Stelling: hoe beter je skiet, hoe kleiner het gebied mag zijn

Rogier op 06 februari 2018· 132 reacties

Genieten van het kleine Ceillac
Genieten van het kleine Ceillac

Bij de zoektocht naar een skigebied op het forum lees ik vaak, of een gebied wel groot genoeg is voor gevorderde skiërs. Vaak redeneren vakantie-wintersporters dat een gebied groot moet zijn als je een beetje kunt skiën, maar ik durf de stelling aan dat juist goede skiërs genoeg hebben aan kleinere gebieden.

Tochten of genieten van de sport

Als ik een dag ga skiën, heb ik regelmatig genoeg aan enkele pistes. Zeker als die pistes er goed bij liggen. Vol knallen over dezelfde helling die je na een paar runs op je duimpje kent. Daardoor kun je precies met je bochten spelen en vol aan je techniek werken. Zeker als je heel precies wilt skiën is het misschien wel een must om een piste een paar keer te doen. Kleine en middelgrote gebieden tussen de 50 en 70 kilometer bieden wat dat betreft de perfecte mix tussen voldoende keuze, en niet onnodig groot.

Als je een tocht maakt door grote gebieden voelt het toch best vaak als van punt naar punt skiën en glijden. Je hebt zelden de tijd om een piste een keertje extra te doen. Slechts op overzichtelijke plekken kun je echt sportief skiën en dan moet je nog het geluk hebben dat de pistes niet te druk zijn. Op veel punten is het lastiger om met het terrein te spelen. Dan is het een groot verschil of je voor de sport skiet of om gewoon lekker door de bergen te cruisen.

Urenlang ribbels, in kleine gebiedjes
Urenlang ribbels, in kleine gebiedjes

Gezien hebben?

Een opmerking die ik vaak tegenkom op het forum is: ‘Dit gebied heeft een goede skiër na een paar dagen wel gezien?’ Met het bovenstaande in ogenschouw is het soms juist lekker als je de pistes een beetje kent. Zo ski ik met veel plezier in de kleine gebiedjes bij mij in de buurt, die ik nu, na 15 jaar natuurlijk op mijn duimpje ken. Uitgekeken? Dat ben ik nooit, want ik geniet met volle teugen van de sport en van het carven.

Lekker rustige pistes

Een ander voordeel van middelgrote en kleine gebieden is dat het hier vaak erg rustig is. Mooie pistes helemaal voor jezelf, waarop je dus heerlijk naar beneden kunt carven. Dit in plaats van met honderden tegelijk op dezelfde piste waardoor de perfecte, door jou gewenste lijn zelden mogelijk is. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit filmpje dat ik zaterdag opnam van Sandra toen wij genoten van de pistes van Pelvoux Heerlijk spelen met het terrein op pistes die aan het eind van de dag er even goed bij liggen als 's ochtends vroeg. Nog zo’n voordeel van kleine gebiedjes.

Off-piste

Ook ontkom je natuurlijk niet aan het enorme voordeel van kleine gebiedjes; dat zijn de vaak geweldige off-piste mogelijkheden. Vaak is de verhouding off-piste/piste erg goed en wordt de off-piste minder snel verspoord. Ook heb je hier minder ‘last’ van off-piste cursussen die een helling snel afkrassen. Genieten in wat off-piste skiërs ‘one-lift-wonders’ noemen…

Twee liften en geweldige off-piste!
Twee liften en geweldige off-piste!

Hoog niveau in kleine gebiedjes

Iedereen die veel in kleine (deel)gebieden komt weet dat je daar veel locals en goede skiërs ziet skiën. Het niveau ligt vaak erg hoog. Dat is iets wat je juist, als je alle vragen op het forum leest, zou verwachten in grote gebieden. Tegelijk merk ik op het forum, en bij vrienden die door de jaren heen beter zijn gaan skiën, dat er meer en meer liefde komt voor kleine pareltjes. De enorm grote skigebieden zijn minder vaak nodig, en men geniet meer van kleine gebiedjes. Of heb ik het helemaal mis. Ik ben benieuwd naar jullie mening.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Je hebt wel een punt. Betrap mezelf er ook regelmatig op in de grotere gebieden favoriete pistes vaak te nemen.

Vandaar dat ik dit jaar Nauders probeer, klein en hoog. Ook omdat de tijd maar beperkt is tussen 10 en 15 uur ivm de skiles van de kinderen. Maar ook in groteren gebieden neig ik vaak naar de favoriete afdalingen, bv de 32 sleeplift op de rettenbach in solden(voor de tunnel naar beneden). Kleine mooie rustige afdaling.

*bericht bewerkt door tomwillem op 06 feb 2018 06:57

Ik pak meestal het beste van 2 werelden. Een dag of 8 aan een stuk in een klein gebiedje vind ik gewoon te lang, dan wil ik gewoon op een gegeven moment echt wel wat variatie. Maar in een groot gebied kan ik me vaak wel meerdere keren een flink dagdeel vermaken in een klein deelgebiedje in een uithoek van het gebied. Zo heb ik me afgelopen jaar een dag of 3 enorm goed vermaakt in het gebiedje van Auris bij Alpe d’Huez. Vooral de rode pistes onder de Frontide lift daar zijn pistes waar je gigantisch kan knallen en waar het altijd rustig is. Ook proberen we altijd wel 1 of 2 dagen een klein gebiedje in de buurt te bezoeken. In het Grand massif heb ik me zo al een aantal keren flink vermaakt in het deelgebiedje van Sixt, wat soms via de Cascades is te bereiken en anders via de skibus. Als de Cascades open is deel je het gebiedje met hooguit 50 mensen, wanneer de Cascades gesloten is ben je vaak bijna helemaal alleen daar. De momenten dat ik in zulke gebiedjes ben is dat vooral om flink te knallen en aan mijn techniek te werken. De dagen dat ik een gebied door trek doe ik het rustiger aan en geniet ik van de variatie in pistes en omgeving.

Born to Ride

Ik hou ook van kleinere gebiedjes😀
Gewoon omdat ik niet van massa drukte hou
Dit jaar voor het eerst naar Flachau geweest, vond het enorm druk
En ik ben eigenlijk alleen maar op piste 4 bezig geweest😁
Ben nu wel zover met het zitskiën,dat ik deze piste hele stukken alleen af kom🙌
Volgend jaar toch weer naar Flachau, omdat daar les wordt gegeven door de SHOS

Ik betrap er me mezelf ook op dat ik tijdens de zoektocht zoek naar gebieden met 100+ km, terwijl ik eens ter plaatse vaak maar een deel van het gebied ski omdat ik inderdaad vaak dezelfde piste ski omdat ik ze goed ken. Daar kan ik dan mijn grenzen makkelijker opzoeken omdat het gekend terrein is…

ps: dikke pluim voor sandra, zo snel na de bevalling alweer op dit niveau skiën, chapeau!

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.

De stelling lijkt me grotendeels waar. En dat komt simpelweg doordat de meesten die behoefte hebben aan een groot gebied het skien niet zozeer als sport benaderen, maar gewoon lekker glijden en genieten van de omgeving. Dan is het natuurlijk wel zo leuk als je veel afwisseling hebt. Vaak zeggen ze er voor de vorm een beetje bij dat ze ook veel uitdaging zoeken (beetje grootspraak), dat is dan weer de koffieautomaat cultuur 😉.
Wat ik persoonlijk ook erg leuk vind aan kleine gebiedjes is de sfeer. Het voelt er authentiek en het gaat echt om het skien.

I can stick uphill ice, on my saucer...

In je blog heb je het over: als ik een dag ga skiën.
Sja dan vind ik een klein gebied ook prima en regelmatig dezelfde pistes ook. Ga ik een week (dat is meestal zo) dan raak ik toch echt wel uitgekeken. Ga hier ook regelmatig naar snowworld, dat is 1 piste maar kan me er nog niet een volledige dag op vermaken. Paar uurtjes is prima.

Ik houd wel van kleine gebiedjes, ideaal als er een paar van zulke gebieden bij elkaar in de buurt liggen en onder dezelfde pas vallen zoals Ahrntal, Reschenpas, Bregenzerwald eo maar ook de deelgebieden van de Dolomieten bijv. Als iemand nog een goede tip voor eind mrt heeft? ;)

Mooi stuk en helemaal mee eens!

@Userd bij @Rogier in de achtertuin in Queyras heb je een hoop kleine gebiedjes bij elkaar. Ik vermoed dat die door de ligging eind maart ook nog gewoon bedolven liggen onder een dik pak sneeuw.

Born to Ride

Volgens mij is het verband niet direct dat omdat je goed skiën kan, je in een kleiner gebied ook wel toe kan. Het is meer dat als je met het skiën op zich bezig bent, werken aan techniek, mooie lijnen rijden, het niet zo veel uitmaakt hoe groot het gebied is. Als er maar een paar pistes zijn die je aanspreken.

Van de andere kant is een skigebied voor een goede skiër natuurlijk ook gewoon groter: Zodra je je hand niet omdraait voor buckels, matsch en verijste steile schaduwhellingen, kun je daar óók genieten, terwijl mindere goden daar vloekend en tierend naar beneden komen.

Helemaal mee eens. Het is zoals een oude schoen die lekker zit: je weet precies wat je kan verwachten. Elke skivakantie komen er wel een aantal pistes bovendrijven die je skiet totdat ze helemaal “in je benen” zitten en je ze met je ogen dicht kan doen.

Naarmate je een piste beter kent kan je ze (in mijn ervaring) technisch beter skiën, en ga ik alvast daar de uitdaging in zoeken. Het draagt ook bij tot de skikunde van locals: zij kennen hun thuisgebied(je) ook op hun duimpje…

Ik sluit me ook bij Rogier aan. Na jarenlang de grotere gebieden te hebben bezocht (200km+) zijn we nu telkens heel blij met de wat kleinere-middelgrote gebieden. Niet alleen omdat we de kinderen dan wat vaker tegenkomen met hun klasjes, maar inderdaad ook de relaxte sfeer, geen wachtrijen bij de liften, vaak mooie uitdagende perfect geprepareerde en vooral RUSTIGE pistes, de heerlijke kneuterige hutjes waar je niet voor een plaatsje moet “vechten” in het hoogseizoen. Kortom wij willen met ons groepje niets anders meer dan klein-middelgroot en het liefst een relatief onbekend skigebied!

Wat ons ook opvalt is dat in de kleinere gebieden de plaatselijke bevolking net wat vriendelijker maar vooral relaxter is. Altijd tijd voor een praatje, leuke tips over het gebied, extra aandacht voor de kids. Alsof in de grote gebieden, waar overigens ook veel import-werknemers werken, iedereen gestrest is en het humeur bij de liftbedienden en restaurant/hotel medewerkers niet altijd even leuk is.

*bericht bewerkt door Jst81 op 06 feb 2018 08:12

Helemaal eens met de stelling. Als je n paar goede piste hebt, heb je daar meer dan genoeg aan. De variaties die in dergelijke pistes liggen zijn vaak enorm. In goede pistes kun je idd het maximale uit je techniek halen. Je weet bijvoorbeeld exact waar de speelelementen in zo’n piste liggen. Als je tochten maakt, zul je die niet goed kunnen vinden en is het vaak zo dat je meer zoekend je weg aan het skien bent. Daarom vindt ik bijvoorbeeld Lermoos echt een hele mooie skiberg. Daar zit echt alles in.

*bericht bewerkt door martijn.. op 06 feb 2018 08:16

En ineens is zo’n beetje iedereen het eens haha. Terwijl sommigen gisteren zelfs Ischgl nog te weinig afwisselend vonden 😉👍.

I can stick uphill ice, on my saucer...

Helemaal eens met @Rogier. Klein = fijn 👍

When life gets too complicated.... SKI

Of de stelling klopt betwijfel ik. Als ik de reacties lees wordt de keuze voor een kleiner gebied meer door andere factoren bepaald dan het skiniveau…
Sfeer, rust, gastvrijheid.
Verder kan ik me inderdaad prima vermaken in een kleiner gebied, maar dat wil niet zeggen dat een groot gebied geen toegevoegde waarde meer heeft. Juist als vergevorderde kun je je in een groot gebied snel verplaatsen naar een deel dat je aanspreekt. En in de middag pak je weer een ander deel. En ook daar zijn er pistes die je tig keer kunt doen. Dus de vraag of je genoeg hebt aan een kleiner gebied laat zich niet zo snel beantwoorden naar je skiniveau.

En ineens is zo’n beetje iedereen het eens haha. Terwijl sommigen gisteren zelfs Ischgl nog te weinig afwisselend vonden 😉👍.

Shane op 6 feb 2018 08:16

Tja ik denk dat Ischgl door de ligging een beetje vergelijkbaar is met Les 2 Alpes (alleen heeft Ischgl modernere liften) Ook dat is een groot gebied, maar ik vind het ook heel weinig afwisseling hebben. Als je in zo’n gebied een paar mooie pistes aan zou liggen zou het veel gevarieerder aanvoelen omdat het veel minder volgebouwd is. Daarnaast is het er dan gewoon een heel stuk rustiger. Ik heb dan liever 1 piste dan 4 ongeveer dezelfde pistes naast elkaar. Ten eerste is het uitzicht dan gewoon mooier, ten tweede heb je gewoon een veel rustiger gebied. Les 2 Alpes had ik na een dag ook gewoon echt gezien, zonder de behoefte er nog 1x terug te komen.

Born to Ride

Wij zijn helemaal fan van het gebiedje GAP-Ceuze en velen met ons. Het is een ontzettend vintage gebiedje met maar 5 sleepliften. Het gaat ook niet zo vaak open omdat de Ceuze wat geïsoleerd ligt en z’n eigen droge microklimaat heeft. In de zomer is dat fijn (ons huis ligt op de Ceuze) maar in de winter moeten we naar Devoluy. Maar soms - zoals nu - zijn de condities perfect en dan is het een paradijs voor de beginnende off-piste skiër. Eindeloze mogelijkheden met die paar liften die behoorlijk wat kilometers ontsluiten. En dat voor nog geen 20 eur per dag…

Ik begrijp die mening wel hoor @Matthias123, ik vind het alleen tegenstrijdig als er dan vandaag bevestigend wordt gereageerd op deze stelling. Maarja, we willen allemaal graag goed zijn he 😉.
@Hessel op vakantie vind ik het ook leuk om nieuwe dingen te ontdekken, dus groter kan ook leuk zijn. Wel het liefste met een uitvalsbasis in een klein gebied vanwege de factoren die jij ook noemt.

Overigens is het wel echt zo dat het op een bluebird day in het weekend barst van de goede skiers in kleine gebieden, terwijl je hier in de grote gebieden vrijwel geen verschil in merkt.

*bericht bewerkt door Shane op 06 feb 2018 09:36

I can stick uphill ice, on my saucer...

Ik zit momenteel in See, een klein gebiedje in de buurt van Ischgl. Wij skiën 3 dagen in See en 2 in Ischgl. In Ischgl om de Goldrun te doen, en in See om lekker te knallen! Je zou zeggen dat je in een groot gebied meer kilometers maakt, maar in Ischgl maakte we 36km op 1 dag, en in See bijna 45km op een dag met een uur minder skiën. Lovin’ it!

*bericht bewerkt door luuk777w op 06 feb 2018 08:46

Wintersport, het beste wat er is.

Dank je wel dit pleit toch wel weer voor Andermatt ipv de Sella Ronda voor onze short ski in maart :-)

Wintersporters.nl werkt zelf wel mee aan dit vooroordeel.

Naar aanleiding van dit topic even gezocht op kleine gebieden. Steekproefsgewijs, 10 minuten, dus het zal wellicht geen 100% goede onderbouwing zijn. Valt op dat er vaak geschreven wordt dat het “ideaal is voor kinderen of beginners omdat het zo’n klein gebied is” (en omdat het overzichtelijk is). “De gevorderde mist variatie”. “De gevorderde zal snel uitgekeken zijn”. Wat ook opvalt is dat ik redelijk vaak tegen kom dat het in de (locale) vakanties en weekenden snel druk wordt, “omdat de (verouderde) liftcapaciteit dit niet aankan”.

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Wat @Tiny-M en &Hessel zeggen.
Ook in de grotere gebieden pak je de lekkere piste een paar keer om even goed te kunnen knallen en/of op je techniek te letten.
De variatie in omgeving/landschap is over het algemeen wel groter. Persoonlijk vind ik het erg fijn als het gebied over een paar verschillende bergen verspreid ligt zodat je steeds weer een nieuw uitzicht hebt. Om hiervan te genieten hoef je echt niet per se een cruiser te zijn…

...ski-addict...

En ineens is zo’n beetje iedereen het eens haha. Terwijl sommigen gisteren zelfs Ischgl nog te weinig afwisselend vonden 😉👍.

Shane op 6 feb 2018 08:16

Te weinig afwisselend in verhouding tot veel kleinere gebieden ja. ;-) Alle rode pistes lijken gewoon ontzettend veel op elkaar en de variatie is ver te zoeken. Gewoon heel veel van hetzelfde en weinig speels.

Ik ga deels mee in de stelling: om je techniek te trainen is het natuurlijk uitstekend om meerdere keren dezelfde piste te nemen, maar bij het trainen van je techniek hoort ook het anticiperen op veranderende en onverwachte omstandigheden. Door tochten te maken in een groter gebied en steeds weer andere pistes te doen, kun je deze training vaak beter doen.
Los daarvan vind ik het gewoon leuk om ook na 35 jaar tochten te maken en steeds weer ergens anders uit te komen. Uitdagingen als “het hoogste en laagste punt op één dag” of “alle 11 dorpen in L3V op één dag” zorgen steeds weer voor leuke herinneringen aan mijn vakanties.

Neemt niet weg dat we dit jaar ook voor een iets kleiner gebied gekozen hebben: Espace San Bernardo. Nog altijd 150 km piste, maar in vergelijking met L3V, Paradiski of Espace Killy zal het er zeker gemoedelijker zijn. Bovendien ben ik benieuwd of het er rustiger is en of de lage pistes aan het eind van de dag minder stukgeskied zijn. 20 maart weet ik meer…

*bericht bewerkt door Snowy1970 op 06 feb 2018 09:37

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam

Wat @Tiny-M en &Hessel zeggen.
Ook in de grotere gebieden pak je de lekkere piste een paar keer om even goed te kunnen knallen en/of op je techniek te letten.
De variatie in omgeving/landschap is over het algemeen wel groter. Persoonlijk vind ik het erg fijn als het gebied over een paar verschillende bergen verspreid ligt zodat je steeds weer een nieuw uitzicht hebt. Om hiervan te genieten hoef je echt niet per se een cruiser te zijn…

maik100 op 6 feb 2018 09:26

Ook dit kun je in de kleinere gebieden vinden.;-)

Meer dan 100km is wat mij betreft niet echt nodig. Daar vind je vast wel ergens een paar leuke pistes tussen.
En inderdaad door een piste tig keer te doen ontdek je juist de mogelijkheden, leer je hoeveel snelheid je ergens kan houden of nodig hebt. En in de lift naar boven ontdek je weer nieuwe (off-piste) mogelijkheden

Overigens ben ik maar een middelmatige boarder, maar ik daag mezelf nog uit om nieuwe dingen te leren.
Hoewel het verleiderlijk is om in je comfortzone te blijven, heb ik toch meer lol als moeilijke dingen me ineens beter af gaan.
Ik deel de behoefte dan ook niet van veel mensen om zoveel mogelijk kilometers te maken. Dan gun je jezelf de tijd niet om een stil te staan en goed te kijken naar de mogelijkheden.

Wintersporters.nl werkt zelf wel mee aan dit vooroordeel.

Naar aanleiding van dit topic even gezocht op kleine gebieden. Steekproefsgewijs, 10 minuten, dus het zal wellicht geen 100% goede onderbouwing zijn. Valt op dat er vaak geschreven wordt dat het “ideaal is voor kinderen of beginners omdat het zo’n klein gebied is” (en omdat het overzichtelijk is). “De gevorderde mist variatie”. “De gevorderde zal snel uitgekeken zijn”. Wat ook opvalt is dat ik redelijk vaak tegen kom dat het in de (locale) vakanties en weekenden snel druk wordt, “omdat de (verouderde) liftcapaciteit dit niet aankan”.

Veenhoorn op 6 feb 2018 09:07

de kip of het ei?

Ik kan me het voorstellen; maar voor ons is de apres-ski ook een belangrijk onderdeel van de vakantie en die is in de grote gebieden meer te vinden dan in kleine gebiedjes.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie