Afschaffen wintertijd: wat betekent dat voor skigebieden?

Rogier op 06 september 2018· 69 reacties

Kunnen we zometeen elke ochtend genieten van zonsopkomst op de pistes?
Kunnen we zometeen elke ochtend genieten van zonsopkomst op de pistes?

Een meerderheid van de Europeanen zou voor een afschaffing van de wintertijd hebben gestemd. De Europese Commissie wil snel een voorstel indienen om de verplichting van zomer- en wintertijd af te schaffen. De zomertijd zou de nieuwe norm worden. 80% van de ondervraagde 4,6 miljoen Europeanen wil af van de wintertijd. Leuk en aardig allemaal, maar wat houdt dit in voor skigebieden tijdens de toch al niet zo lange dagen in de winter en snel opwarmende pistes in het voorjaar?

Zomer- en wintertijd

Eind oktober schakelen we altijd terug naar de ‘standaardtijd’, onze wintertijd. Hierdoor wordt het ’s ochtends eerder licht. In maart zetten we de klok weer een uur vooruit, en komen we in de zomertijd. Dat er een einde komt aan de zomer- en wintertijd is zeker nog niet in kannen en kruiken, want eerst moeten de lidstaten er nog over stemmen. Maar het is wel interessant om te kijken wat dit voor ons wintersporters zou betekenen.

In het donker beginnen met skiën

Hoe noordelijker we in Europa zitten, hoe later de zon opkomt in de winter. In Winterberg komt de zon op 21 december om 8:27 op. Dat betekent dat je het eerste half uur in de schemer zou skiën als de zomertijd de nieuwe standaard zou worden. Want dan komt de zon pas om 9:27 op terwijl het gebied om 9:00 de liftpoortjes opent. Dat zou in Winterberg natuurlijk geen groot probleem zijn met de kunstlichtinstallaties, maar toch.

Zonsopkomst in de bergen in december
Zonsopkomst in de bergen in december

Latere opening

Iets meer naar het zuiden, in Innsbruck, komt de zon om 7:58 op dus dat zou met de nieuwe tijd 8:58 worden. Ook hier zul je dus, als je de eerste lift wil pakken, in het donker staan om je spullen aan te trekken. Voor ons toeristen is dat misschien nog wel te overzien. Het betekent ook dat alle professionals die al uren van tevoren bezig zijn, een uur langer in het donker aan het werk zijn. Hierdoor is de kans dat een gebied later wordt geopend ook groter want gevaarlijk werk als het triggeren van lawines met explosieven doet de pistedienst graag met zicht. Het zou dus goed kunnen dat de hele openingstijden dan verschoven gaan worden, zeker in de donkerste maanden.

In de middag

Skigebieden draaien echter niet alleen in de ochtend. In de winter zou het voordeel zijn dat het langer licht blijft op de pistes. In Winterberg gaat de zon in december rond 16:20 onder en de dagpas loopt tot 16:30, dus je zou 's middags langer in goed licht kunnen skiën. Wel is het verschil van zomer- en wintertijd van belang voor de eventuele activiteiten na het sluiten van de liften. Fakkeltochten en dergelijke kunnen pas een uurtje later beginnen, maar schaatsbanen kunnen zonder kunstlicht natuurlijk gewoon open blijven. Dit verschil is meer een kwestie van smaak. Persoonlijk vind ik het wel gezellig om na het skiën in het donker bij je huisje met een knapperend haardvuur aan te komen. Maar als jij meer een middagskiër of -boarder bent dan zou het afschaffen van de wintertijd helemaal niet zo slecht zijn.

Het wordt ook pas later donker
Het wordt ook pas later donker

In het voorjaar

In het voorjaar zou er wel een duidelijk voordeel zijn voor ons wintersporters, tenminste als de skigebieden dezelfde openingstijden aanhouden als nu. Omdat het later licht wordt skiën we langer op een vroeger moment op de dag en zullen de pistes langer hard blijven. Als het nu begin maart om 13:00 slush is, zou dat met het wegvallen van de wintertijd pas om 14:00 zijn. Maar dan moeten de skigebieden de openingstijden natuurlijk niet aanpassen om midden in de winter niet in het donker te zitten.

Eigenlijk valt of staat alles met de vraag of de skigebieden hun openingstijden gaan aanpassen. Of zouden ze, om de voor- en de nadelen van de zomer- en wintertijd ongedaan te maken, gewoon hun openingstijden moeten variëren. Een beetje als een zomer- en wintertijd voor skigebieden…

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Als ik het nieuws goed begrepen en gevolgd heb, dan heeft idd 80% van de mensen voor afschaffing zomer/wintertijd gestemd en dan met als voorkeur zomertijd behouden. Maar zal de insteek van het Europees parlement worden om een voorstel tot afschaffing te doen met behoud van wintertijd. Omdat dat de officiële tijd is en ze zo tegemoet komen aan de wens tot afschaffing.
P

Dan verandert er toch niet zo gek veel of wel?

Edit: even opgezocht wat ze nu precies willen maar er staan zoveel verschillende berichtgevingen dat het beide kan.

*bericht bewerkt door Birdheart op 06 sep 2018 07:31

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

@Rogier even geheel hypothetisch stel we gaan in europa over tot de zomertijd, dan ontstaat er een ander probleem in Zwitserland als Noorwegen. Zij hoeven niet mee te doen met de tijdsaanpassing. Dan kan je als wintersporter er voor kiezen wat je wilt, naar Zwitserland voor wintertijd wintersport naar Oostenrijk voor zomertijd wintersport. En als je op de grens zit kan je zo van winter naar zomer door skiën om je dag wat op te lengen

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Wat ik begrepen heb, maar de berichtgeving is inderdaad nog steeds wat vaag, is dat lidstaten moeten beslissen of ze van de winter-zomertijd af stappen. Ik ben benieuwd of het er ooit van gaat komen. Persoonlijk zou ik trouwens, als we één tijd moeten aanhouden ervoor zijn om de wintertijd aan te houden, en daarmee ben ik blijkbaar een uitzondering in Europa ;-)

Maar heel eigenlijk vind ik het zo wel prima de zomer en wintertijd, voor mij als (toer)skiër is het best prima geregeld ;-) Dus mag het blijven hoe het is…

*bericht bewerkt door Rogier op 06 sep 2018 08:07

Click. Click. Peace

Nou ze (EU-lidtstaten) mogen het niet zo zeer zelf beslissen (zo heb ik het begrepen), maar ze moeten het met alle lidstaten eens worden over a. überhaupt het afschaffen van de winter en zomertijd; en b. of de huidige wintertijd of de huidige zomertijd dan de standaard wordt.

Volgens mij heeft @GiGi gelijk, dus had @Rogier zich de moeite van het schrijven van dit artikel kunnen besparen ;)
Voordat alle EU-lidstaten het eens zijn, en dat nog wel over 2 punten (het afschaffen én de nieuwe norm) is de klimaatsverandering waarschijnlijk al zover doorgezet dat er überhaupt niet meer te skiën valt in de Alpen ;)

@GiGi de eu lidstaten lijkt me logisch maar wat te doen met niet eu lidstaten binnen eu? O.a. Andorra Zwitserland?
Stel eu kiest voor de zomertijd ,reis je straks naar Italië door Zwitserland kan het verkeren dat je van zomertijd naar wintertijd naar zomertijd reist als ze niet mee willen.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

@zeeuwski en dat staat ook duidelijk in de tweede alinea. Maar ik vind het wel interesant om aan te geven wat het voor skigebieden zou betekenen ;-)

Click. Click. Peace

@GiGi de eu lidstaten lijkt me logisch maar wat te doen met niet eu lidstaten binnen eu? O.a. Andorra Zwitserland?
Stel eu kiest voor de zomertijd ,reis je straks naar Italië door Zwitserland kan het verkeren dat je van zomertijd naar wintertijd naar zomertijd reist als ze niet mee willen.

Birdheart op 6 sep 2018 08:12

Meestal volgen echt kleine staatjes wat de omringende EU-staten beslissen. De zelfde argumenten voor en tegen gelden doorgaans ook voor hen; bovendien hebben ze er baat bij om geen onoverkomelijke verschillen of drempels op te werpen of in stand te houden. In dat opzicht is er volgens mij ook vaak een afstem-tussenronde met bijvoorbeeld Zwitserland in zo’n consensus-proces binnen de EU. De echt kleine staatjes zullen daarin denk ik minder een rol spelen, net zoals niet-EU lidstaten die aan de rand van het continent zitten (zoals Noorwegen), die ook geen doorvoer-probleem hebben (omdat je niet verder an dan Noorwegen).

*bericht bewerkt door GiGi op 06 sep 2018 08:28

Lijkt mij logisch dat de openingstijden van de liften en pistes dan gewoon mee schuiven toch? In het donker skiën lijkt me nou ook niet echt een top idee :)

Bergen + Sneeuw = ❤

De skigebieden (en alles en iedereen die er last van heeft) kunnen makkelijk hun openingstijden aanpassen naar tijden die het best bij de natuurlijke klok past.

Je moet dan alleen je wekkertje later zetten (of was het nou vroeger?!) Ipv de klok een uur vooruit (achteruit?!) 😊

*bericht bewerkt door Sneeuwbaard op 06 sep 2018 08:57

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

Wat Nelis zegt idd! Dat gebeurt nu ook al volgens mij omdat het vanaf de kerst steeds langer licht wordt. M.b.t het skien verandert er dus helemaal niets.

Aangezien de zomertijd indertijd een verandering van de ‘normale tijd’, wat nu wintertijd is, was, neem ik aan dat de zomertijd aanpassing gaat verdwijnen

Aangezien de zomertijd indertijd een verandering van de ‘normale tijd’, wat nu wintertijd is, was, neem ik aan dat de zomertijd aanpassing gaat verdwijnen

4frank2 op 6 sep 2018 09:18

Nee dus.

I can stick uphill ice, on my saucer...

@4frank2 Dat zou inderdaad het meest logische zijn, maar het schijnt dat de ondervraagde Europeanen juist de wintertijd weg willen.En Juncker liet ook zoiets vallen:

  • Eerder zei commissievoorzitter Juncker nog dat het wat hem betreft altijd zomertijd zou zijn. … … … “De mensen willen het, dus we gaan het doen” -

Erg vaag allemaal: https://nos.nl/artikel/2248285-europese-commissie-klok-niet-…

Click. Click. Peace

@4frank2 Dat zou inderdaad het meest logische zijn, maar het schijnt dat de ondervraagde Europeanen juist de wintertijd weg willen.En Juncker liet ook zoiets vallen:

  • Eerder zei commissievoorzitter Juncker nog dat het wat hem betreft altijd zomertijd zou zijn. … … … “De mensen willen het, dus we gaan het doen” -

Erg vaag allemaal: https://nos.nl/artikel/2248285-europese-commissie-klok-niet-…

Rogier op 6 sep 2018 09:22

Maar dan zouden politici naar de mensen moeten luisteren. Vallen pasen en pinksteren binnenkort op 1 dag??

Ok, zover had ik de commentaren uit Brussel niet gelezen. Afwachten dus…

Waarschijnlijk zullen de skigebieden flexibel met hun openings- en sluitingstijden er mee omgaan, maar het dan een uur opschuiven. Wel interessant onderwerp aangezien dit ook voor meer gaat gelden!

In de Franse skigebieden verschillen de openingstijden van de skigebieden nu al: vaak blijven de liften en pistes vanaf half februari langer open, soms wel tot half 6. Als ik dan weer eens in Oostenrijk kom, is het wel een teleurstelling dat ik een uur eerder al met de laatste afdaling bezig ben. De invoering van deze flexibiliteit is dus blijkbaar niet zo moeilijk.

Misschien ook meteen een onderwerp voor de “domme vragen” rubriek: waarom is dit verschil er tussen Franse en Oostenrijkse gebieden?

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam

De enquête van de Europese Comissie was overigens niet geheel representatief. 3 van de 4,6 miljoen Europeanen die aan de enquête hebben meegedaan waren Duitsers.

Nu heeft in principe elke EU-burger de kans gehad om aan de enquête mee te doen en hebben vooral Duitsers deze kans volop benut, maar alsnog geeft het deels een wat vertekend beeld van wat misschien de wens in heel Europa is.

Persoonlijk ben ik vrij neutraal wat betreft de huidige regeling (met zomertijd switchen) of de eeuwige zomertijd. Waar ik echter fel op tegen ben is de eeuwige wintertijd. Dan wordt het toch al vroeg in het najaar donker en kan je pas laat echt van lange dagen genieten. En waar ik al helemaal op tegen ben is als elk land z’n eigen wensen gaat invullen. Als Nederland de eeuwige wintertijd gaat handteren, Duitsland de eeuwige zomertijd en Frankrijk dan tussen de seizoenen blijft switchen, is dat niet echt bevorderlijk, alhoewel ik niet denk dat het zo ver zal komen.

De discussië rondom de openingstijden van skigebieden lijkt me verder obsolet. Men zal de zaak aanpassen wat het beste past met het daglicht en klaar. Eigenlijk dat wat nu tijdens het seizoen ook al in veel gebieden gebeurd.

*bericht bewerkt door Frans op 06 sep 2018 10:35

Wat echt een goed plan zou zijn is alles een maand (ja, een maand) opschuiven. Dus Kerst is dan 25 januari en het begin van de zomer op 21 juli. Dit geeft veel betere seizoenen. OK, dit is volledig gebaseerd op West Europa, dat dan weer wel.

Nu sluiten veel gebieden tot halverwege januari een uur eerder, dan gaan ze een uur later openen.

Aangezien de zomertijd indertijd een verandering van de ‘normale tijd’, wat nu wintertijd is, was, neem ik aan dat de zomertijd aanpassing gaat verdwijnen

4frank2 op 6 sep 2018 09:18

Grappig dat je ‘normale tijd’ tussen aanhalingstekens zet.
Want ook onze ‘wintertijd’ is niet ‘normaal’ :-)
Astronomisch gezien zitten wij nl in de UTC zone (= Engelse wintertijd)

Rob

Ik vind die zomertijd met lange avonden eigenlijk wel lekker, zijn op het water vaak de mooiste momenten.

Ik moet het allemaal nog zien gebeuren en als het gebeurt, denk ik dat de transport wereld er wel bovenop zal zitten, dat heel Europa, EU lid of niet, mee gaat.
Al die tijd-wisselingen geven een hoop gedoe, tot en met het tijdelijk stoppen van computersystemen aan toe.

Rob

Aangezien de zomertijd indertijd een verandering van de ‘normale tijd’, wat nu wintertijd is, was, neem ik aan dat de zomertijd aanpassing gaat verdwijnen

4frank2 op 6 sep 2018 09:18

Grappig dat je ‘normale tijd’ tussen aanhalingstekens zet.
Want ook onze ‘wintertijd’ is niet ‘normaal’ :-)
Astronomisch gezien zitten wij nl in de UTC zone (= Engelse wintertijd)

RCGrootveld op 6 sep 2018 10:54

Zon zou om 12.00 op hoogste punt moeten staan. Nu om 12.39 (winter) en 13.39 (zomer).

Met normaal bedoel ik voordat de zomertijd was ingevoerd in 1977 (ja, toen bestond ik al)

Wat mij betreft totaal onnodig dat er overal zo lang wordt stilgestaan bij dit onderwerp. Zoals Frans al zegt, er is een enquete afgenomen die niet representatief is. Op basis daarvan beslissingen maken is lachwekkend. Lees o.a. dit maar: https://nos.nl/artikel/2248411-europese-zomertijd-enquete-ge…

Wat mij betreft kan er sowieso dynamischer omgegaan worden met de tijden dat het licht en donker wordt dan nu wordt gedaan. De ene maand of week een half uur eerder open dan de ander moet toch prima kunnen?

*bericht bewerkt door ThomJ op 06 sep 2018 11:28

Wat mij betreft afschaffen die handel (uurwijziging 2 jaarlijks) en behouden van wintertijd. Voor mij maakt het niet uit dat het op de langste dag in de zomer tot 23u klaar is of tot 22u… in dat uurtje meer ga ik echt niet meer in mijn hof zitten ploeteren. En het winteruur leunt idd meer aan aan onze inwendige biologische klok, dus veel beter voor onze gezondheid.
Voor de wintersportgebieden zie ik idd geen enkel probleem, of het nu wintertijd of zomertijd is, de gebieden zullen hun openingstijden wel aanpassen…

Zon zou om 12.00 op hoogste punt moeten staan. Nu om 12.39 (winter) en 13.39 (zomer).

Met normaal bedoel ik voordat de zomertijd was ingevoerd in 1977 (ja, toen bestond ik al)

Waar halen jullie dat toch vandaan dat de zon “normaal” om 12u 's middags op zijn hoogste punt moet staan???

Aangezien tijd een uitvindsel is van de mens is, is het ook aan de mens(en) om te bepalen wanneer de zon op zijn hoogste moet staan.

Wat mij betreft moeten we optimaal gebruik maken van het beschikbare daglicht en aangezien de gemiddelde mens om 7u opstaat en om 22u gaat slapen, ligt het midden van de dag rond 14u30. De zon dus eigenlijk om 14u30 op zijn hoogste punt moeten staan, dat is momenteel nog een half uur later dan tijdens de zomertijd dus.
Zonlicht voor 7u en na 22u is voor de meeste mensen verloren en moet dus zoveel mogelijk worden vermeden…

*bericht bewerkt door Skiwi op 06 sep 2018 13:26

Wat mij betreft mag alles wel wat flexibeler. Waarom geen UTC gebruiken en alle lokale tijdzones afschaffen. Wat boeit het of je dag begint op UTC+0, UTC+1, …, UTC+23?
Sowieso zouden computersystemen alles in UTC moeten vastleggen. Je schiet je anders bij de overgangen winter/zomertijd behoorlijk in de voet.

Nou ze (EU-lidtstaten) mogen het niet zo zeer zelf beslissen (zo heb ik het begrepen), maar ze moeten het met alle lidstaten eens worden over a. überhaupt het afschaffen van de winter en zomertijd; en b. of de huidige wintertijd of de huidige zomertijd dan de standaard wordt.

GiGi op 6 sep 2018 07:56

Het is aan het (EU)land zelf om te beslissen welke (zomer en/of wintertijd ze aanhouden. Daar gaat de EU niet over. Volgens diverse media die ik heb gelezen.

*bericht bewerkt door laco op 06 sep 2018 15:02

@GiGi de eu lidstaten lijkt me logisch maar wat te doen met niet eu lidstaten binnen eu? O.a. Andorra Zwitserland?
Stel eu kiest voor de zomertijd ,reis je straks naar Italië door Zwitserland kan het verkeren dat je van zomertijd naar wintertijd naar zomertijd reist als ze niet mee willen.

Birdheart op 6 sep 2018 08:12

Duitsland heeft in de jaren 70 eens een jaar niet meegedaan met de zomertijd en Nederland wel. Erg lastig. Zeker voor mensen die in het ene land wonen en in het andere werken.

[quote]
Waar halen jullie dat toch vandaan dat de zon “normaal” om 12u 's middags op zijn hoogste punt moet staan???

Aangezien tijd een uitvindsel is van de mens is, is het ook aan de mens(en) om te bepalen wanneer de zon op zijn hoogste moet staan.

Wat mij betreft moeten we optimaal gebruik maken van het beschikbare daglicht en aangezien de gemiddelde mens om 7u opstaat en om 22u gaat slapen,

Skiwi op 6 sep 2018 13:25

Het enige referentie punt is wanneer de zon op het hoogste punt staat. Iedereen is onbewust gesynchroniseerd met zonlicht. De een staat graag later op en gaat later naar bed, de ander staat graag vroeg op.

Aangezien die tijden toch helemaal willekeurig zijn, kan je net zo goed afspreken dat rond 12:00 de zon op z’n hoogste punt staat.

Als je nu in de winter zomertijd gaat invoeren, dan is op de klok zonsopgang een uur later. Dus staat iedereen die de keuze heeft een uur later op. Een deel die geen keus heeft wordt depressief door gebrek aan zonlicht.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie