Kronplatz/Plan de Corones: een veelzijdige bestemming

gesponsord op 12 september 2018

null

Zuid-Tirol/Südtirol is de meest noordelijke Italiaanse regio en misschien ook wel het best bewaarde geheim van Italië. Met 300 dagen zon per jaar, een unieke gastronomie (je vindt hier maar liefst 19 restaurants met één of meerdere Michelinsterren) met heerlijke wijnen en de Italiaanse Dolce Vita vind je een perfecte mix tussen de alpiene en de mediterrane lifestyle. De machtige Dolomieten (die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staan) bieden wintersporters naast gevarieerde en sneeuwzekere skigebieden ook nog eens de meest overweldigende panorama’s. Het zorgt ervoor dat Zuid-Tirol een ideale bestemming is voor families!

null

Lange afdalingen op de Kronplatz

Messner Mountain Museum

De beroemde Italiaanse bergbeklimmer Reinhold Messner richtte zes musea op waaronder één in Brunico dat het leven van bergbewoners belicht en één op de top van de Kronplatz dat focust op het onderwerp stenen.

De Kronplatz-regio in Zuid-Tirol bestaat uit drie skigebieden: Speikboden en Klausberg in het Valli di Tures e Aurina/Tauferer Ahrntal, en het skigebied van de Kronplatz in het hart van het Val Pusteria/Pustertal. Laatstgenoemde skigebied is het grootst (119 km piste) en ligt tussen de steden Brunico/Bruneck (het is absoluut de moeite waard om de kerstmarkt te bezoeken wanneer je daar bent), Valdaora/Olang and S. Vigilio di Marebbe/St. Vigil in Enneberg. De bolvormige top van de Kronplatz heeft een fenomenaal 360 graden uitzicht op de Dolomieten. Hier cirkelen lange pistes terug naar het dal. Of je die in één keer kunt afdalen is maar de vraag, want het is wel heel aantrekkelijk om de lokale keuken te proeven. Probeer de ‘knödels’ van Alex in de Oberegger Alm. Of ga voor een typisch Ladinisch gerecht bij Ücia Picio Pré. Après-skiën doe je bij de K1 naast het Riscone/Reischach dalstation.

null

Genieten in Speikboden en Klausberg

Bergiglo

Overnachten in een iglo? Het is mogelijk nabij het topstation van Speikboden. Pak de gondel omhoog waar een welkomstdrankje, kampvuur, maaltijd en expeditieslaapzak op je wachten.

De 38 kilometers piste van het van het wat rustigere Speikboden vind je boven Campo Tures/Sand in Taufers. Hoewel het gebied niet zo groot is als de Kronplatz vinden zowel beginners als experts hier mooie afdalingen. Eten doe je bij de Schüsslerhof berghut: echte traditionele Zuid-Tiroolse gerechten. Klausberg is met zijn 32 kilometer piste de kleinste van de drie, maar wel meteen de hoogste (2.510 m). Wie op zoek is naar culinaire verrassingen bezoekt de Kristall Alm, of koopt wat lokale producten bij de Almboden naast het gelijknamige dalstation.

null

Paradijs voor langlaufers

De regio is tevens een langlaufparadijs met meer dan 300 kilometer loipes. Daarnaast is het onderdeel van de Dolomiti Nordicski, goed voor 1.300 kilometer loipes verdeeld over 13 regio’s, waarvan 4 in Kronplatz. Valle Anterselva/Antholzer Tal (60 km) is de grootste en heeft ook een biatloncentrum en een jaarlijkse World Cup-wedstrijd. Val Casies/Gsieser Tal (40 km) met zijn brede zonnige dal is een insider tip. De 50 kilometer loipes van het Valli di Tures e Aurina/Tauferer Ahrntal worden geflankeerd door 80 drieduizenders. Het in conditievriendelijke ringen opgedeelde circuit bij S. Vigilio/St.Vigil (24 km) is geheel gratis.

Meer informatie over de Kronplatz kun je hier vinden.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.