Nationale skitest 2018/2019

Edo op 06 oktober 2018· 26 reacties

null

Afgelopen winter hebben we weer busladingen vol aan nieuwe ski’s mee de Alpen ingenomen om ze aan een grondige test te onderwerpen. In totaal hebben we meer dan zeventig ski’s getest, met als doel je zo goed mogelijk te helpen bij het zoeken naar de juiste ski. Skiën is tegenwoordig echter zo divers, met het racen op de piste aan de ene kant en het backcountry skiën aan de andere kant, dat dit erg moeilijk in één test te behappen is. Daarom splitsen we de nationale skitest op in twee onderdelen: piste en off-piste waarvan we de testresultaten één voor één online plaatsen in de aanloop van het winterseizoen.

Nationale skitest piste

De nationale skitest piste, die in het Franse Val Thorens plaatsvond, bestond uit vijf unisex categorieën: comfort ski’s, high-end ski’s, allmountain ski’s en pisteracers. We zetten ze hieronder op een rij.

Comfort ski’s

Dit zijn gunstig geprijsde ski’s waarbij het vakantiegevoel voorop staat. Ze draaien makkelijk en helpen je comfortabel de berg af. Je kunt er prima mee carven maar dat hoeft niet, en ze zijn stabiel maar niet gemaakt voor topsnelheden. Wij denken dat de meerderheid van de Nederlandse skiërs binnen de comfortski’s een goede ski kan vinden.

High-end ski’s

Dit type ski is aan de prijzige kant want er wordt gebruik gemaakt van de beste constructies en materialen en een stevige binding. Soms zijn de ski’s voorzien van extra dempingselementen. Hoogwaardig knallen dus, maar wel op de piste!

Allmountain ski’s

Allmountainski’s hebben veel float en vaak een soepelere buiglijn. Ze zijn iets breder wat zorgt voor stabiliteit en dat maakt het makkelijk op oneffen pistes: denk aan sneeuwhopen, papsneeuw of omgeploegde verse sneeuw. Ze moeten echter ook goed presteren buiten de piste. Deze ski’s worden voor verschillende niveaus gemaakt: van beginnende terreinskiërs tot en met de ervaren poedersnuiver.

Pisterace ski’s

Dit zijn de carvespecialisten onder de ski’s! Ideaal voor sportieve skiërs die van snelheid houden, graag carven op de piste met als sterk punt de (middel)lange bochten. Dus geen echte wedstrijdski, maar wel iets dat daaraan doet denken. Raspaardjes die wat kosten, maar ook veel kunnen.

Testteam

Dean Molenaar/Othmar Hofmann/Gerke Deekens/Saskia Pieck/Bernadette Marquerink/Richard Molenaar (technisch coördinator)/Rolf Westerhof (testcoördinator)

De nationale skitest piste wordt mogelijk gemaakt door:

null

Europeesche Verzekeringen
Club Med
Ziener
Komperdell
Skicentrum Heemskerk
Giro

Nationale skitest off-piste

De nationale skitest off-piste, die werd gehouden in het Oostenrijkse Gastein, bestond uit twee unisex categorieën: freeride en lichtgewicht.

Freeride ski’s

Deze ski’s zijn voor mensen die veel en graag in het terrein skiën, maar wel een veelzijdige ski zoeken omdat ze weten dat ze ook pistes tegen zullen komen. Omdat de ski’s breed en vrij lang zijn zit er veel materiaal in en zijn het in het algemeen zware ski’s. Daar komt nog bij dat er robuuste bindingen bij horen. De breedste modellen zijn ongeveer 135 millimeter onder de voet met incidentele uitschieters daarboven.

Lichtgewicht ski’s

Dit is een nieuw segment binnen de freeride ski’s. Lichtere ski’s zijn makkelijker te draaien en de lucht in te krijgen en sparen op die manier veel kracht tijdens het toeren. Dat kan enorm veel energie schelen, zeker op lange freeride afdalingen.

Testteam

Thijs Kennis, Roel van der Laan, Timo Hermeler, Tijn Vuijk, Arjen de Graaf (testcoördinator)

De nationale skitest off-piste wordt mogelijk gemaakt door:

null

Europeesche Verzekeringen
Gastein
J.Lindeberg
Outdoor XL
Salomon
Komperdell
Hestra

Edo
is de hoofdredacteur van Wintersport Magazine maar voelt zich ook prima thuis op het internet

Plaats een reactie

Mooie beelden van mijn favoriete plek in de alpen!

Volg mij op Twitter @SkieurVT

Rolf zegt in het filmpje: “de resultaten zijn terug te vinden op de site van winstersport.nl”

Gaat dat ook nog gebeuren, of moeten we het doen met de papieren versie?

Leuk! Ik ben benieuwd.
Ik zie alleen als laatste regel: ‘Gedurende het seizoen zullen we de testresultaten één voor één online plaatsen dus houd de website in de gaten!’… Komt de test niet in 1x online dan? Dat is het niet echt mogelijk om in 1x de juiste keuze te maken toch…

Ik vermoed dat steeds een categorie wordt geplaatst.

Ik vermoed dat steeds een categorie wordt geplaatst.

DrPhil op 6 okt 2018 13:54

Precies.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik kan nix vinden??
Gaat het om de filmpjes die op de pagina staan?

Bah, Je wil toch niet “gedurende het seizoen” een skitest gaan bekijken of wachten tot jouw categorie voorbij komt? Welnee, je wil vooraf weten welke ski je moet gaan proberen als je de sneeuw ingaat, ook al in December (en niet hoeven wachten tot Maart)!

@Binnenwerk Dat weten wij ook… Het seizoen is dan ook nog niet begonnen. Ze zullen er echt wel op tijd staan…

Click. Click. Peace

Ik kan nix vinden??
Gaat het om de filmpjes die op de pagina staan?

snowbert op 6 okt 2018 22:55

Komende weken zullen wij de testen uitrollen.

Click. Click. Peace

Kan niet wachten op de Allmountain skitest. Die zal hopelijk over een paar weekjes te lezen zijn… Dat vind ik de ski’s die het beste bij mijn type skiën past.

Ski fijn & veilig! Groeten, Joost

Kan niet wachten op de Allmountain skitest. Die zal hopelijk over een paar weekjes te lezen zijn… Dat vind ik de ski’s die het beste bij mijn type skiën past.

Joostkol op 22 okt 2018 20:21

Op vrijdag 2 november valt het volgende nummer van het magazine op de mat denk ik. Dus vanaf dat moment kunnen we de skitests van die categorieën ook online verwachten…

En de snowboard test?

En de snowboard test?

fritselsingha op 19 nov 2018 10:16

Ja idd! Dat kan vast niet lang meer duren… :):)

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

Wanneer komen de resultaten online voor de Pisterace ski’s?

Wat is de rationale achter de volgorde van de gepubliceerde tests? Ik snap dat jullie een test niet eerder online willen plaatsen dan in het papieren magazine. Maar ook dáárin vind ik het vreemd dat bijvoorbeeld de test van de (verschillende categorieën) freeride ski’s eerder wordt gepubliceerd dan die van de raceski’s. Zou je ze niet liever publiceren in de volgorde waarin ze door het seizoen heen meer van toepassing zijn?
Op de soms nog ijzige of kunstsneeuwpistes in het voorseizoen en rond de kerst wil je de pisteski’s (inclusief race) aanprijzen en (voor de consument) kopen, en pas later die poederski…
Of zeg/vraag ik nu iets heel vreemds?

Wanneer kunnen we de testresultaten verwachten van de allmountain ski’s?

Beste,

Wanneer komen de resultaten van de All Mountain op de website?

Alvast dank,

Wanneer komen de resultaten van de piste race ski’s? En waarom heten dat race ski’s? Het zijn toch gewoon consumentenuitvoeringen?

Wanneer komen de resultaten van de piste race ski’s? En waarom heten dat race ski’s? Het zijn toch gewoon consumentenuitvoeringen?

phma op 14 dec 2018 10:18

Ze heten ‘race’, omdat ze grofweg in dezelfde lijn zitten als de wedstrijdski’s. Ze zijn ook op die wedstrijdski’s gebaseerd, zelfs de echt zeer handzame of zelfs op laag niveau georiënteerde modellen als de Atomic Redster G5 en zo. Race-ski’s zijn dus geen wedstrijdski’s, maar wedstrijdski’s zijn wel altijd raceski’s.

En de snowboard test?

fritselsingha op 19 nov 2018 10:16

Dat valt niet onder wintersport sinds een aantal jaren :-P
Maar zonder gekheid, dat gebeurt al een paar jaar niet meer. Gelukkig zijn er andere sites met tests. Helaas vaak wel USA gebaseerd en dus niet alle snowboards.

Niet helemaal waar @Waah

null

Niet helemaal waar @Waah

null

GiGi op 14 dec 2018 12:53

… en zelfs een NL ontworpen board als favoriet ;-)

*bericht bewerkt door Tukker op 14 dec 2018 13:05

Tukker(ik)

null
deze beauty

Tukker(ik)

Niet helemaal waar @Waah

null

GiGi op 14 dec 2018 12:53

I stand corrected ^_^
petje af!

De Allmountain Ski’s komen na het seizoen online??

De Allmountain Ski’s komen na het seizoen online??

marbrr op 3 jan 2019 08:48

Dat idee heb ik ook? @Edo: kan jij hier iets over zeggen?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie