De ongeschreven skigebiedshiërarchie

Rogier op 01 november 2018· 26 reacties

null

Je zou denken dat iedereen gelijk is in een skigebied. Maar niets is minder waar. In elk gebied is er een ongeschreven hiërarchie tussen de mensen die in een skigebied vertoeven. Om een idee van deze ongeschreven regels en rangen en standen te krijgen volgt hieronder een overzicht. Natuurlijk is discussie mogelijk, want ongeschreven regels zijn lastig te beschrijven…

1. Pisteurs

De hoogste positie van de pisteurs in de hiërarchie wordt door velen betwijfeld, maar de praktijk wijst uit dat zij echt heer en meester zijn in het skigebied. Ze hebben namelijk altijd recht op de eerste afdaling, vaak nadat ze met explosieven hebben mogen spelen (hoe cool is dat!). Die eerste afdaling is in de droompoeder of anders op vers geprepareerde pistes.

Nog niet overtuigd? Bedenk ook dat zij de enigen zijn die samen met hun hond de lift mogen nemen. Vanuit hun positie mogen (en kunnen) ze iedereen aanspreken. Op hun commando worden liften aan- en uitgezet en pistes al dan niet gesloten. Zelfs pistenbully-chauffeurs rijden op hun aanwijzingen. Verder zijn zij natuurlijk de reddende engel na een ongeluk. Alleen als er een helikopter landt - voor de echt ernstige ongelukken - met bergredders met het gidsenspeldje op de borst merk je dat er in de bergen nog een trapje hoger is.

2. Skileraren

Skileraren eisen zelf plek twee op. Dat doen ze in mooie pakken en met hun hippe zonnebrillen. Als ze een keertje voor zichzelf naar beneden skiën laten ze maar wat graag zien dat ze meer kunnen dan alleen maar sneeuwploeg bochten voordoen. Graag showen ze tot ’s avonds laat hun skilerarenjas. Dat hun positie niet al te sterk is blijkt echter uit het feit dat heel wat skscholen hun leraren hebben verboden om met de skilerarenjas te gaan stappen…

null

3. Gidsen

De eigenlijke nummer twee zijn natuurlijk de berggidsen, want zij mogen alles. Ze mogen tips geven aan hun klanten op de piste, ze mogen hun klanten meenemen off-piste, en zelfs over gletsjers. Regelmatig wordt hun hulp ingeroepen door pisteurs. De reden dat ze echter niet hoger in de hiërarchie staan is omdat berggidsen regelmatig niet te herkennen zijn als zodanig en omdat veel gidsen liever erg ver blijven van skipistes. Je ziet ze dus vaak alleen maar in de lift waarna ze snel ergens onder een poortje door duiken.

4. Lokale freeriders en -stylers

Dit zijn de coole gasten in het gebied. Ze kennen het gebied op hun duimpje maar hebben eigenlijk helemaal geen macht over het skigebied. Ze hebben een haat/liefdeverhouding met de pisteurs. De jaloezie over die eerste poederbochten die de pisteurs maken is groot onder deze groep. Daarnaast maken de pisteurs zich continu zorgen dat er toch een keer iets misgaat met een van deze ‘riders’. Vaak stromen deze freeriders/-stylers later, als hun knieën op zijn en de risicobereidheid lager wordt, door naar een van de hogere plaatsen in de hiërachie.

null

5. Skiclub-kids

Dit zijn de runner-ups van het skigebied en dat laten ze weten ook. Snel even voorpiepen bij de lift, een net iets te hoge sprong bij een steile helling in het skigebied en altijd de jas aan van de lokale sportclub. Deze jongens en meisjes skiën alle toeristen er vierkant uit (vaak nog met een paar wedstrijdski’s op hun schouder). Dit zijn de toekomstige koningen en koninginnen van het gebied. Vaak stromen ze door naar nummer 4, om te eindigen bij 3, 2 of 1. Als de liefde voor de wintersport tenminste blijft want soms zit er net iets teveel ouderlijke druk achter of zijn de knieën al versleten voordat ze volwassen zijn. Verder missen deze jonkies ervaring om echt aanzien te krijgen bij de nummers 1 tot 4.

6. Oude rotten

Misschien zijn dit de echte bazen van het skigebied maar de hele ego-drang is verdampt. Deze oude knarren (m/v) maakt het helemaal niets meer uit wat anderen van hen denken. Op een poederdag skiën ze net zo lief met hun kleinzoon of -dochter dan dat ze het eerste spoor pakken. Maar als ze dat doen, dan kijkt iedereen met respect naar ze. Ze hebben alles al gezien (winters met sneeuw, winter zonder sneeuw) lokale ‘riders’ zien opkomen en zien verdwijnen. Je maakt ze niet meer gek. Regelmatig hebben ze hoger in de lijst gestaan maar hun functie gaat nu niet meer verder dan af en toe wat raad geven. En gewoon lekker skiën.

null

7. Seizoensarbeiders

De seizoensarbeiders zijn eigenlijk het verzamelputje voor iedereen die geen toerist is, geen local en er toch voor kiest om in het skigebied te zijn. Sommige seizoensarbeiders zijn skileraren en hebben op die manier een hogere status. Andere werken in winkels, restaraunts of hotels. Een deel hiervan is alleen maar in het skigebied om te werken en vallen dus buiten deze hierachie het andere deel ziet dit seizoenswerk als een ideale manier om lekker in de sneeuw te zitten. Ze skiën veel, ze feesten veel en ze geven kleur aan het skigebied. Ook zorgen zij er met z’n allen voor dat een skigebied blijft draaien. Dat de stoeltjes sneeuwvrij worden gemaakt, de cola wordt ingeschonken, het bier getapt, de ski’s gewaxt en geslepen en je hoteldeur ’s nachts open gaat. Velen doen dit werk maar voor een paar jaar, dus klimmen ze zelden echt hoger op de ladder.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Oude knarren ook te herkennen aan kaarsrechte ski’s van 2 m., ontbreken van hippe merkkleding en een muts uit de jaren 80.

Fun Lovin' Skier

Oude rotten horen toch met stip op 1?
Als ze verschijnen, heeft iedereen respect en ze stralen uit dat de berg (met alles erbij) hun domein is. Het feit dat het ze niet interesseert welke plek ze hebben is tekenend voor de onbetwiste heersers van een gebied. De pisteurs de berggidsen de skileraren hebben er gezag en respect voor.
Is dat niet het ultieme bewijs dat ze bovenaan de hiërarchie staan?

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

@FLS70: ben ik niet met je eens. Als oude knar heb ik de kaarsrechte ski’s als decoratie aan de muur hangen. Hippe kleding ontbreekt inderdaad maar er is wel goede (merk)kleding. En die muts is al lang geleden vervangen door een helm.

Oude knarren ook te herkennen aan kaarsrechte ski’s van 2 m., ontbreken van hippe merkkleding en een muts uit de jaren 80.

FLS70 op 1 nov 2018 08:27

Hé, mijn (Atomic) mid-ski’s zijn al een jaartje of wat de deur uit.

OK, toevoeging: Ik zou ze ook op 1 zetten. Kan alleen maar met open mond naar de techniek kijken.

Fun Lovin' Skier

@FLS70: ben ik niet met je eens. Als oude knar heb ik de kaarsrechte ski’s als decoratie aan de muur hangen. Hippe kleding ontbreekt inderdaad maar er is wel goede (merk)kleding. En die muts is al lang geleden vervangen door een helm.

skibeest op 1 nov 2018 09:00

Ik weet niet waar jij vaak komt, maar in Frankrijk zie ik 95% van die oude knarren gewoon met een muts op skien hoor…

Born to Ride

Heel leuk artikel Rogier. Een kleine anecdote over die echte bazen van het skigebied.
Vorig jaar stak zo’n oude knar in jeansbroek iedereen voorbij langszij het poortje van de Bergerie in PSV. Hij wurmde hij zich in de laatste seconde tussen ons in, met een behoorlijke duw zefls, en met veel animo sprong hij mee op onze lift. Algemene hilariteit bij de lift operatoren en enkele pisteurs die hem blijkbaar heel goed kenden. Na onze initiële ‘WTF’ hadden we een heel geanimeerde en fijne babbel met deze kleurrijke figuur over de geschiedenis van het gebied en het belang voor de lokale economie, tips over de beste pistes na een dump en hoezeer we absoluut eens de ‘ski de printemps’ moesten proberen van de achterkant van Serre-Chevalier tot helemaal in Valloise - anders hadden we niet ‘echt’ geskied. Eenmaal boven stelde hij met een knipoog voor hem te volgen op de Bergerie en nog eens samen de lift te nemen. Wij dus achter die man aan - en je raadt je raadt het gevolg al - drie toeristen die werden afgedroogd door een oude knar in jeansbroek … en weg was ie. :-)

Leuk artikel ^_^ mogen er wel meer van :-) Iets minder serieus is best leuk op zijn tijd :-)

Leuk artikel ^_^ mogen er wel meer van :-) Iets minder serieus is best leuk op zijn tijd :-)

Heerlijk verhaal @Raketman, heb ook eens zoiets meegemaakt met een skiër die in zijn hoogtijdagen vast en zeker een lokale superster was en er nu een sport van maakte om met zo veel mogelijk trucs de pistes af te komen, inclusief een old school spread eagle :). Zijn kleding en ski’s waren sinds de jaren 80 niet meer vervangen denk ik, maar dat kon toch niet voorkomen dat hij iedereen op de offpiste afdaling richting zijn huis alsnog het nakijken gaf. Heerlijk.

En dan vraag ik me eigenlijk gelijk af, is niet gewoon de allerbeste in een gebied de nummer 1?

I can stick uphill ice, on my saucer...

Leuk artikel ^_^ mogen er wel meer van :-) Iets minder serieus is best leuk op zijn tijd :-)

Waah op 1 nov 2018 12:11

Leuk artikel ^_^ mogen er wel meer van :-) Iets minder serieus is best leuk op zijn tijd :-)

Waah op 1 nov 2018 12:11

@Waah is zo enthousiast dat hij er spontaan van gaat post stotteren 😆😀

*bericht bewerkt door Birdheart op 01 nov 2018 13:38

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

8: Weektoeristen??

Ben zelf altijd nummer 7 geweest. Seizoensarbeider staat inderdaad laag, al kan je wel met redelijk skien richting niveau 4 gaan als je eenmaal contacten heb gemaakt.

Freeride = Life

Haha leuk artikel @Rogier! Zo herkenbaar! Al denken franse skiclub kids vaak dat ze hoger staan… 😜

Winter is coming

Hmm oude knarren kunnen verrassend goed skiën, kennen alle plekjes maar zijn ook erg intolerant. Soms vervelend zelfs. Verder kan ik prima met ze opschieten (over een paar jaar ben ik er ook 1) maar ik zou ze niet te veel credits geven. Ze beschouwen het gebied als de hunne maar geven geen drol uit.

in die zin schiet het gebied niet veel met ze op. De Pisteur daarentegen, RESPECT! Zwaar maar mooi vak met zeer hoge verantwoordelijkheid.

*bericht bewerkt door SPAM op 01 nov 2018 22:21

Hmm, interessant, een hier lokaal veel gevolgd carrièrepad is 5 > 4 > 1 > 2 > 3 > 6 en 7 daar dan af en toe tussendoor.

Welk doel dient deze hiërarchie dan eigenlijk? Bepaalt dat wie welk tafeltje heeft in de apresski, waar de meeste vrouwen op af komen, in hoeverre je voor mag kruipen? Of is het puur status zonder verdere voordelen?

Die skiclub kids icm oude knarren gaat volgens mij ook wat minder goed samen. Zij zijn juist degene die er wat van zeggen als er weer 20 tassen doorgangen blokkeren.

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Die skiclub kids icm oude knarren gaat volgens mij ook wat minder goed samen. Zij zijn juist degene die er wat van zeggen als er weer 20 tassen doorgangen blokkeren.

Roy83 op 2 nov 2018 10:32

lol, en dat dan ook nog in een onverstaanbaar quiberish, maar wat wil je ook, het zijn de grootouders van die snotneuzen

En @Rogier wat is de positie in de hiërarchie van een voormalig seizoenarbeider, parttime fotograaf, parttime schrijver, parttime politieagent op dit forum en fulltime levensgenieter in het Franse berggebied* ? ;-)

*Ps. ik weet niet of ik nog iets vergeet ;-)

@Togi Tsja… daar verschillen de meningen over. Ik vind zelf dat ik recht op heb de eerste sporen maar daar is verder niemand het mee eens ;-)

Click. Click. Peace

Er is geen vaste hiërachie want die is voor iedereen verschillend. Zo staat bij mij de beleefde medemens als hoogste in de hiërachie en komt de lomperik onderaan te staan. Of hij/zij nou pisteur, skileraar of wat dan ook is.

Er is geen vaste hiërachie want die is voor iedereen verschillend. Zo staat bij mij de beleefde medemens als hoogste in de hiërachie en komt de lomperik onderaan te staan. Of hij/zij nou pisteur, skileraar of wat dan ook is.

Martin7182 op 2 nov 2018 21:05

Ik snap je punt, maar ‘nice guys finish last’. En dat geldt zeker in de skigebieden. Ook ik heb een hekel aan bijvoorbeeld voordringen bij de lift, maar dat is precies wat de dames en heren doen.

*bericht bewerkt door Quick op 02 nov 2018 21:53

Mr. Slow

Ik mis hier toch de kleine kinderen op skiles. Ze mogen altijd voor in de lift, iedereen let op ze als er even geen skileraar in de buurt is en mocht je als onbeholpen skier een keer te dicht in de buurt komen van de zich langzaam naar beneden slingerende sliert blagen, dan komt iedereen die hoog staat in het bovenstaande lijstje als een speer achter je aan om je toe te spreken of te vermoorden. Uiteindelijk zijn zij dus de echte koningen en koninginnen van de piste!

Op nummer 1 staat toch altijd de toerist? Die zorgt immers voor het geld, zonder de toerist geen gastronomie, geen apreski, geen gevulde bedden, geen inkomsten en geen skischolen.

fijne site hè, dat wintersport.nl?

@Ferdinand dat is een interessante piste.
Een soort klant is koning

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Ik mis hier toch de kleine kinderen op skiles. Ze mogen altijd voor in de lift, iedereen let op ze als er even geen skileraar in de buurt is en mocht je als onbeholpen skier een keer te dicht in de buurt komen van de zich langzaam naar beneden slingerende sliert blagen, dan komt iedereen die hoog staat in het bovenstaande lijstje als een speer achter je aan om je toe te spreken of te vermoorden. Uiteindelijk zijn zij dus de echte koningen en koninginnen van de piste!

Mosquito op 5 nov 2018 07:33

En je krijgt - op zijn minst - een dankbare blik van de skileraar als je het gevallen kindje opraapt en terug op de ski’s weet te zetten. Gewoon omdat dat kindje altijd de laatste in de rij is en je de leraar het zoveelste klimmetje omhoog bespaart. :)

Bla, bla, bla.

De oude knar is ook te herkennen aan een zonverweerde bruine kop met paarswitte lippen wmb.

Leuk stuk trouwens!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie