Sneeuw- en regenval nadert grote climax

Roel op 04 januari 2018· 45 reacties

Les Crosets, Champéry zit op het omslagpunt van regen en sneeuw
Les Crosets, Champéry zit op het omslagpunt van regen en sneeuw

Dag twee is aangebroken van een zelfs voor Alpenbegrippen bizarre weersituatie. We beginnen met het goede nieuws want tot vanochtend heeft het in veel dalen nog doorgesneeuwd. De regen komt er nu pas goed in. We gaan vandaag zien hoeveel water er uiteindelijk omlaag komt, die zal zich over grote delen van de noordalpen uitbreiden. Na vandaag is het voor de Oostenrijkse, Zwitserse en een groot deel van de Franse Alpen even gedaan, maar voor Italië en het zuiden van Zwitserland nog zeker niet.

De cijfers

Even wat getallen. Dit zijn de windsnelheden die gisteren verspreid over de Alpen zijn gemeten:

  • Konkordiahütte (CH) 209 km/u
  • Nebelhorn (D) 196 km/u
  • Zugspitze (D) 174km/u
  • Belchen (D) 172 km/u
  • Galzig (O) 156 km/uur

Bomen geveld

De Deutscher Wetterdienst noemde de storm een gebeurtenis die gemiddeld eens in de 20 jaar voorkomt. Elf jaar geleden hadden we met Kyrill de laatste die veel ellende bracht en zelfs 47 doden. Talloze bomen werden toen geveld, en nu gebeurde dat op sommige plaatsen ook. Zelfs langs pistes! Check deze heftige beelden uit Ischgl:

Inmiddels mag je in Tignes je accommodatie niet meer uit en is La Grave afgesloten van de buitenwereld. Meer updates in ons liveblog (ook dank voor jullie eigen updates)!

Grote verschillen

Gisteren was een dag van grote verschillen. In Gargellen is volger Berny Bisselink helemaal natgeregend, terwijl mensen in Flachau nog voornamelijk sneeuw meldden.


Daarna is het ook in Gargellen weer gaan sneeuwen en nu ligt er weer een dik pak , totdat de regen er zo dadelijk inkomt.
Sneeuwruimen in Gargellen (bron: Alpenhaus Montafon @_Gargellen)
Sneeuwruimen in Gargellen (bron: Alpenhaus Montafon @_Gargellen)

Vandaag wordt het dus nowcasten en zien wat er allemaal gebeurt. Ik heb mijn zorgen gisteravond uitgesproken over de lawinesituatie en de gevolgen van al het regen- en smeltwater in de lagere gebieden. Laten we hopen dat het meevalt.

Adempauze

Morgen is de ergste neerslag voorbij. Langs de noordkant van de Alpen hangt nog wel wat lichte regen maar die verdwijnt snel en dan komt eindelijk de zon terug. Het wordt meteen behoorlijk zacht. Op 1500 meter wordt het 5 tot 10 graden boven nul, vriezen doet het pas boven 3000 meter. Oostenrijk kan na morgen het langst van het mooie weer genieten. De zuidelijke stroming zorgt voor een föhnwindje en daarmee blijft het tot in ieder geval maandag zacht en zonnig weer. Mogelijk zelfs langer.

Retour d’est!

In Italië en deels ook Frankrijk is het een ander verhaal. Zaterdag beginnen wolken alweer te stuwen tegen de westalpen, maar dan tegen de Italiaanse kant. Vanuit het oosten komt zware sneeuwval opzetten uit een retour d’est. Volgens sommige berekeningen houdt deze tot en met maandag aan en gaat hieruit 2 tot 3 meter sneeuw vallen langs de grens van Italië en Frankrijk! Merendeels niet in dezelfde skigebieden als waar nu zoveel sneeuw valt, maar voor een deel zit er wel degelijk overlap in. Denk aan Tignes - Val d’Isère die ook uit het oosten soms sneeuw meepakken, Espace San Bernardo en Val Cenis.

Ook het zuiden van Zwitserland met onder andere Saas-Fee ligt in de vuurlinie. De sneeuwgrens zal met deze intensiteit mogelijk tot in de dalen zakken, maar dat is niet zeker. Daarna is het nog niet gedaan want dan ontwikkelt de südstau zich verder en krijgen de Dolomieten wellicht nog een dump. De spanning is dus nog lang niet voorbij. Hier de gigantische sneeuwhoeveelheden die nog berekend worden tot woensdag:

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Lange termijn

Verder komen we in een soort niemandsland terecht. Vooral Oostenrijk gaat eindelijk een wat mooiere periode tegemoet met waarschijnlijk weinig neerslag (dinsdag is nog even spannend met mogelijk een staartje van de Italiaanse sneeuw). Voorzichtig durf ik dat ook van Frankrijk en het noorden van Zwitserland te zeggen en het blijft aan de zachte kant. Jammer dat de vakanties dan voorbij zijn.

Hoe het volgende week verder gaat is afwachten, ook voor het Sauerland. De ergste kou is uitgesteld maar vanaf zondag zou het kwik wel weer rond nul kunnen blijven steken. Van flinke dooi is geen sprake meer, bovendien komt de zon iets vaker tevoorschijn. Mogelijk dat er later in de week meer vorst volgt, maar dat is nog erg ver weg.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Succes aan iedereen die nu in de Alpen zit.

Wij reizen zaterdag naar Tignes. Zouden ze tegen die tijd wel alle wegen weer open hebben en het lawinegevaar onder controle? Ik weet niet hoe snel dat meestal gaat.

Oooh spannende ontwikkelingen! Wat extreem om te zien.

A.s. vrijdag ga ik op vakantie naar de Dolomieten. Voor mij zelf hoop ik dan alleen maar op een hele week vol met zon.
Dat zit er niet in, maar goed het zou fijn zijn als niet de hele week een dump/sneeuw is.
En het is fijn dat de sneeuw voornamelijk valt na het reizen er naar toe.
De condities zijn wel top, voldoende sneeuw en een mooi wit plaatje! Daar zijn we allemaal super blij mee :-)

We wachten de ontwikkelingen af!

Ook vandaag alle liften in les sybelles gesloten…

@Roel wat verwacht jij morgen in Morzine? Als ik het zo lees warm en zonnig maar de meeste andere berichten tonen alleen maar meer regen…

#proudtobepartofleswintersporters

Morgenavond naar Oostenrijk. Hopelijk een weekje skien met mooi weer.

Sterkte voor alle mensen die momenteel vast zitten door het weer. Erg balen wanneer je je enige skidagen van het jaar in je appartement moet doorbrengen, maar better safe than sorry.

@Bart14, Inderdaad wees voorzichtig en mocht je een sauna in je appartement/hotel etc. hebben, daar man lekker van genieten en ouderwets bord spelletjes spelen ;-)

@vic2000 het gaat om naar het noorden wegtrekkende regen. Morgenvroeg is het waarschijnlijk nog nat, maar in de middag moet het toch echt droog worden.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hier in de Dolomieten een mooie sneeuwdag. Inmiddels 20 cm vers hier in Gitchberg-Jochtal bij windstilte. Lawinestufe 3, maar perfect terrein onder 30 graden om onze poeserski’s nog eens uit te laten. Al de vierde sneeuwdag van onze 10-daagse trip, tweede off-pistedag. Ongekend de hoeveelheid sneeuw hier in deze tijd van het jaar. En ik ben blij dat we in de luwte zitten van alle stormen waar we over horen. Pushberichten van mijn Tignes-app dat je binnen moet blijven en wij rijden hier defensief en goed voorbereid heerlijke poeder tussen de mooi besneeuwde bomen.

Sneeuw Sneeuw Sneeuw het sneeuwt maar door voor het Zillertal zondag gaan we weer die kant op.

null

Oostenrijk zit nog deels in de sneeuw. Warme lucht trekt vanuit Vorarlberg het land binnen maar bereikt met moeite de inneralpiene dalen, uiteindelijk gaat dat wel lukken en wordt het op meer plaatsen nat. In sommige gebieden is de meeste neerslag dan wel al gevallen, dat zou een meevaller zijn. Maar eerst zien hoe het vanmiddag verder gaat.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hoi @roel

Wij zitten vanaf zondag een week in Elmau, Wilderkaiser Brixenthal.
Wat kunnen we verwachten?

Bedankt.

Hoi @Roel,

je noemt : "Vooral Oostenrijk gaat eindelijk een wat mooiere periode tegemoet " maar voor de noordalpen van oostenrijk zie ik behoorlijk wat wind (fohn) staan voor na het weekend. Zeker lijkt dit te gelden voor de hogere gebieden, waar ik vanwege de warmte naar toe wil. Wat is wijsheid?

@Hockey ik kan helaas niet voor iedereen een apart weerbericht geven. Voor specifieke plaatsen verwijs ik graag naar de dorpen-
en gebiedspagina’s. Voor Ellmau is dat: https://www.wintersport.nl/dorpen/ellmau/weersverwachting…
@markindealpen er staat wel wat föhn maar volgens de berekeningen geen hele sterke. Zie ook dit föhndiagram:

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@roel, ok dank voor het diagram, maar even als voorbeeld: 60 km/h op de maandag lijkt me toch wel een flinke wind?:
(https://www.wintersport.nl/dorpen/lech/weersverwachting…)
of hoe moet ik zon diagram interpreteren?

*bericht bewerkt door markindealpen op 04 jan 2018 14:48

AS Zaterdag naar Les Menuires, is het veilig genoeg om te gaan Roel?

Hier in Sankt Johann im Pongau, al hele dag sneeuw. Zeker 40 cm gevallen in bergen. Op 600m sneeuwt het nu nog om 15.15 uur.

Guido

@markindealpen 60km/uur is aardig maar daarmee kun je nog steeds skiën. Ook duurt het niet dagenlang. Ik zeg gewoon gaan
@MichaelJF op de piste blijven en de berichten in de gaten houden, maar het ergste is daar zaterdag echt voorbij.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Thanks Roel!

In Staffal (Monte Rosa) heeft het op 1800m, 24u aan één stuk door gesneeuwd. Om 14u begon het te regenen en een uur later was het droog. Hopen dat nu eindelijk ook de wind gaat liggen, want die heeft al een paar dagen er nu voor gezorgd dat veel liften dicht blijven.

Wanneer wordt het weer eens tijd voor de Noordelijke alpen zoals Kleinwalsertal etc.?

Wat een sneeuw hier in Kals in Ost Tirol! Vandaag de hele dag keihard gesneeuwd (sneeuwt nu nog steeds keihard door). Sinds gisteren meer dan een meter verse sneeuw gevallen op de berg en ongeveer 65-70cm in het dorp. Ben benieuwd waar de teller stopt. Hele dag heerlijk kunnen skiën in de poeder, alle liften waten open en het was windstil.

null
Top!
null
null
null

[quote]@markindealpen 60km/uur is aardig maar daarmee kun je nog steeds skiën. Ook duurt het niet dagenlang. Ik zeg gewoon gaan

Dank! :)

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/844f9ad0ddb338c5049a7b6c...

Hier in het Raurisertal om 16.00 uur sneeuw en nu om 18.00nog steeds

*bericht bewerkt door AFB79 op 04 jan 2018 18:10

In kaltenbach, zillertal, vandaag weer veel sneeuw gevallen. In het dal was het regen. Het omslagpunt ligt rond het middenstation van de dalafdaling.
Gisteren hadden we op de top nog last van zeer veel wind, sneeuw en mist, maar vandaag leek de wind iets minder heftig en geen mist. Een heerlijke dag gehad (zolang je maar niet door wil steken naar hochfuben)

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/4bfa195ceb08f047116c0502...

Cervina vanmiddag

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/4bfa195ceb08f047116c0502...

Cervina vanmiddag

roberthoogenboom op 4 jan 2018 18:42

Wou daar naartoe volgende week, ,nadat ze er dit weekend nog een paar meter sneeuw verwachten…:-D

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/4bfa195ceb08f047116c0502...

Cervina vanmiddag

roberthoogenboom op 4 jan 2018 18:42

Als ik zie wat er nog op Cervina en Zermatt afkomt…😲 !undefined

*bericht bewerkt door wimaerts1979 op 04 jan 2018 19:05

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/4bfa195ceb08f047116c0502...

Cervina vanmiddag

roberthoogenboom op 4 jan 2018 18:42

Als ik zie wat er nog op Cervina en Zermatt afkomt…😲 !undefined

wimaerts1979 op 4 jan 2018 19:04

Let er wel op dat de sneeuwgrens vrij hoog zal blijven. Voor het dal staat er minder dan 10cm sneeuw op de kaarten dus dat zal als regen naar beneden komen.

Born to Ride

Volgende week naar morillon 1100.
Ben benieuwd naar de condities tegen dan.
Momenteel iemand in morillon?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie