BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Naar de sneeuw in de kerstvakantie

Naar de sneeuw in de kerstvakantie

Laura. op 5 december 2018 · 3 reacties

Het is al een paar jaren een risico om op skireis te gaan tijdens de kerstvakantie. Het is immers steeds spannend afwachten of er wel genoeg sneeuw zal liggen. In lager gelegen gebieden moet je al heel erg veel geluk hebben, want voor de fervente wintersport komt Kerst net wat te vroeg.

Op wintersporttrip gaan tijdens de kerstvakantie kan wel veel voordelen hebben. Door de kleinere kans op sneeuw, is de drukte op de piste minder groot dan tijdens andere schoolvakanties. Bovendien kan het nog erg koud en winderig zijn op de hoge toppen, want sommige wintersporters wellicht afschrikt om dan al een reis te plannen.

Toegegeven, je moet wat geluk hebben. Indien je de luxe hebt om te wachten met boeken, dan kan je wachten op de eerste goede dump en je vakantie daarop aanpassen. Natuurlijk zit je op de gletsjers altijd wel goed. Ik ging een aantal jaren geleden naar Sölden in november, en hoewel de gletsjerverbinding nog niet open was, was er voldoende sneeuw om enkele dagen plezier in te beleven. Verder zijn Ischgl en Kaprun in Oostenrijk nog enkele klassiekers waar je in december meestal voldoende sneeuw vindt. Saalbach-Hinterglemm is op dat vlak veel onzekerder; ik heb ooit een vakantie in december daar moeten cancelen omdat er geen sneeuw lag.

In Frankrijk zijn er redelijk wat hoger gelegen gebieden waar je in de kerstvakantie al fijn kan skiën. Denk maar aan Val Thorens, Les Arcs, Tignes en Les Deux Alpes. Door hun hoge ligging ligt er reeds begin december al een pak sneeuw. Door die sneeuwzekerheid, heb je wel de kans dat het daar wat drukker is. In Zwitserland kan je dan weer terecht in Zermatt of Saas Fee. Italië zou ik minder aanraden tijdens Kerst; dat is wel erg ver rijden en als er dan minder sneeuw ligt, is dat een zure appel om door te bijten. Als je toch perse naar Italië wil, zou ik Livigno aanraden. Neem wel een dikke jas mee, want de temperaturen kunnen er rond die periode zwaar onder het vriespunt liggen!

Wil je eens iets helemaal anders? Dan is Voss in Noorwegen een overweging waard! Een vriendin van me was er een tweetal jaar op seizoen, en het gebied is sneeuwzeker van december tot eind april! Ideaal voor gezinnen met kinderen, maar de kilometervreter komt met 40 kilometer piste waarschijnlijk minder aan zijn trekken.

(c) Visit Norway
(c) Visit Norway

Ik ken vooral gezinnen die tijdens de kerstvakantie naar de sneeuw trekken, of vriendengroepen die er nieuwjaar gaan vieren. Waarom trek jij naar de sneeuw met kerst? En in welke gebieden heb je al pech of geluk gehad?

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Reacties

 • StevenGeerts 5-12-18 12:24
  StevenGeerts 5 december 2018 · 12:24
  Een viertal winters terug in een zotte bui beslist om met het gezin een shortski te doen met vertrek op Kerstdag. De kinderen waren nog klein maar gingen al enkele jaren met Pasen mee. Om de afstand kort te houden kozen we voor Lermoos. Toevallig was het een slechte winter en er lag amper sneeuw. De dalafdaling was eerder een 30cm dik ijslint tussen bruine weiden. Na de eerste dag beslist om hier niet verder te skiën en het gebied Serfaus eens aan te doen, op zoek naar betere sneeuw. Ik had via jullie site gezien dat het een kinderparadijs was. We hebben dan nog 2 dagen gependeld ts de logies in Lermoos en Serfaus-Fiss-Ladis. Dit was zo goed mee gevallen dat we de zomer erop onze zomervakantie er hebben doorgebracht.Intussen trekken we al voor de 3de keer met Kerst een volledige vakantie naar ginds (Pasen blijven we ook doen in 3 Vallées). Er gaan intussen ook nog wat familie en vrienden mee en wat is nu beter dan Kerst te vieren in een typisch ondergesneeuwd Oostenrijks bergdorp (uitvalsbasis is Ladis) met vrienden en familie? Op Kerstavond gezellig aan tafel met z'n allen en gewoon onthaasten!!! Da's gewoon top!
 • fredje 5-12-18 13:51
  fredje 5 december 2018 · 13:51
  Twee jaar geleden zijn we met kerst naar Sölden getrokken. Beneden lag er niets sneeuw maar op de Giggijoch was alles heerlijk wit. We gaan al zes jaar met pasen naar Serfaus met onze drie kinderen, het is daar inderdaad heerlijk!
 • Wouterwinter 7-12-18 15:37
  Wouterwinter 7 december 2018 · 15:37
  Ga al jaren met kerst en vind dit een superleuke periode. Ok er ligt soms weinig sneeuw, maar ook jaren dat alles ingesneeuwd is. Zeker als kerst laat op de week valt is het nog relatief rustig op de pistes en je bent zeker van een witte kerst !!

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.