Herfstskiën in Levi, Finland

Rogier op 29 november 2018· 11 reacties

Op de verlichte pistes van Levi, met het dorp op de achtergrond
Op de verlichte pistes van Levi, met het dorp op de achtergrond

Afgelopen herfst keek ik met veel jaloezie naar de video’s van Kristy van haar trip naar Lapland. IJzige kou, geweldige landschappen en kleuren en de kans op noorderlicht. Ik hoefde dus niet lang na te denken toen ik de mogelijkheid kreeg om naar Levi af te reizen ter ere van de slalom World Cup. Ik had ook nog nooit een World Cup wedstrijd van dichtbij meegemaakt. Redenen genoeg om uit te kijken naar deze trip.

Dit waren de condities waar ik op hoopte!

Te warm

In oktober viel er al een mooi pak sneeuw. De huskies maakten al mooie sneeuw-sledetochten en er werd zelfs al getoerskied op de ‘fels’ (naam voor de heuvels/bergen in Finland) nabij Levi. De sneeuwkanonnen draaiden ook volop. Het zag er goed uit. Maar net als in de Alpen werd het in Levi ook te warm. De natuursneeuw smolt weg en de kanonnen konden alleen ’s nachts soms aan. Ik moest mijn verwachtingen bijstellen.

Interieur van de glazen iglo in Levi
Interieur van de glazen iglo in Levi

De glazen iglo's
De glazen iglo's

Eerste nacht

De reis naar Levi is soepel. Ik had een overstap in Helsinki, maar in de winter gaan er vanuit Amsterdam veel directe vluchten. Op het vliegveld werd wel meteen duidelijk dat te zacht weer in Finland nog steeds koud betekent. Toen ik uit het vliegtuig kwam was de ondergrond een echte ijsbaan. Mijn eerste nacht in Finland bracht ik door in een glazen-iglo. Een geweldige plek waar je de gehele nacht de kans hebt om het noorderlicht te zien, vanuit je bed. Een absolute aanrader mocht je een keer naar Levi afreizen. Je moet er wel snel bij zijn want deze iglo’s zijn, zeker in de vakantieweken en rond Kerst, al een jaar van tevoren compleet volgeboekt. Helaas had ik niet het geluk om het noorderlicht vanuit mijn bed te zien. Wel zag ik af en toe een paar sterren tussen de voorbij razende wolken. Eveneens een spektakel.

De zwarte WC afdaling
De zwarte WC afdaling

Omdat het heel donker is zijn bijna alle pistes verlicht
Omdat het heel donker is zijn bijna alle pistes verlicht

Ik genoot van de prima sneeuw!
Ik genoot van de prima sneeuw!

Het skigebied

Dag twee besloot ik de geopende pistes van het gebied te gaan verkennen. Dat waren er niet bar veel, ook vanwege de World Cup. Maar er waren pistes open en de sneeuw was van geweldige kwaliteit. De sneeuwkanonnen hadden hun werk goed gedaan. Omdat de dagen boven de poolcirckel kort zijn zijn de meeste pistes voorzien van kunstlicht. Het uitzicht op het dorp vanaf de donkere pistes was mooi. Ik dacht eigenlijk maar een paar afdalingen te doen, maar genoot zo van het skiën dat ik de hele middag bleef hangen.

Levi By Night
Levi By Night

Levi

Levi is een klein maar leuk dorpje direct aan het skigebied. Het heeft één gezellige hoofdstraat met een flink aantal goede restaurants, wat best leuke (en dat zeg ik niet snel) souvenirwinkels en wat rommelige sportzaken. Het is duidelijk dat je in Finand in de winter veel tijd binnen doorbrengt want de barretjes en restaurants zijn de gehele dag door best druk. Het eten is goed maar vrij prijzig (alhoewel goedkoper dan andere Scandinavische landen). Over de restaurants: ik ben van mening dat je in elk land waar je op bezoek bent lokale spijzen en dranken moet proberen. Zo at ik het typisch Finlandse toetje ‘squeezy cake’, ik ben erg benieuwd wat jullie hiervan vinden…

Twee wolfshonden op de huskyfarm in Levi
Twee wolfshonden op de huskyfarm in Levi

Mooie husky's genoeg!
Mooie husky's genoeg!

Het liefst had ik ze allemaal meegenomen :-)
Het liefst had ik ze allemaal meegenomen :-)

Huskyfarm

Ondanks dat, wederom vanwege het tekort aan sneeuw, er geen huskytochten mogelijk waren besloot ik toch bij een huskyfarm langs te gaan. Als hondenliefhebber keek ik mijn ogen uit. De uitleg en rondleiding die ik over deze honden en daar levende wolfshonden kreeg was de moeite waard. Stiekem wilde ik een van de vele pups wel in mijn rugzak stoppen en mee naar huis nemen. Op de huskyfarm van Levi leven ook vossen, wolfshonden en een rendier die in veel Europese filmproducties worden gebruikt. Zo kan iedereen die wil een zoen van het rendier krijgen.

De World Cup afdaling
De World Cup afdaling

Wie herkent de skiester
Wie herkent de skiester

Door de laagstaande zon is het licht geweldig in Lapland
Door de laagstaande zon is het licht geweldig in Lapland

De World Cup

Mijn laatste dag in Levi was zaterdag, de dag van de World Cup slalom voor dames. Ik had nog nooit een World Cup wedstrijd live gezien. Om de atleten van dichtbij de pistes af te zien knallen is toch wel even wat anders dan het zien van zo’n zelfde wedstrijd op tv. In het echt zie je nog duidelijker hoe ontzettend hard en goed er geskied wordt. De sfeer om zo’n wedstrijd heen is natuurlijk ook erg leuk. Verder keek ik mijn ogen uit naar de materiaalmannen die voor de perfecte preparatie van de ski’s zorgden. Als je ooit in de buurt bent is het de moeite waard om even te gaan kijken. Trouwens in het fitnesshok van mijn hotel kwam ik een aantal leden van het Italiaanse team tegen terwijl ze wat trainingen afwerkten. De spieren waren absoluut indrukwekkend!

Fatbiken urenlang tijdens de zonsondergang
Fatbiken urenlang tijdens de zonsondergang

Geweldige luchten, elke dag!
Geweldige luchten, elke dag!

De natuur in

Na de World Cup wedstrijden wilde ik nog even van de natuur genieten. Ik huurde een fatbike en reed lekker over de fiets- en wandelpaden langs de bevroren meren. Uren genoot ik van de oranje kleuren in de lucht. De zonsondergang duurt zo ontzettend lang in Lapland, echt genieten.

Natuurlijk had ik gehoopt op veel sneeuw en meer skiën. Maar ook zonder natuursneeuw heb ik me vermaakt in Levi en zelfs zonder sneeuw zat het goed met het winterse gevoel.

Op veel plaatsen vind je dit soort hutjes om je op te warmen
Op veel plaatsen vind je dit soort hutjes om je op te warmen

Lapland is een streek voor winterliefhebbers
Lapland is een streek voor winterliefhebbers

Voor wie

Al ben jij een kilometervreter, ga je op wintersport om van 9 tot 17uur alleen maar pistes af te strepen dan is Levi en Finland niets voor jou. Ben je echter op zoek naar een echte winterbeleving. Wil je genieten van de meest geweldige (en urenlange) zonsopkomsten en ondergangen, kans hebben om het noorderlicht te zien, en genieten van absolute stilte in de bossen dan is Levi een aanrader. Het is meer een plek voor winterliefhebbers dan voor wintersportliefhebbers. Bedenk trouwens ook dat ondanks de warmte hier de sneeuwkanonnen gewoon draaiden en dat konden we deze herfst van de gebieden in de Alpen niet zeggen. Als je op zoek bent naar een leuk herfstskigebied of volgend jaar een winterse Kerst wilt beleven dan kan ik Levi zeker aanraden.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Mooi informatief stuk Rogier!

Wij gaan in maart een week naar Levi met een leuk programma!
Benieuwd! Wij gaan zeker die sqeezy cake zeker ook proberen…en natuurlijk een lekker stukje rendiervlees.

@Mark Het rendierenvlees vond ik heel erg lekker… De sqeezy cake… nou proef hem maar ;-)

Ik hoop dat je meer sneeuw hebt dan ik, maar sowieso is het er geweldig mooi!

*bericht bewerkt door Rogier op 29 nov 2018 15:19

Click. Click. Peace

Dit is nou zo’n bestemming die mij enorm aanspreekt want ik geef niets om grote gebieden. Die iglo’s zien er geweldig uit en met die honden op pad gaan lijkt me echt gaaf!

mama on a mission in the snow

Ben er jaren geleden al eens geweest en wat mij opviel is dat het in het begin van het seizoen vaak flink sneeuwt en daarna niet zo gek veel meer. Er lag toen zo’n 70cm sneeuw op de pistes en de pistes blijven van 's morgens vroeg tot 's avonds laat perfect.
Ook moet je dit soort tripjes niet maken enkel om te skiën/snowboarden maar juist om ook andere dingen te doen zoals rendier/sledehonden/sneeuwscootertochten.

Ook toen wij er waren kregen we te horen dat het niet zo koud was als dat ze daar gewend zijn. Ik vond het met -20 toch behoorlijk fris.

Übung macht den meister!!!

Vorig jaar in Fins Lapland geweest, o.a. ook in Levi. Een geweldige vakantie gehad, skiën, huskytocht, sneeuwscootertocht, noorderlicht gezien, enz. kortom een super wintervakantie. De 500,- voor een nachtje in zo’n iglo vonden wij het geld niet waard, zeker wanneer je daar tijdens een bewolkte nacht zou slapen.

Verder kan ik het echt iedereen aanraden die van de winter houdt!

🎿🌨 Just go with the snoW 🌨🎿

Mij lijkt de combi met andere activiteiten erg leuk, juist als je dan in de herfst al kan skien. Ik snap dat het maar kort dag(licht) is, maar in bijvoorbeeld maart ga ik liever ‘echt’ skien.

Wordt het in november erg vroeg donker?

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

@Roy83 Van 14:00 tot 16:00 was het zonsondergang en daarna echt donker. Maar ik heb dat geen moment als probleem ervaren. Juist meer als gezellig… En de pistes zijn echt verlicht.

Click. Click. Peace

Klinkt wel goed. Ik ben even aan het kijken maar veel reisorganisaties lijken pas vanaf 1/12 te boeken (net als veel tripjes ter plekke).

Ik ga nog even verder zoeken, want op zich is dit een cool concept voor een weekje vakantie eind november, met alvast een paar uurtjes op de ski.

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Ik vond het een geweldige bestemming voor een “wintersport” vakantie. Alleen voor het skieen zou ik het niet doen. De combi maakt het interessant. Fatbiken bijvoorbeeld. Of met de sledehonden op stap. Net als de rendiervlees pizza en een duik in het meer terwijl het -25 graden was (bij de sauna). Ik stuur een paar foto’s waar wel veel sneeuw te zien is. Oh ja, in januari wordt het wel licht, maar na 15u is het wel bekeken. Maar zoals Rogier zegt, dat is geen enkel probleem.

null
null

@Roy83 In dit topic kan je wellicht nog een betere indruk krijgen:

https://www.wintersport.nl/forum/topic/387762

🎿🌨 Just go with the snoW 🌨🎿

We gaan eind januari naar Levi!

Omdat we in het laag seizoen zitten hadden we het idee om de excursies ter plaatse te gaan regelen. Nou lees ik op een info site dat met name de sledehondentocht wel van tevoren geboekt moet worden (omdat die snel vol zitten). Heeft iemand hier ervaring mee? Gaat het echt zo hard buiten de vakanties?
(Het liefste regelen we het daar omdat we het dan kunnen afstemmen op het weer.)

Verder iemand nog tips voor sledehonden, snow quad organisaties?

sneeuw witje en de 7 bergen
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie