Vijf tips om een te moeilijke piste af te komen

Rogier op 02 maart 2014· 29 reacties

null
Steile pistes, soms ook te moeilijk

Je bent lekker bezig. Lekker aan het rondskiën of boarden in het skigebied. En opeens duikt de piste onder je naar beneden. Het is steil, heel erg steil. Ook de sneeuw is niet goed. Kortom je voelt je niet meer op je gemak. Je bent bang om te vallen, en die bochtjes die eerst zo lekker gingen gaan opeens helemaal niet meer… het is te steil, te moeilijk. Niets om je voor je te schamen. Het kan iedereen gebeuren. Iets wat je nu moet doen is damage-control. Hoe kom je veilig, goed en wel beneden? Híer de tips:

1. Side slippen, rutschen
​Er is een manier hoe werkelijke elke helling af kunt komen. Side slippen, rutschen of derapage. Door een klein beetje druk van je kanten af te halen, de hoek van de kanten minder te laten worden, slippen deze soor ten opzichte van de sneeuw. Dus je glijdt naar beneden. Op deze manier hoef je geen bochten te maken en kun je de hele helling rustig naar beneden glijden. Deze manier van afdalen is vermoeiender en zwaarder dan je zou verwachten, maar het brengt je wel veilig naar beneden. Als je dit nog nooit geleerd heb vraag dan een keer een skiles om deze techniek te leren. Side slippen kan je uit heel wat benarde situaties halen. Extreem steil terrein skiërs gebruiken deze techniek regelmatig als de helling te steil of niet breed genoeg is om bochten te draaien.

2. Bekijk de piste goed
Veel mensen verstarren op een steile piste. Logisch nadenken lijkt opeen moeilijker. Het werkt goed om op deze momenten goed naar de pistes te kijken en daarmee van minder steil stuk naar minder steil stuk te traversen. Want weinig pistes zijn egaal. Je hebt altijd steilere en minder steile plekken. Zo ook als de piste vol met buckels ligt. Dan kun je de plaatsen opzoeken waar de buckels het minst beangstigend zijn. Kijk dus vooruit en kijk ver vooruit, kijk niet alleen naar de tips van je ski’s.

null

3. Blijf rustig
Als je bang bent probeer rustig te blijven. Adem diep in en uit. Probeer je lichaam wat te ontspannen maar hou de druk op je ski’s of board. Ga als het echt steil is vooral niet zitten of liggen, je hebt dan geen grip meer en zult hard naar beneden glijden zonder ook maar enige controle. Erover praten helpt ook. Als je met betere skiërs of boarder mee bent vraag of ze je kunnen helpen, of bij je in de buurt kunnen blijven. Dat voelt vaak toch net iets prettiger.

4. Hou je ski’s of board onder!
Trek in geen geval je ski’s of snowboard uit. In steil terrein hebben de staalkanten van je board en ski’s meer grip dan je schoenen. Zeker snowboardschoenen staan bekend vanwege de weinige grip. En in steiler terrein moet je ook leren lopen. Gaan zitten en jezelf laten glijden is ook niet aan te raden. Als het eenmaal te hard gaat heb je geen controle meer. Om naar te beneden te komen als je geen bochten meer kunt draaien is maar een echte tip en dat is side-slippen. Zie tip 1.

5. Neem les
En als je eenmaal beneden bent, ski dan meteen naar de dichtstbijzijnde skischool. Want met een paar lessen en goede adviezen zul je de volgende keer minder snel in te steil terrein komen. Vind je steile hellingen toch nog steeds veel te eng na vele skilessen en ervaring. Hou dan goed de pistekaarten in de gaten en zorg dat je niet op te moeilijke pistes komt.

Wel eens te steil terrein tegengekomen? Hoe lossen jullie dat op?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

leuk artikel, goede tips! preventie is hier uiteraard het toverwoord: zorg dat je er niet terecht komt en zorg dat je voldoende techniek in huis krijgt, dus ja ook iemand die al langer op de latjes/board staat kan vaak heel goed nog wat les krijgen in de techniek! en als het je onverhoopt toch overkomt denk dan aan de wijze woorden uit dit artikel. en misschien nog een tip voor de ervaren mensen onder ons neem aub niet te snel iemand mee een piste op uit je familie/ vrienden kring die er gewoon nog niet aan toe is om zo’n piste te doen, echt het is zo niet cool om daar over je toeren te staan met iemand die je vertrouwde toen hij/zij je aangaf dat je dit best wel zou kunnen…

Inderdaad zoiets dat iedereen kan overkomen. Ik kan van veel rode pistes aardig naar beneden komen, maar de ene rode piste is de andere niet. Ik krijg het nu nog warm als ik aan piste 16 denk, die rondom de 150’er Tux loopt in het in Zillertal 3000. De rest ging allemaal vrij prima, maar op de één of andere manier kan ik met die piste niet uit de voeten en kom ik altijd gesloopt beneden.

Gelukkig bovenstaande tactieken nog niet nodig gehad, maar het kan altijd gebeuren natuurlijk, en dan is bovenstaande wel nuttig. Rutschend kom je er altijd wel, al duurt het lang en is het knalvermoeiend.

Aansluitend op tip 1: probeer weg te blijven van de zijkant van de piste. Vaak wil bij het rutschen je nogal eens een voorwaartse beweging maken maar dan kom je vroeg of laat aan de rand van de piste. Dan wordt het lastiger om weg te komen. Probeer dus zo recht mogelijk naar beneden te rutschen.

Overigens is het buckelpistes vaak zo dat de buckels aan de zijkant lager en beter van kwaliteit zijn. Dan dus weer niet recht door het midden.

Kan me niet echt een beangstigend moment herinneren dat ik niet meer een piste af durfde te komen. Wel van m’n moeder, die ging een keer op een rode piste waar buckels lagen naar beneden lopen :P

Gang is alles

Met snowboarden eigenlijk nooit echt een probleem, want dan kun je altijd rustig naar beneden glijden met je board overdwars, net als het side slippen.

Zigzaggen! Gebruik de hele piste over se breedte, kijk wel goed uit voor snelle medepistegebruikers. Als je over de hele breedte glijd/roetsjt maak je weinig snelheid. Dat een paar mensen boos worden moet je voor lief nemen, zij hebben het ook ooit moeten leren. Als de pistes er gehobbeld zijn aan het einde van de dag kijk dan 3 bochten vooruit zodat je niet op het verkeerde moment je bocht inzet en verrast word door zo’n vervelende hobbel/bugel.

🏂

Naar beneden kruipen na aanval van hoogtevrees:-) dodelijk vermoeiend maar echt gebeurd :-)

Mijn zoon roepen!

als je pas les neemt nadat het je overkomen is, ben je de put aan het dempen als de kalf al verdronken is :P

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

@Martin9 Weet niet of deze tip wel zo goed is, ik heb echt een schijt hekel aan mensen die over de hele piste bochten maken. Dat verwacht je ook niet. Heb al vaak zat moeten uitwijken voor zulk soort mensen

Gang is alles

@Jesper beetje overdreven reactie. Beginners heb je overal en daar zul je mee moeten kunnen omgaan. Natuurlijk minder fijn als je net wilt gaan knallen maar jij en ik zijn ook ooit als beginners op de piste gekornen en hebben we vast anderen geïrriteerd. Maar om nu te gaan praten in ‘schijt hekel’ vind ik niet correct.

Piste riderrrrr

@Patrick71 Als een skiër boarder onverwacht de hele piste oversteekt vind ik dat pittig irritant :P FIS regel 3 is: kies je spoor. Dus dan mag ik volgens mij wel vinden dat mensen niet de hele piste moeten gebruiken om over te steken

Gang is alles

om bochten te maken*

Gang is alles

Een spoor kan ook over de hele breedte van de piste zijn, daar is niets mis mee. Handig is anders, maar iedereen moet een keer beginnen en leren toch?

Click. Click. Peace

@Mike123 +1, @Rogier , de fuille morte beheersen “afwisselend voorwaarts en achterwaarts slippen” kan je ook een flink stuk vooruit helpen. Een conversion of een stembocht beheersen zijn ook wel handigheidjes die makkelijk aan beginners zijn aan te leren.
Alleen zie ik het sideslippen nog niet zo gebeuren in een buckelveld of als je net door de croute bent heengezakt en er tot aan je knieën instaat. Zoals ik vorig weekend voorhad op entry van de Roches “Aussois” toen ik aan de verkeerde kant de piste indook. Beetje harken om los te komen, een stembocht en traverseren naar de andere kant richting buckels wat toch net iets fijner skiede en minder energie opslorpte ;-)

Vijf tips voor JerryB om een te moeilijke piste af te komen

Afgelopen week ook op een piste gekomen die erg slecht was geworden! Rustig blijven en vooruit kijken (op zoek naar betere plekken) zijn dan volgens mij de toverwoorden!

@Jesper ik zeg niet dat ik het fijn vind maar je komt niet elke zwarte afdaling een hele berg onervaren mensen tegen die een foute route hebben genomen. Jij bent ervaren en als je echt goed vooruit kijkt heb je wel gezien of er een persoon is die de hele breedte gebruikt. Hoe irritant dat onverwachte ook kan zijn, Ik blijf erbij dat het een goeie tip is. Al snap ik je wel hoor maar Het artikel is geschreven als tip voor de onervaren skiër of boarder, vanuit dat oogpunt heb ik ook gereageerd.

🏂

Zelf probeer ik,vrij ervaren skiër en snowboarder,altijd de buitenste 2 meter van de piste vrij te houden voor mensen die denken zeer ervaren te zijn maar niet om kunnen gaan met mensen die de hele breedte van de piste nodig hebben ;-)
Misschien handig om dit als beginner ook te proberen, je geeft hiermee de kamikazepiloten een kans je te omzeilen.

@Mike123 +1 zo denk ik er ook over en zwart vind ik b.v. nog niet altijd prettig dus hou ik het voorlopig op rood. Maar iedereen moet het inderdaad een keer proberen.

@Johan-Lemmens Een conversion is een hele goede techniek om op ‘niet keerbare’ plaatsen te kunnen draaien. Maar het is tevens een zeer gevaarlijke manier om te draaien voor de knieën. Voor mensen die terrein te steil vinden en dus angstig zijn niet de meest verstandige manier.

Click. Click. Peace

En één voordeel: de ongetrainde wintersporter die zich een keer gruwelijk vergist in een piste, zal daar niet gauw terugkeren. Want die gaat er uiteindelijk ook niet met een lekker gevoel vanaf.

Mijn ervaring gebeurde op een blauw buckelveld :P
Maar goed als 't blijkbaar mag zal ik er maar mee moeten leren leven -.-

Gang is alles

Ook skileraren zeggen je de piste zo breed mogelijk te nemen als het je te moeilijk of te steil vind @Jesper, dus je zult er idd mee moeten leren leven… Als jij de ervaren, snellere skiër bent, dan wordt je geacht rekening te houden met de mindere goden… hoe vervelend je dat ook vindt.

@Corina Het zal wel moeten dan haha

Gang is alles

Als die mensen de “volle breedte van de piste” iets minder letterlijk nemen en aan beide kanten gewoon een paar meter overlaten zodat de rest kan passeren is iedereen blij…

  1. Take skis or board off, slide on arse all the way to bottom of hill, go in bar, get beer and pizza.

In eerste instantie de berg aanvallen. Dus niet achterop je board of ski’s gaan staan, maar met je lijf dr in duiken. Wordt het echt te stijl, dan maar schrapen.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie