5000 man van de buitenwereld afgesloten in Saalbach

Roel op 23 augustus 2018· 6 reacties

Het had nieuws van afgelopen winter kunnen zijn, maar het is op deze late augustusavond serieus mis in het Oostenrijkse Saalbach. Geen sneeuw maar zware onweersbuien zijn de boosdoener. Op de video is te zien hoe noodweer rond 19.30 uur delen van het Glemmtal onder water zette. Vanuit zijdalen stroomde zoveel regenwater naar beneden dat de Saalach, het riviertje dat door het Glemmtal stroomt, buiten zijn oevers trad. Ruim 5000 mensen zitten opgesloten in het dal. Voor hoe lang is niet duidelijk.

Weg deels weggespoeld

Dat er 's avonds lokale onweersbuien zouden vallen was bekend, dat gebeurt in deze periode bijna dagelijks ergens in de Alpen, maar vanavond was het extreem. Het werd een voltreffer voor een van de bekendste wintersportgebieden van Oostenrijk, namelijk dat van Saalbach. Op het satellietbeeld van sat24.com zie je de bui (aangegeven met pijl) van bovenaf.

Bron: EUMETSAT
Bron: EUMETSAT

De doorgaande weg door het Glemmtal kwam door het wassende rivierwater blank te staan waardoor automobilisten geen kant op konden. Vooral het achterste deel van het dal bij Hinterglemm is zwaar getroffen. De weg is hier deels weggespoeld en aardverschuivingen hebben de weg onbegaanbaar gemaakt. Volgens de brandweer kan het enkele dagen duren voordat de weg weer helemaal begaanbaar is. Voor zover bekend op dit moment zijn er geen slachtoffers gevallen.

Meer regen onderweg

Cru genoeg is het het begin van veel meer nattigheid. Zowel vrijdag als zaterdag valt er nog veel regen in Oostenrijk. Daarbij is nog steeds een klap onweer mogelijk. Pas later gaat de neerslag hogerop over in sneeuw dus het is te hopen dat meer ellende de Alpenbewoners bespaard blijft.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Het riviertje dat door het dal stroomt,
Das geen riviertje meer.

Hier hebben we last van zout water gaat dit water hier ons zout water probleem oplossen. Of is dit te weinig te laat

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Alleen het uiterste westen van Oostenrijk valt onder het stroomgebied van de Rijn. Saalbach zal vermoedelijk afwateren naar de Donau en hebben we dus niets aan.

Hier in Fügen is het gelukkig meegevallen met de overlast.
Deze foto heeft mijn vrouw eergisteren met haar mobiel gemaakt. Inslag was ergens bij Uderns

null

Het riviertje dat door het dal stroomt,
Das geen riviertje meer.

Hier hebben we last van zout water gaat dit water hier ons zout water probleem oplossen. Of is dit te weinig te laat

Birdheart op 24 aug 2018 06:39

Aan het water dan nu in het Duitse stroomgebied van de Rijn valt gaan we in ieder geval veel meer hebben. Het regent daar nu lekker en dat is ook redelijk snel in Nederland.

Born to Ride

Wij zitten nu in Saalbach (tussen Saalbach en Hinterglemm in). Dat het flink regende en onweerde was ons niet ontgaan maar dat het er bij het ochtendgloren zo erg zou zijn verbaasde ons. Zowel in het centrum van Saalbach als bij Hinterglemm is het een enorme ravage. Verschillende bruggen kapot of zelfs helemaal weggeslagen. Nu weer veel regen. Morgenochtend gaan we huiswaarts. Met de auto of de boot, we wachten het af.

How snow can you go?

Zie ook foto’s op http://www.salzburg24.at

Dienten Die Alte schule
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie