BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Genoeg zelfvertrouwen getankt voor slopestyle

Genoeg zelfvertrouwen getankt voor slopestyle

NolDeVries op 29 augustus 2018 · 0 reacties

Niek van der Velden (rechts) en Casper Wolf zijn klaar voor het onderdeel slopestyle op de JWK
Niek van der Velden (rechts) en Casper Wolf zijn klaar voor het onderdeel slopestyle op de JWK
Als alles volgens plan verloopt en dit keer wind en mist geen obstakel vormen, staat vanavond bij de jeugdwereldkampioenschappen snowboard in Cardrona (Nieuw-Zeeland) het onderdeel slopestyle op het programma. En als dan om 23:00 uur Nederlandse tijd het startsein klinkt, staan ook de Nederlandse snowboarders Niek van der Velden en Casper Wolf in de startblokken om opnieuw een finaleplaats te veroveren.

Eén JWK-finaleplaats hebben ze al op zak, afgelopen weekeinde stonden ze beiden in de finale big air. Een finale, waarin Wolf uiteindelijk een zeer verdienstelijke zevende plek innam in het eindklassement, maar waarin Van der Velden helaas niet bepaald zijn gelukkigste optreden kende (hij ging twee keer onderuit). Alhoewel de omstandigheden verre van optimaal zijn – dinsdag kon er door dichte mist niet echt worden getraind, omdat het zicht amper tien meter was – hebben ze voldoende zelfvertrouwen getankt om komende nacht een serieuze gooi naar een finaleplek te kunnen doen.

“Daar hoop ik tenminste wel op”, reageert Casper Wolf desgevraagd. “De trainingen waren door de omstandigheden niet top, maar we hebben wel een run in elkaar kunnen zetten. De course is oké. Het begint met een wallride, wat downrails en drie schansen. Ik weet niet echt wat ik moet verwachten. Zoals ik al zei, hoop ik – net als bij big air – de finale te kunnen rijden. Of we last hebben van de wind? Tja, als het echt hard waait natuurlijk wel.”

En misschien nog meer dan bij big air, weet coach Frank van der Putten te vertellen. “Bij big air zit je weliswaar hoger in de lucht, maar het gaat om één sprong. Bij slopestyle hang je lager, maar heb je wel drie schansen en vervolgens een aantal rails. Een flinke wind kan dat zeker beïnvloeden. En je moet zes obstakels tot een goed einde brengen. Dat is al lastig genoeg. Als dan de omstandigheden slecht zijn, wordt het helemaal moeilijk.”

Hij schat de slopestyle voor zijn pupillen sowieso lastiger in dan big air. “We hebben nog niet echt veel sneeuwmeters gemaakt. De positie van deze wedstrijd is ook ingewikkeld, omdat deze jeugdwereldkampioenschappen eigenlijk nog bij vorig seizoen horen, het JWK van dit seizoen (2018/2019) zal waarschijnlijk in maart of april worden gehouden. Voor ons is deze wedstrijd in Cardrona belangrijk om te zien waar we nu staan.”

Zoals Van der Velden, die na zijn onfortuinlijke val op de Olympische Spelen afgelopen zomer voornamelijk met herstel- en krachttraining is bezig geweest. Met zijn finaleplaats op big air toonde hij aan dat het met het herstel wel goed zit. “Dat ik ben gevallen in de finale? Ach, zoiets kan gebeuren in een wedstrijd. Dat weet je. Natuurlijk was ik op dat moment teleurgesteld, maar dat heb ik al naast me neergelegd hoor. Kansen op de slopestyle? Lastig, omdat je pas na de kwalificaties het niveau van de anderen kunt inschatten. Maar er lopen een aantal gasten rond, die serieus goed zijn. Ik ga er gewoon weer voor.”

Na het onderdeel slopestyle zijn de jongens klaar op de jeugdwereldkampioenschappen, maar blijven ze nog tot 10 september in de sneeuw in Nieuw-Zeeland om daar van 6 tot en met 8 september deel te nemen aan een wereldbekerwedstrijd big air. Van der Putten: “Niet geheel onbelangrijk, omdat we als doel hebben meer punten binnen te halen om meer plaatsen in het wereldbekercircuit te bemachtigen. Voor ons is de opbouw voor de komende vier jaar begonnen.’’

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.