BEWintersporte is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
De legendarische skiwedstrijden van de maand januari

De legendarische skiwedstrijden van de maand januari

Rick op 10 januari 2018 · 38 reacties

Didier Cuche op Die Streif in 2012
Didier Cuche op Die Streif in 2012
Hoewel het wereldbekerseizoen alpineskiën al eind oktober van start is gegaan met de traditionele openingswedstrijd in Sölden, is januari de maand waar het om draait. Dit jaar is door de Olympische Spelen uiteraard ook februari van belang (zie dit blog voor een kennismaking met Pyeongchang), maar zelfs dit evenement zorgt er niet voor dat de skiërs de wereldbekerwedstrijden van januari links laten liggen. Bepaalde wedstrijden in het alpineskiën zijn zó legendarisch en zó beroemd dat ze een hoogtepunt vormen in welk seizoen dan ook. Een overwinning in één van deze wedstrijden maakt je als skiër in één klap een grootheid en wereldberoemd (in de meeste Alpenlanden). Dit zijn niet alleen skiwedstrijden, maar ware volksfeesten met duizenden bezoekers. Omdat deze belangrijke periode voor de skiërs er binnenkort aan zit te komen, blik ik in dit blog alvast vooruit op drie van de grootste en bekendste wedstrijden op de skikalender.

Lauberhornrennen (Wengen)

Traditioneel vormt de Lauberhornrennen in het Zwitserse Wengen (Jungfrau Region) de aftrap van een drieluik grote wedstrijden. Dit jaar zal Wengen in het weekend van 12-14 januari 2018 voor de 88e keer weer even het centrum van de skisport zijn. De Lauberhornrennen is daarmee de oudste nog bestaande skiwedstrijd en werd voor het eerst georganiseerd in 1930. De wedstrijd omvat drie disciplines: naast het koningsnummer (de afdaling) zijn dat de slalom en de combinatie (afdaling + slalom). De afdaling van Wengen is het beroemdst en beruchtst.

Deze afdaling heeft een lengte van bijna 4,5 kilometer en is daarmee de langste van het gehele wereldbekercircuit. De start ligt op 2.315 meter net onder de top van de Lauberhorn (2.472 meter), om vervolgens via vele bochten, sprongen, passages tot 41 graden (86%) en snelheden tot 158 km/h (!) uit te komen in het finishgebied op 1.287 meter. Dit vereist bovenbenen van staal, aangezien de skiërs in ongeveer 2,5 minuut 1.028 meter hoogteverschil overwinnen. Al die tijd moeten ze zo lang mogelijk hun afdalingspositie (hocke) zien vast te houden. De piste is overigens ook gewoon ingetekend op de pistekaart (zwarte piste nummer 45), dus mocht je als (ver)gevorderde wintersporter in de buurt zijn...

swiss-image.ch / Christof Sonderegger
swiss-image.ch / Christof Sonderegger

Niet alleen de historie en de cijfers spreken tot de verbeelding. Ook de populariteit van de wedstrijd is indrukwekkend. Ieder jaar trekt de wedstrijd rond de 40.000 toeschouwers, en dat zijn nog alleen de toeschouwers op locatie. Geschat wordt dat meer dan een miljoen mensen de afdalingswedstrijd volgen via de live-uitzendingen op de Zwitserse radio en televisie.

Hahnenkammrennen (Kitzbühel)

Een week later staat de bekendste en meest legendarische wedstrijd op het programma: de 78e Hahnenkammrennen in Kitzbühel. Deze Oostenrijkse plaats is de derde week van januari het centrum van de actie, dit jaar is dat van 19 t/m 21 januari 2018. Ook hier is het koningsnummer de afdaling het meest legendarisch. Daarnaast staan in Kitzbühel ook de Super G en slalom op het programma. De wedstrijd wordt al sinds 1931 met enkele onderbrekingen gehouden, waarbij de afdalingswedstrijd traditioneel (onafgebroken sinds 1946) gehouden wordt op “Die Streif”. Deze piste loopt vanaf de top van de Hahnenkamm (1.663 meter) tot in Kitzbühel (805 meter).

Dit 3.312 meter lange traject staat bekend als één van de moeilijkste afdalingen in het wereldbekercircuit, waarbij zelfs de meest ervaren wedstrijdskiërs toegeven met enige angst aan de start te staan. Met een maximale helling van 40,4 graden (85%), verre sprongen (soms tot wel 80 meter), krappe bochten (en daardoor hoge G-krachten) en snelheden rond de 140 km/h waarmee ze zich richting Kitzbühel storten, is dat ook niet vreemd. Buiten de wedstrijdperiode is ook deze piste echter gewoon open voor het publiek, waardoor ook ‘normale stervelingen’ kunnen ervaren wat het is om deze beroemde afdaling te skiën. Neem hiervoor rode piste 21 en voor de echt steile stukken skiroute 21. Enne.. wees voorzichtig!

De PR-machine van Kitzbühel draait daarnaast op volle toeren. Zo heeft men, samen met het op extreme sporten gerichte Oostenrijkse energiedrankmerk Red Bull, ervoor gezorgd dat de bekendheid en het mythische beeld van de Hahnenkammrennen enorm gegroeid is. Er is zelfs een film over gemaakt. Minstens zo indrukwekkend als de cijfers zijn ook hier de bezoekersaantallen. In het ski-gekke Oostenrijk, waar skiën volkssport nummer 1 is, komen er ieder jaar tienduizenden mensen naar Kitzbühel om hun helden aan te moedigen. Afgelopen jaar waren er zelfs 98.000 bezoekers tijdens het gehele weekend, waarvan alleen tijdens de afdaling 50.000! De kijkcijfers via de live-uitzending op de Oostenrijkse televisie worden geschat op rond de 1,5 miljoen. In totaal wordt geschat dat de de wedstrijden wereldwijd door meer dan 262 miljoen (!!) mensen worden bekeken.

The Nightrace (Schladming)

Een paar dagen later is het tijd voor de volgende Oostenrijkse wereldbekerwedstrijd, de nachtslalom van Schladming (op 23 januari 2018). Hier geen angstaanjagend steile pistes of bizarre snelheden, maar gewoon een groot skifeest. Aangezien de wedstrijd pas sinds 1995 wordt gehouden, kent The Nightrace lang niet zo’n rijke historie als de twee eerdergenoemde wedstrijden. De slalomwedstrijd die die avond op de 'Planai' in Schladming wordt gehouden, trekt echter ieder jaar duizenden toeschouwers die er op een koude, donkere januariavond een feest van maken.

Fotocredit: OK Weltcup Alpin Schladming - Raffalt/Huber
Fotocredit: OK Weltcup Alpin Schladming - Raffalt/Huber

De piste op de Planai start op 963 meter, de finish ligt 218 meter lager in het “Zielstadion” in Schladming. In totaal is de piste 582 meter lang en heeft een maximale helling van 52% (ongeveer 27 graden). Lang niet zulke indrukwekkende cijfers als bij de afdalingen hierboven, maar dit is dan ook een hele andere discipline. Waar de afdaling een snelheidsdiscipline is, valt de slalom onder de technische disciplines. De poorten waar tussendoor geskied moet worden staan veel dichter op elkaar, waardoor snel gedraaid moet worden en veel techniek is vereist om controle te houden. De snelheid ligt hierdoor vele malen lager en daardoor is ook de piste veel korter. Wil je deze piste zelf een keer skiën? Dat kan ook hier, neem dan zwarte piste nummer 1 vanaf het middelstation van de Planaibahn terug naar Schladming.

Hoewel de cijfers van de nachtslalom van Schladming dus wat minder indrukwekkend zijn, zijn de bezoekersaantallen dat zeker niet. Ook bij deze skiwedstrijd staan er namelijk ieder jaar gewoon ruim 50.000 toeschouwers langs de piste. En dat op een doordeweekse avond!  

Kijkgids

De maand januari is dus traditiegetrouw een belangrijke maand binnen de skisport. Zeker in Oostenrijk en Zwitserland zijn dit de wedstrijden die ertoe doen. Door het winnen wordt je een nationale volksheld en ben je meteen een Bekende Zwitser of Oostenrijker. Helaas geldt dit echter alleen voor de mannelijke skiërs, dameswedstrijden staan bij deze evenementen niet op het programma.

De wedstrijden zijn live te volgen op de Zwitserse, Oostenrijkse en Duitse televisie. In Nederland zendt Eurosport de wedstrijden live uit. Dit is de kijkgids:

 • Afdaling Wengen: zaterdag 13 januari om 12:30 uur
 • Afdaling Kitzbühel: zaterdag 20 januari om 11:30 uur
 • Nachtslalom Schladming: dinsdag 23 januari, de eerste omloop is om 17:45 uur en de tweede omloop om 20:45 uur.

Gaan jullie kijken?

Bronnen: lauberhorn.ch; hahnenkamm.com; wsvschladming.at en redbull.com (artikel Thomas Wernhart “Mythos "Die Streif" - 12 Dinge, die du einfach wissen musst!”)

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • Quick 10 januari 2018 · 07:07
  Helaas aanstaande zaterdag in de auto dus kan de Lauberhornrennen niet zien, maar echt een geweldig mooie afdaling met als hoogtepunt de Hundschopf. Leuk artikel, hoewel ik niet vind dat Schladming hierbij hoort. Wat dat betreft had je beter Adelboden kunnen noemen.
  Mr. Slow
 • Hessel 10 januari 2018 · 07:22
  Schladming is een leuk feestje dat zeker. Maar een legendarische race?
  Garmisch daarentegen is wel een klassieke afdaling.

  *bericht bewerkt door Hessel op 10 jan 2018 07:53 (5% bewerkt)
 • ThomasvR 10 januari 2018 · 08:02
  Volgende week zaterdag reizen wij af naar Flachau. Dat is vlak in de buurt dus proberen wij de nachtrace in Schladming ook mee te pakken. Wordt onze eerste wereldbeker wedstrijd die we live gaan zien. Ben erg benieuwd hoe dat eraan toe gaat.

  Is het nog een beetje te doen qua drukte om die dag in Schladming te skien?? of gaan is het dan heel erg druk??
 • Shane 10 januari 2018 · 09:04
  De Red Bull tv film over de Streif is echt een absolute aanrader! Zeker ook de making of filmpjes kijken met Daron Rahlves.
  I can stick uphill ice, on my saucer...
 • Shane 10 januari 2018 · 09:33
  Ohja, het resultaat van Daron Rahlves met een 360 camera in de hand. Dat armpje keurig vooruit houden en toch kanonhard de Streif afdalen.
  360 graden view werkt het beste op telefoon, tablet of VR set, op de computer kun je de controls linksboven gebruiken om de camera te draaien:

  I can stick uphill ice, on my saucer...
 • Carla46 10 januari 2018 · 10:47
  op tv zeker kijken. En als het uit komt met de planning ook nog op to-do lijst om live te kunnen gaan kijken... maar je kunt ook altijd naar een training van de afdalingen bv. gaan kijken. Dan is het meestal niet zo druk ook; Het gaat natuurlijk om de wedstrijden, maar dan is het stampedruk overal en is het moeilijker mooi iets te zien. Tofste is eigenlijk ook als je langs de wedstrijdpistes af kunt skiën tijdens de wedstrijd zelf. In Wengen gaat dat en heb je een redelijk zicht. In Kitzbühl weet ik het niet.

  Zelf vorig jaar bij de Saslongafdaling in december gaan kijken (Val Gardena). Echt de moeite. Je kunt een redelijk gedeelte alles zien naast de wedstrijpiste. Dus Kitzbühl en Wengen zal nog meer de moeite zijn. Maar je moet wel iets kunnen zien.

  Adelboden is volgens mij ook echt tof inderdaad. Sfeer volop als je dat op tv ziet. Schladming is eerder voor een leuk avondje uit. Knettergek is het daar volgens mij als een Oostenrijker zou winnen. Echt sfeer.
  *bericht bewerkt door Carla46 op 10 jan 2018 10:51 (11% bewerkt)
 • Tiny-M 10 januari 2018 · 11:08
  Nu was er gisteravond ook dames slalom in Flachau. Weet even niet zo goed de historie, maar is deze avondrace ook toegevoegd, omdat die in Dachstein erg populair is?
  Vind trouwens te parallel die ze sinds een aantal jaar hebben toegevoegd ook erg leuk om te zien! Weet alleen even niet meer de locatie...
  Komende periode gelukkig ook weer wat snowboardevents op de agenda, ik ga kijken 😃
 • fever 10 januari 2018 · 11:31
  Ongelofelijke win van Marcel Hirsher vorige zaterdag in Adelboden
  Een van de mooiste Slalom wereldbekerwedstrijden vh seizoen! Ge-nieten!!
 • LuukSchellen 10 januari 2018 · 13:05
  En of ik ga kijke
 • BaLin 10 januari 2018 · 13:27
  Ongelofelijke win van Marcel Hirsher vorige zaterdag in Adelboden
  Een van de mooiste Slalom wereldbekerwedstrijden vh seizoen! Ge-nieten!! fever op 10 jan 2018 11:31


  Zeker! Met grote belangstelling gekeken daar ik a.s. vrijdag vertrek naar Adelboden. Wat een sfeer was er daar afgelopen weekend, wat een fantastische dubbeslag van Hirsher en wat een bijzonder werk is er verricht om Adelboden na de aardverschuiving weer bereikbaar te maken in 1 nacht tijd! Chapeau!
 • ivarros 10 januari 2018 · 13:28
  Lauberhorn twee weken terug nog gedaan met top condities. Blijft grappig dit te skiën, wetende dat ze met 150 km p/u eraf knallen.
 • GiGi 10 januari 2018 · 13:42
  Ik vind de genoemde wedstrijden eigenlijk niet 'legendarischer' dan bijvoorbeeld de afdaling van Cortina d'Ampezzo (dames), Val Gardena (heren), Beaver Creek (heren), Garmisch, of de GS seizoensopening in Sölden of de Gran Risa in Alta Badia. Stuk voor stuk mooi om te kijken, rijke historie. Misschien minder poeha of marketing, maar daardoor zeker niet minder legendarisch.
  gigiski.com | deskiclub.nl
 • Sndr 10 januari 2018 · 14:35
  Vraag me ook af wat de bron van dit rijtje is. De duim van @Rick? Meen me te herinneren dat GS-skiers Adelboden als de ultieme wedstrijd zien en downhillers Kitzbuhl. Die wordt in ieder geval nog hoger aangeslagen dan Wengen, dacht ik, hoewel winst op de Lauberhorn qua status ook ongeveer gelijkstaat met een Olympische Medaille. Als het criterium leeftijd is, heeft Adelboden ook sterke kaarten. De eerste skiwedstrijden van Zwitserland zeggen ze zelf (in 1903). Daarmee vergeleken is de Saslong (vierde deze winter haar 50e verjaardag) een jonkie.

  Hoe dan ik, ik kijk ze allemaal! Zeker Wengen en Kitzbuhel op zaterdagochtend live. Hopen op mooi weer! Voor de liefhebbers is ook de terugblik van Skisunday (BBC2) een aanrader!
 • HillieBillie 10 januari 2018 · 17:53
  Leuke blog, ook omdat ik alle wedstrijden probeer te volgen op tv. Maar wij gaan volgende week zelf naar Kitzbühel en zijn er ook de hele week vooraf de wedstrijd, ik ben erg benieuwd naar de Hahnenkammrennen. Dat zal wel een mooi spektakel zijn!
  @Shane bedankt voor de filmtip!
 • Reussie 10 januari 2018 · 18:19
  Van 13 tot 21 januari zit ik in Konigsleiten, Dus eens kijken of ik nog een wedstrijd mee kan pakken om te bekijken. Dat ligt er toch 'om de hoek'.
  Met die bezoekersaantallen die komen ter plekke maar kijken hoe daar te komen. Een ding is zeker: Het lijkt me geweldig om dit eens live te kunnen zien!
 • Love2ski1978 10 januari 2018 · 19:14
  Adelboden mag hier best aan worden toegevoegd.
 • Shane 10 januari 2018 · 19:23
  Wat trouwens ook erg gaaf is, is om eens een training van 1 van de teams van dichtbij te bekijken. Zo heb ik eens het Duitse team met Felix Neureuther gezien in Lofer. Als je er een paar meter naast staat, dan krijg je pas echt een indruk van de ongelooflijke skills van deze mannen!

  Daar trainen ze trouwens regelmatig voorafgaand aan Kitzbuhel.
  *bericht bewerkt door Shane op 10 jan 2018 19:24 (10% bewerkt)
  I can stick uphill ice, on my saucer...
 • ruben4 10 januari 2018 · 19:51
  Twee keer tijdens de Lauberhornrennen in Wengen geweest. Alle duizenden mensen die komen kijken zijn allemaal met de trein vanuit Lauterbrunnen naar Wengen gekomen of skiënt vanuit Grinselwald.
  Na de wedstrijden is het één groot feest en de sporters verblijven allemaal in verschillende hotels in Wengen zelf. Zijn ze klaar met hun wedstrijd, dan zitten ook zij gewoon in de kroeg.
 • Martin9 10 januari 2018 · 20:35
  Lijkt me best gaaf eens bij te zijn maar hoe zit het met de drukte op de de overige pistes in zo'n gebied op de dagen rondom zo'n evenement?Ik neem aan dat een groot aantal van die 98000 toeschouwers alleen voor de westrijden komt maar een aanzienlijk deel zal er ook een paar dagen skiën aan vast plakken toch? Ik neem ook aan dat alles rondom en richting de wedstrijd piste meerdere dagen dicht is? Draaien bepaalde liften alleen voor de wedstrijd skiërs ofzo?

  Vragen en aannames zoals jullie lezen maar ik geloof dat ik voor dit jaar blij ben dat ik een week later in kirchberg zit in plaats van tijdens zo'n weekend wanneer de hahmekamm rennen plaats vinden. Of merk je er in Kirchberg dan weer helemaal niets van qua drukte?

  I like snow!
 • fever 10 januari 2018 · 21:24
  Ongelofelijke win van Marcel Hirsher vorige zaterdag in Adelboden
  Een van de mooiste Slalom wereldbekerwedstrijden vh seizoen! Ge-nieten!! fever op 10 jan 2018 11:31


  Zeker! Met grote belangstelling gekeken daar ik a.s. vrijdag vertrek naar Adelboden. Wat een sfeer was er daar afgelopen weekend, wat een fantastische dubbeslag van Hirsher en wat een bijzonder werk is er verricht om Adelboden na de aardverschuiving weer bereikbaar te maken in 1 nacht tijd! Chapeau!BaLin op 10 jan 2018 13:27
  Ben er nog geweest tussen kerst en nieuw... een van mij lievelingsplaatsen voor wintersport. Authentiek dorp dat geschiedenis schreef als ski oord.
 • Rick blogger 10 januari 2018 · 21:40
  @Quick, @Hessel, @GiGi, @Sndr en @Love2Ski1978: Dit lijstje is gebaseerd op een combinatie van historie, bezoekersaantallen en inderdaad: mijn eigen beeld. Ik denk dat er weinig discussie bestaat over de term 'legendarisch' als het gaat om de Lauberhorn- en Hahnenkammrennen, op de slalom van Schladming is deze term inderdaad minder van toepassing. Maar vanwege de indrukwekkende bezoekersaantallen (voor een doordeweekse avond), de timing de dinsdag ná de Hahnenkamm en het feit dat het een andere discipline betreft, heb ik die race toch hierin meegenomen.

  Uiteraard zijn er nog veel andere wedstrijden die in aanmerking komen als legendarische wedstrijd: de al door jullie genoemde wedstrijden in Adelboden, Val Gardena of Beaver Creek, maar wellicht ook die van Bormio op de Stelvio of die van Val d'Isere op de Face de Bellevarde.

  Grappig is wel dat vrijwel alle wedstrijden die we hier noemen, afdalingswedstrijden zijn. Die spreken toch meer tot de verbeelding blijkbaar..
  Is het al winter???
 • Quick 10 januari 2018 · 21:44
  Uiteraard. Uiteindelijk is de afdaling wat de 100 meter zwemmen of hardlopen is van die sporten: het koningsnummer. Dat andere gebieden in je artikel niet genoemd worden lijkt me vrij logisch, immers heb je bewust gekozen voor de maand januari. Daar was mijn suggestie Adelboden, naast de historie en (onder met name Zwitsers) populariteit, ook op gebaseerd. Immers wordt deze ook traditioneel in januari gehouden en vind ik die beter op zijn plek dan de wedstrijd in Schladming. Maargoed, jouw artikel met jouw mening en in ieder geval leuk eens wat over deze wedstrijden te lezen.
  Mr. Slow
 • Jeffrey. 10 januari 2018 · 22:06
  Ongelofelijke win van Marcel Hirsher vorige zaterdag in Adelboden
  Een van de mooiste Slalom wereldbekerwedstrijden vh seizoen! Ge-nieten!!
  fever op 10 jan 2018 11:31


  echt bizar!
  Seriously snow addicted family!
 • Steven2 11 januari 2018 · 10:48
  Volgende week zaterdag reizen wij af naar Flachau. Dat is vlak in de buurt dus proberen wij de nachtrace in Schladming ook mee te pakken. Wordt onze eerste wereldbeker wedstrijd die we live gaan zien. Ben erg benieuwd hoe dat eraan toe gaat.

  Is het nog een beetje te doen qua drukte om die dag in Schladming te skien?? of gaan is het dan heel erg druk??ThomasvR op 10 jan 2018 08:02

  @ThomasvR Aantal jaar geleden zelf kunnen gaan kijken naar de wedstrijd in Schladming, is een gigantisch feest! Bereid je voor op 60 000 enthousiaste toeschouwers. (en hoe later op de avond, hoe dronker...)
  Het skiën zelf tijdens de dag is niet drukker dan de andere dagen.
 • Rogier admin 11 januari 2018 · 10:55
  Wat trouwens ook erg gaaf is, is om eens een training van 1 van de teams van dichtbij te bekijken. Zo heb ik eens het Duitse team met Felix Neureuther gezien in Lofer. Als je er een paar meter naast staat, dan krijg je pas echt een indruk van de ongelooflijke skills van deze mannen!

  Daar trainen ze trouwens regelmatig voorafgaand aan Kitzbuhel.Shane op 10 jan 2018 19:23


  In Zuid Amerika hebben wij het Amerikaanse team zien trainen. Zoals je zegt echt zeer indrukwekkend. We hebben toen een praatje gemaakt met de trainers, en Sandra heeft toen zelfs een run gemaakt in het door hun opgezette slalom parcours, op haar freeride-toerski's... Met aplaus van de skiërs en trainers als beloning 😉 Iets wat ik nooit vergeet...
  Click. Click. Peace
 • Shane 11 januari 2018 · 11:09
  Als die slalom er net zo hard bij lag als die van het Duitse team, dan kan ik me het applaus goed voorstellen @Rogier. Maar ook bij de Duitsers was het heel toegankelijk. Bij de warming up kon je rustig met de skiers praten (tijdens de echte training wilden ze dit niet meer) en tussendoor gooiden ze het hekje open, zodat iedereen een rondje op het parcours kon doen. Dat kan daar ook makkelijk, is letterlijk bijna niemand. Alleen de dag dat superster Neureuther arriveerde werd het allemaal opvallend strenger, die werd volledig afgeschermd.
  *bericht bewerkt door Shane op 11 jan 2018 11:09 (1% bewerkt)
  I can stick uphill ice, on my saucer...
 • ThomasvR 11 januari 2018 · 22:58
  Bedankt @Steven2

  Wat is een mooie plek om de race te volgen?? Op de tribune of in het stavak?? En is het mogelijk om ook langs de piste te staan?? En ks het aan te raden kaartjes van tevoren te kopen of kan dat op de dag zelf ook??

  Bedankt alvast
 • Steven2 11 januari 2018 · 23:20
  Bedankt @Steven2

  Wat is een mooie plek om de race te volgen?? Op de tribune of in het stavak?? En is het mogelijk om ook langs de piste te staan?? En ks het aan te raden kaartjes van tevoren te kopen of kan dat op de dag zelf ook??

  Bedankt alvastThomasvR op 11 jan 2018 22:58

  Wij stonden naast de piste (daar maken ze ook een soort van tribune) en hebben de avond zelf kaartjes gekocht.
  *bericht bewerkt door Steven2 op 11 jan 2018 23:22 (5% bewerkt)
 • ThomasvR 12 januari 2018 · 10:06
  Bedankt @Steven2

  Wat is een mooie plek om de race te volgen?? Op de tribune of in het stavak?? En is het mogelijk om ook langs de piste te staan?? En ks het aan te raden kaartjes van tevoren te kopen of kan dat op de dag zelf ook??

  Bedankt alvastThomasvR op 11 jan 2018 22:58

  Wij stonden naast de piste (daar maken ze ook een soort van tribune) en hebben de avond zelf kaartjes gekocht. Steven2 op 11 jan 2018 23:20


  Bedankt @Steven2

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.