Pleidooi voor het behoud van sleepliften

Rogier op 23 september 2018· 49 reacties

null

Geen enkel zichzelf respecterend skigebied zal tegenwoordig nog een nieuwe sleeplift plaatsen op lange steile stukken. Langzaamaan verdwijnen alle sleepliften uit de Alpen. Enkel in kleinere of wat verouderde gebieden, naast een kinderland of op een gletsjer vind je nog (langzame) anker- of pannenkoeken. Wat mij betreft erg jammer want sleepliften hebben echt niet alleen maar nadelen.

Minder windgevoelig

Een van de grote voordelen van sleepliften is dat ze eigenlijk altijd open blijven. Als stoeltjesliften sluiten vanwege teveel wind dan kunnen de sleepliften nog doordraaien. Dit komt doordat de lift zelf natuurlijk minder wind vangt dan brede stoeltjes, maar ook omdat de lift lager op de grond staat. Soms zelfs beschut. Niet alleen blijven ze langer open, ik vind het in een sleeplift ook nog eens aangenamer dan in een stoeltjeslift (zonder kap) als het hard waait. Je staat lager bij de grond en dat is vaak toch prettiger dan op 10 meter hoogte. Vaak ben je dankzij bomen of hellingen om je heen goed beschut en hij gaat natuurlijk minder hard. Hierdoor blijf je warmer.

Geen enorme sneeuwhopen

Als het hard sneeuwt vind ik sleepliften ook prettiger, als de stoeltjesliften geen kap hebben tenminste. Je gaat niet in een hoop sneeuw op de stoeltjes zitten. Omdat je rechtop staat ontstaat er er geen berg met sneeuw op je bovenbenen. Kortom er blijft minder sneeuw aan je kleven als je in een lift staat dan wanneer in een stoeltjeslift zit.

Alleen nog maar naast kinderpistes
Alleen nog maar naast kinderpistes

Soms nog best snel

Als je in je eentje skiet zijn snelle sleepliften, vaak de Poma ‘lanceerliften’, helemaal niet altijd langzamer dan vaste stoeltjesliften. Deze laatste draaien met een instapband tot zo’n 2.8 m/s, terwijl sleepliften tot wel 3,8 m/s mogen draaien. In de praktijk draaien ze vaak minder hard, maar als je in je eentje of met z’n tweeën bent, ben je vaak sneller in een Poma-sleeplift dan in een oudere stoeltjeslift. Loskoppelbare stoeltjesliften draaien wel echt een stuk sneller, rond de 5 m/s.

Minder rijen….

Omdat sleepliften ondanks bovenstaande pluspunten toch minder populair zijn heb je vaak minder wachtrijen bij sleepliften dan bij stoeltjesliften. Zeker als mensen de keuze hebben tussen een sleper of een stoeltjeslift wordt er vaak voor een stoeltjeslift gekozen waardoor je bij een sleper niet hoeft te wachten. Als het tenminste geen belangrijke verbindingslift is, want dan kan een sleper nooit tegen een stoeltjeslift, met een hogere capaciteit, op.

null

Mocht er iets kapot gaan

Nog een ander voordeel: mocht de lift er, om wat voor reden dan ook, mee ophouden dan kun je bij een sleeplift vaak makkelijk uit de lift gaan en naar een andere lift toe skiën of boarden. Iets dat toch wat meer voeten in de aarde heeft als je in een stoeltjeslift zit.

Uithoekjes

Als een sleeplift naar een punt gaat waar geen stoeltjeslift uitkomt, kiezen veel wintersporters ervoor om de sleeplift over te slaan. Als je wel die sleper neemt vind je daardoor juist de meest geweldige uithoekjes van een gebied. Rustige pistes, ongespoorde off-piste en juist dat ene romantische restaurantje. Als deze liften worden vervangen door mooie stoeltjesliften vervalt deze rust, al is het alleen al door de hogere capaciteit van de stoeltjesliften…

Nadelen

Natuurlijk ken ik ook de nadelen. Het is moeilijk voor snowboarders en beginnende wintersporters. Het lanceren vindt niet iedereen even leuk. Het is lastig voor kinderen. Je broek wordt er soms vies van. En, zeker met een groep zijn stoeltjesliften veel sneller om iedereen boven te krijgen. Zeg het maar? Is het een goede zaak dat alle sleepliften verdwijnen? Of zijn jullie het wel met mijn pleidooi eens?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik zou het, ook met jou bovengenoemde punten, erg jammer vinden. Tevens met het lesgeven stap ik met kleine kinderen liever in een sleeplift dan in een stoeltjeslift. Met beginners vind ik het ook beter om in de sleeplift te gaan, des te meer ze op de ski staan des te beter

Oh ja geheel met je eens!
Het heeft altijd wel een zen-momentje; lekker om je heen staren. Niet hoeven praten.
Voelt ook minder als onderbreken van het skiën. Je kunt vaak in 1x door, blijft in contact met de berg en sneeuw.

Groot voordeel vind ik het ook als je met een groepje bent, oa met wat grotere kinderen die graag al in eigen tempo willen gaan, maar nog te jong zijn om echt zelfstandig op pad te laten. Omdat sleeplift en piste elkaar vaak volgen, verlies je elkaar niet uit het oog; “ja ga maar hoor en neem lift nog maar een keer, we zien je wel”.

*bericht bewerkt door Marije77 op 23 sep 2018 07:33

❄️

Op z’n tijd een sleeplift vind ik niet erg. (Sta wekelijks in de sleeplift van Snowworld)
Maar als ik moet kiezen tussen een gebied met enkel slepers of enkel stoeltjesliften dan kies ik toch voor het laatste.

Übung macht den meister!!!

Ik vindt het ook niet erg om een sleeplift te nemen
Met een zitski kan je dat meestal na 2x al alleen
Bij de stoeltjeslift heb ik veel meer hulp nodig

Een sleeplift is niet moeilijk voor snowboarders (beginnende wel).
De voordelen die jij noemt (behalve die van de windgevoeligheid) lees ik vooral als: omdat mensen geen sleper nemen heb ik de pistes voor mezelf. Hiervan snap ik dat jij er plezier aan hebt, maar voor het skigebied is het natuurlijk jammer dat een deel van de pistes weinig benut worden.

Enige 2 redenen die ik zie voor slepers is dan ook als extra optie bij een stoeltjeslift als deze nog weleens moet sluiten. Bijvoorbeeld in PDS als je richting de mur suisse gaat. Of bijvoorbeeld op een gletsjer waar het vaak niet anders kan.

Je hebt soms van die prachtige steile slepers, enkel een smal pad door de bomen. Heerlijk om even van de omgeving te genieten en de rustige pistes erna is inderdaad extra lekker. Is eigenlijk ook weer zo’n ding waardoor steeds meer romantiek uit het skiën verdwijnt. Ook omdat samen in een ankertje toch een stuk gezelliger is dan in een stoeltje 😉.

I can stick uphill ice, on my saucer...

Als boarder nam ik als de keuze sleeplift als sleeplift skilift op zelfde punt uitkwam.

  1. rij simpel korter
  2. de rij is smaller waardoor je minder skiers hebt die over je board gaan.
  3. eenmaal vlak bij de lift laatste voet vastzetten en lekker spelend op je board naar boven.
  4. geen uitstap uit skilift hoe vaak gebeurt het niet dat er een boarder of skier naast je rottig uitstapt en je bijna omdonderd. De uitstap sleeplift gaat altijd soepel en ben gelijk weg

*bericht bewerkt door Birdheart op 23 sep 2018 09:06

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

@Shane Ik wilde bijna zeggen, kom dan langs in Pelvoux… Maar daar wordt deze steile sleper net vervangen

Click. Click. Peace

@Shane de verbinding van Saalbach met Leogang was zo’n steile sleper (Poltenlift), het is juist daarom dat ik hem nog zo herinner. Tot 1998 de enige mogelijkheid om in Leogang te komen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Het heeft altijd wel een zen-momentje; lekker om je heen staren. Niet hoeven praten.
Voelt ook minder als onderbreken van het skiën. Je kunt vaak in 1x door, blijft in contact met de berg en sneeuw.

prachtig verwoord @Marije77…net zoals ik hetzelf ook altijd beleef

Leuk ook altijd bij de lanceerpaddestoelen wanneer iemand van de groep zit te sukkelen en de anderen mopperend moeten wachten. :)

Born to run. B.S.

Ze horen bij het skilandschap! Maar ik heb niks zo graag als een goede stoeltjes lift.

Uiteraard als ik moet kiezen tussen aanschuiven bij de stoeltjes of vrije doorgang aan de sleeplift, kies ik,de sleeplift.

Ik heb dan wel liever aan pannekoek dan een anker! Maar een anker is gezelliger want dan kan je met zen 2.

Conclusie, alles heeft zen voor en nadelen.

Schiheil ⛷🏂🎿

Eens met het voordeel van de rust op de pistes die de sleepliften geven. Gezien mijn gewrichtsproblemen heb ik toch liever een stoeltjeslift. Ik kan 2 uur skien zonder last te krijgen, maar na een minuut of 10 in de sleper heb ik rest van de dag last van knieen en enkels.

Voor de sleeplift liefhebber; ga eens skiën in Finland. Daar is het precies het tegenovergestelde en ben je juist heeeeel blij als je ‘eindelijk’ een stoeltjeslift tegenkomt 😜

🎿🌨 Just go with the snoW 🌨🎿

Er heb er geen problemen mee. De sleepliften komen vaak uit op de mooiste pistes in de categorie “verborgen juweeltjes”
Voorbeelden:
Espace Killy: Signal
Le Grand Massif Lift Gers: Piste Onyx en Piste des Cascades

Ik heb leren skien in Berwang, waar nog relatief veel sleepliften zijn. Groot voordeel is dan dat je niet meer bang bent voor sleepliften :). Ik ben nog nooit in Frankrijk wezen skien dus ik ken die lanceerliften niet, maar bij steilste (en zwaarste) skilift denk ik aan Hochgurgl, helemaal aan de zijkant. Hij is vervangen (door een dikke gondel) maar die was wel wat zwaarder :).

Je hebt vaak inderdaad wel wat rustigere pistes en af en toe een sleper vind ik niet erg, maar ik hoef t niet de hele dag. Wat me opvalt is dat ik in Italië eigenlijk alleen pannenkoekjes zie, en geen ankers. Theoretisch gaan ankers natuurlijk sneller, maar volgens mij gaat de helft dan nog alleen en vallen er wel wat meer mensen uit.

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Afgelopen jaar naar les trois vallees geweest, geen een sleeplift hoeven nemen, zelfs nauwelijks eentje gezien.
In een paar minuten stond je 1000 hoogtemeters hoger en kon je beginnen aan een afdaling van 15 a 20 minuten skien. Denk dat dat toch wel het grote voordeel is van de stoeltjes/cabine liften tegenover de sleepliften dat er langere afstanden mee overbrugt kunnen worden en sneller meer hoogtemeters. Het was alleen 3 dagen -30 graden overdag en het sneeuwde ook nog. Dan is zo’n stoeltjeslift zonder kap toch wel héél erg koud en had ik liever een sleeplift lekker laag bij de grond gehad!

Ik vind sleepliften ook veel voordelen hebben, eigenlijk alle die jij noemt @Rogier! Heel jammer dat in L3V deze steeds meer vervangen worden voor stoeltjesliften. Overigens vind ik de franse “pannekoeken” wel fijner dat de ankerliften. Daar ga ik bij voorkeur alleen in…

Winter is coming

Ik heb geen problemen met pannenkoekensleeplifen. Ankerliften daarintegen. Het ziet er vast heel leuk uit als ik in of uit stap.

Ski you later!

Ik heb geen problemen met pannenkoekensleeplifen. Ankerliften daarintegen. Het ziet er vast heel leuk uit als ik in of uit stap.

TessaNeedsSnow op 23 sep 2018 17:45

Same here, bovendien krijg ik van ankerliften vaak een zere heup. Tenzij ik er in m’n eentje mee ga.

❄️

Idem voor de ankerliften. Op één of andere manier vind ik nooit een medepassagier waarmee ik in balans sta en moet je veel actiever sturen dan bij een pannenkoekenlift.

Een tire-fesses daarentegen vind ik doorgaans zaligheid. Als je met kleine lichtgewichtjes op stap bent moet je wel goed inschatten of de veer niet te sterk is :-p.

In een stoeltjeslift kun je wel lekker relaxt zitten maar ik vindt het veel leuker om in de open lucht skiënd de berg op te gaan. In zo’n sleepjeslift voel ik me juist zo vrij omdat je op je ski’s staat en je kan (mag volgensmij niet) uitstappen wanneer je wil. Het zou naar mijn mening dus zeer jammer zijn als ze verdwijnen!

Volledig eens met Rogier!! Pro sleeplift! En anti gondellift, grote hekel aan het moeten uitklikken van mijn ski’s om andere redenen dan lunch of après ski :-)

Bij de keuze tussen een pannekoeklift of ankerlift dan overduidelijk een pannekoeklift. Snap ook nog steeds niet de keuze van een anker ipv een pannekoek lift?! Heb met een ankerlift hetzelfde als dat morzel al aan geeft.
Heb persoonlijk liever een stoeltjes lift dan een sleeplift en ook liever een stoeltjes lift dan een gondel.
In Bonneval Sur Arc moet je ook een z’n poma sleper nemen met daarna nog een stoeltjeslift om naar de top te kunnen. Om in Termignon naar de top te kunnen heb je “keuze” uit 2 poma slepers. Bij alle 3 zitten er steile stukken in en je hebt ze ook nodig om dus op de top van het skigebied te geraken, als je constant in z’n lift moet staan is dat geen pretje vind ik en voor de kids is het zeker zeer vermoeiend. We gaan ze niet uit de weg maar bij keuze op z’n minst afwisseling om de voeten en benen ook wat rust te gunnen.

LA NORMA😍☃️

Ik kan als boarder toch echt weinig enthousiasme opbrengen voor sleepliften. Maar misschien moet ik gewoon meer oefenen ;). Mijn aversie is ontstaan bij mn 2e wintersport toen ik in st. Jean d’arves was, waar je direct start met zo’n lanceer ding en dan ook nog die oneindige vlakke sleper als verbinding …
Op de Kaunertaler gletsjer zit een geweldig lange en steile sleper.(En deze brengt je inderdaad naar een mooi stukje van het gebied)

Hoewel het voor beginners lastiger is ontwikkel je ook in een sleper een heel goed gevoel met de sneeuw. Eigenlijk een onderdeel van je ski-ervaring.

Anker vindt ik ook niet zo, komt waarschijnlijk omdat ik vrij lang ben, en met mijn kinderen ski, dus vaak sta ik dan met dat ding in mijn knieholte.

Ik vind inderdaad de weersgevoeligheid wel een plus punt, zeker 2 persoons stoeltjes moeten gauw dicht bij wind.

En het rustige is natuurlijk zeker een pre, maar als ik moest kiezen tussen een lostkoppelbaar stoeltje en een sleeplift, met even lange rij en even druk skien, dan nam ik toch liever de stoeltjeslift: sneller boven en lekker relaxed.

Aan de andere kant vind ik het wel zo lekker lui om even te gaan zitten na een tijdje skien. (Anders kun je de bovenstaande punten ook zeggen over toerskien t.o.v sleepliften…)

Ook is het bij koud weer in een stoeltjes lift veel makkelijker om capuchons op te doen, handen in je zakken te steken etc.
En dat van de sneeuw: ach met een beetje geluk veegt het lift personeel dat toch wel weg? En bij een ontkoppelbare lift veeg ik zelf anders nog wel even gauw. Ik heb ook wel liften gezien waarvan het bankje omhoog kon worden geklapt, zodat er in de afdaling geen sneeuw op lande.

Regen is erger.

En verder stop ik een schuim matje in mijn broek, lekker warme billen, ook bij regen en sneeuw.

Wat bedoel je met een instap band? Zijn er vaste stoeljetsliften met een soort lopende band om in te stappen?

De meeste vaste stoeltjes die ik tegenkom zijn ouwe dingen, eerder basic dan luxe. Soms nog wel het oude model tweezitter met paal in het midden, altijd weer even wennen om de andere kant op te kijken ;-)

Waar vallen trouwens de “touw”liften in in jullie beleving?

Misschien omdat er hier in Noorwegen nog ontzettend veel sleepliften zijn zie ik niet echt meer de voordelen en charme er van. Rustig is het hier sowieso wel dus wat mij betreft mogen ze allemaal vervangen worden met moderne stoeltjesliften

De sleeplift van de rode Draille in Puy Saint Vincent is een hele mooie en ook wat avontuurlijk. Rogier zal die vast kennen. Weinig mensen nemen die lift, die je naar een een van de leukste pistes in het gebied brengt. Zou echt zonde zijn als die verdwijnt.

Op zich geen probleem met sleepliften maar ook liever schoteltjes dan ankers.

Maar enkele weken terug toch serieus liggen kloojen met een sleeplift. :(

Bij vertrek van de sleeplift ging je eerst een stuk na beneden waarbij je stevig moest remmen (op ijs) waarbij de paal tegen je gezicht komt, je stilstaat (of ‘voorbij’ de paal skiet) en je met een stevige ruk zou moeten vertrekken (ik lag er dan al).

3 keer na elkaar, genoeg om al de sleepliften ter wereld weg te wensen.

Bla, bla, bla.

Waar vallen trouwens de “touw”liften in in jullie beleving?

Slim op 24 sep 2018 03:52

Touw wat mij betreft enkel om een vlak stukje te overbruggen of misschien op een beginnersheuveltje.

Grappig dat zoveel mensen de pannenkoek verkiezen boven het anker, ik heb dat liever andersom ;)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie