Hochkönig, hoe lang nog een geheimtip?

Roel op 06 januari 2018· 29 reacties

null

Een week voor kerst was ik in het skigebied Hochkönig, onderdeel van Ski Amadé. Ik was al eens in dit gebied, maar afgelopen december merkte ik dat ik er eigenlijk maar een fractie van had gezien. Dat komt vooral doordat het gebied zo langgerekt is. Vanuit het ene dorp sta je niet zomaar in het andere, afgezien van het feit dat je bijna overal op ski’s kunt komen. Vanaf komende winter wordt dat nog makkelijker. Dan wordt Maria Alm aangesloten op het hoofdskigebied. Wat waren de highlights en wat viel mij op?

Drukte

In de week voor kerst was het goed toeven in Hochkönig. Ter plaatse schreef ik dit liveblog waarin twee dingen naar voren kwamen. De perfecte pistes (er was veel sneeuw gevallen) en de drukte. Of beter gezegd, het gebrek hieraan. Dat het de week voor de kerstvakantie zo rustig was zal geen verrassing zijn, maar van mijn eerdere bezoek wist ik dat het ook in de voorjaarsvakantie zeker niet overvol is. Wat mij betreft een verademing ten opzichte van laten we zeggen de Zillertal Arena.

Königstour

Hochkönig (112 pistekilometers) is een bijzonder langgerekt skigebied. Van Hinterreit bij Saalfelden naar het deelgebied Hochkeil bij Mühlbach am Hochkönig is het in vogelvlucht 18 kilometer.

Hiervan kun je zo’n 15 kilometer op ski’s afleggen. Dat heeft het gebied slim uitgenut door de Königstour in het leven te roepen. Deze skiroute leidt je van het dalstation van de Aberg bij Maria Alm naar het dalstation van de Karbachalm in Mühlbach am Hochkönig, en weer terug over 32 pistekilometers (geen offpiste). Als je de pistekaart erbij pakt maak je in feite een grote zaagtandbeweging van de ene naar de andere berg.

Ingekleurd zie je de Königstour (deelgebied Hochkeil niet zichtbaar)
Ingekleurd zie je de Königstour (deelgebied Hochkeil niet zichtbaar)

Je heb echt het idee van een skitocht, en je bent ook niet zomaar weer terug. Vooral als beginner is het redelijk aanpoten omdat er een paar pittige stukjes tussenzitten. Denk aan de rode Gabühel Abfahrt (nummer 21) richting Dienten die 's middags nog weleens verandert in een uitdagende buckel- en/of slushpiste. Ook als je tussen de middag met je kinderen wil lunchen in Maria Alm zul je aardig moeten doorskiën.

Verbinding Maria Alm - Aberg

Komend seizoen wordt de Königstour nog vier kilometer langer. Er is een verbinding in de maak tussen het dorpscentrum van Maria Alm en de Aberg. Nu moet je vanuit het dorp en vice versa nog met de bus, maar dat is vanaf december dit jaar verleden tijd. De Dorfj@t Natrun wordt dan vervangen en verder doorgetrokken de berg op. Het wordt een 10-persoonsgondel die op de top van de Natrun samenkomt met een andere nieuwe 10-persoonsgondel, de Sonnbergbahn. Deze begint bij het dalstation van de Abergbahn.

De beide nieuwe bergstations op de Natrun. Rechts ligt Maria Alm.
De beide nieuwe bergstations op de Natrun. Rechts ligt Maria Alm.

Het Skicentrum Aberg met skibrug en de nieuwe Sonnbergbahn
Het Skicentrum Aberg met skibrug en de nieuwe Sonnbergbahn

De verbinding betekent een flinke verbetering voor mensen die in Maria Alm verblijven. Tegelijk gaat de Königstour van vijf naar zes bergtoppen omdat het startpunt in Maria Alm komt te liggen. Voor een steeds grotere groep wordt deze route daardoor aantrekkelijk.

Knus karakter

Met de vernieuwing neemt de liftcapaciteit in dit deel van het gebied flink toe, en dat is ook nodig want er worden in Maria Alm talloze nieuwe hotels uit de grond gestampt. Het is nog steeds een familiebestemming maar hopelijk weet het skigebied zijn knusse karakter te behouden. Vooral Hinterthal en Dienten zijn bijzonder idyllische Alpendorpen met een prachtige ligging. In Hinterthal hebben veel Duitse en Oostenrijkse prominenten een tweede woning en ik weet nu waarom. Wij maakten een paardensleetocht langs deze chalets, en het was als een plaatje uit een sprookjesboek tegen de achtergrond van het Steinernes Meer, het bergmassief naast de Hochkönig.

Dienten
Dienten

Toerskiën voor beginners

Niet-skiërs kunnen zich vermaken op de bekende winterwandelwegen. Rondom Maria Alm en Mühlbach vind je er genoeg, of je gaat een dagje toerskiën voor beginners. Bij de Grünegg Alm in Dienten vind je een mooi “Übungsgelände” waar je kunt kennismaken met deze rustgevende vorm van skiën. Je loopt met vellen onder de ski’s de berg op, boven aangekomen (ca. 200 meter hoogteverschil) neem je een schnapps of je nuttigt een maaltijd in de berghut, en je skiet door de diepe sneeuw weer naar beneden. Onderweg kom je instructieborden tegen voor de techniek, en omdat de route deels over een rodelbaan loopt kun je eventueel over het pad naar beneden skiën. Laagdrempeliger kan niet.

In Dienten kun je kennismaken met toerkiën
In Dienten kun je kennismaken met toerkiën

Het bovenstaande is een greep uit de dingen die ik hier gezien en gedaan heb. Ik hoop vooral dat Hochkönig zich weet te wapenen tegen de drang naar het massatoerisme. Voorlopig is het nog een verscholen pareltje tussen de grote populaire skigebieden van Saalbach, Zell am See/Kaprun en Flachau. Voor hoe lang, dat heeft het skigebied zelf in de hand.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Wegblijven daar, is juist altijd slechte sneeuw, zijn stokoude trage liften en vele afdalingen met als uitschieter de 21 zijn gewoon niet te doen. Daarnaast vele afdalingen tussen de bomen en ongezellige hutten op de pistes wat ook al zo vervelend is.

Kortom laat het verblijf in dit gebied nou over aan die paar mensen die dat allemaal gewend zijn…

Volledig akkoord met @PaddyB! Ik ben er vorig jaar geweest…
De 1a piste samen met de kindjes was een hel zo tussen de bomen. Op de Konigstour moet je heel lange afdalingen doen en de liften gunnen je geen pauzes.
Ik heb dan nog niet over de acco’s gesproken… Verschrikkelijk met al die Oostenrijkste specialiteiten! Gewoon naar één van de bekende gebieden gaan : Er gaan minder mensen naar Hochkönig om een reden…

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/3585f4a6acb4a779d2a1f8c5...

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/ff6f439269c69fd59087e25d...
https://cdn.wintersport.nl/forum/20/77093d00b48338299c415a02...

Ik ben er nooit geweest en zal ook al mijn skivrienden afraden daar te gaan dan! Tot volgend jaar @Roel ? 😃

Tijd voor een uitpakparty?!

;-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Wij zijn 2 jaar geleden met carnaval daar geweest. Wij, en dan bedoel ik al onze skivrienden, zullen niet meer terugkeren. Ik vond het op de aberg overvol, deed echt niet onder van zillertal arena. De lessen voor de kinderen overvol met ondergekwalificeerd personeel. We namen de eerste lift in de ochtend, een kwartier later stond je gerust een half uur te wachten. En het gebied sprak ons ook weinig aan.
Verder vond ik de pistepreparatie zeer matig, de gehele week zeer veel ijsballen op de pistes.
Zo zie je maar… smaken En ervaringen verschillen. Wij waren er snel uitgekeken.

Ik denk als we de mogelijkheid hadden om idd in het voorseizoen te gaan, dat we andere ervaringen hadden gehad😉

*bericht bewerkt door Jst81 op 06 jan 2018 10:03

Heel fijn zoveel bijval. Wellicht dat Elly nog wat kan toevoegen. Zou toch echt willen voorkomen dat er vele mensen teleurgesteld terugkomen uit Höchkonig. Overigens de ervaring zoals hierboven beschreven wat betreft Maria Alm herkennen wij ook. Daarom afgelopen jaren naar Dienten “verhuisd”. Nou daar is dat nog veel erger…

Maarre serieus, ontwikkeling Maria Alm is wel echt een dingetje vind ik. In de krokus is de Aberg gondel idd echt een knelpunt en ook de skilessen zitten behoorlijk vol. Daarom gingen wij vanuit Maria Alm naar Hinterthal. Geen drukte in de ochtend en prima skischool. Ben benieuwd wat de nieuwe verbinding Natrun-Aberg daarin gaat veranderen. Alhoewel onze standplaats toch echt Dienten zal blijven.

@Jst81 Maria Alm is het drukste deel van het gebied, dus ik kan me er iets bij voorstellen (ik ken veel drukkere plaatsen). Maar rij je richting Hinterthal, Dienten of Mühlbach dan is het echt wel anders. Daar zijn simpelweg minder gastenbedden.

*bericht bewerkt door Roel op 06 jan 2018 10:33

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel dat hebben we daar ook gehoord inderdaad. Maar we hebben als groep toch de voorkeur voor rustigere, uitdagende gebieden met kleinere klasjes voor de kinderen op een centrale plaats omdat we gezamenlijk willen lunchen.
Derhalve verknocht geraakt aan Zwitserland😉

En eerlijk is eerlijk, er zijn maar weinig skigebieden verschrikkelijk buiten het hoogseizoen. Dan is het overal lekker skiën met de juiste condities👌

Heerlijk gebied, spijtig genoeg maar 1 dagje geweest.

Maaar een geheimtip is het niet.

Even serieus: ik heb een paar keer de Konigstour geskied, en het was landschappelijk prachtig, maar de pistekwaliteit vond ik in vegelijking met de pistes in de omringende dorpen opvallend slecht: veel ijsballen, veel richels en ijsplaten. Kan toeval zijn maar de volgende keer de tour alleen met verse sneeuw. En ook raar: een dorp zat wel ver van de pistes af.

Wij gaan in de krokusvakantie naar Maria Alm. Wij hebben er zin in. Na onze vakantie laat ik jullie weten hoe de skilessen in maria alm voor de kinderen waren en of wij fijn hebben kunnen skiën.

Even serieus: ik heb een paar keer de Konigstour geskied, en het was landschappelijk prachtig, maar de pistekwaliteit vond ik in vegelijking met de pistes in de omringende dorpen opvallend slecht: veel ijsballen, veel richels en ijsplaten. Kan toeval zijn maar de volgende keer de tour alleen met verse sneeuw. En ook raar: een dorp zat wel ver van de pistes af.

SkiBeppie op 6 jan 2018 12:44

Deze ervaring hebben we precies hetzelfde idd.

Even een serieuse vraag. Is dit skigebied wel of niet aan te raden?

Verschrikkelijk gebied ik kom er pas 6 jaar en elke keer valt het weer tegen! Saalbach Hinterglemm is echt veel en veel leuker.

Mooi verslag, dit gebied al een paar keer bekeken bij de keuze voor een gebied, maar het pisteplan sprak me nooit echt aan.

Off topic: dat afbreken van een gebied om er voor te zorgen dat het er rustig blijft was in het begin wel grappig, maar helaas maakt dit het er niet makkelijker op om een deftig beeld te krijgen van een gebied. Soms is het wel duidelijk dat het sarcastisch is bedoeld, maar zoals hier in deze thread is het wellicht niet voor iedereen even duidelijk wie nu echt serieus is en wie niet. Zo schiet deze site zijn doel natuurlijk wel helemaal voorbij wanneer je nieuwe gebieden wil gaan ontdekken.

*bericht bewerkt door Denis op 06 jan 2018 13:59

Het sarcasme druipt ervan af @Shk. Bij sommigen tenminste.
Persoonlijk vind ik het een heel prettig gebied. Niet te groot, niet te klein. De slechte pistepreparatie herken ik niet, maar dat kan van de week afhangen.

Edit: @Denis je slaat de spijker op zijn kop.

*bericht bewerkt door Roel op 06 jan 2018 13:58

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Even een serieuse vraag. Is dit skigebied wel of niet aan te raden?

Shk op 6 jan 2018 13:37

Smaken verschillen staat al te lezen in een van de eerdere reacties. Ik kom er al jaren en denk dat Roel een mooie omschrijving heeft gegeven, waarbij het klopt dat de Aberg (dicht bij Maria Alm) het drukste stukje is. Bij de gondel onder aan de Aberg is het rond 10 uur wel wat drukker. Maar kijk een keer op je klokje zou ik zeggen, het wachten duurt hier nog geen 5 (vooruit misschien 6) minuten.
Voor volgend jaar komen er ruim 600 bedden bij, dat is veel. Vandaar ook de nieuwe verbinding vanuit Maria Alm naar de Aberg. Het zal volgens mij ook voor spreiding (ook vanuit de skischool) gaan zorgen. Ik verwacht dat er veel meer vanuit Maria Alm gestart zal gaan worden waardoor er een mindere piek ontstaat.

Het gebied is behoorlijk groot, ga je het echter vergelijken met Leogang, Vorderglemm, Saalbach Hinterglemm Fieberbrunn en in de toekomst ook nog een keer Zell am See, dan is het weer een heel stuk kleiner.

*bericht bewerkt door Rob64 op 06 jan 2018 14:54

Gewoon andersom lezen. Omdat een nordstau al snel tegen de Hochkönig aanklapt is het gebied behoorlijk sneeuwzeker met zeker rondom Dienten en Mühlbach altijd goede condities. Liften behalve de oude Gabühel modern en snel. Ook dit jaar werd me overigens weer beloofd dat de Gabühel volgend jaar vervangen zou zijn en dat het laatste steile gedeelte van deze piste wordt verlegd richting het dalstation van de burgalm waardoor het afdalen makkelijker zou worden. Wij blijven veel om Dienten om te skiën inderdaad omdat er zulke heerlijke pistes tussen de bomen liggeno. Er zijn er tophutten te vinden waaronder de steinbockalm. Daar Kaiserschmarrn eten is nooit meer ergens anders willen bestellen. Zoals gezegd de ervaring met de ochtend drukte in Maria Alm herkennen we wel maar mogelijk dus volgend jaar opgelost. Kortom een absolute aanrader maar wij zoeken inmiddels wel bewust de ligging van Dienten op. Prachtig gelegen en centraal in het gebied. Overigens waren wij er dit jaar de 1e kerstweek en de rust zoals door Roel al aangegeven was ook die week aanwezig. Max 10-15 mensen voor je om de lift in te gaan en dus ook rustig op de pistes en dat was wel de reden om het gebied op een “iets” andere manier aan te raden. We willen zo graag dat het verschoond blijft van het massa toerisme.

k ben heel benieuwd wij gaan over 6 weken naar hinterthal, helemaal zin in.

Ik ben vanaf 2e kerstdag in Dienten. Vandaag was het voor het eerst redelijk druk op de pistes. Toch was de langste wachttijd (bij de Kings Cab) een minuut of zes, zeven. Dat viel me reuze mee.

Wel vond ik de pistes gisteren en vandaag niet heel fijn. Het was erg ijzig/hard en veel brokstukken of geulen. Nou heeft het eergisteren flink geregend, dus mogelijk komt het daardoor. Ik ben wel benieuwd hoe de pistes vandaag in andere gebieden waren? Was het overal zo matig? Dan komt het vast door de omstandigheden, anders zou het zoals ik eerder in een reactie las aan de pistekwaliteit van dit gebied kunnen liggen.

Het mooie van dit gebied is wel dat als je een keer wat anders wil, je binnen een half uur in vier andere gebieden bent. Dus afwisseling genoeg.

Peter Pos

Mooi gebied, ik ben er een week geleden rond de kerst geweest. De sneeuw was goed en de liften waren ook best ok. Bij de liften was het relatief vrij druk; veel mensen skiën de Königstour, dus allemaal aansluiten :) Sowieso heb je zo ongeveer maar 1 route om van plaats naar plaats te skiën. Op het smalle prikpaadje in Dienten skiëden sommigen tegen elkaar in. Best komisch :) Ik werd voor idioot uitgemaakt omdat ik voor het infobord de route stond te bestuderen en dus de weg versperde voor mensen met haast. Hoe durfde ik in de weg te staan ;)

Zonder gekheid, het is best een leuk gebied!

Kom net terug van een dagje Köningstour, inderdaad was de piste kwaliteit niet top vandaag :-( Het was onze eerste dag dus heb geen vergelijking met andere gebieden op dit moment. Alles bij elkaar toch de 37km aangetikt, pakken altijd wat pistes dubbel. Afgelopen jaren wel veel lekkerder geskied daar, zal vast door de regen en mist komen.
Blijft een top gebied ❤️

Ik werd voor idioot uitgemaakt omdat ik voor het infobord de route stond te bestuderen en dus de weg versperde voor mensen met haast. Hoe durfde ik in de weg te staan ;)

Martin7182 op 6 jan 2018 18:10

Zo’n reactie zegt niet zoveel over het gebied. Meer over het niveau… Of beter gezegd… het gebrek daaraan van degene die dat zei…

Peter Pos

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/5235ec410fc8d137028a3f00...

Sssst @Roel. Dat houden we graag zo ⛷😁❄️

Dienten Die Alte schule

Hochkönig is inderdaad veel veranderd;
Ook bij de plaatselijke bevolking is niet iedereen hiermee gelukkig
Wij komen hier reeds 25 jaar en denken soms met verdriet terug aan vroeger toe enkel de plaatselijke bvolking s’morgen de sleepers namen en samen in de oude premitieve hutte samen kwamen aan stamtiesch
Toen kwam de samenwerking tussen ski amade en werdt alles plots modern met suoer snelle liften en mooie hutte
Echter hiermede kwam ook meerdere toeristen
Slechte sneeuw hebben wij hier nog niet veel gehad ,maar ja er is een super gezegde in Oostenrijk er is geen slechte sneeuw maar enkel slechte skie’ers
Misschien een nadenker voor sommige

een dome belg

Begrijp het niet goed wat mensen gaan doen in Oostenrijk die niet graag pisten hebben tussen de bomen
Een tip van een oude rot Frankrijk is de oplossing
Eveneens zijn er toch mensen die blijkbaar een kroket uit de muur eten ipv de lekkere plaatselijke tafel waarvoor Oosterijk zo geliefd is

Hochkönig, hoe lang nog een geheimtip?

Als de redactie van Wintersporters.nl geen positieve stukjes meer gaan schrijven over dit gebied, hopelijk nog heel lang.

Gr. Ray

Als je in Maria Alm zit en je zit toch al in de bus, dan kun je ‘s ochtends de drukte bij de Aberg vermijden door gewoon even de de bus te blijven zitten en een halte later uit te stappen.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie