Nationale skitest off-piste: lichtgewicht

Arjen op 04 december 2018· 4 reacties

Nationale skitest off-piste: lichtgewicht
Nationale skitest off-piste: lichtgewicht

Afgelopen winter hebben we weer busladingen vol aan nieuwe ski’s mee de Alpen ingenomen om ze aan een grondige test te onderwerpen tijdens de nationale skitest off-piste in Gastein. Dit met als doel jou zo goed mogelijk te helpen bij het zoeken naar de juiste ski. In dit blog testen we de lichtgewicht ski’s.

Stijgende vraag

Naast de opkomst van freeriden in het algemeen is er één deel van het freeriden dat nog net even wat harder groeit dan de rest. Zowel in de Alpen als in Nederland is er een steeds grotere vraag naar meer lichtgewicht modellen die wat allrounder zijn dan de pure freeride ski zoals beschreven in de vorige categorie. Men wil verder weg de natuur in om te genieten van de rust van de echte backcountry; ver weg van het skigebied. Hiervoor worden nog wel de liften gebruikt om de hoogste punten te bereiken. Hierna hike of skin je verder naar de top waar je je afdaling wilt gaan maken.

Stijgen versus dalen

De ski’s die in deze categorie zijn getest zijn dus wat lichter van constructie dan de ski’s uit de freeridecategorie. Daarmee zijn het nog geen pure toerski’s. Voor de echte toerskiërs zijn er nog lichtere modellen op de markt, waarmee het eenvoudiger is om honderden meters omhoog te lopen. Wel is het opvallend dat er binnen deze categorie wel twee hele duidelijke verschillen zijn waar te nemen. Sommige modellen zijn duidelijk meer gericht op hiken en skinnen (zoals de Black Diamond Helio 105), zijn zeer licht en presteren daardoor ook wat minder in de afdaling. Andere modellen zijn juist weer wat zwaarder, waardoor het simpelweg meer energie kost om omhoog te lopen, maar daarentegen bieden ze wel meer stabiliteit in de afdaling. Voorbeelden hiervan zijn de Head Kore 99 en de Armada Tracer 108.

null

Normale bindingen

De ski’s zijn getest met ‘normale’ alpine bindingen. Enkel de Völkl Mantra V-Works was uitgerust met een Kingpin-binding waarmee de ski ook uitermate geschikt is om te toeren. Dat laatste was echter niet ons primaire doel en dus zijn de ski’s voornamelijk getest met korte stukken hiken. Er was veel verse sneeuw gevallen en de laatste dagen brak de zon ook nog door. Dat betekende dat we de ski’s boven de boomgrens aan de tand konden voelen door flink gas te geven in brede poedervelden en af en toe een korte hike te maken.

To float or not to float

Over het algemeen zijn de ski’s in deze categorie net wat smaller dan de pure freeride ski’s. Waar de laatste categorie gemiddeld zo’n 105 millimeter onder de voet heeft, ligt het bij de lichtgewicht modellen rond de 100 millimeter. Uitschieters hierin zijn de MTN Explore 95 van Salomon met 95 millimeter onder de voet en de ski’s van Armada, Blizzard en Faction met 108 millimeter onder de voet. Goed voor de float, wat minder voor het totale gewicht van de ski. Overigens is dit niet goed of slecht, het is maar net waar je als skiër de voorkeur aan geeft. Met name de Black Crows Camox Free Bird, de Head Kore 99 en de Rossignol Soul 7 HD zijn zeer allrounde modellen waar je fantastische dagen in de poeder mee kunt beleven. Dus waar wacht je nog op? Op naar het avontuur!

null

Testteam

Thijs Kennis, Roel van der Laan, Timo Hermeler, Tijn Vuijk, Arjen de Graaf (testcoördinator)

Testresultaten

null

Armada Tracer 108
// € 599,95

Testlengte: 1,88 m //
Breedte: 135-108-126 mm //
Radius: 20 m

Om met de deur in huis te vallen: de Armada Tracer 108 is breed inzetbaar en wil gas geven! Hij skiet niet moeilijk, maar is wel bijzonder betrouwbaar en goed te beïnvloeden. Op snelheid is hij stabiel, waarbij hij zeer spoorvast is. Tijn en Roel roemen de combinatie tussen “hard knallen en spelen”. Die combinatie maakt hem geschikt voor allerlei soorten terrein. De testers willen ‘m zowel in grote poedervelden als verspoord terrein op z’n staart trappen. Het is niet de lichtste ski uit de categorie, dus niet puur toeren. Een ski voor new school freeriders die lekker in het terrein willen knallen.

null

Atomic Vantage 107 TI
// € 699,99

Testlengte: 1,82 m //
Breedte: 137-107-124 mm /
Radius: 18,4 m

Atomic heeft met de Vantage 107 TI een goed gedempte ski afgeleverd die overal doorheen knalt. Hij is stabiel en heel spoorvast, waardoor tester Thijs zelfs het woord ‘tank’ in de mond neemt. De 107 TI is niet heel licht en daardoor is hij minder makkelijk te draaien dan andere ski’s in deze categorie wanneer je op wat lagere snelheid skiet. Dan moet je er wel wat techniek instoppen. Met name in lange bochten voelt de Vantage 107 TI zich helemaal thuis. Deze betrouwbare cruiser is met name geschikt voor lichtgevorderde tot gevorderde skiërs.

null

Black Crows Camox Free Bird
// € 649,95

Testlengte: 1,83 m //
Breedte: 130-97-115 mm //
Radius: 18 m

De Camox Free Bird van Black Crows is een echte klasbak. Het viel tester Tijn vooral op dat “de balans tussen speels en stijf zo goed is”. De float is redelijk, en in verspoord terrein kom je stabiel op de Free Bird naar beneden. De ski is levendig en je krijgt veel energie terug. Het is opvallend dat de testers deze ski eigenlijk in ieder soort terrein mee zouden willen nemen. Van onverspoorde poedervelden tot harde sneeuw en van steile couloirs tot hoge buckels. Het maakt de Black Crows Camox Free Bird tot een van de toppers in deze categorie.

null

Black Diamond Helio 105
// € 599

Testlengte: 1,85 m //
Breedte: 134-105-119 mm //
Radius: 22 m

De Helio 105 van Black Diamond is licht en makkelijk in te sturen. De ski voelt zich het meeste op z’n gemak wanneer hij op rustige snelheid geskied wordt. Wanneer de sneeuw zacht is dan is de float prima, maar in verspoord terrein heeft hij het zwaarder. Dan is de demping beduidend minder en krijg je minder vertrouwen. Doordat de ski licht is, kun je er makkelijke mee omhoog lopen. “Vooral skiërs met een interesse in toerskiën zullen zich thuis voelen op deze ski”, zegt Arjen. En dat is precies waar deze ski het beste tot z’n recht komt.

null

Blizzard Zero G 108
// € 749,95

Testlengte: 1,85 m //
Breedte: 136-108-122 mm //
Radius: 27 m

“Meer een allmountain ski dan een lichtgewicht freerider”, is het oordeel van tester Timo. De Blizzard Zero G 108 is behoorlijk allround georiënteerd, maar door de bouw van de ski wordt hij wat onrustig in de poeder. De wat stijvere torsie zorgt ervoor dat hij af en toe hapt. De float is prima en in het verspoorde terrein presteert de ski goed. Wanneer je hem driftend wilt skiën zul je een goede dosis techniek mee moeten nemen. Met name goede skiërs met veel techniek zullen het op de Zero G 108 naar hun zin hebben.

null

Dynastar Mythic 97 CA
// € 849,95

Testlengte: 1,84 m //
Breedte: 133-97-113 mm //
Radius: 17 m

De Dynastar Mythic 97 CA valt op door z’n goede demping. Wanneer je flink gas geeft voelt hij zich het meest op z’n gemak. Ook lange bochten zijn echt zijn ding. Je moet er dan wel je aandacht bij houden, anders gaat hij er met je vandoor. Je moet ‘m dus wat agressiever skiën om ‘m in toom te houden. Zijn goede kantengrip helpt hierbij. Hoewel de ski licht is, is de skishape door de omhoogstaande Schaufel (de voorkant van de ski) niet ideaal om te toeren. Skiërs met wat meer ervaring en techniek zullen het meeste uit de Mythic halen.

null

Faction Prime 3.0
//* € 999*

Testlengte: 1,82 m //
Breedte: 133-108-123 mm //
Radius: 23 m

Faction is een relatief nieuw skimerk en de Prima 3.0 is een ski voor actie. Geen ski waarmee je op je gemak een klassieke tour gaat maken; er moet energie in en techniek, maar dat krijg je dan ook direct terug. “Je kon ‘m met heel veel power als een soort trampoline skiën”, zegt Timo. Het gevolg is wel dat hij fouten behoorlijk snel afstraft. De demping is prima en hij heeft veel grip. Deze superdirecte ski is voornamelijk geschikt voor rijders die een wilde hengst willen temmen en het niet erg vinden om een leercurve door te gaan.

null

Head Kore 99
// € 599,99

Testlengte: 1,80 m //
Breedte: 134-99-120 mm //
Radius: 17 m

“Geeft vertrouwen”, “vergevingsgezind”, “spoorvast”. Het zijn een paar omschrijvingen waar de testers het over eens waren. De Head Kore 99 is een hele allrounde ski met allmountain eigenschappen. Dankzij z’n lage instapniveau en hoge plafond is dit een ski die veel verschillende niveaus zal aanspreken. “Dit is een ski die je echt even lekker op z’n staart kan trappen”, volgens Roel. De ski mist wellicht wat float, maar hij is uitstekende te skiën wanneer het niet al te diep is. De Kore 99 zal je op de berg niet in de steek laten!

null

Rossignol Soul 7 HD
// € 649,95

Testlengte: 1,88 m //
Breedte: 136-106-126 mm //
Radius: 18 m

Roel en Thijs zijn duidelijk in hun oordeel over de Rossignol Soul 7 HD: “Echt een goede toegankelijke ski”. Beginnende freeriders zullen er zo op weg skiën, terwijl meer gevorderde rijders een goede partner in crime zullen aantreffen. De float is fantastisch, maar ook in verspoord terrein presteert hij goed. Daar voelt hij heel betrouwbaar aan. Zelfs op de piste is deze ski goed te skiën. Op hele hoge snelheid wordt de Schaufel wel wat onrustig en diezelfde Schaufel werkt je af en toe ook wat tegen in traverses. Desondanks een hele allrounde ski!

null

Salomon MTN Explore 95
// € 599,95

Testlengte: 1,77 m //
Breedte: 130-95-116 mm //
Radius: 18 m

Ben je op zoek naar een avontuurlijke ski met een breed inzetbereik dan is de Salomon MTN Explore 95 misschien wel de juiste ski voor jou. Hij is stabiel op hogere snelheid en geeft je veel zekerheid en vertrouwen. Daarbij is hij goed gedempt en behoorlijk lijnvast. Door z’n geringe breedte van 95 mm onder de voet mist de ski wat float, maar heeft hij wel een snelle kantenwissel. Tester Timo is duidelijk: “Deze ski is heel direct en heel licht”. Daardoor halen beginnende freeriders wellicht niet alles uit deze ski en halen gevorderde skiërs pas echt de meerwaarde eruit.

null

Völkl Mantra V-Works
// € 999,95

Testlengte: 1,78 m //
Breedte: 135-99-117 mm //
Radius: 20,8 m

De Mantra V-Works van Völkl was als enige ski uitgerust met een lichte Kingpin-binding (een puntjesbinding), waardoor de combinatie van ski en binding lichter was dan de overige testski’s. Het is een ski die zeer direct reageert in het terrein en in zachte sneeuw zeer goed te controleren is. Wordt de sneeuw wat harder dan krijgt de Mantra V-Works het wat lastiger en moet je er veel energie in stoppen om de ski onder controle te houden. Op de piste draait de ski zeer makkelijk. Een goede ski om mee te toeren, waarbij je met wat zwaardere sneeuw wel wat moet werken.

De nationale skitest off-piste wordt mogelijk gemaakt door:

null

Europeesche Verzekeringen
Gastein
J.Lindeberg
Outdoor XL
Salomon
Komperdell
Hestra

Arjen
is geboren met de kaarten van skigebieden in de wieg en heeft ze bijna allemaal bezocht. Zijn grote passie is freeriden.

2 seizoenen Blizzard Zero G (vooral big mountain & couloirs, nauwelijks bos). Dat happen heb ik niet echt gemerkt. Ik heb wel gemerkt dat de ski op hoger tempo beter reageert. Die ski vraagt aan mij niet alleen om technisch goed te blijven skien, maar ook behoorlijk wat kracht. Ik denk zeker meer carve the pow dan drift the pow. Niet een ski voor iedereen denk ik.

Leuke review! En mooi dat dit type ski(er) ook meer aandacht krijgt op wintersport.nl.

Misschien dat je nog even per ski het gewicht kunt vermelden, dit is voor de meeste geïnteresseerden wel leuk om te weten.

*bericht bewerkt door CoenWD op 04 dec 2018 20:51

“Daarmee zijn het nog geen pure toerski’s”

De Helios en Mtn-Explore series geen pure toerski’s?

Inderdaad, ze doen het misschien ook aardig bij ander gebruik, en er zijn een paarnog lichtere ski’s op de markt, maar het zijn toch echt pure toerski’s.

Black Diamond zelf over de Helios: “for the dedicated backcountry skiers”.
En in de review schrijven jullie zelf: ““Vooral skiërs met een interesse in toerskiën zullen zich thuis voelen op deze ski”, zegt Arjen. En dat is precies waar deze ski het beste tot z’n recht komt”
Salomon over de Mtn Explore: “SKI PRACTICE: Touring”

*bericht bewerkt door Slim op 04 dec 2018 21:34

volgende keer de snowboard-test?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie