebied op het noorden, oosten, zuiden of westen ligt. Dit is wel inclusief freeride-terrein maar je krijgt een goede indicatie.

Hartje winter of voorjaar?

Als de expositie van een skigebied al niet heel zonnig is maakt het moment waarop je op vakantie gaat de bepalende factor. In de kerstvakantie duurt een dag niet alleen zo’n 2 uur korter dan in de voorjaarsvakantie; de zon staat ook lager aan de hemel. Het duurt 's morgens dus langer voordat de zon op de pistes schijnt, en 's middags verdwijnt deze ook eerder achter de bergen.

Rechtsboven in beeld, in een smal deel van het Glemmtal ligt Viehhofen (in de schaduw)
Rechtsboven in beeld, in een smal deel van het Glemmtal ligt Viehhofen (in de schaduw)

Er zijn zelfs plaatsen die tussen eind december en medio januari helemaal geen zon hebben. De zon komt simpelweg niet boven de berg uit. Vaak zijn dit dorpen en pistes in smalle dalen en langs steile hellingen. Een goed voorbeeld is Viehhofen, een dorpje vooraan in het skigebied Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. Begin januari ben ik hier een keer op vakantie geweest toen mijn dochter haar eerste skiles volgde. Omdat de oefenpiste in het dal lag heeft ze de hele week in de schaduw geskied; ze heeft geen zon gezien. Niet ideaal, ook omdat het hard vroor die week.

Zonnig, maar geen zon

Inversie

Dan het weer zelf, wat een minder grote open deur is dan je zou denken. Ik heb het namelijk niet over sneeuw- of regenval, maar over mist in de dalen. Bij rustig hogedrukweer wil het in de dalen nog weleens de hele dag grijs en grauw blijven. De zon heeft 's winters vaak te weinig kracht om deze mist of laaghangende bewolking op te ruimen. Als er dan ook nog eens geen zuchtje wind staat kan deze situatie dagenlang aanhouden. Laaggelegen skigebieden zijn hier duidelijk in het nadeel, de bovengrens van dit soort mist ligt meestal tussen de 1000 en 2000 meter. Daarboven schijnt de zon en is het vaak strakblauw. Dit fenomeen wordt ook wel een inversie genoemd, in het filmpje hiernaast zie je hoe dit werkt.

Ben je dus een fervent zonliefhebber en niet bereid concessies te doen, dan is een laaggelegen gebied met (steile) noordhellingen in de kerstvakantie een no-go. Vanaf maart maakt dit heel wat minder uit. De zon staat dan hoog genoeg en de zon is meestal sterk genoeg om eventuele mist op te ruimen. Vanaf dan is papsneeuw veel meer onderwerp van gesprek, maar ook daar zijn oplossingen voor.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

In het Noorse Rjukan hebben ze daar een oplossing voor:

null

Ik vind trouwens noordhellingen meestal wel fijn: je skiet met de zon in je rug, en zit in de lift met de zon in je gezicht.

In het Noorse Rjukan hebben ze daar een oplossing voor:

null

Ik vind trouwens noordhellingen meestal wel fijn: je skiet met de zon in je rug, en zit in de lift met de zon in je gezicht.

Yippee op 4 dec 2017 07:47

Daarom hebben ze daar een PendelBaan gemaakt zodat de bewoners in de winter boven op de berg in het zonnetje konden zitten.

*bericht bewerkt door CJAHulskamp op 04 dec 2017 08:39

May the ski force be with you !!

@Yippee gaaf zeg. Ik kan het me zo goed voorstellen

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

In het Noorse Rjukan hebben ze daar een oplossing voor:

null

Ik vind trouwens noordhellingen meestal wel fijn: je skiet met de zon in je rug, en zit in de lift met de zon in je gezicht.

Yippee op 4 dec 2017 07:47

Van september tot maart geen zon in het dorp. Is dat bij ons in Nederland zonder bergen anders dan? ;)

I can stick uphill ice, on my saucer...

Superweer in Zermatt vandaag!!

null

Ja, herkenbaar. Zon maar toch ook niet: ooit in Saas Fee in januari geskied, nooit meer: écht bitter koud en maar heel kort zon vanwege de hoge bergen om het skigebied heen, so wie so korte dagen, en de zon ook nog in de rug. Bibberend in de blauwe schaduw, niet echt feest.
De glühwein smaakte echter dubbel zo lekker als in het voorjaar, dat dan weer wel!

Mooi artikel@Roel. Aspekt waarbij bijna niemand bij het zoeken naar een, voor hem/haar nieuw gebied, bij stilstaat. Je hebt Trois Vallees genoemd en bij Les Menuires is LaMasse 's ochtends een must. De hele lange tocht in de zon. En de laatste afdaling naar Croisette die in de (na)middag in de zon ligt. Een overzicht van alle mogelijkheden en beperkingen per skigebied zou natuurlijk zeer waardevolle informatie opleveren, maar tegelijk ook overvolle pistes.

Hen48

@WILLEMSENSNOW Wat een mooie berg is het toch he…

Click. Click. Peace

Ja zeer imposante berg en mooi skigebied!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie