Koud, daarna omslag naar wisselvallig weer

Roel op 12 december 2018· 6 reacties

Samnaun (CH)
Samnaun (CH)

De foto hierboven ademt bijna kou uit, en het is ook koud. Op meerdere plaatsen dook de temperatuur vannacht onder de -10. Boven een vers sneeuwdek van 91 centimeter werd het op de Glattalp (CH) op 1850 meter hoogte maar liefst -35 graden! Er gaan nog een paar van dit soort heldere, koude nachten volgen voordat het zondag wat zachter en wisselvalliger wordt.

Oosten sneeuw, westen zon

Gisteren zagen we de laatste wapenfeiten van de nordstau die in Oostenrijk vooral ten oosten van Salzburg nog aardig wat sneeuw gaf. Ik heb een mini-timelapse gemaakt van de sneeuwhoeveelheid in Grossarl sinds afgelopen vrijdag.

In de westalpen, Zwitserland en ook in het zuiden scheen de zon al volop. Hier een ingezoomd satellietbeeld van de vers besneeuwde Franse Alpen. Daaronder heerlijke winterbeelden vanuit enkele zonovergoten skigebieden.

Bron: NASA
Bron: NASA

Jungfrau Region (CH)
Jungfrau Region (CH)

La Thuile / Espace San Bernardo (I)
La Thuile / Espace San Bernardo (I)

Joop Muller zit in Sankt Leonhard im Pitztal waar ie zijn auto / busje (wat is het?) zo aantrof.

Pitztal (O)
Pitztal (O)

Maar het mooiste beeld is wat mij betreft dit maagdelijke winterlandschap boven Warth - Schröcken waar de lift nog niet open was en het zonnetje schuin over het dikke sneeuwdek streek.

Warth-Schröcken (O)
Warth-Schröcken (O)

Koud

De komende dagen wordt het nog iets kouder doordat de wind naar het oosten draait. Daarmee stroomt koude lucht vanuit Rusland tot over West- en Midden-Europa. De temperatuur komt in de dalen nauwelijks nog boven nul maar het blijft overwegend droog en vrij zonnig. Alleen in de Franse Alpen kan van donderdag op vrijdag nog een vlok sneeuw vallen maar dat stelt weinig voor. Op en top winterweer en dat dankzij een ‘winters’ hogedrukgebied boven Scandinavië dat de modellen vorige week al goed in de smiezen hadden. Het liet de harten van schaatsliefhebbers sneller kloppen, maar het zal voor hen niet genoeg zijn.

Wisselvalliger

Vanaf zondag wordt de druk vanaf de oceaan zo groot dat het hogedrukgebied wordt verdreven en zachtere lucht binnenstroomt. Vanaf dan breekt de wisselvalligheid in de Alpen weer los met vanuit het westen geregeld wat regen of sneeuw. Zondag valt er waarschijnlijk eerst sneeuw in de west- en noordalpen door een overtrekkend warmtefront. Maandag ontstaat aan de zuidkant van de Alpen mogelijk een aparte storing waardoor er ook in de zuidalpen wat sneeuw kan vallen.

Wisselende sneeuwgrens

In de zachtere lucht erachter gaat de sneeuwgrens wel stijgen maar dan lijken we eerder een op en neer springende sneeuwgrens te krijgen, dan dat het langdurig veel te warm weer wordt. Zonnige en grijze dagen en zullen elkaar gaan afwisselen met tussendoor kans op sneeuw. De ene keer wat meer dan de andere keer.

Winterberg binnenkort open?

Intussen heeft Winterberg via sociale media bekend gemaakt volop kunstsneeuw te gaan spuiten. Of het genoeg gaat zijn durven ze niet zeggen, al is mijn ervaring dat ze in de regel voorzichtig zijn met uitspraken maar dat het achteraf vaak goedkomt.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Overigens sneeuwt het in het oosten van Oostenrijk lokaal nog steeds: https://kachelmannwetter.com/at/regenradar/oesterreich/20181…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Er ligt in elk geval goeddeels een lekkere basis en dat levert lekkere beelden op. Overigens ligt Samnaun volgens mij wel in Zwitserland ;).

I can stick uphill ice, on my saucer...

@Shane uiteraard, lettertje snel aangepast ;-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel bereiken de storingen zondag ook al het Salzburgerland?

*bericht bewerkt door Roko op 12 dec 2018 11:23

Uitrusten doe je maar in de lift.

@Roko ik denk dat die het zondag nog net droog houden. De nadruk ligt op Frankrijk en Zwitserland.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Volgende week weer richting Ischgl. Met deze berichten nog meer zin om te gaan!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie