Oostenrijk weer wit, vannacht pak sneeuw voor Frankrijk en Zwitserland

Roel op 26 januari 2014· 9 reacties

null
Hinterglemm (O), via Sneeuwhoogte+

En zo komt het toch allemaal weer goed. Voor de tweede keer dit weekend is Oostenrijk getrakteerd op sneeuw, en vannacht komen Frankrijk en Zwitserland weer aan de beurt. Het was een tijd lang passen en meten maar inmiddels lijkt het bijna of er nooit iets aan de hand is geweest. Zelfs in het Sauerland. En alsof de natuur alles netjes wil verdelen, later in de week zijn de Zuidalpen weer aan de beurt.

Vannacht weer sneeuw
Het is geen megapak maar de webcams en updates van Sneeuwhoogte+ zien er toch een héél stuk aantrekkelijker uit dan vóór dit weekend. Over de afgelopen drie dagen is er in Oostenrijk bijvoorbeeld 20-40cm sneeuw gevallen. Dat er ook veel wind heeft gestaan zie je aan de sneeuw op de auto’s hieronder in Dienten am Hochkönig. Op uitgebreide schaal heerst lawinestufe 3.

null
Dienten am Hochkönig (O)

Vandaag hebben we een korte rustpauze voordat vanavond nieuwe sneeuw arriveert in de Franse Alpen. Vooral vannacht sneeuwt het in de Franse en Zwitserse Alpen flink door door een actieve oceaandepressie. De verwachte sneeuwval voor de komende dagen in de Westalpen is wel wat afgenomen. Oorzaak is een lagedrukgebiedje boven Italië dat de wind uit de zeilen haalt bij de eerdergenoemde depressie. Verwacht geen zonovergoten dagen maar compleet grijs waar ik eergisteren nog bang voor was wordt het ook niet.

Sneeuw voor het zuiden
Vanaf woensdag is het weer de beurt aan de Zuidalpen. Eerst valt er een dump in de zuidelijke Franse Alpen en die breidt zich donderdag uit over Italië en het zuiden van Zwitserland en Oostenrijk. Elders wordt het dan weer wat zachter zonder dat het meteen extreem warm wordt.

null
Bormio-Oga (I): later in de week weer sneeuw

Frankrijk
In het zuiden zon, in het noorden nog restbewolking. Vanmiddag toenemende bewolking met aansluitend 20-30cm sneeuw. Dit keer vooral ten noorden van Val Thorens. Vanaf morgen wisselend bewolkt met zon en soms een sneeuwbui maar geen grote hoeveelheden. Nulgradengrens rond 1300 meter.

Zwitserland
Toenemende bewolking en vanuit het westen sneeuw. Tot en met morgen verwacht ik 20-40cm. In het Engadin en Tessin het minste. De dagen daarna afwisseling van zon en een enkele sneeuwbui. Vanaf donderdag in het zuiden mogelijk veel sneeuw.

Oostenrijk
Nog wat sneeuw maar vanmiddag wordt het vrijwel droog. Morgen passeert van west naar oost een sneeuwfront. Ik verwacht daaruit 5-20cm sneeuw, het meeste in Vorarlberg. Daarna afwisseling van zon en wolken en vrijwel droog. Vanaf donderdag in Osttirol en Karinthië toenemende kans op sneeuw.

Italië
De komende dagen weinig sneeuw. Er komt wat restbewolking de Alpenhoofdkam over maar er valt weinig of geen neerslag uit. Vanaf woensdag wel toenemende bewolking en eerst in Piemonte, daarna ook elders sneeuw. Mogelijk een flinke dump.

null
Willingen, Sauerland

Sauerland
Vandaag en morgen grijs met geregeld sneeuwval. Wel stroomt er vannacht zachtere lucht binnen waardoor het beneden 700 meter tijdelijk kan regenen. Na morgen vrijwel droog met opklaringen maar het wordt weer kouder met vorst zowel overdag als 's nachts.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Het sneeuwt nog lekker door in Annaberg (noord oost Alpen)

http://www.feratel.com/en/webcams-weather/austria/oberoester…

Seriously snow addicted family!

En zojuist ging de jodel af van de sneeuwhoogte+ app dat is altijd goed nieuws ;)

Seriously snow addicted family!

Gerlos is weer helemaal wit, sneeuwt nu nog steeds

Beste Roel
Ik land morgen in Innsbruck! Waar is dinsdag de beste poeder te vinden rondom Innsbruck ?
Max 2 uur rijden?

Montafon ? Schruns??

@bobje het maakt niet zoveel uit je hebt overal verse sneeuw. Vannacht verwacht ik in de Arlberg wel het meeste

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Maximaal 40cm in Oostenrijk gevallen? Lijkt mij meer!

@Gast689, ik heb de hoeveelheden van de lawinediensten in Oostenrijk. Die zijn aardig betrouwbaar en hebben geen commercieel belang.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

In Damüls heeft het vandaag zo wat de hele dag gesneeuwd, het lijkt hier wel winter ;-)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie