Eindelijk sneeuw!

Roel op 15 januari 2014· 38 reacties

null
Helemaal happy van de verse sneeuw in Val Cenis (F)

We hebben er vreselijk lang op moeten wachten maar de dalen zijn weer wit, ook in Oostenrijk! In Frankrijk en Italië is zelfs een dik pak gevallen dus de condities zijn er overal op vooruit gegaan. Om van te juichen denkt deze persoon in het Franse Val Cenis. Het is nog niet gedaan: De Zuidalpen maken zich op voor een tweede grote dump in het weekend!

Blije gezichten
Er waren meer blije gezichten, zeker in Oostenrijk waar ze zo langzamerhand niet meer het bed uit durven komen als er sneeuw uit het zuiden nadert. Zoals verwacht was dat gisteren anders en die sneeuw, hoe dun soms ook, werd met open armen ontvangen. Kijk maar naar deze updates van Sneeuwhoogte+. Heerlijk, het geluk straalt er vanaf.

null
Een niet meer groen Westendorf (O)

null
Het nabijgelegen Brixen…

null
Idyllisch Grindelwald (CH)

null
En na 40cm sneeuw al volop zon in Les Deux Alpes (F)

Vandaag en deels morgen is sprake van een rustdag in de sneeuw. Tijd om te genieten van al het moois dat omlaag is gedwarreld. Ik ben zelf erg nieuwsgierig hoe Damüls erbij ligt. Normaal extreem sneeuwzeker maar door die ongewone zuidweststroming deze winter een grijze muis. Gelukkig is er gisteren een laagje bijgevallen dus we gaan het zien.

Noordalpen weinig sneeuw meer
Voor de Noordalpen, waar Damüls toe behoort, blijft het bij de sneeuw die nu is gevallen. Vanaf vandaag zorgen zuidenwinden voor opklaringen, af en toe een föhnwindje en vrij zacht weer. Gelukkig niet meer zo extreem zacht als vorige week. In Frankrijk trekt het morgen alweer dicht. In de middag valt daar de eerste sneeuw die beneden 1800m eerst als regen omlaag kan komen. Later trekt het ook in de Zuidalpen dicht en daar valt vanaf iets lagere hoogte sneeuw die een groot deel van het weekend aanhoudt!

100 tot 150cm
Een actieve uitzakking van lagedruk, een trog genaamd, komt over Frankrijk en Spanje te liggen en vochtige zuidenwinden boven de Alpen doen de rest. Aanhoudende südstau tot en met zondag zorgt voor een dikke, hele dikke dump aan de zuidkant van de Alpen. Voor Italië wordt 100 tot 150cm berekend. Noordalpen, reken je niet zo rijk als gisteren want de sneeuw gaat jullie lastiger bereiken. Dat wordt pas mogelijk als de lagedruk zich naar de Alpen verplaatst. Dat gebeurt na het weekend maar de Zuidalpen blijven op de eerste rang al nemen de hoeveelheden waarschijnlijk dan wat af.

Frankrijk
Vandaag vrij veel zon en fris. Morgen vanuit het westen bewolkt en aansluitend sneeuw. Beneden 1800m eerst mogelijk regen. In de nacht naar vrijdag vrij veel sneeuw. In het weekend aanhoudende sneeuwkansen vooral ten zuiden van de Mauriennevallei. In het noorden soms ook zon.

Zwitserland
Vandaag veel zon en prachtig wintersportweer. Morgen vanuit het westen en zuiden meer bewolking en in de middag al wat sneeuw of regen. In de nacht intensiverend in het zuiden, de sneeuwgrens komt rond 1300m te liggen. In het weekend in Wallis, Tessin en Engadin aanhoudende sneeuwval. In het noorden opklaringen, föhnachtig en maar weinig sneeuw.

Oostenrijk
Vandaag en morgen veel zon. Eerst fris maar morgen met een zuidenwindje iets zachter. Nulgradengrens stijgend naar 2200 meter. Vrijdag in Vorarlberg en ten westen van Innsbruck wat lichte sneeuw, verder overwegend droog met wat zon. In het weekend wisselend bewolkt en overwegend droog, in Osttirol en Karinthië het hele weekend vrij veel bewolking en regelmatig sneeuw.

Italië
Vandaag een heerlijke winterdag met veel zon. Morgen alweer meer wolken en in de middag of avond de eerste sneeuw. De dagen daarna aanhoudende stuwing met veel en langdurig sneeuw boven circa 1300 meter. Op diverse plaatsen valt tot en met zondag meer dan een meter sneeuw.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Goeie trip! Hopelijk krijgen we hopelijk een “echte” winter in Oostenrijk.

Go with the snow!

In Fieberbrunn hooguit 2cm sneeuw. Helaas puur cosmetisch. De sneeuw zal ah einde vd dag weer verdwenen zijn…
Verder valt hier nog prima te skiën. Geen stenen, pistes in goede conditie, zij het aan de harde kant. In waidring wel veel stenen maar daar zijn de pistes griffiger.

@Roel: Hoe betrouwbaar is de voorspelling van Weeronline? Deze site geeft namelijk al enkele dagen behoorlijke neerslag aan voor Kirchberg in het weekend van 25 januari (30/40 cm/mm). Zou natuurlijk mooi zijn om een week met verse sneeuw te mogen skiën :)

Ik word echt ontzettend blij van de webcams…eerst gisteren al de laag sneeuw in het Kleinwalsertal die met het uur dikker werd en nu, vanmorgen, een prachtig wit landschap en op volle toeren draaiende sneeuwkanonnen! Nog 16 dagen!

@Robert Ik verbaas me inderdaad ook over alle voorspellen van Kirchberg. 25 januari vertrek ik en tot die tijd blijft het duimen wat betreft de sneeuw. Er zijn met name veel dal afdalingen dicht in Kirchberg en Kitzbuhel. Steek met de 3s over naar Mittersill daar is het volgens mij al wat witter. En wat betreft weeronline heb ik onderstaand wat links van een ander forum gekopieerd zodat je zelf kan vergelijken ;)

http://www.weeractief.info/alpen/radar.html (Overzicht Alpenlanden)

http://www.wetter.at/wetter/wetterradar (Oostenrijk)

http://at.wetter.tv/de/wetterradar (Oostenrijk)

http://www.wetteronline.de/radar.htm (Duitsland & Oostenrijk)

http://www.niederschlagsradar.de (Duitsland)

http://wetterradar.vorarlberg.at/radar/index.html (Vorarlberg)

http://www.meteox.nl (Europa)

http://www.weer.nl/neerslagradar/europa.html (Europa, fraaiere weergave)

http://www.provincia.bz.it/hydro/precipitazioni_d.asp… (Zuid-Tirol)

http://www.dolomiti.com/sappada/en/radar_images.htm… (ook zuidkant – adria)

http://www.meteoschweiz.admin.ch/web/de/wetter/aktuelles_wet… (zwitserland)

http://meteo.sf.tv/sfmeteo/wetter_aktuell_niederschlag.php… (zwitserland)

http://france.meteofrance.com/france/OBSERVATIONS?OBSERVATIO… (frankrijk)

http://www.meteo60.fr/radars/index-centre-est.php (Franse Alpen)

http://www.meteoradar.co.uk (Groot-Brittannië)

*voorspellingen

Yes, yes, yes! Eindelijk weer een beetje sneeuw. Het lijkt wel een thriller dat weer. Tenminste als je voor de Noord-Alpen hebt geboekt. Zoals ik. Mensen in de zuid-Alpen wens ik veel plezier, genieten, ik ben jaloers!

Maar nu de grote vraag… @Roel,
Wat komt er nu? Ben al weer benieuwd naar je volgende bericht!

Grtz.

Ik weet dat het wat ver vooruit is, maar buienradar en weeronline schatten rond 25 januari de kansen op sneeuw in de noordalpen groot en het word steeds meer

Als je nu nog moet boeken voor 1-8 februari, wat is dan het gebied om naar toe te gaan? Ik ging altijd naar Oostenrijk, maar dat lijkt nu niet echt een goede keus. Heb geen kennis van Italie, Frankrijk, maar daar lijken nu de beste condities te zijn. Ik hou niet van drukke ‘feest’ bestemmingen, afgelopen jaren naar Obergurgl, Ladis en Königsleiten geweest. Wat zou voor mij een aan te raden gebied zijn, waar de condities beter zijn dan in Oostenrijk?

@RobertdenHartog en alle anderen die iets over betrouwbaarheid van dat soort weersites willen weten, check even het weerbericht van gisteren en mijn laatste reactie daarop.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel: dank dank dank, ik lees al weken elke dag trouw je weerbericht en word heel blij van je informatie!
Komende vrijdag vertrek in de ochtend naar Val Thorens vanuit Brussel. Welke weersverwachting kan ik onderweg verwachten. Verwacht je dat de sneeuwkettingen al snel na Moutiers gebruikt moeten worden??

Iemand een idee hoe het momenteel in Mayrhofen is? Wij zijn daar vanaf a.s. zaterdag een weekje. Thanks!

@hanneke2 probeer eens Italie? St Christina of Wolkenstein in Val gardena…

zijn na het weekend dan EINDELIJK de noordalpen aan de beurt? we wachten af…

Seriously snow addicted family!

Ik zag op de webcam dat in Achenkich,waar ik de 24ste naar toe gaat,de dalen ook wit zijn.Een geweldige opsteker en maakt het winterplaatje compleet.Ik blijf ook nog steeds hopen op winterweer in de Benelux.Ik baal van dat nutteloze,zachte weer.
Groetjes van Nathalie

@Hanneke: Frankrijk heeft vele goede gebieden waar je vanuit je acco meteen de piste op kunt. De vraag is vaak niet of er sneeuw ligt maar hoeveel. Ook geen gedoe met skibussen zoals in Oostenrijk. Sfeervolle dorpen: La Tania (wel een tikkie laag), een van de Meribel dorpen, Belle Plagne, Les Arcs1950. Een van die dorpen waar Rogier (van de foto’s in de ‘fantastische sneeuw’ op deze site) verblijft is momenteel ook wel een aanrader. Heb goede dingen over Vars/Risoul gehoord!

@Bram82 en Gast766 dank voor de tips, ik ga er even in duiken

@Roel je maakt af en toe gebruik van de verwijzing naar “Mauriennevallei” wanneer je over Frankrijk vertelt. Dat ligt ergens in Frankrijk, maar ik waar moet ik me dat exact voorstellen?

Not all who wander are lost

@Hanneke2, je houdt niet van drukke feestbestemmingen zeg je, maar wel steeds naar Oostenrijk geweest. Verras jezelf eens met veel zon, goede pistepreparatie, lekker eten, een goede sfeer en -dit jaar- een dik pak sneeuw. Voorkeur voor een familiegebied? Doe dan Seiseralm. Groot gebied? Val Gardena of Alta Badia. Veel plezier!

Skiing is a dance, and the mountain always leads

Iemand een idee hoe het momenteel in Mayrhofen is? Wij zijn daar vanaf a.s. zaterdag een weekje. Thanks!

@Roel: met de depressie boven Spanje. Hoe schat je de sneeuwkansen voor de Pyreneeën in? Wordt het daar ook diep met de zuidstroming?

@Ramon3: Obergurgl en Königsleiten kan je toch echt niet als feestbestemming bestempelen, ook al is het Oostenrijk, beide vrij rustige gebieden, althans in mijn ervaring (buiten de vakanties om). Ik heb al even gekeken bij de beide grote gebieden die je noemt, maar het valt me op dat de accommodaties behoorlijk aan de prijs zijn. We gaan met 4 volwassenen en dan is het zoeken naar een plek waar je niet met twee stapelbedden opgescheept wordt. Vind ik dan zo’n plek, dan mag ik meteen € 1500 neertellen, dat gaat mij een beetje te ver. Maar goed, ik zoek nog wel even verder

niet iedereen aanraden om naar dat mooie Italie te gaan hoor! Waar de pistes fantastisch zijn, de mensen gezellig, geen stampende feesttenten en super lekker eten is…ohja en ook nog eens niet zo heel veel verder dan oostenrijk…sstttt…

@Hanneke2

Kijk eens naar de Kronplatz, past denk ik erg goed bij wat je zoekt.
Mooi gebied, moderne liften, enorm pak sneeuw, groot aanbod prettig geprijsde pensions en B&B’s, leuke dorpen. Ben zelf ooit in de zomer in St Vigil geweest, erg leuke plaats.
http://www.alpinforum.com/forum/viewtopic.php?f=48&t=492…
http://www.alpinforum.com/forum/viewtopic.php?f=48&t=457…

accomodaties
http://www.tripadvisor.ca/Hotels-g5971121-c2-San_Vigilio_Mar…

The older I get, the better I was

@edwin. heb net wat gegoogled en gevonden.
Waar wij gaan (Aussois), is net aan de bovenkant van deze vallei. Gelukkig niet teveel ten noorden dus, maar die grens ts sneeuw en veel sneeuw had toch beter gemogen ! :-D

@wouter groot gelijk @hanneke2: Val di sole verbonden met Madonna de campiglio ook nie ver en nie duur

@iedereen die tips heeft gegeven, dank! Ik ga lekker verder zoeken en kom er vast uit ;-)

Bericht uit hopfgarten im Brixental, vanacht is er in het dorp een paar cm gevallen die al weer weg is, het dorp is dus groen. Op de top is circa 8/10 cm gevallen en daar dat is blijven liggen overdag.

@Roel en is er al nieuws vanuit de grijze muis genaamd Damüls? Zo niet, dan beloof ik je bij deze vanaf volgend weekend een live update. Bedankt voor de weersvoorspellingen echt heel fijn deze site!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie