Superdagen bij de Saas Fee Opening

Ruud op 13 december 2017· 4 reacties

null

Afgelopen weekend heb ik iets totaal nieuws gedaan: ik ben met een groepsreis meegeweest. En wat voor een reis; de SaasFeeOpening georganiseerd door dezelfde organisatie die ook de Family Jam organiseert. Ik moet zeggen: ondanks matige weersomstandigheden was het een feestje. Ik heb het geweldig naar mijn zin gehad en dat terwijl ik niet zo’n groepstype ben. Een impressie:

Vierentwintigste editie

Dit was al de vierentwintigste editie en de tweede keer dat ze neerstreken in Saas-Fee. De reis is ontstaan in de snowboardwereld en is ieder jaar weer een mix van een soort reünie van bekende Nederlandse snowboardnamen en een verzorgde reis voor liefhebbers. Nu klinkt “verzorgde reis” in mijn oren nogal belegen, maar in dit geval is niets minder waar. De SaasfeeOpening is een heel aantrekkelijke mix van activiteiten, clinics, materiaal testen en feest, met veel keuzemogelijkheden. En van veel skiën uiteraard. Of liever gezegd, van weinig skiën en veel snowboarden. Het gezelschap bestond uit bijna alleen maar boarders. De skiruimte van het hotel bood een bijzondere aanblik met al die boardjes. En wanneer maak je als skiër nou mee dat je een dag de piste op gaat met een groepje dat alleen uit boarders bestaat?

Experts

Terwijl die laatsten de gelegenheid hadden om clinics te volgen was voor het kleine clubje skiërs voor een dag gezorgd voor een gids, een Nederlandse skileraar die al tien jaar in Saas-Fee werkt. Een coole gast die de hele dag dorpsbewoners tegenkwam die werden begroet met een omhelzing en hem in het zangerige plaatselijke Schwytscherdütsch aanspraken. Omdat er de eerste dag onverwacht veel wind was, waren er maar twee liften open helaas maar het plezier op de pistes die we deden was er niet minder om. Want wat een gave afdalingen heeft Saas-Fee zeg. Onderwijl werkten we aan de techniek met de skileraar.

Ruig weekend

Het weer was dit weekend wel een item, waardoor bijvoorbeeld een keuze-activiteit als ‘via ferrata’ door een kloof niet door kon gaan. Daarvoor had ik me ingeschreven, dus dat was wel jammer. Maar Roel had het al voorspeld: het zou een ruig weekend worden met veel onzekerheid over wind, temperatuur en neerslag. Die onvoorspelbaarheid zagen we ook terug: zaterdag was het ijskoud met veel meer wind dan verwacht, maar lang niet zo bewolkt als gedacht, zondag was het zacht met redelijk veel sneeuw, maar veel minder wind dan verwacht waardoor veel liften opengingen, inclusief de verbinding naar de top op maar liefst 3500 hoogte. We hadden een echte poederdag met wel wat moeizaam zicht. Maandagochtend hadden we de wekker vroeg gezet voor een laatste dag Feeplezier, maar de wind gierde om het hotel, dus we voelden al hoe laat het was: “Alle Anlagen geschlossen”. Alleen de sleeplft in het dorp was open.

Materiaal testen

Wat een grote plus is van de opzet van de SaasfeeOpening was dat er een stand aanwezig was van MK Skiservice die testmateriaal verzorgt.

null

Hierdoor kon je iedere dag een ander board of paar ski’s gebruiken.

null

Dat is super want dan kun je in de praktijk eens op ander materiaal staan dan je eigen vertrouwde spullen.

null

Ook zijn er andere (wintersport)activiteiten waarvoor je je kunt inschrijven; een dagelijkse yogasessie, sneeuwschoenwandelen, een fakkeltocht met kaasfondue toe en de via ferrata. Alles onder voorbehoud van weersomstandigheden en belangstelling.

null

Locatie

De locatie waar alles zich afspeelde is perfect, een hotel en een hostel, beiden naast de grote parkeergarage en het busstation aan het begin van het dorp. Bij het hotel was iedere ochtend de stand van het testcentrum en de bar Popcorn waar iedereen zich verzamelde voor een drankje, waar op zaterdagavond tot diep in de nacht gefeest werd en op maandagavond outdoorfilms werden gedraaid. De bar deed zijn naam eer aan, want bij de drank wordt non-stop popcorn geserveerd. Die moeten wel een megaconsumptie aan popcorn hebben. Het hostel aan de overkant had vrij basic kamers maar wel een van de mooiste wellnessen die ik ooit gezien heb; een mooi design, goeie faciliteiten en een echt adembenemend uitzicht over de bergen. Gratis voor de gasten van het hostel.

null

Allemaal wintersportgek

Al met al een heel geslaagd concept, dat ze hier neer zetten. De groep van een man of dertig was groot genoeg om op natuurlijke wijze diverse groepjes te laten ontstaan, die overig ook steeds wisselden al naar gelang de behoeften van het moment. Een mooie mix van types en van leeftijden, waardoor je makkelijk mensen leert kennen. En iedereen is gek van wintersport, dus je bent onder “gelijken”. Als je wilt kun je de hele dag wintersportverhalen uitwisselen en lullen over pistes, materiaal en sneeuwcondities.
En ook als je geen clinic volgt kun je werken aan je techniek, want er zijn heel veel goede boarders, dus er worden volop tips en tricks uitgewisseld. In het groepje waarmee ik de tweede dag de pistes opging zat bijvoorbeeld Carolien van Kilsdonk, de eerste Nederlandse kampioen freestyle die desgevraagd niet te beroerd was om een tipje te geven hier en daar, wat enthousiast werd ontvangen en toegepast.

Saas-Fee

Voorgaande edities waren in het verleden in Les Deux Alpes en Stubai. Daar was het aantal deelnemers veel groter dan nu in Saas-Fee. Misschien schrikken de Zwitserse prijzen potentiële deelnemers af? Die zijn in het hoogstgelegen dorp van de vier dorpen in het Saastal inderdaad op Zwitsers niveau, maar dan heb je ook niet je doorsnee wintersportdorp.

null

Door de weersomstandigheden heb ik het gebied niet goed leren kennen, maar wat ik gezien heb smaakt absoluut naar meer. Mooie uitdagende pistes, een lekker sfeertje en een schilderachtig autovrij dorp.

null

Een gebied met een heel eigen karakter: Saas-Fee gaat op mijn “nog eens bezoeken” lijstje.

Aanrader

Al met al vond ik het evenement echt een aanrader. Laten we het een “geheimtip” noemen om dat woord eens een nieuwe betekenis te geven. Je betaalt weliswaar meer dan wanneer je een shorttrip met de bus kiest, maar je krijgt er veel voor terug. De sfeer in de groep van wintersportgekkies, de contacten en vriendschappen die ontstaan, die activiteiten, de materiaaltesting, de mooie plek, het gave skigebied, de tips en tricks van experts en het feest: dat alles maakt het tot een heel gaaf lang weekend. Als je wel eens een Family Jam hebt meegemaakt, snap je het plaatje. Alleen zijn hier dan geen kinderen. Voor de duidelijkheid: het evenement staat ook open voor skiërs. Wij skiërs hebben ons bij de boarders zeer thuis gevoeld. Kijk eens of het wat voor je is, zou ik zeggen.

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Boarders zijn dus toch wel liev.

Jammer inderdaad van het weer, maar klinkt als een leuk weekend!

Klinkt als een fantastische trip @Ruud! Mooi om eens te onthouden voor een shortski. Een mooie mix van alles wat wintersporten mooi maakt: spelen in de sneeuw, wintersportfanaten, tips/tricks delen, samen met (nieuwe) vrienden en genoeg ruimte voor gezelligheid en een drankje.

“En wanneer maak je als skiër nou mee dat je een dag de piste op gaat met een groepje dat alleen uit boarders bestaat?” Een klein aantal skivrienden van me elke wintersport. ;)

Bergen + Sneeuw = ❤

Dat is nog eens een mooie groepsreis, ik zou er in elk geval niet snel aan denken! Saas Fee is een mooi dorp met leuk gebied dat erg hoog gaat, heb mij er 18 en 20 jr geleden prima vermaakt!

Mag ik vragen wat zo’n tripje kost?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie