Meteorologische achtbaan met lokaal een meter sneeuw, en daarna lente

Roel op 30 maart 2018· 16 reacties

In Laax (Zw.) schijnt de zon, richting het zuiden raakt het al bewolkt
In Laax (Zw.) schijnt de zon, richting het zuiden raakt het al bewolkt

Dat het wisselvallig is wisten we, maar dit weekend gooien we er nog een schepje bovenop. Vanaf vanavond gaat er intensieve neerslag vallen in de westelijke en zuidelijke Alpen. Voor Zwitserland berekenen sommige modellen lokaal zelfs een meter sneeuw. Hoe groot is het contrast dan als we dinsdag alweer tegen de 20 graden zitten door föhn en zo zwabbert het de rest van de week waarschijnlijk door.

Morgen regionaal veel sneeuw

We beginnen vandaag ook met föhn als voorbode van de weersverslechtering die eraan komt. In de zuidalpen zit het al dichtgesmeerd met wat sneeuw.

Bron: sat24.com
Bron: sat24.com

Vanmiddag en vanavond intensiveert de neerslag hier en begint het ook in de Franse Alpen te sneeuwen. De sneeuwgrens daalt naar zo’n 1400 meter, lokaal nog lager en dat gaat morgen waarschijnlijk voor problemen op de weg zorgen! Ben je onderweg naar een bestemming hoger dan 1000m dan moet je rekening houden met winterse omstandigheden. Ga sowieso met winterbanden en hou voor de zekerheid sneeuwkettingen bij de hand want er kunnen behoorlijke hoeveelheden vallen. In de Franse Alpen valt het zwaartepunt echter vannacht dus daar zou het mee kunnen vallen, morgen overdag verplaatst die zone zich echter naar Zwitserland, Oostenrijk en de Dolomieten. Zoals gezegd valt de meeste sneeuw waarschijnlijk in Zwitserland (50 tot 100cm) vanaf 1500 meter, maar de Franse Alpen, de Dolomieten en de Oostenrijkse gebieden langs de alpenhoofdkam (o.a. Sölden, Hintertuxer Gletscher) krijgen ook een serieus pak. Beneden 1200 meter zal er helaas ook regen gaan vallen, en daar heeft een skigebied als Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental weer last van.

Föhn

Lente komt eraan

De ervaringen van mensen die morgen aankomen zullen dus flink uiteenlopen. Gelukkig wordt het vanaf zondag wat rustiger. Eerst in Frankrijk en Italië waar de zon overdag al van de partij is, in Oostenrijk duurt het iets langer. Daar kan tot in de middag wat sneeuw vallen, deels tot in de dalen. Vanaf maandag is de lente echter aan zet. De temperatuur springt meteen naar lenteachtige waarden. Dinsdag zitten we in de noordalpen in sommige dalen tegen de 20 graden aan met veel zon. Houdt wel rekening met een harde zuidenwind, deze südföhn kan het feestje nog verstoren doordat sommige liften misschien niet bestand zijn tegen de flinke windstoten die berekend worden. Hieronder de temperatuurkaart waarop je ziet dat het dinsdag alleen op de hoogste toppen vriest.

null

Oostenrijk het langst droog

Net als vandaag is de föhn echter de inleiding van een weersverslechtering. Dinsdag valt er in de westalpen waarschijnlijk alweer regen en sneeuw boven 1500-1700 meter die zich woensdag intensiveert naar de zuidalpen. Mogelijk dat dit vanaf enige hoogte weer voor veel sneeuw gaat zorgen. Oostenrijk zit het langst in de droge föhnlucht, met wat geluk verloopt de woensdag hier nog droog maar dat is niet zeker. Zo gaan we verder op de weg die eigenlijk sinds het begin van de winter al is ingezet. Het is en blijft niet standvastig.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Vanaf zondag rustiger? ik heb vanwege dat het de laatste bestemming was Galibier Thabor nog als weer staan als ik de site open. Daar staat voor dinsdag 74cm voorspeld. Dat lijkt me toch niet echt rustiger weer?

Born to Ride

@Matthias123 wel goed lezen he :-), ik schrijf dat het dinsdag in Frankrijk alweer regent en sneeuwt. De lente is dus tijdelijk en duurt het langst in Oostenrijk.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Matthias123 wel goed lezen he :-), ik schrijf dat het dinsdag in Frankrijk alweer regent en sneeuwt. De lente is dus tijdelijk en duurt het langst in Oostenrijk.

Roel op 30 mrt 2018 10:17

Aha zeer tijdelijk dus ;)

Born to Ride

Wij overwegen van zondag t/m woensdag naar Riezlern te gaan voor nog wat skiën in het Kleinwalsertal. Hoe groot is de kans dat we bedrogen uitkomen met de opkomende föhn?

*bericht bewerkt door nellekeriemsdijk op 30 mrt 2018 12:22

@nellekeriemsdijk de föhn komt er vrijwel zeker maar het is de vraag of dat erg is. Als ie niet te sterk is (nu nog niet te zeggen) is het goed toeven hoor. Wel hoog genoeg blijven om niet teveel papsneeuw te hebben.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel wij vertrekken morgen voor een weekje naar Soldeu “Grandvalira” , enig idee hoe het daar gaat lopen qua weer?

*bericht bewerkt door Roel op 30 mrt 2018 15:00

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Wij vertrekken morgen naar Söll. Lees tegenstrijdige berichten over sneeuw en regen. Kan je me daar meer over duidelijk maken. ?

null
In LAAX sommige liften al niet open vanwege de wind. Om 14 uur de berg maar afgegaan combinatie van nevel en sneeuw en harde wind zorgde ervoor dat je de pistepaaltjes echt moest zoeken nu zelf ook meegemaakt dat je dan veel beter een rode af kunt gaan dan een blauwe piste. Morgen en overmorgen elke dag een halve meter sneeuw zal leuk worden als de liften open blijven.

*bericht bewerkt door MountainHugger op 30 mrt 2018 15:40

Vaak knuffel ik de berg onvrijwillig....

Isola 2000, gistermiddag flinke hagelbuien, harde wind en rond 0. Vandaag weer geheel bewolkt, stevige wind en regen ( tot 2200 m.) bij + 2 gr. Vannacht verwachten ze wel een paar cm sneeuw. Er ligt nog 2 tot ruim 3 m. sneeuw. De afgelopen 10 dagen zeker 40 cm weg gesmolten.

We vertrekken zondag naar Grindelwald ? Voorspellingen ?

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/eef5680d100c9be5d4dde7e2...
Arc 2000 vandaag. Zon voormiddag, sneeuw in de avond. Ze weten hier ondertussen geen blijf meer met de sneeuw. Als je hier volgende weken verblijft moet je alleen hopen op heldere hemel.

De eerste sneeuw valt altijd te laat

Wat zijn de voorspellingen voor Sauerland, maandag nog steeds beter dan zondag? We willen nog 1x een dagje naar winterberg.

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/340deb49f09754286ccc67b5...

We staan op de camping van Engelberg. Meer dan 40cm sneeuw gevallen vannacht. Op de berg bijna een meter. Helaas blijft het skigebied vandaag dicht ivm lawine gevaar. Dan maar wandelen!

Roel,
Wij gaan zaterdag naar Avoriaz.
Op Franse weersites worden temperaturen van 10 graden aangegeven met zondag regen.
Jullie geven een voorspelling die minder heftig is.
Op wat voor hoogte zou die regen het omslagpunt vinden naar sneeuw?

Mensen het is al vaker gezegd. Voor specifieke plaatsen check even de verwachting op de pagina van het gebied. Het is geen onwil, maar vooral dat ik dan bezig kan blijven met persoonlijk advies geven. De gebieden die in dit topic gevraagd zijn:
Söll: https://www.wintersport.nl/dorpen/soll/weersverwachting…
Grindelwald: https://www.wintersport.nl/dorpen/grindelwald/weersverwachti…
Winterberg: https://www.wintersport.nl/dorpen/winterberg/weersverwachtin…
Avoriaz: https://www.wintersport.nl/dorpen/avoriaz/weersverwachting…
Vanaf dag 5 worden de verwachtingen duidelijk minder betrouwbaar (op welke site/app dan ook). Houdt daar rekening mee bij met interpreteren.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie