Boek eens... een catered chalet

Laura. op 22 januari 2014· 17 reacties

null
Catered chalets op de piste zijn in opmars

Het concept van een ‘catered chalet’ (letterlijk: huisje mét maaltijden) werd meer dan 30 jaar geleden bedacht door de Britten. Ze combineerden het comfort van een privé-chalet met het gemak van een hotel, waardoor de gasten zich geen zorgen meer hoefden te maken over de schoonmaak, de boodschappen en het koken. Ondertussen wint het idee steeds meer aan populariteit. Het principe is eenvoudig: je verblijft in een alleenstaand huisje waar je kan doen wat je wilt, maar 's morgens wordt er ontbijt voorzien, terwijl je gaat skiën wordt er schoongemaakt en 's avonds staat er een warme maaltijd voor je klaar.

Verschillende mogelijkheden
De diensten verschillen een beetje per chalet of boeking, en meestal kan je zelf ook aangeven wat je wenst. Vaak gaat het enkel om ontbijt, schoonmaak en avondmaal, maar optioneel kan je ook al eens rekenen op afternoon-tea met cake (aah de Britten weer…), hulp bij het uitzoeken van leuke locaties in de buurt, ski-begeleiding, verkoop van skipassen, vervoer naar de ski-piste, aanmaken van het haardvuur in de chalet, tot zelfs een massage na het skiën! Voor elke dienst betaal je natuurlijk een extra cent, maar het kan ervoor zorgen dat je je vakantie extra relaxerend kan beleven.

null
Koken of laten koken?

Koken of laten koken?
Voor de maaltijden zijn er ook verschillende formules beschikbaar. Zo kan er 's morgens een ontbijtbuffet klaarstaan, of misschien beperkt het zich gewoon tot geleverde broodjes. Ook ‘s avonds gaat het in sommige chalets over geleverde maaltijden die je enkel dient op te warmen, en in andere dan weer over een chef die ter plekke komt kokkerellen. In de prijs zal je vaak snel het verschil merken, maar zorg er zeker voor dat je bij boeking goed begrepen hebt wat ‘catered chalet’ voor jouw bestemming precies inhoudt.

null
Sommige huisjes staan ook wat verder van de piste

Voor ieder wat wils!
Verder hangt het er natuurlijk vanaf wat je zelf verkiest. Persoonlijk hou ik niet zo van ‘indringers’ tijdens mijn vakantie. Uiteraard is een proper opgemaakt bed en mooi opgeruimde keuken leuk om bij thuis te komen, maar daarna mag je ook op zoek naar waar de huishoudster al je spullen gelegd heeft. En ik hou wel van de charme en de gezelligheid die gepaard gaat met zelf koken. Bovendien ben je dan niet gebonden aan een bepaald tijdstip en kan je het veroorloven om iets langer in de après-ski te blijven hangen als je het daar leuk vindt.
Maar die massage na het skiën… daar teken ik wel graag voor!

Wie van jullie heeft er al ervaring met een gecaterde chalet? En wat verkiezen jullie van faciliteiten?

Laura.
verkocht aan wintersport. Snowboardster in hart en nieren. Gek op fotograferen en filmen.

Plaats een reactie

Geen ervaring mee, het klinkt als een hoop extra en onnodig geld uitgeven iig. maar ik ga zo zelfvoorzienend mogelijk op vakantie. Zodat het goedkoper wordt waardoor je meer geld over houdt om nogmaals op vakantie te gaan. Hier offer ik graag (overbodige) luxe voor in

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

@birdheart me to… liever 3 keer basic dan 1 keer luxe en duur. ;-)

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

We gaan vaker naar een “soort van caterered” chalet.
Huren met drie gezinnen een groot huis en hebben paar keer dienst voor ontbijt, avondeten, borrel. nemen ook het meeste eten mee van thuis zodat we ter plaatse geen boodschappen hoeven te doen en na te denken “wat zullen we eens eten”. Alleen broodjes halen we vers. Is gewoon gezellig en je kan het zo duur maken als je wilt (van hutspot tot caviaar en van chateau migraine tot …)

Kosten van een catered chalet vallen best wel mee als je bedenkt wat je ervoor krijgt en het gemak is optimaal. 's Ochtends staat het ontbijt voor je klaar, terwijl je op de piste staat wordt het chalet schoongemaakt en na een dag op de piste staat er een lekker tussendoortje klaar, terwijl er voor je wordt gekookt en de tafel voor het avondeten wordt gedekt. Je hebt geen omkijken naar boodschappen, vol beladen auto’s, opruimen of what so ever. Je kan iedere minuut van de dag gebruiken om op de piste staan. Uiteraard is het tijdstip van ontbijt en diner in overleg te bepalen. Van je spullen blijven ze af en een correcte chaletmananger, doet enkel zijn werk en begrijpt wanneer hij sociaal gewenst/ongewenst is. De koelkast is gevuld met drank (bier/wijn/fris) en in mijn ervaring hebben de woningen een open haard en zelfs voor het haardhout wordt gezorgd. Als je de après-ski ook nog eens in het chalet houdt dan houd je nog geld over ook! ;-)

een paar jaar geleden hadden we een chalet voor 14 personen in Oostenrijk geboekt, zonder catering. een kleine twee weken voor vertrek bleek dat dit chalet overboekt was, onze vakantie zou dus niet door gaan. Een hoop telefoontjes en gesprekken verder kregen we een (veel duurder) alternatief voor het zelfde geld. een chalet in Paradiski incl. Catering. je werd 's morgens wakker van de verse koffie en broodjes geur, de gedekte tafel stond klaar en zonder op te ruimen klikte we onze skies onder en na een dag skien stond er een klein hapje klaar en een de koelkast was weer aangevuld met koude biertjes… na de borrel werd het 3 gangen diner opgediend, en elke dag een andere verrassing.
Het kost wel wat maar dan kan je wel optimaal genieten, geen gezeur met boodschappen halen, ideaal…

Dit is toch de ideale combinatie tussen de voordelen van een hotel en de voordelen van een chalet. Was vroeger ook van mening om het allemaal zelf te doen om kosten te besparen, echter als je met een hoop kinderen op stap bent is het toch aangenaam om dit allemaal geregeld te hebben voor jou. Wij houden het in ieder geval in de gaten voor de toekomst.

better to be off piste, then to be pisted off

Ik vergelijk het met uit eten gaan, en dan is het goedkoper. Afhankelijk van of je een goede kok hebt, is het dus de moeite waard. Overigens vind ik een hotel met halfboard (al dan niet voor alle dagen) ook een heel mooie optie, zeker voor een klein aantal mensen.

Appart-hotel it is!! :)

#ProudToBePartOfLesWintersportérs

Ik kan jullie ‘Chatel Reizen aanbevelen’! Super tof concept! Ga al een aantal jaar met vrienden naar verschillende chalets.

Je boekt altijd incl. ontbijt, en je kunt er dan voor kiezen om ook het avondeten erbij te boeken. Afhankelijk van het chalet wordt er ter plekke gekookt of kunt je in het restaurant eten waarmee het chalet samenwerkt.
En ja ook afternoon tea! Veel gezelliger dan zo’n afstandelijk hotel.

De chalets hebben bijna altijd een perfecte locatie en er is gezellige staf aanwezig die je ook bij allerlei dingen kunnen helpen. Super relaxt, zij kennen het gebied goed! Super handig!

Bij een catered chalet had ik ook mijn bedenkingen, maar nu niet meer!!!
TOP in een woord. lekker je eigen gang gaan en ondertussen verzorgt worden.

Wij hebben 2 slechte ervaringen in Les Menuires en La Tania met catered chalet. Van schoonmaken was geen sprake, 1e keer was alles echt smerig en onze chalet boy kwam soms gewoon niet opdagen. 2e keer was beter maar ook niet echt een succes qua eten. Het waren allemaal jonge Engelse studenten dus tja daar kan je ook niet echt heel veel van verwachten dat is duidelijk. Aangezien ik van 3x is scheepsrecht ben gaan we maart a.s. nog een keer in de herkansing maar dan in Le Grand Massif waar de catering door een Nederlandse dame wordt gedaan. We laten ons verrassen. Een chalet is fijn en als de formule goed zou werken is het ideaal en bespaar je vergeleken met een hotel in ieder geval op de drankrekening, want je kan je eigen drank gebruiken.

Relaxerend haha, dat is het goeie woord inderdaad @Laura

Je kunt inderdaad (lekker hollands) al je boodschappen meenemen uit NL, maar om voor 10+ mensen te koken, moet je wel vroeg starten. En dan ben je alsnog iets vergeten en moet je toch nog naar die schreeuwend dure lokale supermarkt. Hoe relaxerend is het als je op jouw moment gewoon aan kunt schuiven aan een luxe 3 gangendiner inclusief een passende wijn, met de openhaard knapperend op de achtergrond…

En niet te vergeten de geheimtips die je krijgt van deze import lokals, zoals dat knusse bergrestaurantje met de beste tartiflette, welke pistes en liften om drukte te ontwijken en die toffe gids die je anders nooit had gevonden…

Het klinkt hel luxe! Het lijkt me ook reuze gemakkelijk maar ik hou niet van vreemden in mijn huisje/appartement.( En, eerlijk gezegd, ik heb er het geld ook niet voor.)

Daarom dus…gaan wij naar Arno in maart en laten ons verrassen :)

Haha wat grappig @Gast694 (waarvan ik gok dat haar echte naam met een O begint…)
We schreven zonder dat we het van elkaar wisten op precies hetzelfde moment ons berichtje en zagen allebei later pas elkaars reactie :)

Laat dat koken maar aan die NL’se dame over en haar man belooft je om niet (zoals die studenten) buiten met zn vrienden jullie biertjes op te drinken ;-)

@Arno, goed geraden, begint inderdaad met een O :)

Helemaal fan van het catered chalet concept! Ga zelf al jaren met Wens Chalets (http://www.wenschalets.nl) op wintersport! Duur vind ik het zeker niet. Als je bedenkt dat alle drankjes ook inclusief zijn bespaar je echt veel geld! En de chaletstaf is behoorlijk felxibel met tijdstip van diner etc. De chaletstaf blijft volledig op de achtergrond, tenzij je het natuurlijk gezellig vind. Ik krijg het idee dat Laura alleen van “horen zeggen” heeft geschreven en niet zelf een keer in een catered chalet heeft gezeten?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie