BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Oceaanstoringen staan op doorbreken

Oceaanstoringen staan op doorbreken

Roel op 6 augustus 2018 · 6 reacties

De gletsjer van Les Deux Alpes (F)
De gletsjer van Les Deux Alpes (F)
Er is licht aan het einde van de Europese hittetunnel. Of de gletsjers op adem kunnen komen is nog even afwachten, maar de ergste hitte raken we in de loop van de week kwijt. Het grillige karakter van de neerslag verandert ook. In plaats van plaatselijke onweersbuien die in de loop van de dag ontstaan komen er perioden met regenval op meer uitgebreide schaal.

Eerste dagen heet

De eerstkomende dagen verandert er nog weinig. De zon schijnt volop en met het oplopen van de temperatuur ontstaan in de loop van de dag verspreid over de Alpen enkele flinke buien. De vele beelden van wateroverlast en modderstromen suggereren dat het bar en boos is in de Alpen maar de werkelijkheid is dat het lokale fenomenen zijn. Er vallen enkele (onweers)buien die op de ene plaats grote overlast geven maar op andere plaatsen valt nauwelijks iets. Het algehele beeld was en is vooral (hoog)zomers. De nulgradengrens ligt overdag ruim boven de 4000 meter en de eerstkomende dagen komt daarin nog niet veel verandering.

Grote overlast in Jausiers vlakbij Pra Loup, Franse Alpen Foto: brandweer Barcelonnette
Grote overlast in Jausiers vlakbij Pra Loup, Franse Alpen Foto: brandweer Barcelonnette

Tijdelijk regen op grotere schaal

Van donderdag op vrijdag komt er reuring in de atmosfeer. Voor het eerst in weken bereikt koele oceaanlucht de Alpen. Dat gaat gepaard met veel meer bewolking en op uitgebreidere schaal regen. Op de overgang van de warme en koele lucht ontwikkelen zich bovendien felle onweersbuien. Vervelend voor wandelaars en fietsers maar de natuur kan dit goed gebruiken.

De westalpen zitten het kortst in deze natte fase, vanaf zaterdag schijnt hier de zon alweer. In de oostelijke Alpen ijlt de regen langer na. Vanuit het westen klaart het op door een nieuw hogedrukgebied maar in tegenstelling tot zijn voorgangers blijft dat systeem niet plakken boven Europa. Na een aardig weekend neemt vanaf maandag de regenkans opnieuw toe en wordt het vanuit het noordwesten mogelijk echt een stuk koeler. Wellicht volgt er dan sneeuw voor de gletsjers.

Het Sonnblick Observatorium
Het Sonnblick Observatorium

Geen vorst meer

Mogelijke sneeuw die bijzonder welkom is. De temperatuur op de Sonnblick, een berg van 3106 meter in het Salzburger Land, is sinds vier weken niet meer onder het vriespunt geweest. Normaal vriest het er in de zomer iedere tweede nacht.

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • Tiny-M 6-08-18 13:21
  Tiny-M 6 augustus 2018 · 13:21
  Goed nieuws dat beetje afkoeling 😃
 • S.J. 6-08-18 13:31
  S.J. 6 augustus 2018 · 13:31
  Hallo Roel,

  Wij vertrekken morgen richting Lungau, Oostenrijk. Alle weer app’s spreken elkaar wat tegen. Heb je enig idee hoe de verwachtingen daar zijn?
  Zie je reactie graag tegemoet.

  Groeten,

  S.J.
 • Roel admin 6-08-18 14:21
  Roel admin 6 augustus 2018 · 14:21
  @S.J. dat apps elkaar tegenspreken zegt iets over de betrouwbaarheid van een app bij onweersbuien. Door het lokale karakter is onmogelijk te bepalen waar de buien precies vallen. Houd in ieder geval dagelijks rekening met een enkele bui, die vrijdag tijdelijk talrijker worden. Voor de rest check de modelberekening voor Lungau (Katschberg) op deze site: https://www.wintersport.nl/skigebieden/katschberg/weersverwachting...
  Weerman, skiër, Limburger
 • Hansk 6-08-18 17:13
  Hansk 6 augustus 2018 · 17:13


  zo nu en dan regen vandaag in Zermatt. 22c
 • Alpenfreund 8-08-18 18:23
  Alpenfreund 8 augustus 2018 · 18:23
  Hoge Temperaturen op de Sonnblick en trouwens in de hele Hohe Tauern is het erg warm op hoogte.
  @Roel: m.b.t. de Sonnblick info, is dat werkelijk al zo vanaf eind Juni? De grafiek loopt nm. vanaf eind Juli?

  Hier ook een indrukwekkend temperatuur verloop (op 2900 mtr) vanaf eind Mei temp boven 0, met 1 korte uitzondering. Verder ook duidelijk te zien dat op hoogte de sneeuw heel snel verdween in het voorjaar...
 • Roel admin 9-08-18 08:27
  Roel admin 9 augustus 2018 · 08:27
  @Alpenfreund kleine nuance, het is de gemiddelde dagtemperatuur die sinds eind juni niet meer onder nul is geweest. Sinds 4 weken heeft het niet meer gevroren. Dat is nog steeds heel lang natuurlijk maar wel een verschil. Ik heb het aangepast.
  Weerman, skiër, Limburger

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.