Hoe bijzonder is de vroege sneeuwval dit seizoen?

Roel op 03 januari 2018· 13 reacties

Op de Furkajoch op 1630 meter hoogte bij Damüls lazen we vorige week al 2 meter sneeuw af
Op de Furkajoch op 1630 meter hoogte bij Damüls lazen we vorige week al 2 meter sneeuw af

In vergelijking met voorgaande jaren is dit seizoen bijzonder voorspoedig van start gegaan. Voor het eerst in vier jaar hadden we in bijna de hele Alpen een witte kerst en ook daarna heeft het steeds opnieuw gesneeuwd, ook al zat er soms regen tussen. Maar hoe bijzonder is deze seizoensstart?

Seizoen begon al in september

Als we het seizoen tot nu toe mogen typeren dan is het begin september eigenlijk al begonnen. Vanaf toen dook de temperatuur onder normaal om daarna rond de normaal te blijven zwabberen. Dat op zich is al een hele prestatie omdat de rest van 2017 veel te warm verliep, uitgezonderd januari en de periode eind april/begin mei. Deze grafiek met de temperatuurafwijking van Innsbruck laat dit duidelijk zien (bron: ZAMG):

null

Kijken we naar de neerslag dan is het vanaf september ook een stuk natter geworden. Van een neerslagtekort zijn we naar een ruim neerslagoverschot gegaan. In de hele Alpen is het duidelijk natter geworden dan normaal. In delen van Frankrijk, Italië en in het Oostenrijkse Karinthië zitten we sinds 1 december zelfs op bijna twee keer zoveel neerslag als normaal.

Veel meer sneeuw

Samen met de lagere temperatuur heeft dit tot veel meer sneeuw geleid dan normaal, maar omdat de sneeuwgrens soms wat hoog lag zijn die afwijkingen op de bergen veel groter dan in de dalen. De laatste weken heeft het vooral in de westalpen hard gesneeuwd waardoor er in het hooggebergte 2 tot 3 keer zoveel sneeuw ligt als gebruikelijk. Op de kaart van Zwitserland (bron: SLF) zie je de sneeuwhoogte in procenten ten opzichte van normaal.

null

De grootste afwijkingen zijn te vinden in een langgerekte band over het land tot diep in de Franse Alpen en aan de andere kant doet ook het Oostenrijkse Vorarlberg lekker mee.

Hoe bijzonder?

Maar hoe bijzonder zijn die grote hoeveelheden boven pakweg 1200-1500 meter nu precies? De laatste imposante winterstart is van 2011/2012. Na een sneeuwarme november ging het in december helemaal los met tijdens de kerst al veel sneeuw. De sneeuwgrens lag lager dan nu want de stroming was meer noordwest dan west waardoor het vaker tot in het dal sneeuwde. Het vervolg bleef indrukwekkend, met in januari nog veel meer sneeuw voor de noord- en westalpen.

Het grote verschil is echter dat de zuidalpen toen bijzonder droog en groen waren. Veel groener dan nu. Doordat de stroming nu meer westelijk is glipt er regelmatig een südstau-situatie tussen. Komt de sneeuw uit het noordwesten of noorden dan is de kans op sneeuw in Italië bijzonder klein. Dus ook al speelt de sneeuwgrens ons dit seizoen parten, de sneeuw wordt wel eerlijker verdeeld.

Er kan nog wel wat bij: verschil 25 januari 2012 en 31 december 2017 in het Obergoms, Zwitserland (bron: Daniel Gerstgrasser @danivumalvier)
Er kan nog wel wat bij: verschil 25 januari 2012 en 31 december 2017 in het Obergoms, Zwitserland (bron: Daniel Gerstgrasser @danivumalvier)

In 2013/2014 was het juist in de zuidalpen vroeg prijs met in december al meters sneeuw, maar toen kampten de noordalpen met sneeuwtekorten. In 2008/2009 idem dito. Drie jaar daarvoor (2005/2006) lag er in december in de noordalpen juist heel veel sneeuw, en in de zuidalpen veel minder.

Kunstsneeuwlinten als deze vind je tot dusverre maar weinig in de hele Alpen
Kunstsneeuwlinten als deze vind je tot dusverre maar weinig in de hele Alpen

Groter gebied met veel sneeuw

Kortom, regelmatig zien we vroeg in het seizoen dit soort grote sneeuwhoeveelheden maar dan zijn de contrasten veel groter. Wordt Italië bedolven onder de sneeuw, dan ligt er in Oostenrijk meestal maar weinig. Andersom geldt hetzelfde. Niet vaak ligt er in de hele Alpen veel sneeuw, en dat maken we nu min of meer wel mee. Vanaf enige hoogte tenminste. Doordat we dit seizoen al zo lang depressieweer hebben zijn de hoeveelheden boven de 2000 meter bijzonder snel opgelopen en ligt er in het hooggebergte veel meer sneeuw dan normaal, en dat in alle uithoeken van de Alpen en dat is wel bijzonder.

Laten we hopen dat de weergoden binnenkort wat duidelijker gaan kiezen voor noord of zuid, en het liefst om beurten. Noordwestenwinden trakteren Frankrijk nog steeds op veel sneeuw, maar dan valt alles (tot in de dalen) als sneeuw én profiteren de Oostenrijkse dorpen eindelijk ook volop mee. Samen met het gebrek aan zon is dat het enige waar het nu aan ontbreekt. Zijn er dan ook winnaars? Jazeker. Voor de zuidalpen (vooral Italië) hoeft er weinig te veranderen. Die pakken regelmatig hun sneeuwmomentje mee én hebben tussendoor veel zon. Italië is tot op heden the place-to-be. Of dat zo blijft gaan we zien.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Italië is toch altijd the place to be?

Wat zeegt sneeuwval vroeg in het seizoen over sneeuwval later in het seizoen? Of bestaat daar geen verband tussen?

@ErikM de natuur heeft geen geheugen, het kan dus nog alle kanten op.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@ErikM de natuur heeft geen geheugen, het kan dus nog alle kanten op.

Roel op 3 jan 2018 09:07

Dat begrijp ik, maar het zou kunnen zijn dat daar statistieken van bekend waren. Ik ben in ieder geval benieuwd hoe het zich de komende maanden gaat ontwikkelen. Bedankt & fijne dag!

Ik hoop maar dat deze trend zich voortzet de komende 2 mnd, dan wordt het erg lekker begin maart!

Op de Säntis (2502m, oosten van Zwitserland) ligt nu 4 meter sneeuw. Vier keer eerder lag er rond deze tijd zoveel (of meer) (bron: Meteoschweiz):

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

ik had in september tijdens mijn vakantie in de Alpen al het gevoel dat het dit jaar anders zou worden: ik heb de eerste sneeuw zien vallen op mijn ‘zomervakantie’ en het was kouder dan het in 16 jaar was geweest. Maar de zon hebben we nog niet veel gezien dit seizoen, dat is dan wel weer het nadeel van al die sneeuwval. Na jaren duimen voor sneeuw nu weer duimen voor zon…je kunt ergere ‘problemen’ hebben!

Hoe zat het ook al weer met de gele gentiaan. Volgens mij waren die flink groot in de zomer, die zouden de sneeuwval voorspellen?

@Roel. Weer kent inderdaad geen geheugen. Maar kun je al wel iets zeggen over het einde van het seizoen. Is de kans dat er nog voldoende sneeuw eind april hiermee groot of kun je er simpelweg nog helemaal niets overzeggen. Met droogte vanaf februari en temperaturen van +15 kan de buffer van nu compleet weg zijn. En geldt dat ook voor de gletsjers.

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

@Huub, oordeel zelf ;-) https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/359246/komende-win…
@Veenhoorn de vele sneeuw die er nu al ligt is bijzonder gunstig voor het naseizoen. Die sneeuw is in het hooggebergte niet zomaar weg. Ter referentie, vorige winter was bijna het hele seizoen teleurstellend qua sneeuwval en het was na januari veel te warm. Maar in Ischgl heb ik begin april nog een geweldig weekend en perfecte condities gehad. De verse sneeuw kwam daarna pas. In de dalen is het natuurlijk een ander verhaal. Die sneeuw is veel gevoeliger voor hoge voorjaarstemperaturen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Top dank je @Roel
Laatste week april nog een weekje Tignes. Daar gaan we dan rustig(er) naar toe leven!

Het is dan de 1e week van de mei-vakantie (regio zuid NL) dus tip voor ouders met kinderen… het kan dan nog!!

Niet te veel, anders wordt het te druk 😜

*bericht bewerkt door Veenhoorn op 03 jan 2018 15:18

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Groot verschil in Italie! vergelijk tussen 1/02/2016 weinig sneeuw toen ik in val gardena was (foto van gsm)
en een webcam foto van deze week van diezelfde plek (dantercepies - val gardena) veel meer sneeuw. En er blijft nog meer sneeuw bijvallen wat in 2016 niet het geval was.
Een pluspunt is dat ik deze maand 26 januari een week ga skiën in Italië - Arabba en het ziet er dit jaar allemaal super uit.

null
null

null

*bericht bewerkt door JonasM op 04 jan 2018 00:02

Nou, leuk artikel maar mij hoor je net kagen hoor! Laat maar vallen die sneeuw en hoe meer des te liever, eindelijk een keer sneeuw na een aantal sneeuwloze en veel te warme winters in de Alpen.
Ik herinner mij dat de voorbije 4 winters nauwelijks lekker skiën was, zelfs @ Warth-Schröcken was het telkens kantje boordje.
Eind januari tot medio februari kwam op sommige zuidkant pistes het gras en stenen reeds door het karige sneeuwdek piepen.

Dus laat maar lekker door poederen, begin februari zijn wij aan de beurt. :)

ski heil | Um zu wissen wohin man will, muss man wissen woher man kommt.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie