BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Niek van der Velden en Casper Wolf naar finales big air op JWK

Niek van der Velden en Casper Wolf naar finales big air op JWK

Roel-B op 24 augustus 2018 · 0 reacties

Niek van der Velden in actie op archiefbeeld in Laax
Niek van der Velden in actie op archiefbeeld in Laax
De eerste dag van de jeugdwereldkampioenschappen snowboard en al direct twee finaleplaatsen. Met een sterk uitgevoerde BS 12 Japan en een even degelijke BS 10 Indy hebben respectievelijk Niek van der Velden en Casper Wolf zich afgelopen nacht op het onderdeel big air overtuigend weten te plaatsen voor de finale. Vanavond om 23:15 uur Nederlandse tijd komen de beide jongens opnieuw in actie.

“Dit ging echt supergoed, met de trainingen al”, reageerde Niek van der Velden superblij na afloop. “De start was wat rommelig, omdat er een wolk over de schans hing die plotseling wegtrok en ik ineens snel moest starten. Daardoor was ik de concentratie een beetje kwijt en ging de eerste sprong niet zoals ik had gepland.” Maar hij herstelde zich sterk. “De tweede run was ik weliswaar wat nerveuzer, maar wel meer gefocust.” Ook Casper Wolf, die vooraf al vurig hoopte op een finaleplaats, was dolgelukkig. “Een perfecte start dit, het ging allemaal zo lekker. Ik heb in de trainingen minder runs gemaakt dan Niek, maar in de wedstrijd heb ik de rust kunnen bewaren en relaxed kunnen landen.”

“Wij zijn als coaching staf zeer tevreden met wat de jongens vandaag hebben laten zien”, vulde coach Frank van der Putten, die de jongens samen met Niels Oostendorp begeleidt in Cardrona, de reacties van zijn pupillen aan. “Zeker gezien de korte voorbereiding op dit evenement. Met name Niek, die net terugkomt van een zware blessure, is hiermee het seizoen sterk van start gegaan. Het voornaamste doel was om ze comfortabel te laten zijn met de tricks en niet te veel bezig te zijn met de wedstrijd en de tegenstanders en dat is gelukt. Ze hebben beiden laten zien dat het basisniveau goed is. We willen die lijn doortrekken naar de finale.”

Voor Van der Velden was het de eerste officiële wedstrijd na zijn onfortuinlijke val bij de Olympische Winterspelen in PyeongChang in februari van dit jaar. Een lange en, meldde de snowboarder, vaak zware periode van revalidatie volgde daarop. “Ik ben natuurlijk ook op vakantie geweest – een vet gave trip naar Vietnam – maar verder heb ik deze zomer voornamelijk getraind op Papendal, over het algemeen krachttraining.”

Voor aankomst in Cardrona, dat de komende twee weken in het teken staat van de jeugdwereldkampioenschappen, zat hij met collegaboarders Casper Wolf en Erik Bastiaansen plus trainers Frank van der Putten en Niels Oostendorp in Japan om op een airbag te trainen. “Een trainingskamp van tien dagen in Japan. Voor mijn gevoel had het beter gekund, want de omstandigheden (en dan met name de sneeuw) waren niet perfect. Daardoor hebben we niet alles kunnen doen wat we wilden doen, al hebben we nog wel een paar dagen in een park kunnen rijden.”

Toch startte Van der Velden vol vertrouwen aan de JWK. “Ik heb nergens last meer van. Misschien een minimale beperking in mijn schouder, maar dat had geen invloed op de wedstrijd.”, zei hij. Zijn verwachtingen zijn moeilijk te verwoorden. “Het voelt wel gek, omdat ik zo lang niet meer op een board heb gestaan. Dat maakt het lastig om verwachtingen uit te spreken.”

Casper Wolf op archiefbeeld in Flachauwinkl
Casper Wolf op archiefbeeld in Flachauwinkl
Ook Casper kijkt terug op een prima zomer, getraind op Papendal en een heerlijke vakantie in Spanje”, vertelt hij. Ongeveer een week geleden arriveerde hij met de rest van het team in Nieuw-Zeeland om “weer even aan de sneeuw te wennen”.

De finale big air is vanavond om 23:15 uur Nederlandse tijd. De snowboarders rijden dan drie runs, waarvan de beste twee resultaten tellen. Later deze week komen Niek van der Velden en Casper Wolf ook nog in actie op het onderdeel slopestyle (30 en 31 augustus). Nederland wordt tijdens de jeugdwereldkampioenschappen verder vertegenwoordigd door Gib van der Sluis, die 3 september start op halfpipe en Kiki Bedier de Prairie, die het evenement 5 en 6 september afsluit op de parallelslalom (PGS en PS).

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.