Moeten pistes na een dump meteen geprepareerd worden?

Rogier op 08 november 2018· 54 reacties

Je moet er snel bij zijn voor de eerste sporen op niet geprepareerde maar geopende pistes
Je moet er snel bij zijn voor de eerste sporen op niet geprepareerde maar geopende pistes

Skigebieden zitten in een tweestrijd. Aan de ene kant is off-piste skiën gaaf en erg hip maar hieraan zijn ook risico’s verbonden waarmee skigebieden niet graag geassocieerd willen worden. Skigebieden maken veel reclame met dikke poederplaten maar ze willen logischerwijs niet dat wintersporters zonder voldoende kennis off-piste gaan. Om de ‘gewone’ wintersporter, die geen lawine uitrusting en off-piste kennis bezit, tegemoet te komen adverteren steeds meer gebieden met pistes die na een dump niet geprepareerd worden. Een goed idee?

Logo's met freerider geven zones aan waar in Puy St Vincent niet geprepareerd wordt na een dump
Logo's met freerider geven zones aan waar in Puy St Vincent niet geprepareerd wordt na een dump

Geweldige namen

‘Zone freeride’ ‘Powder zone’ ‘Piste poudreuse’ en ga maar door, de PR-machine van de skigebieden hebben geen probleem om geweldige namen te vinden voor niet geprepareerde pistes. Tot nu toe waren dit vaak afdalingen die nooit geprepareerd werden (skiroutes of ongeprepareerde zwarte pistes in Frankrijk) maar in dit blog wil ik het hebben over pistes die normaal gesproken wel geprepareerd worden maar alleen de ochtend na een dump niet. Dit om zo iedereen een ochtendje poeder te kunnen bieden. Let wel het gaat om geopende pistes!

Poeder op een geopende en beveiligde piste!
Poeder op een geopende en beveiligde piste!

Waarom wel?

De reden om een piste niet te prepareren is natuurlijk om gewone skiërs en boarders van heerlijke poeder te kunnen laten proeven. Zo kunnen wintersporters veilig genieten van de verse sneeuw want de hellingen zijn door de pisteurs beveiligd. Op deze manier hopen skigebieden skiërs binnenboord en op de veilige pistes te houden. De vraag die hierbij natuurlijk opkomt is, als je skiërs van de poeder laat proeven, of ze dan ook niet eerder even onder het touwtje doorglippen? In ieder geval zie ik genoeg beginners veel plezier beleven aan deze pistes. Waarschijnlijk komen ze na een ochtendje in deze veilige poeder moe, maar zeer voldaan terug in hun accommodatie. Met grootse verhalen die ze op een strakke piste niet hadden meegemaakt.

Daarnaast komt het skigebieden economisch niet slecht uit om na een dump niet meteen alle pistes te prepareren. Prepareren kost veel tijd en daarmee geld. Ook kan er op deze manier meer aandacht gegeven worden aan de pistes die wel worden geprepareerd.

Je moet wel snel zijn voor de eerste sporen
Je moet wel snel zijn voor de eerste sporen

Waarom niet?

Bovenstaande redenen klinken natuurlijk geweldig. Maar niet iedereen staat te springen om verse poeder. Deze mensen hebben door het niet prepareren minder pistes tot hun beschikking. Meestal worden deze op pistekaarten trouwens wel aangegeven waardoor het na een dump geen verrassing is dat niet alles open is. Het grootste obstakel is waarschijnlijk dat deze pistes vaak in een ochtend zijn omgetoverd in buckelpistes. Zachte buckels weliswaar, maar van een ongerept poederveld is geen sprake meer. Moet je voor het plezier van een aantal skiërs in de ochtend de rest van de dag een omgeploegde piste willen hebben? In het ergste geval duurt het maar een uurtje en de piste lijkt meer op een knollenveld dan op een helling met maagdelijke poeder. En het overdag prepareren van de pistes is niet echt een alternatief omdat het te gevaarlijk is en omdat de zachte sneeuw onder de pistebullys vrijwel direct kapot geskied wordt.

Wat vinden jullie? Is het niet prepareren van een piste een plus voor een skigebied of niet? En zo ja, onder welke voorwaarden?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Klein plusje.
Het is leuk om eens van de poeder te kunnen proeven, maar voor 11 uur is zo’n piste vaak al compleet verspoord en omgeploegd (mede dankzij de toeristen die met hak-
en breekwerk naar beneden komen ipv techniek). Dan moet er alsnog geprepareerd worden.
Maar om eens te proeven is het wel geinig.

Als het een hele nacht gedumpt heeft is mijn ervaring dat iedere piste half de dag al een knollenveld is. Ook al is er dan geprepareerd de verse sneeuw hecht gewoon nog niet zo goed waardoor het sowieso snel een losse massa is. Niet prepareren geeft je dan in ieder geval nog een paar leuke uurtjes in veilige poeder.

Born to Ride

Ik heb het nu een keer meegemaakt, dat het de hele nacht gesneeuwd heeft en je dus echt verse poeder had, op de pistes. Vanaf 10 uur kon je toen alleen nog op echte afgelegen pistes door de verse sneeuw, maar het was voor een keer heel leuk.

Na de lunch was alles helemaal kapot, heel veel bulten. Maar volgens mij had het skigebied er niet zoveel keus in qua preparatie.

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Er is al zoveel aspecten die gecontroleerde worden.
Dan is het toch een verademing als je op een door moeder natuur geprepareerde piste kan boarden en skiën.
Ja er zit dan ook nog steeds een element van controle in van de skigebieden, maar dat staat in schril contrast met een volledig geprepareerde piste.
En het gros van het seizoen hebben de wintersporters die alleen strakke pistes willen het voor het zeggen. Gun een ander dan die dump en mijd dan een dagje de poeder pistes

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Zou niet weten hoe ze dat in de praktijk willen doen. Vaak sneeuwt het dan inderdaad 's nachts terwijl de pistes in de avond worden gerepareerd. Betekent dus dat je tot de ochtend moet gaan wachten met prepareren, maarja: hoe laat stopt het met sneeuwen? Zijn de pistes dan wel op tijd open voor de eerste lift. Wat als het blijft sneeuwen?

Hoe zalig is een vers besneeuwde piste in de ochtend… De hopen die daarna snel ontstaan vind ik altijd wel leuk, dan komt het aan op je techniek…

@Tiny-M Er zijn heel veel gebieden waar juist 's ochtends (naast de avondronde) geprepareerd wordt. Ook omdat de sneeuwkanonnen vaak 's nachts draaien, en deze bulten 's ochtends uitgereden moeten worden…

Click. Click. Peace

Mijn hart zegt: NEEEEEEE, maar het verstand zegt dat er toch ook geprepareerd moet worden, juist voor die wintersporters die technisch wat minder goed zijn en natuurlijk ook dat de pistes toch binnen no time compleet verspoord zijn en dan nog lastiger worden. Zeker op een snowboard maakt dat allemaal minder uit, ik vind het heerlijk om door de poeder te kunnen rijden. En wat is er dan makkelijker als dat op een ongeprepareerde piste kan! Mits uiteraard de veiligheid niet in het gedrang komt.

Enkele pistes ongeprepareerd laten na een dump is toch zalig. Er zijn dan nog andere pistes genoeg voor zij die niet in de diepsneeuw willen skiën/boarden.
En de aangehaalde reden ivm buckels die ontstaan… pffff, die onstaan toch altijd, ook op een geprepareerde piste. Ga maar eens in de namiddag van de blauwe 22a in Hinterglemm onder de Hochalmbaan. Buckels van bijna een meter hoog!

*bericht bewerkt door SnowboardingSamson op 08 nov 2018 09:17

Precies wat Rogier zegt, een dubbele piste preparatie zeg maar daar waar nodig. Bij sneeuwval ook vaak dat er in de vroege ochtend bully’s de pistes op gaan voor preparatie. Bij extreme dumpen dan niet want geen nut, wel om sneeuw te verplaatsen.

Met ons gezin vorig jaar genoten van z’n piste, al staat dat niet aangegeven op de pistekaart dat hij niet geprepareerd wordt ligt deze een beetje afgezonderd waardoor hij heerlijk rustig blijft. Blijft een leuke belevenis en op deze manier veilig poederen. Ook naast een sleper tussen de pistes in nog wat aangekloot, veilig en fun☃️☃️☃️

LA NORMA😍☃️

Ik denk dat alle skimateriaalverhuurders hier niet echt gelukkig van worden (of juist wel???). Ongeprepareerde pistes trekken veel mensen. Ook beginners waarbij de DIN-waarde laag is. Die ski’s duiken dan onder de sneeuw en weg ski’s. Skier midden in het gebied op 1 ski en daarna een heel verhaal bij de verhuurder/ verzekering enz.

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Niets leuker dan een poederpiste. Bovendien is
een zacht knollenveld ook geen straf: het is veel leuker om daar in de bultjes te spelen dan op verijsde buckels.

Zolang ze de avond erna de piste vlakstrijken zie ik het probleem niet. Als het overdag sneeuwt heb je toch net hetzelfde…

https://cdn.wintersport.nl/forum/22/7ca9e37f4d12476bfdd705ac...

Heerlijk stukje was dit☃️

*bericht bewerkt door Piefke op 08 nov 2018 09:23

LA NORMA😍☃️

Ik denk dat alle skimateriaalverhuurders hier niet echt gelukkig van worden (of juist wel???). Ongeprepareerde pistes trekken veel mensen. Ook beginners waarbij de DIN-waarde laag is. Die ski’s duiken dan onder de sneeuw en weg ski’s. Skier midden in het gebied op 1 ski en daarna een heel verhaal bij de verhuurder/ verzekering enz.

Veenhoorn op 8 nov 2018 09:18

Dan lijkt het me toch dat er een pak andere dingen gebeuren met huurski’s waar ik me als verhuurder meer zorgen over zou maken.

Bovendien: als zo’n pistes op een paar uur in knollenvelden veranderen zal hij wel snel door iemand gevonden worden 😛. En anders vindt de piste-prepareur hem 's avonds wel.

Blauwe en (gemakkelijkere) rode pistes wel prepareren en de andere pistes niet. Als je een zwarte pistes kan betreden, heb je een niveau behaalt dat je het ook met poedersneeuw kan.

Ski you later!

Daar heb je gelijk in @Morzel.

@Piefke Off-piste zonder 3-eenheid met je kids??? Foei!

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Het eerste wat ik me hierbij afvraag is of de pistedienst wel de mogelijkheid heeft om alle pistes te prepareren voor de opening van de liften in de ochtend na een dump. Ik denk dat het antwoord in de meeste gevallen “nee” is. Het gevolg is dan simpel: sommige pistes zouden normaal gesproken gesloten blijven. Dus is er niets op tegen om de veilige pistes hiervan beschikbaar te stellen als “speeltuin”. Je ontneemt niemand daarmee een piste, voegt zelfs iets toe. Wel duidelijk aangeven met een bord aan het begin wat het geval is en eventueel iets in de trant van eigen risico.

Wel vraag ik me af of je zo’n omgeploegde akker de volgende dag weer prima tot een egale piste kunt omtoveren of dat er blijvende “schade” ontstaat.

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam

Wel vraag ik me af of je zo’n omgeploegde akker de volgende dag weer prima tot een egale piste kunt omtoveren of dat er blijvende “schade” ontstaat.

Snowy1970 op 8 nov 2018 10:16

Dit is echt geen enkel probleem, de dag erna is het een strak biljartlaken!

Click. Click. Peace

Is er hier ergens een topic met de technische kant van het prepareren van pistes?
Dus hoe werkt een pistebully? Maakt het uit wat de 'samenstelling van de sneeuw(vlok) het is, wat de weersverwachtingen zijn? Hoe werkt het team samen en op welke manieren wordt bepaald welke pistes en in welke volgorde dit gedaan wordt?

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

@Veenhoorn even zoeken op domme vragen bestaan niet blog van rogier en al de vragen komen aanbod 😀

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Daar heb je gelijk in @Morzel.

@Piefke Off-piste zonder 3-eenheid met je kids??? Foei!

Veenhoorn op 8 nov 2018 09:36

Serieus? Dit off piste noemen is net zo onzinnig als met je mountainbike op de asfalt weg gaan fietsen. Deze helling is net zo steil als de gemiddelde heuvel op de utrechtse heuvelrug dus er is echt 0% kans dat daar een lawine onstaat. Ik snap Piefke wel, lekker met de kids daar een beetje diepsneeuw pakken, had precies hetzelfde gedaan.

Freeride = Life

@piefke , jochberg barendbadkogel/gaucjoch. De enige lange sleper die nog in het gebied staat

Eén van mijn mooiste ervaringen was om 09:00 de lift in Serre Che omhoog na een nachtelijke dump. Vervolgens naar de Aiguillette lift en daar een uur lang met z’n tweeën als enige heerlijk door de verse sneeuw geskied in dit afgelegen deel van Serre Chevalier. Fantastisch! Er stond een bordje dat ze deze twee rode pistes niet geprepareerd hadden.
@Rogier Die piste Carmen in PSV wordt toch sowieso nooit geprepareerd?

Mr. Slow

Sorry, maar dit is echt een beetje een klets-topic.

  1. Het gebeurt al, zoals beschreven. Als het 's morgens fors sneeuwt nadat een piste geprepareerd is dan krijg je vanzelf de hopen rond 10 uur. (het gebeurt zelfs snel als er geprepareerd wordt met zachte, net gevallen sneeuw)
  2. Er is weliswaar een freeride trend, maar dit blijft een kleine niche. Veel groter is de groep mensen die klaagt over de ‘slechte preparing in gebied zus en zo’. Juist: nadat er sneeuw gevallen is…

Ik denk dat ik dan wel erg veel sneeuw aan het happen ben met de zitski

Als je dit als gebied wil, houd er dan aparte skiroutes voor open. Er zijn genoeg gebiede die en speciale “freeride” zone hebben. Waar wel gecontroleerd wordt, maar toch niets aan prepareren wordt gedaan. Vaak tussen de bomen ook en niet heel stijl.

Laat de pistes gewoon geprepareerd. We hebben toch ook niet midden op alle gewone pistes allerlei freestyle-obstakels? Laat de freeride-niche hun eigen stukjes hebben. En idem voor freestyle. Beide zijn een niche, waar de “gewone” wintersporter enkel maar last van heeft.

Veilig poederen is altijd +1 dus NIET prepareren wat mij betreft.

Het knollenveld dat ontstaat: ik vind dit juist ook leuk skien. Heerlijk knallen tussen/over/door verse hopen sneeuw met af een toe een sprongetje, heerlijk. Veel leuker dan keiharde verijsde buckels imo.

to ski or not to ski, thats no question

@Tiny-M Er zijn heel veel gebieden waar juist 's ochtends (naast de avondronde) geprepareerd wordt. Ook omdat de sneeuwkanonnen vaak 's nachts draaien, en deze bulten 's ochtends uitgereden moeten worden…

Rogier op 8 nov 2018 08:56

Nog niet mee gekregen dat ze ook 's ochtends gingen. Kan me wel voorstellen dat ze de het sneeuw van de kanonnen willen uitrijden. Al moest ik er in Winterberg en Val D’Isere dwars doorheen (bijna stilstaan tot gevolg).

Als je echt op tijd bent kan het zeker leuk zijn

null

*bericht bewerkt door Hessel op 08 nov 2018 12:27

@Rogier Die piste Carmen in PSV wordt toch sowieso nooit geprepareerd?

Quick op 8 nov 2018 11:01

Zeg nooit nooit. Ik heb hem wel eens compleet strak geprepareerd gezien. En dat is het echt wel een serieze piste trouwens ;-) Maar heel vaak komt het niet voor…

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie