Vanaf zondag weer even winter?

Roel op 12 maart 2018· 24 reacties

null

Het lijkt erop dat de winter zich nog even laat zien aan het eind van de week. Al enkele dagen zijn er berekeningen die de koude lucht met een oostenwind terug laten keren naar West-en Midden-Europa, en vandaag durf ik ook openlijk te communiceren dat we over 6 dagen weleens met duidelijk kouder weer te maken kunnen krijgen. Tot die tijd is het echter wisselvallig.

Föhn

Gisteren werd het in het Oostenrijkse Bludenz, vlakbij Brand maar liefst 18,8 graden en in Meiringen (Zwitserland) bijna 17 graden. Geholpen door de föhn en mooie opklaringen werd het kwik aan de noordkant van de Alpen de hoogte ingestuwd. In Damüls (O) was het echter goed toeven aldus Matthieu die mij deze foto doorstuurde via twitter. Door het wolkenspel lagen er altijd wel hellingen in de zon.

Damüls gistermiddag
Damüls gistermiddag

Gisteravond stortte de föhn in en begon het vanuit het westen ook in Oostenrijk wat te regenen en sneeuwen (in Frankrijk en Italië al eerder). Dat leverde in Livigno onder andere een vers besneeuwde witte wereld op.

Livigno (I)
Livigno (I)

Vannacht in Frankrijk sneeuw

Vandaag zien we een mengelmoesje van zon en wolken met tussendoor een bui. Vanavond begint het in de Franse Alpen meer aaneengesloten te sneeuwen bij een wat lagere sneeuwgrens. 20 tot 30 centimeter zit er wel in ten noorden van Val Thorens. Ga je zuidelijker dan wordt het snel minder. Morgen is een overgangsdag met nog wat restbewolking maar woensdag belooft overal een stralendblauwe dag te worden.

Donderdag wordt vervolgens weer een kopie van gisteren met föhn en eerst nog zonnige perioden in de noordalpen en in Frankrijk en Italië regen en sneeuw die zich vrijdag in afgezwakte vorm ook over Oostenrijk uitbreidt.

Oostenwind

Toch verandert er langzaam iets. Er ontwikkelt zich een hogedrukgebied boven Scandinavië dat de wind in de koudere oosthoek brengt. Tegelijk bevindt zich boven de Middellandse Zee warmere lucht. Dat betekent dat de Alpen in het grensgebied van twee luchtsoorten terecht komen wat in de loop van zaterdag voor een opleving van de neerslag gaat zorgen, en een geleidelijk dalende sneeuwgrens.

Zondag blijft het volgens enkele berekeningen overdag zelfs onder nul tot in de dalen, al is dat absoluut nog niet zeker. Andere modellen berekenen de kou veel noordelijker. De kans op sneeuw in de lagere gebieden neemt in ieder geval weer wat toe en dat is natuurlijk heel gunstig met het oog op de Paasdagen die gaan komen.

In Winterberg ligt op de pistes nog een dik pak kunstsneeuw
In Winterberg ligt op de pistes nog een dik pak kunstsneeuw

Sauerland

De koude lucht biedt ook kansen voor het Sauerland. Met de vele kunstsneeuw in Winterberg kunnen ze het nog sowieso 3-4 weken volhouden, maar wat extra kou is natuurlijk best welkom. Die zou hier vanaf zaterdag kunnen gaan binnenstromen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Wow gaan die even mazzel hebben in Winterberg, daar hebben ze zaterdag en zondag de Wereldbeker Parallel Snowboarden. Het lijkt er op dat het heerlijk gaat vriezen. Zelf vertrekken we vrijdag richting de Alpen dus dat lijkt ook helemaal super te worden, de sneeuw is verdwenen en nu staat er veel zon en lage temperaturen op de kaarten :)

Born to Ride

Wauw, gisteren leek voor Val Thorens van 20 tot 23 maart nog warm en veel neerslag te staan. En nu echt Kaiserwetter! (of moet ik zeggen, Meteo de Cesar?). Maar goed het ligt nog altijd buiten de betrouwbare termijn… maar ik hoop dat dit klopt!

Is er geen scenario mogelijk dat de kou over de Alpen en Winterberg stroomt, maar niet over Nederland?

Not all who wander are lost

Geen slechte berichten als je volgende week nog een paar dagen Zwitserland in het vooruitzicht hebt.

Rob

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/8d63b7de88ab561f43af92bc...

Verse sneeuw en zon in bardonecchia! Perfecte condities 👍 !undefined

Is er geen scenario mogelijk dat de kou over de Alpen en Winterberg stroomt, maar niet over Nederland?

Edwin. op 12 mrt 2018 10:06

Uiteraard, net hoe westelijk de kou komt. De Alpen en Winterberg liggen eerder op de route dan Nederland

@Simonko dat klopt. Maar als de kou Winterberg bereikt is er weinig voor nodig om deze tot in Nederland te laten stromen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Zo wat een ontwikkelingen. Keuzestress 😁. As zaterdag voor een week ri de Alpen maar toch maar ri Oostenrijk ivm lage temperaturen of toch ri de Italiaanse West Alpen…

Aequilater Nubila

Vertrekken zaterdag a.s. met onze 2 kleinkinderen van 2 en 4 jaar naar Nauders. Weersvoorspellingen op het internet spreken van -11 tot -17°C op 1400m hoogte en tot -25°c op de berg vanaf zaterdagavond/zondag. Dat doet me denken aan de toestand van enkele weken geleden. Berekoud dus… @Roel: wat denk jij dat we kunnen verwachten vanaf 17 maart?

Zo wat een ontwikkelingen. Keuzestress 😁. As zaterdag voor een week ri de Alpen maar toch maar ri Oostenrijk ivm lage temperaturen of toch ri de Italiaanse West Alpen…

winterwonderland op 12 mrt 2018 11:15

Gewoon nog een paar dagen wachten, dan weet je ook wat de ontwikkelingen verderop in de week zijn.
@Flikkie het zal niet zo koud aanvoelen als twee weken geleden. De zon is weer wat sterker nu, al moet de zon dan wel schijnen natuurlijk. Vooralsnog ziet het er niet slecht uit.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Gaat föhn nog zorgen voor extreme wind (en sluiting van liften) rondom de Alpenhoofdkam komend weekend (Nauders, Kaunertal), of hoef ik daar geen rekening mee te houden?

Obertauern is op Bergfex alweer bijgesteld van -20 naar -10 voor zondag. Kennelijk nog hoogst onzeker.

@GiGi dit weekend is er geen föhn. Maar als het lagedrukgebied boven Italië genoeg activeert komt er wel een felle noordoostenwind te staan die ook enkele liften kan stilleggen. Niet specifiek langs de Alpenhoofdkam maar overal.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

In Mittelberg vandaag toch wel wat uurtjes regen gehad, maar ook flinke opklaringen met zon! Zachte sneeuw maar er ligt in ieder geval genoeg… en prachtig wandelen hier;

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/87d399554d05b556954be416...

Vandaag een heerlijke dag in de Wildkogel Arena. Vrijwel de hele dag een heerlijk zonnetje, lekker warm en bovenop lekkere pistes. Later in de middag 1 a 2 uurtjes slecht geweest, met bizar genoeg een minuut of 5 stormachtige wind uit het niets en een tijdje daarna een lekkere regenbui in het dal en sneeuw bovenop. Maar daarna ging de zon gewoon weer schijnen 👍😉.

Volgens de pagina’s hier schijnt de zon morgen nog meer 😁, daar teken ik voor.

I can stick uphill ice, on my saucer...

Wat heb je nog aan die koude in benelux , overdag 7 gr ,

Wat heb je nog aan die koude in benelux , overdag 7 gr ,

Wat een verschillen her en der gisteren en vandaag. Ik zit in La Rosière en zowel gisteren als vandaag koud genoeg om ervoor te zorgen dat alle neerslag als sneeuw naar beneden is gekomen. Vandaag groot deel van de dag sneeuw gehad, zodat we “gewoon” in de losse sneeuw konden spelen op de piste 🤩. Off piste was trouwens ook niet verstandig met slecht zicht en lawinegevaar 3. Winter genoeg dus hier!

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam

Zo wat een ontwikkelingen. Keuzestress 😁. As zaterdag voor een week ri de Alpen maar toch maar ri Oostenrijk ivm lage temperaturen of toch ri de Italiaanse West Alpen…

winterwonderland op 12 mrt 2018 11:15

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/8cb3fc200e2ee3cf691f352d...

Sauze d’Oulx vanmiddag

Via Lattea veel sneeuw gehad, vandaag 3 Amerikanen (met gids op pad) gegrepen door een lawine off-piste.

1 lag er compleet onder, andere 2 aan de rand, ze hebben hun maat kunnen uitgraven dus gelukkig eind goed al goed.

null

In Flaine profiteren we optimaal van de Mont Blanc . Overdag al sneeuw en vanaf 17u aanhoudende sneeuw de 30cm is wel al gehaald. Hoop morgen op wat rust zodat we de piste nog op kunnen. Meteofrance geeft de hele dag nog sneeuw wat denk jij @Roel.

@Ramon72 tot het begin van de middag denk ik zeker. Het lijkt sowieso wat intensiever uit te vallen dan de modellen van tevoren berekenden.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

In Grand Bornard regende het vandaag overdag in het dal en sneeuw vanaf pakweg 1400 a 1600 meter. Nu is de sneeuwgrens omlaag tot ongeveer 1200,maar wel natte sneeuw. Boven 2000 meter is het qua poeder prima, maar qua zicht was het slecht. Hopelijk morgen wat opklaringen tussendoor.

@roberthogenboom Nou de knoop is door hoor. Wordt Sauze d’oulx vanaf zaterdag! Ben benieuwd! Ligt meer dan genoeg zo te zien!

*bericht bewerkt door winterwonderland op 13 mrt 2018 09:30

Aequilater Nubila
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie