Meegemaakt: helikopterredding in off-piste terrein

Rogier op 04 januari 2018· 28 reacties

Pierre en bergredder Jerome worden opgetakeld
Pierre en bergredder Jerome worden opgetakeld

De sneeuw blijft maar vallen, dus wij blijven skiën. Poederdag na poederdag. Dinsdag skieden we met een heel groepje vrienden in de off-piste lijnen van Puy Saint Vincent. Er was zo’n twintig centimeter verse sneeuw gevallen op een mooie laag poeder die er al lag. In een mooi zijdal viel er nog net iets meer. Het was geweldig skiën. Totdat…

Knallen

Met z’n vijven knalden we door de diepe poeder. De allerhoogste lift van het gebied was open dus alle andere skiërs gingen daarheen. Wij kozen daarom voor een lagere lift met een aantal mooie afdalingen door de bossen. De poeder spoot bij elke bocht in ons gezicht. In de bomen lagen nesten van sneeuw die we normaal alleen in Japan zien. We genoten met volle teugen. Ik was al een insteek aan het bedenken voor (alweer) een enthousiast live-blog maar het liep anders.

Lekkere poeder tussen de bomen!
Lekkere poeder tussen de bomen!

Bijna aan het eind van de afdaling lag een lijn met pillows, waar we sprong na sprong konden maken. Pierre skiede vlak voor mij. Opeens maakte hij een rare en een zelfs een beetje onbenullige val na een zeer kleine pillow. De gil die hij gaf, gaf echter wel aan dat het wat anders was dan een gewone val.

Wij controleren de knie van Pierre
Wij controleren de knie van Pierre

Last van knie

Pierre had last van z’n knie. Na wat controles van onze kant leek het allemaal niet te ernstig, maar Pierre had het koud, bibberde over z’n hele lichaam en was duizelig. Ook klaagde hij over weinig stabiliteit in z’n knie. Naar beneden skiën tussen de takken, struiken en bomen leek ons geen goed plan. We besloten de bergredding te bellen. We waren echt buiten het skigebied, op een plek waar we op de bergredding zijn aangewezen. De pisteurs uit de skigebieden komen hier niet.

Matig bereik met de telefoon
Matig bereik met de telefoon

Bereik

Onze telefoons hadden maar mondjesmaat bereik dus we besloten de groep op te splitsen. Martijn en ik bleven bij Pierre, Raphael en Guillaume skieden samen naar beneden om met een beter telefoonbereik hulp in te roepen.

Warme kleding, een reddingsdeken en een stoel van onze rugzakken
Warme kleding, een reddingsdeken en een stoel van onze rugzakken

Warm houden

De situatie was verre van levensbedreigend voor Pierre maar we zorgden er met donskleding en een reddingsdeken voor dat Pierre het niet koud zou krijgen. Hij bibberde over zijn gehele lichaam en zag lijkbleek. We maakten een stoel van rugzakken zodat hij niet in de sneeuw hoefde te zitten. Omdat we er vrij zeker van waren dat hij niets gebroken had gaven we hem ook wat te eten. In het geval dat een operatie nodig is, is het verstandiger om niets te eten te geven.

Belangrijk informatie geven we door aan de bergredding
Belangrijk informatie geven we door aan de bergredding

Belangrijke informatie voor de bergredding

Om de helikopter en de redders zo goed mogelijk te helpen hadden ze informatie nodig:

  • De aard en ernst van de verwondingen. In dit geval pijnlijke knie, eventueel gescheurde kniebanden;
  • Precieze locatie van het ongeluk! GPS-coordinaten zijn een pré, net als de precieze hoogte;
  • Eventuele obstakels voor de helikopter door: in dit geval bomen;
  • Het zicht, zo’n tweehonderd meter op het moment van het ongeluk;
  • Hoe we herkenbaar waren: een gele jas en ski’s in een kruis om de plek aan te geven waar de redder gedropt kon worden.

Martijn geeft het Y teken om aan te geven dat we hulp nodig hebben, zie je de helikopter in de achtergrond
Martijn geeft het Y teken om aan te geven dat we hulp nodig hebben, zie je de helikopter in de achtergrond

De helikopter
De helikopter

Klaar voor de redding

We maakten alles klaar voor de helikopter en het reddingsteam om te komen. Er mocht niets losliggen dat kon wegwaaien. Ski’s, rugzakken en kleding maakten we goed vast in de sneeuw, de helikopter blaast anders alles weg, ook rugzakken! Verder zorgden we voor een platform waarop de redder kon landen zodat hij niet meteen een meter weg zou zakken in de poedersneeuw. Dit platform maakte we zo’n tien meter van de bomen vandaan zodat de lier niet in de takken vast zou komen te zitten.

Jerome landt precies op de door ons klaargemaakte landingsplaats
Jerome landt precies op de door ons klaargemaakte landingsplaats

Vijf minuten

Na het telefoongesprek was de bergredding er in zo’n vijf minuten. Via een lier kwam de redder naar beneden, precies tussen de bomen zakte hij omlaag. De kracht van de helikopter deed veel sneeuw opstuiven. Ik beschermde Pierre, die het al koud had, tegen de sneeuw die letterlijk in ons gezicht gestraald werd (houd je skibril op!). De redder bleek een vriend mij, Jerome. Hij klikte zich los van de lier, gaf het teken aan de helikopter dat ie op de grond zat, en weg was de helikopter.

Jerome informeerde naar de aard van de verwondingen en maakte Pierre daarna snel en vakkundig klaar voor vervoer naar het ziekenhuis.

Jerome pompt de opblaasbare spalk op
Jerome pompt de opblaasbare spalk op

De speciale gordel wordt aangetrokken
De speciale gordel wordt aangetrokken

Vacuum-spalk

Er werd een vacuum-spalk om zijn been heengezet, die met een pomp wordt vacuum gezogen. Daarna trok hij Pierre de zogenaamde ‘Culotte’ aan, een speciale gordel om in de helikopter gehesen te worden. Omdat Pierre nog redelijk mobiel was brachten we hem een stukje naar beneden om de redding eenvoudiger te maken.

Jerome geeft aanwijzingen aan de piloot
Jerome geeft aanwijzingen aan de piloot

Een zeer presieze redding
Een zeer presieze redding

In no-time weg

PIerre was klaar om opgehaald te worden. De bergredder riep de helikopter weer op. Met aanwijzingen gaf hij aan de piloot door waar de lier was en samen loodsten ze de lier tussen de takken. De precisie was indrukwekkend. Jerome klikte Pierre en zichzelf vast aan de lier en weg waren ze.

null

Ons restte de afdaling door de poeder, met het paar ski’s van Pierre op de rug terug naar de auto.

En Pierre?

Een behoorlijk opgezwollen knie, en waarschijnlijk beschadigde kniebanden. De eerste controles bleken voorzichtig positief maar hij is doorgestuurd naar een specialist en er moet RMI-scan gemaakt worden. Deze zal uitwijzen wat er precies aan de hand is. Komende maand zal hij in ieder geval niet skiën…

*Natuurlijk heb ik de toestemming van Pierre en Jerome om een foto-report van deze redding te maken. *

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Oei bandletsel, dat kan zomaar nu al einde seizoen zijn, ook al kan het seizoen tot eind juni duren… Vaak kan je beter maar gewoon wat breken dan je kniebanden beschadigen. Met een breuk weet je gewoon dat je vaak na 6 tot 8 weken weer volledig mobiel bent. Kniebandletsel kan zomaar 6 - 9 maanden duren.

Born to Ride

Bah, dit zijn altijd de minst leuke dingen om mee te maken. Maar mooi dat je de ervaring deelt @Rogier, interessant om in het achterhoofd te houden.

Op de piste zelf ook meerdere malen moeten helpen met ongelukken en dan is het fijn om te weten wat te doen (en absoluut niet te doen!). Dat is dan nog op de piste, maar bij zo’n off piste redding zou ik het niet weten.

Déjà vu 😞 Hopen maar dat het meevalt. Wens Pierre beterschap.

When life gets too complicated.... SKI

@Rogier Op de foto wordt het reddingsdeken fout gebruikt… Tenzij het hier niet om een 2-kleurig deken gaat?

Bij onderkoeling hoort de gouden zijde aan de buitenkant te zitten, en de zilveren kant aan de binnenkant. Het zilver zorgt er namelijk voor dat een groot deel van de straling die een lichaam afgeeft teruggekaatst wordt naar het lichaam.

@Arnh Nee dit is geen tweekleurige deken. Dit is een veel dikkere slechts zilverkleurige kleurige deken. Die hele dunne twee-kleurige dekens gebruik ik niet meer die scheuren veel te snel door wat mij betreft. Ik pak dus de zwaardere en dikkere mee. Die vind ik veel effectiever.

*bericht bewerkt door Rogier op 04 jan 2018 08:26

Click. Click. Peace

Wat een verhaal! Hoewel ik die live snow reports ook altijd fanastisch vind, zijn deze foto’s ook spectaculair. Alleen is de aanleiding wel erg triest. Beterschap voor Pierre. En wat is die helicopter er snel!

Bergen + Sneeuw = ❤

@Nelis Niets levensbedreigend, erg fijn dat we in land leven waar deze reddingen mogelijk zijn. Ik ben ook blij met deze foto’s ;-) dat verandert niets aan de blessure van Pierre. Was het tenminste nog ergens goed voor grapte hij zelf…

Click. Click. Peace

@Arnh Nee dit is geen tweekleurige deken. Dit is een veel dikkere slechts zilverkleurige kleurige deken. Die hele dunne twee-kleurige dekens gebruik ik niet meer die scheuren veel te snel door wat mij betreft. Ik pak dus de zwaardere en dikkere mee. Die vind ik veel effectiever.

Rogier op 4 jan 2018 08:24

Oké, weer wat geleerd (had al wel geleerd goud=koud)
Nu eens kijken of ik die deken ook in Nederland kan vinden
Als het echt koud is, doe ik er ook eentje in de beenzak bij het zitskiën
Anders valmik zo om als ik uit de zitski kom

*bericht bewerkt door niekniek op 04 jan 2018 08:42

Hopelijk kan hij dit seizoen nog skiën. Beterschap voor Pierre!

Winter is coming

@rogier, ik neem aan dat jullie extra verzekerd zijn als je zo veel buiten piste gaat? Zal anders wel een leuke rekening worden.

Glij blij door die brei :-)

@Coldfeet Natuurlijk zijn wij verzekerd. Vooral voor op de piste en voor als we in andere landen dan Frankrijk skiën, want de Franse bergredding is een overheidsinstelling en deze voert in principe alle reddingen gratis uit. (Bij valse voorwendselen kun je wel een hele zware boete krijgen), dus deze redding is goedkoper dan een banaan op een groene piste.

Click. Click. Peace

@Arnh Nee dit is geen tweekleurige deken. Dit is een veel dikkere slechts zilverkleurige kleurige deken. Die hele dunne twee-kleurige dekens gebruik ik niet meer die scheuren veel te snel door wat mij betreft. Ik pak dus de zwaardere en dikkere mee. Die vind ik veel effectiever.

Rogier op 4 jan 2018 08:24

Oké, weer wat geleerd (had al wel geleerd goud=koud)
Nu eens kijken of ik die deken ook in Nederland kan vinden
Als het echt koud is, doe ik er ook eentje in de beenzak bij het zitskiën
Anders valmik zo om als ik uit de zitski kom

niekniek op 4 jan 2018 08:41

Ik vind het goud=koud ezelsbruggetje enorm verwarrend. Waar moet het goud dan als het koud is? :P
Daarom geef ik gewoon de logica van de kleuren mee. Veel makkelijker om gewoon te snappen hoe zo’n deken werkt en het dan correct te gebruiken. Er zit bij mij overigens ook altijd een deken in m’n beenzakje.

Oké Rogier, ik dacht wel dat de kans klein was dat ik je op een fout zou betrappen. ;-)

@Rogier
Ook checks gedaan of Pierre geen bijkomend letsel zou kunnen hebben buiten zijn knie?

@Rogier nog een kleine correctie wat betreft die spalk. Dit zijn vacuumspalken en worden dus vacuum gezogen ipv opgepompt ;)

Born to Ride

@nr49 Ja, natuurlijk. Anders zouden we hem niets te eten of te drinken hebben gegeven. Vooral omdat de situatie in dat opzicht niet levensbedreigend was.

  • Gezien de kleine val (die ik helemaal heb gezien)
  • gezien de klachten die hij zelf aangaf
  • en we hebben meerdere checks gedaan
    @Arnh Ik hoor dit soort zaken graag! Hou meer opmerkingen hoe scherper we blijven. Na deze redding heb ik dit allemaal met z’n alle door gesproken. Was goed om de puntjes weer op de i te zetten. En we zagen aardig wat verbeterpunten/punten waar we op moeten blijven letten voor de volgende keer. (Bijvoorbeeld dat we een satteliet-telefoon gaan bestellen)
Click. Click. Peace

@Matthias123 Natuurlijk! je hebt gelijk!

Click. Click. Peace

@Rogier, top!
Zo vanzelfsprekend, maar ook zo makkelijk te vergeten in het moment.

De reden is niet leuk, maar toch bijzonder mooi en plezierig om te zien hoe effectief die mensen van de bergredding zijn. Beterschap aan Pierre en dat hij snel weer kan genieten van de sneeuw dit seizoen!

@Rogier toen ik opgehaald werd had de gids volgens mij een portofoon bij zich om de hulpdiensten op te roepen. Ik zeg volgens mij omdat ik het niet zeker weet, maar heeft Martijn ook niet zo’n ding bij zich?

When life gets too complicated.... SKI

@Alex Die heeft ie normaal wel mee. Maar door een wat onhandige rugzakwissel hadden we die niet mee. Dit is typisch zoiets wat niet gebeurt als hij met klanten op stap gaat, maar wat makkelijker gebeurt als je met vriendjes onderweg bent.
Om een portofoon te mogen hebben in Frankrijk moet je wel een proffesional de la montagne zijn, dus gids of bergredder. Daarom kopen wij een satteliettelefoon… Kan ik ook naar huis bellen ;-)

Click. Click. Peace

@nr49 Zeker. Maar dat gaat ook gedeeltelijk automatisch…

Click. Click. Peace

@Rogier , Pierre heeft een RMI nodig? Wss bedoel je MRI of IRM?

No sweat no glory

@Rogier, uit nieuwsgierigheid, waarom een satelliet telefoon en geen SPOT satellite messenger?

@clubbrugge Al die afkortingen ook tussen het Frans en het Nederlands ;-) IRM
@samsam Omdat ik graag precies wil uitleggen aan de bergredding wat er aan de hand is.

Click. Click. Peace

@Rogier ga je echt een losse satelliet telefoon kopen of wordt het een satteliet adapter die je op een gewone telefoon kan aansluiten? Dat laatste is namelijk een stuk goedkoper, maar soms weer niet compatible met alle telefoons. Daarnaast is de adapter een stuk lichter dan een volledige satteliettelefoon. Houdt wel rekening met hoge kosten bij een sattel. (minstens 500,- aanschaf met daarbij een redelijk prijzig abbo om hem uberhaupt te kunnen gebruiken)

Born to Ride

@Matthias123 Een echte sateliet telefoon. We leggen met z’n allen geld samen. Dan is het goed te betalen. Die adapters zijn om die reden al onhandig. Ik weet van de kosten. Voor een knieband is het het niet waard. Voor ernstig letsel wel…

Ik woon in een regio waar je vaker geen bereik hebt dan wel, dus vandaar.

Click. Click. Peace

Je hebt tegenwoordig orange/zilver reddingsdekens. Zit een andere soort plastic op wat niet uitscheurd, maar eerst meerekt. Is ietsje dikker dan de dunne zilverfolie dingen, maar veel steviger. Werden geintroduceerd door AMK (Adventure Medical Kits) als ‘Heatsheets’, maar tegenwoordig heb ik ook andere merkgen gezien. Ook verkrijgbaar in bivakzak vorm. (een bivakzak opensnijden is een stuk makkelijker dan een bivakzak plakken buiten).

De dikkere zilverfolie is meestal gelijk een heel stuk dikker/groter.

*bericht bewerkt door PC2K op 04 jan 2018 13:51

Van Pierre moet ik jullie bedanken voor de beterschaps wensen ;-)

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie