Vijf skigebieden die door velen onderschat worden

Arjen op 08 september 2018· 44 reacties

Geweldig mooi en fantastisch skiën vlakbij de Drei Zinnen
Geweldig mooi en fantastisch skiën vlakbij de Drei Zinnen

Mensen zijn kuddedieren. En dat geldt eigenlijk ook voor wintersporters. We gaan graag op vakantie naar plekken waar veel landgenoten verblijven. In dorpen als Westendorf, Kirchberg, Gerlos en Saalbach is Nederlands bijna de voertaal in de winter. Toch zijn er voldoende skigebieden waar veel minder Nederlanders komen, maar waar je ook een fantastische wintersport kunt beleven. Er zijn diverse redenen waarom deze gebieden minder Nederlandse wintersporters trekken, maar we durven te stellen dat ze allemaal onderschat worden. We hebben vijf skigebieden op een rijtje gezet die in onze ogen veel meer aandacht verdienen, ook van Nederlanders.

Le Grand Massif
Le Grand Massif

1) Le Grand Massif

Le Grand Massif is een van de grotere skigebieden in de Franse Alpen met het kenmerkende (en volgens velen spuuglelijke) Flaine als belangrijkste dorp en een hoogste punt dat op ‘slechts’ 2484 meter ligt. Misschien zijn dat de redenen waarom Le Grand Massif het altijd aflegt tegen grotere en hogere skigebieden zoals Les Trois Vallées en Paradiski. Het skigebied van Le Grand Massif is echter zeer divers en je verblijft voor relatief weinig geld direct aan de piste. Ook de bereikbaarheid is uitstekend. Nadeel: eten en drinken op de piste is in dit skigebied behoorlijk aan de prijs.

La Bresse Hohneck
La Bresse Hohneck

2) La Bresse Hohneck

Wanneer er sneeuw valt in het Sauerland dan weten we vaak niet hoe snel we met z’n allen in Winterberg moeten zijn, met grote drukte op de pistes en bij de liften tot gevolg. Op de een of andere manier heeft de Nederlandse wintersporter de Vogezen minder scherp op de radar staan. Toch vind je hier een heel interessant skigebied dat verder rijden is dan Winterberg, maar waar je ook meer skigebied voor terugkrijgt: La Bresse Hohneck. De afdalingen zijn langer, de bergen steiler en hoger. Volgende keer toch maar een keer naar de Vogezen?

Drei Zinnen Dolomiten
Drei Zinnen Dolomiten

3) Drei Zinnen Dolomiten

De reden dat we dit gebied als ‘onderschat’ bestempeld hebben kan niet anders komen doordat het relatief onbekend is. Drei Zinnen Dolomiten telt zo’n 103 kilometer aan pistes, maar de afdalingen zijn lang, het skigebied gevarieerd en het is er relatief rustig. Tel daarbij op dat je uitkijkt op de schitterende Dolomieten en we kunnen je echt adviseren om eens een keer naar dit aantrekkelijke skigebied in Italië te gaan. Tip: dit gebied wordt ook nog verbonden met het Oostenrijkse Sillian.

Christlum (Achensee)
Christlum (Achensee)

4) Christlum (Achensee)

Christlum is het grootste skigebied dat rondom de Achensee ligt, het hooggelegen bergmeer tegen de grens van Tirol en Beieren. Het ligt een beetje ingeklemd tussen de grote gebieden van de Kitzbüheler Alpen en het Zillertal. Misschien is dat wel de reden dat we als Nederlandse wintersporters massaal aan dit gebied voorbij rijden. Okay, het is met een totaal van 27 kilometer aan piste niet het grootste gebied van Oostenrijk, maar voor families met kleine kinderen is het een hele leuke bestemming. De uitzichten op het meer maken het helemaal af!

La Rosiere / La Thuile Photo: La Rosière
La Rosiere / La Thuile Photo: La Rosière

5) La Rosière / La Thuile

De meeste wintersporters die door het Franse Bourg Saint Maurice rijden slaan rechtsaf naar Les Arcs of rijden door naar Val d’Isère of Tignes. Slechts weinigen slaan linksaf om aan de klim te beginnen die eindigt in La Rosière. Dit skistation deelt het skigebied met het Italiaanse La Thuile. Hier in ‘Espace San Bernardo’ vind je 146 kilometer aan pistes. De Franse kant is wat glooiender, de Italiaanse kant wat steiler en dat maakt het een uitstekende bestemmingen voor skiërs en snowboarders van ieder niveau.

Arjen
is geboren met de kaarten van skigebieden in de wieg en heeft ze bijna allemaal bezocht. Zijn grote passie is freeriden.

Plaats een reactie

Van bovenstaande alleen in Grand Massif geweest en ik was niet enorm onder de indruk. Ik weet niet of het aan de lage prijs ligt, maar het niveau van de mensen op de piste was bedroevend laag (veel Engelsen, misschien toeval) wat regelmatig tot niet hele fijne situaties leidde. Veel ‘knooppunten’ ondanks dat het niet in een hele drukke periode was. Als laatste: als snowboarder is de kom in Flaine gewoon kut. Eerste 2 pistes kom je nog wel, de rest moet je een eind voor klunen. Zonde want het zijn mooie pistes. Zeg niet dat ik er nooit meer kom, maar het hoeft voor mij niet.

Vogezen is helaas op zo’n afstand dat ik dan liever een uurtje of 2 langer rij naar de echte Alpen, waarbij Winterberg voor mij ook wel op een dag heen en weer te rijden is. Was het iets dichterbij en verder van de Alpen, dan was ik er zeker wel eens heen gegaan.

Drei Zinnen spreekt me nog wel aan, zeker als er nog een verbinding komt het gebied groter te maken wordt dit een serieuze optie. Ook Rosière is wel een optie, alleen de lange sleper tussen de 2 gebieden staat me tegen.

Winterberg is vanuit mijn woonplaats 3 uur 40 minuten rijden en Hohneck La Bresse 7 uur 49 minuten (bron google maps), dat is nogal een verschil, je bent al bijna in de alpen. Dan rijd ik liever dat laatste stuk ook nog door. Grand Massif kan ik wel aanbevelen, ik was er vorig jaar met de krokus, helaas wel vrij druk (maar dat is overal zo in de krokus) maar een heel aardig en best groot skigebied voor een redelijke prijs. Vond de prijzen op de piste best redelijk, lager dan Courchevel en Val Thorens. Deze zomer was ik in de Dolomieten bij de Drei Zinnnen, prachtig gebied, lijkt mij best leuk daar in de winter te skiën. Christlum zegt me weinig, maar voor 27 km pistes rijd ik niet naar Oostenrijk, alleen leuk met kinderen lijkt me.La Rosière tenslotte klinkt wel interessant, een grens skigebied is altijd leuk.

La Bresse Hohneck is niet bepaald minder druk dan Winterberg, zeker in het weekend. Persoonlijk verkies ik het nabijgelegen iets kleinere skigebied van Gérardmer: rustiger, leukere afdalingen en vlakbij het mooie centrum van Gérardmer (La Bresse Hohneck ligt op minstens een kwartier rijden van de bewoonde wereld). En inderdaad: zeker voor de Nederlanders is Winterberg een stuk dichterbij

Gebieden waar Nederlands de voertaal is: verschrikkelijk!

I can stick uphill ice, on my saucer...

Grand Massif, top gebied! Lekker gevarieerd gebied al zijn er wel een paar vlakke stukken, maar die zijn te omzeilen. Je zit voor weinig geld letterlijk aan de piste. Wel in een klein hok, maar we komen primair voor het skiën :D
Wat me vorig jaar wel tegenviel zijn de nieuwe liften bij Carroz en Morillon; je moet nu een stuk verder doorskiën over gladde ijsbanen. Want er zijn minder liften dus iedereen neemt dezelfde piste. Vroeger spreidde de drukte zich beter in mijn beleving.

Overigens is 3 Zinnen in de weekenden zeer geliefd, en dan ook zeker niet rustig. Doordeweeks een fijne bestemming met heerlijk gevarieerde pistes. Om het gebied te doorkruisen is wel enige kunde nodig, want veel (dal)afdalingen zijn op wat sportievere leest geschoeid (lees rood ipv blauw). Echter krijg je de ruimte je eigen lijn te kiezen dus is het in realiteit erg goed te doen en zijn de uitzichten zeker de moeite waard.

Espace San Bernardo is één van mijn favoriete bestemmingen als ik lekker wil gaan carven. Prachtige brede pistes, vaak goede sneeuw en her en der schitterende uitzichten. Ik durf zelfs te stellen dat La Rosière gemiddeld genomen iets sportiever is dan La Thuile. In Frankrijk zijn er geen echt steile pistes, maar overal is er voldoende helling om te allen tijde de ski’s of het board op de zijkant te zetten, terwijl de zuidkant van het Italiaanse deel overwegend zacht glooiend is. Ideaal om te glijden en het bochten maken te oefenen. De kant van de Petit St. Bernard (de pas) is iets steiler. Hier liggen ook de zwarte pistes. Daar kun je buiten omheen aan twee kanten en daarmee is de moeilijkheidsgraad eigenlijk helemaal niet zo hoog. Een erg goed gebied om te lessen, zowel de Italiaanse als de Franse kant.

Als 6e gebied zou ik graag SkiJuwel Alpbachtal Wildschönau toevoegen. Relatief rustig gelegen tussen het drukke Zillertal en SkiWelt. Mooie afdalingen, gevarieerd en behoorlijk authentiek. Net te weinig variatie voor de echte crack, maar gezinnen en minder gevorderde wintersporters vermaken zich hier rustig een hele week.

Als 7e gebied is Hochkönig een andere aanrader. In het buitenland al behoorlijk ontdekt, maar qua Nederlanders nog goed te overzien. Maria Alm biedt de meeste après-ski, Muhlbach relatief de meeste levendigheid in het dorp en Dienten is de bestemming voor de ware genieter, prachtig ingeklemd tussen twee bergpassen en een (brede) schlucht. Lekker ruim van opzet, waardoor een rondje skiën ook echt een dagje kost. En dat alles over gevarieerde en sportieve pistes, zonder ergens echt moeilijk te worden.

Hochkönig, prachtig inderdaad. Ben er vorig jaar voor het eerst geweest. Maar ik vond het wel vrij klein; in een dag ski je makkelijk heen en terug en omdat het gebied langgerekt is moet je vaak over dezelfde pistes. Niet dat ik me zou gaan vervelen als we daar meerdere dagen zouden skiën.

Oh, en ik vergeet de 8e: Espace Diamant. Het rustige zusje van het mondaine Mégève. Authentieke sfeer, rustige pistes en zeker aan de Val d’Arly - Crest Volant kant erg mooi. Niet al te moeilijke pistes, en zeker bij Les Saisies een paradijs voor beginners. Voor de grote genieters die niet te veel geven om moderne infrastructuur.

Een zestal keer geweest in Le Grand Massif, altijd een héél leuk gebied gevonden.
Flaine is inderdaad qua uitstraling koud en kil maar Samoens daarentegen (waar wij altijd verbleven) is een héél leuk dorpje met zelfs een leuke botanische tuin die we ieder jaar bezochten ( we gingen altijd eerste week Paasvakantie).
De tocht van Samoëns naar Flaine was altijd even leuk en dan wat pistes in Flaine en dan terug via Les Carroz of Morillon.
In de namiddag werd alles wat papperig en qua pistebereiding moeten ze daar wel nog wat leren van bijv. de Italianen.
Eten en drinken OP de pistes is zeker duur te noemen en van lage kwaliteit ( i vgl m bijv. Dolemieten). In het dorp Samoens kon je op verschillende plaatsen goed eten.
Dus voor mij zeker nog eens terug maar niet verblijven in Flaine.

Vraagje: sinds een tweetal jaar is er op de hoogvlakte boven Samoens een mastodont van een hotel gebouwd door Club Med. Is het daar nu nog een beetje te doen qua drukte?

Born to run. B.S.

@Bennie Ik kan nog wel even doorgaan met aanraders die niet bij ‘de massa’ bekend zijn, of worden onderschat… maar inderdaad, de gebieden die je noemt zijn inderdaad aanraders en (min of meer) buiten de gebaande paden. Hoewel Hochkönig volgens mij steeds bekender wordt.

*bericht bewerkt door Quick op 08 sep 2018 23:20

Mr. Slow

Van bovenstaande alleen in Grand Massif geweest en ik was niet enorm onder de indruk. Ik weet niet of het aan de lage prijs ligt, maar het niveau van de mensen op de piste was bedroevend laag (veel Engelsen, misschien toeval) wat regelmatig tot niet hele fijne situaties leidde. Veel ‘knooppunten’ ondanks dat het niet in een hele drukke periode was. Als laatste: als snowboarder is de kom in Flaine gewoon kut. Eerste 2 pistes kom je nog wel, de rest moet je een eind voor klunen. Zonde want het zijn mooie pistes. Zeg niet dat ik er nooit meer kom, maar het hoeft voor mij niet.

Vogezen is helaas op zo’n afstand dat ik dan liever een uurtje of 2 langer rij naar de echte Alpen, waarbij Winterberg voor mij ook wel op een dag heen en weer te rijden is. Was het iets dichterbij en verder van de Alpen, dan was ik er zeker wel eens heen gegaan.

Drei Zinnen spreekt me nog wel aan, zeker als er nog een verbinding komt het gebied groter te maken wordt dit een serieuze optie. Ook Rosière is wel een optie, alleen de lange sleper tussen de 2 gebieden staat me tegen.

Tiny-M op 8 sep 2018 08:14

Helemaal eens over Flaine. Als snowboarder zou ik misschien wel terugkomen, maar niet naar Flaine… dan een ander dorp.

Flaine is niet ideaal, terugkomen naar Flaine is een lange tocht waar iedereen langs moet, zeker sinds het verwijderen van de lift die je een heel stuk boarden/skien scheelde… En maar 1 skipiste die terugleid naar Flaine die zeer druk en vol buckels zit. Erg vervelend als je met mensen bent die niet zo goed met buckels overweg kunnen.

De andere dorpen zou ik wel aanraden. Maar Flaine? nope, never again. Ook geen busverbinding met de andere dorpen, tenzij de piste die nooit open is, wel open is. En zelfs dan vertikt de buschauffeur door te rijden naar Flaine.

het lijkt wel reclame voor frankrijk

@Bennie Ik kan nog wel even doorgaan met aanraders die niet bij ‘de massa’ bekend zijn, of worden onderschat… maar inderdaad, de gebieden die je noemt zijn inderdaad aanraders en (min of meer) buiten de gebaande paden. Hoewel Hochkönig volgens mij steeds bekender wordt.

Quick op 8 sep 2018 23:12

Ik was de afgelopen winter een week of zeven in Hochkonig. Wel zo nu en dan een uitstapje gemaakt naar de andere gebieden in Ski Amadé voor wat extra afwisseling. Alleen in de eerste week van februari was het druk, dan moest je soms een minuut of vijf wachten om in de lift te stappen. Toen had de regio Wenen vakantie. Verder had je vrijwel nooit wachttijden. Prima gebied en idd veel Nederlanders kom je er niet tegen.

Peter Pos

Worden de gebieden die als populair en vernederlandst bestempeld worden, nu niet omgekeerd onderschat door de doorgewinterde wintersporters? Ik heb zelf, buiten Zillertal arena, niet veel ervaring met deze gebieden, maar buiten de vakanties is het in Zillertal Arena prima wintersporten en krijg je eigenlijk weinig mee van de ‘gekte’ in Gerlos.

Ik ben wel eens ‘bang’ dat ik nu een mooi gebied bij voorbaat heb afgeschreven, terwijl het er misschien best goed vertoeven is.

*bericht bewerkt door Sneeuwbaard op 09 sep 2018 11:01

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

Wat wordt bedoeld met ‘onderschat’? Ten opzichte van wat? Een algemeen geldende norm? De mening van de schrijver van dit stuk? Het promotiebureau dat moet zorgen dat deze gebieden meer klanten krijgen?

Als ik af ga op de scores van deze gebieden die deze site zelf hanteert, vind ik het nog wel meevallen. En dat is gewoon een waardering die tot stand is gekomen door indrukken van mensen die er een score aan hebben gegeven. Maar in welk referentiekader zijn ze ‘onderschat’?

Door het grote (Nederlandse) publiek, logischerwijs. Daar gaat de tekst over.
Hoewel ik Flaine maar van mijn lijstje streep.
La Rosiere lijkt me wel, maar daar zijn nauwelijks hotels, laat staan 1-persoonskamers. Zoals helaas in veel Franse skistations.

*bericht bewerkt door DrPhil op 09 sep 2018 13:10

Ooit naar Labresse+gerardmer geweest om te kijken of het een alternatief was voor winterberg. conclusie: absoluut niet. Redenen zijn al aangegeven. Pistes zijn wat langer vooral de hoofdpiste van LaBresse is aardig, maar mbt de reistijd is dat echt niet de moete waard.
Daarbij had gerardmer vooral langere vlakke saaie pistes. Bovendien zijn de fasciliteiten in beide gebieden niet best. De Kohlerhagen en kappe (sauerland) zijn bijvoorbeeld al veel beter dan de pistes in gerardemer. In bijna dezelfde tijd ben in de vooralpen: Nesselwang, duitsland aan de A7. Veel beter, is minder dan een uur verder.

Wat voor mij persoonlijk onderschatte wintersportgebieden zijn, zijn de skigebieden in de Jura. Vanuit België maar een 7-tal uur rijden en je vindt daar echt al mooie lange afdalingen met prachtige uitzichten (zicht op het meer van Genève o.a.). Monts Jura (Lelex-Crozet) heeft bijvoorbeeld een afdaling van 1700m tot 900m. Daar kan je al eens lekker op doorskiën!

Gebieden waar Nederlands de voertaal is: verschrikkelijk!

Shane op 8 sep 2018 14:12

Amen to that!

On: Grand Massif prima. Geheimtip (niet doorvertellen hoor) is wat mij betreft het restaurant La Luge a Teran boven Samoëns 1600. Mooi verdekt plekje in een uithoek van het gebied, maar prettige bediening, heerlijk eten en drinken en prima prijsniveau. Wel iets voor of na de lunch aanschuiven, want rond 13:00 uur is het meestal vol (tenzij je reserveert)…

Wat wordt bedoeld met ‘onderschat’? Ten opzichte van wat? Een algemeen geldende norm? De mening van de schrijver van dit stuk? Het promotiebureau dat moet zorgen dat deze gebieden meer klanten krijgen?

Als ik af ga op de scores van deze gebieden die deze site zelf hanteert, vind ik het nog wel meevallen. En dat is gewoon een waardering die tot stand is gekomen door indrukken van mensen die er een score aan hebben gegeven. Maar in welk referentiekader zijn ze ‘onderschat’?

GiGi op 9 sep 2018 11:24

Niet waarschijnlijk maar er moest een stukje komen, dus ja, zoiets dan maar.
Grand Massif komt nigal eens voorbij, La Bresse is te ver voor wat het is, een gebiedje van rond de 20km piste zal best onderschat zijn, in de zin van onbekend, maar daar zijn er heel veel van, Italie is zeker niet onderschat maar voor velen net even tw ver weg.
@sneeuwbaard, denk dat je dergelijke gebieden vooral in dw laagseizoenen moet aandoen en dan kan je er meer dan prima vooruit. Ga je niet in Gerlos maar in Zell zitten bijv, krijg je niets mee van al het gehoempapa en is het een prima gebied.

Gebieden waar Nederlands de voertaal is: verschrikkelijk!

Shane op 8 sep 2018 14:12

Nou ben ik heel benieuwd naar een goed argument… En niet dat Nederlanders luidruchtig zijn etc. Puur op basis van skimogelijkheden en faciliteiten…

Waar veel Belgen en Nederlanders komen is ook in Italië , daar waar ik elk jaar ga en dat is Kronplatz en dat ligt in de Dolomieten , JOSK is daar heel bekend. Super gebied , in de Kronplatz ligt ook de STIJLSTE ZWARTE PISTE van Zuid Tirol genaamd De PICULIN.
Echt een aanrader dit Skigebied.

*bericht bewerkt door Variano op 09 sep 2018 20:27

Nou ben ik heel benieuwd naar een goed argument… En niet dat Nederlanders luidruchtig zijn etc. Puur op basis van skimogelijkheden en faciliteiten…

Tim. op 9 sep 2018 20:05

Dat kan toch best een argument zijn? Ik kom op vakantie ook het liefst zo min mogelijk landgenoten tegen. Dan kan het skigebied nog zo mooi zijn. Daar is iedereen anders in. ;)

Mr. Slow

Nou ben ik heel benieuwd naar een goed argument… En niet dat Nederlanders luidruchtig zijn etc. Puur op basis van skimogelijkheden en faciliteiten…

Tim. op 9 sep 2018 20:05

Dat kan toch best een argument zijn? Ik kom op vakantie ook het liefst zo min mogelijk landgenoten tegen. Dan kan het skigebied nog zo mooi zijn. Daar is iedereen anders in. ;)

Quick op 9 sep 2018 20:50

Dus in principe heeft een gebied twee kanten, de kant dat er in de vakanties alleen maar Nederlanders zijn en de voertaal Nederlands is en buiten de vakanties om als er een gemengd gezelschap aan Europeanen rondloopt…

Door het grote (Nederlandse) publiek, logischerwijs. Daar gaat de tekst over.
Hoewel ik Flaine maar van mijn lijstje streep.
La Rosiere lijkt me wel, maar daar zijn nauwelijks hotels, laat staan 1-persoonskamers. Zoals helaas in veel Franse skistations.

DrPhil op 9 sep 2018 13:07

ik boek vaak via agentschappen in de Franse dorpen en voor 300-400 heb je een Frans hok appartement. En dat is voor 1 persoon dan best ruim…

Thx, maar ik wil geen hok.

Drei Zinnen lijkt me nog wel een leuk gebied om te proberen. Voorlopig hou ik het bij mijn italiaanse keuzes. Gemiddeld iets verder weg of langer rijden in tijd dan de veel gekozen gebieden. Livigno, Bardonecchia. Beide weinig nederlanders, rustig op de pistes, ook tijdens carnaval, goed geprepareerd, veel freeride (Livigno), lekker eten.

@HansM

Livigno “stikt” dan weer van de Vlamingen, niet dat ik er last van heb maar geeft toch een apart gevoel om OVERAL je voertaal te horen op je vakantieplek. Fijn skigebied trouwens hé!

Born to run. B.S.

Thx, maar ik wil geen hok.

DrPhil op 9 sep 2018 23:23

Is dat echt zo lastig te krijgen? Heb er paar jaar geleden wel eens naar gekeken toen de mogelijkheid daar was dat ik mogelijk alleen zou moeten (andere optie was thuisblijven, maar dat is natuurlijk geen optie) maar kon toen (4 jaar geleden) nog wel wat vinden, helaas vaak wel met een toeslag…

Le grand massif is inderdaad een leuk skigebied.
Het lijkt alleen of jullie standaard bij elk Frans skigebied zeggen dat het eten en drinken duur is.

Na ga ik bijna altijd naar Tignes, maar ook daar vind ik de prijzen wel meevallen. En ook in Flaine waar het meestal nog wat goedkoper is.
Voor ongeveer 11 tot 15 euro kan je best lekker lunchen (dagmenu of wat anders). Een biertje of een glas wijn is meestal ergens tussen de 2,5 of 4 euro. Een bakje friet of een sandwich krijg je voor veel minder dan de genoemde 11 tot 15 euro. Het is eigenlijk een beetje Nederlands niveau (strandtent of iets dergelijks).

Ik ben nog nooit wezen skiën in Oostenrijk of Italië. Wel op zomervakantie in de volgens iedereen goedkope landen, Italie en Spanje, maar ik heb daar nog niet echt vaak gedacht “wat lekker goedkoop”. Even “duur” als Frankrijk en Nederland.

Dus ik vraag me wel eens af wat nou de prijzen zijn in Italie en Oostenrijk voor de goede lunch (dus niet alleen een pizzapunt, apfelstrudel of een bakje friet) en wat te drinken (cola, bier, wijn). Dat moet dan wel een stuk lager zijn als iedere keer de Franse gebieden als erg duur worden aangemerkt.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie