Waterschaarste en sneeuwkanonnen een explosieve combinatie

Rogier op 09 december 2017· 10 reacties

null

In Zuidoost-Frankrijk is het droog, heel erg droog. Bosbranden en waterschaarste zijn aan de orde van de dag. In de provinciestad Gap is het bruikbare drinkwater bijna op. Dat terwijl de sneeuwkanonnen ietsje hoger op de berg prima draaien. Dit roept bij veel mensen bozige reacties op. Want hoe kan het dat zij zuinig met water moeten doen maar dat de sneeuwkanonnen volop staan te spuiten.

Watertekort

Als er een watertekort dreigt is iedereen natuurlijk in rep en roer. Logisch, water is onze eerste levensbehoefte. Zelfs al komt het water nu nog gewoon uit de kraan, bosbranden en gortdroge Alpenweides maken wel duidelijk dat het te droog is in grote delen van de Zuid-Franse bergen. Dat skigebieden die de sneeuwkanopnnen laten draaien op kritiek kunnen rekenen is niet meer dan logisch. Voor mij een reden om op onderzoek uit te gaan of het water wat sneeuwkanonnen gebruiken ook echt impact heeft op het watertekort en zelfs het drinkwatertekort.

In zuid oost Frankrijk is het enorm droog
In zuid oost Frankrijk is het enorm droog

Sneeuwkanonnen

Sneeuwkanonnen gebruiken water. 1 m3 water is nodig om 2m3 sneeuw te maken. Om een beetje piste te besneeuwen heb je dus veel water nodig. Dit water moet je ergens vandaan halen. Veel skigebieden hebben daarvoor opslagbassins gemaakt en/of pompen ze het water uit bestaande meertjes, rivieren of beekjes. In het begin van de kunstsneeuwproductie in de tachtiger jaren ‘werd er maar wat gedaan’ volgens de sneeuwmakers van het gebied van Vars. Dat heeft regionaal wel wat schade toegebracht aan de lokale flora en fauna. Maar tegenwoordig wordt er erg streng gelet op het waterverbruik van sneeuwkanonnen.

Strenge eisen

In Frankrijk worden er zeer strenge eisen gesteld aan het gebruik van water. Het gebruik van water voor sneeuwkanonnen wordt helemaal strak gecontroleerd. Als een skigebied een rivier, beekje of meer wil gebruiken voor water wordt er drie jaar lang onderzoek gedaan naar deze waterloop en de eventuele effecten van het wegpompen van water. Na dit onderzoek wordt er een maximale hoeveelheid water afgesproken die afgetapt mag worden. Een piekwaarde (dus een maximale hoeveelheid in een kort tijdsbestek) en een totale seizoenswaarde. Hierbij wordt er ook op gelet dat tijdens drogere periodes, vooral in de herfst, er niet teveel water uit de rivieren wordt gepompt omdat dit slecht is voor flora en fauna in de rivieren. Er wordt rekening gehouden met alle dieren (forellen maar ook minder in het oog springende beesten) en rivieren en beekjes mogen niet droog komen te staan. Ook wordt in de gaten gehouden of er genoeg water overblijft voor de lager geleden regio’s die het water uit de bergen krijgen.

null

Minder dan de maximale waarde

Vorige week was ik zoals jullie weten in Vars en mocht ik mee met de sneeuwmakers aldaar. Zij gebruiken in principe maar 1/5 deel van de maximale hoeveelheid water die zij door een seizoen heen mogen gebruiken. Veel minder dan wat de natuur zonder problemen aan zou kunnen.

Police de l’eau

Al dit watergebruik wordt door de Police de L’eau in de gaten gehouden. Deze overheidsinstelling (die straffen mag uitdelen) heeft als enige taak te waken over de kwaliteit en het gebruik van water. Al het mogelijke gebruik, zoals de Franse overheid stelt ‘ondanks de soms tegengestelde belangen’. Dat betekent dat zij in de gaten houden dat het gebruik van water op plek A geen bedreiging vormt voor het gebruik op plek B. Dit gaat om de kwantiteit van water, maar ze houden ook de kwaliteit (vervuiling e.d.) in de gaten.

Verandering van waterlopen

Het enige wat de sneeuwmakers aangeven is dat door het verplaatsen van waterlopen in opslagbassins en door het spuiten van dit water op pistes waterlopen soms veranderen. Droge hellingen worden nat en plekken waar het vroeger drassig was worden nu soms minder nat. Van dat laatste wordt in de gaten gehouden of dat al dan niet schadelijk is. Ook zijn er bepaalde plekken waar geen kunstsneeuw gespoten mag worden om de kwetsbare droge natuur niet te verdrinken.

null

Drinkwater

Het water dat sneeuwkanonnen gebruiken komt in de Franse Zuidalpen uit hele andere plekken dan waar het drinkwater vandaan komt. Drinkwater komt vaak uit bronnen of ondergrondse waterlopen in de bergen. Hele stukken berg zijn vaak afgezet zodat niemand deze kan vervuilen. Deze bronnen worden goed in de gaten gehouden en staan niet in verbinding met skigebieden. Skigebieden putten dus absoluut niet uit hetzelfde water als het drinkwater.

Emoties

Dat men moeite heeft met het gebruik van water terwijl het in bepaalde dorpen in Frankrijk ondertussen verboden is om je auto te wassen is natuurlijk volkomen te begrijpen. Dat de emoties hoog kunnen oplopen spreekt ook voor zich maar zouden de kanonnen stoppen met spuiten, dan zou het voor de drinkwaterpolitiek niets uitmaken. Het zijn twee verschillende dingen.

Nut

Dat sneeuwkanonnen ook nut hebben staat buiten kijf. Om te kunnen skiën natuurlijk, maar voor de gehele regio. Elke euro aan kunstsneeuw levert 7 euro aan inkomsten op, aldus de Franse skigebieden. Inkomsten waarmee de lokale bevolking kan werken en leven. Een investering die dus breed gedragen wordt door iedereen die leeft van deze industrie.

Bronnen: Skigebied Vars-Risoul, Departement Hautes Alpes, ANSM, Police de l’eau

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Na komende week zal de droogte wel grotendeels verholpen zijn, is het niet?

Mr. Slow

Door de sneeuwrijke start, lijkt me het gebruik van sneeuwkanonnen nu veel minder noodzakelijk. Gaan gebieden dit nu economisch merken?
Of is er net zoveel gebruik gemaakt vd sneeuwkanonnen omdat de temperaturen gunstig waren?

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

@Veenhoorn Men kan niet meer zonder sneeuwkanonnen. Ook nu niet. Dus die draaien gewoon.

Click. Click. Peace

@Quick Het gaat zeker helpen want er komt een bak met vocht aan zeg…

Click. Click. Peace

@Quick Het gaat zeker helpen want er komt een bak met vocht aan zeg…

Rogier op 9 dec 2017 08:40

en dan staat het water straks weer een meter hoog in het stadion van Montpellier…

Mooi en interessant verhaal!
Compliment.

Peter Pos

Is het mogelijk om smeltende sneeuw snel her te gebruiken voor water of productie van kunstsneeuw? Of is dat ook een rare vraag :P

Komende week wordt de voorraad wel enigszins bijgevuld, @Rogier

null

Not all who wander are lost

In Frankrijk drinkt men toch water uit flessen en niet uit de kraan? Of is dat mijn camping-ervaring?

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Nu iets warmer in de Devoluy, en meteen valt er ook een mix sneeuw/water.
Mensen die bij de oplopende temperaturen in de wereld zich afvragen: ‘wat maakt dat nu uit, een graadje warmer of niet?’ Dat kan het verschil zijn of er op een plek regen valt of sneeuw. En dat heeft wel consequenties.

Als er op een skigebied minder sneeuw valt, moeten er meer sneeuwkanonnen gebruikt worden. Dat water komt uit bassins. En JA! dat water had je ook kunnen gebruiken voor irrigatie van gewassen. Drinkwater (consumptie water) is maar een minimaal deel van het gebruik van water. Zeker in een droge tijd (zoals dit najaar) hadden boeren graag de bassins willen aanspreken. Dus de fabel dat 1 liter water voor de productie van kunstsneeuw economisch rendabel is, gaat niet op voor de lokale berg boeren.
Ook het wassen van je auto hoeft niet met consumptiewater.

  • 1 m3 water is nodig om 2m3 sneeuw te maken.-

En hoeveel water levert dit weer op?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie